Jarní bylinkový ocet na podporu metabolismu + recept na výrobu jablečného octa

jarní bylinkový ocetS jarem se v našich jídelníčcích začínají více objevovat čerstvé zeleninové saláty, které jsou báječné se za studena lisovanými oleji, mořskou solí, pepřem, bylinkami, semínky a citronovou šťávou nebo jablečným octem, který je skvělým očistným prostředkem pro naše tělo. Máte-li chuť oživit si svůj salát opravdovou delikatesou mezi octy, nabízím vám recept na jarní bylinkový ocet, který si můžete pohodlně vyrobit doma a oživit tak své chuťové buňky. Tento ocet je plný živin a minerálů z bylinek, ze kterých načerpáte novou vitalitu. Věřím, že s touto kombinací vám bude konzumace salátů ještě blíž.

Dalším plusem v tomto receptu je již zmíněný jablečný ocet, který je silně regenerující a plní mimo jiné také alkalizační povahu v našem těle, což se po zimě či těžším stravování velmi hodí. Je bohatý na minerální látky – draslík, vápník, fosfor, sodík a většinu stopových prvků a má velmi příznivý vliv na metabolismus živin.

 

Jablečný ocet je navíc skvělým prostředkem

  • proti bakteriím, virům a plísním
  • podporuje trávení
  • zklidňuje průjmy
  • na migrény
  • potlačuje bolesti v krku
  • léčí afty
  • zevně na veškeré kožní neduhy, štípance, mykózy (chodidel a prstů)
  • k přímé dezinfekci poranění a škrábánců
  • na akné
  • na hubnutí

 

Recept na jarní bylinkový ocet


Ingredience:

  • ¼ šálku usušených listů kopřivy
  • ¼ šálku sušené přesličky (v bylinkářství)
  • ½ šálku petržele
  • ½ šálku pampeliškových listů
  • ½ šálku rozmarýnu
  • jablečný ocet v bio kvalitě (podle velikosti vaší lahve)
  • uzavíratelná sklenice
  • uzavíratelná láhev

 

Postup:

Nahrubo pokrájejte všechny byliny a dejte do sklenice nebo láhve se širším hrdlem, nejlépe o objemu 1 litr.

Zalijte směs jablečným octem, uzavřete a silně několikrát protřepejte.

Umístěte láhev na tmavém a suchém místě a protřepávejte poctivě každý den.

Po měsíci přeceďte ocet přes jemný cedník nebo plátýnko do láhve a bylinky ještě vymačkejte.

 

ocet1Tip 1: Pokud si chcete udělat ocet co nejdříve a nechcete čekat na sušení kopřivových listů několik dní, můžete je usušit na nejnižší stupeň v troubě nebo v sušičce.

Tip 2: Pokud máte uzávěr na láhev plastový, použijte ho, neboť je méně reaktivní s octem, než ty kovové.

Tip 3: Bylinky můžete obměňovat podle svých možností a oblíbených chutí.

Tip 4: Případný sediment na dně láhve je normální a nemá s