Recept na léčivý jitrocelový olej

jitrocel olejJitrocelový olej je skvělým lékem na všechny kožní problémy u dospělých, dětí i kojenců. Je velmi jednoduchý na přípravu a dá se z něj vyrobit i léčivá mastička. Je velmi vhodný při popálení kopřivami, štípnutí včelou a vosou, komárem či jiným hmyzem, na ekzémy, vyrážky, spáleniny od sluníčka, poleptání kůže jedovatými rostlinami, odřeniny, zanícené a zánětem ohrožené rány, puchýře a jakékoli další negativní kožní projevy.

Pro sběr listů volte nejlépe období květen – srpen, ale se stále se měnícím počasím a mírnými zimami se dá začít na mnoha místech i v dubnu. Nejlépe je sbírat rostlinu za suchého počasí, úplně nejlépe za slunečného dne a dál od velkých dopravních uzlů. Roste v zahradách, parcích, lukách, na zanedbaných polích, okrajích lesů a polních cest.

 

Ingredience:

  • jitroceljitrocelové listy
  • olej dle vaší volby (olivový, kokosový (rozpuštěný), ořechové, semínkové, … vždy za studena lisované)

 

Postup:

Nasbírané listy umyjte ve vodě, pečlivě osušte nebo nechte proschnout a zkontrolujte, zda nejsou nějak napadené. Naplňte skleněnou uzavíratelnou nádobu čerstvými čistými listy, které předtím lehce pomačkejte nebo rozdrťte, aby se z nich mohla uvolnit šťáva. Kdo chce, může listy rozdrtit v mixéru.

jitrocel3Poté zalijte listy olejem dle vašeho výběru. Poměr je zhruba 1 hrnek listů na 1 a 1/2 hrnku oleje.

Směs můžete ještě promixovat tyčovým mixérem.

Dejte nádobu na slunný parapet a nechte olej pracovat po dobu 4-6 týdnů při pokojové teplotě. Olej začne postupně tmavnout.

Poté olej přeceďte přes jemné sítko nebo plátýnko do čisté sklenice a uchovávejte v temnu a chladu.

Chcete-li si vyrobit z oleje léčivou mastičku, je nejlepší použít kokosový olej a ještě přidat 1 polévkovou lžíci včelího vosku na každých 30 ml oleje. Včelí vosk seženete běžně na internetu. Včelí vosk zahřejte a poté s olejem smíchejte a nechte ztuhnout.

 

léčení jitrocelemNemáte-li hned po ruce jitrocelový olej a poranili jste se někde na výletě, můžete také natrhat několik jitrocelových listů, v dlani je jemně rozdrtit, aby se uvolnila šťáva a přiložit na ránu a třeba zagumičkovat nebo převázat kapesníkem. Díky obsahu křemíku a zinku, protizánětlivým, antibiotickým a dezinfekčním účinkům této bylinky se vám rána rychle zahojí.

Jitrocelová šťáva se dá také použít na žaludeční katary a vředy, na choroby střev, Crohnovu chorobu, žilní trombózu, ale také na kašel a katary dýchacích cest.

 

Vyzkoušet můžete také jitrocelový sirup, který skvěle čistí krev a detoxikuje organismus a vydrží vám velmi dlouho. Budete tak mít léčivé účinky této bylinky stále po ruce – Recept na léčivý nevařený jitrocelový sirup.

 

Hodně zdraví!

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

4 Komentářů
  1. Chtěla jsem se zeptat zda-li použít Jitrocel kopinatý, či velkolistý? Každý má jiné účinky.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.