10 tipů pro správnou očistu těla

Detox spelt using fruits and vegetables over white
Detoxikace ovocem, zeleninou a klíčky

Očista těla je pro lidský organismus v jarních měsících naprosto přirozená. Zatímco v zimě dochází vzhledem k těžšímu prohřívajícímu stravování, omezenému množství slunečních paprsků, pohybu na čerstvém vzduchu a příjmu vitamínů z čerstvých potravin k ukládání zásob a nižšímu odvádění toxinů z těla pryč, na jaře tělo přechází do režimu vylučovacího a čistícího. 

Samočistící procesy v lidském těle jedou zjara na plné obrátky. To můžete také pociťovat změnou chutí, kdy máte vyšší potřebu jíst čerstvé ovoce, zeleninu, klíčky, bylinky, méně masa nebo jen bílé, méně ořechů a podobně. Celkovou očistu těla lze velmi jednoduše podpořit několika jednoduchými tipy. Tady jsou.

 

Dejte si mladé jarní bylinky

pampeliškyPříroda je velmi moudrá a tak nám v každém ročním období nabízí přesně to, co je pro nás ke konzumaci nejvhodnější. Jaro se pojí s očistou a veškeré mladé jarní bylinky vynikají svými očistnými vlastnostmi. Převážná část jedlých jarních bylinek podporuje činnost detoxikačních orgánů, zejména jater a ledvin. I ty nejobyčejnější bylinky jsou plné cenných látek, které vám pomohou pročistit se.

 

Jarní bylinky pro detoxikaci:

  • pampeliška
  • sedmikráska
  • kopřiva
  • vojtěška
  • pažitka
  • petrželka
  • špenát
  • medvědí česnek

 

Nejlepší je konzumovat bylinky čerstvě utržené nebo je přimíchat do salátu, zakápnout olejem a citrónem nebo skvělým salátovým octem a máte porci zdraví na stole.

Abyste se lépe orientovali v přehledu jedlých rostlin, nabízím vám podrobný přehled v článku Jedlé rostliny – podrobný přehled, kde si také můžete stáhnout pdf Herbář jedlých rostlin ve formátu A5, který se vám vejde do kapsy na výlety.

 

Zařaďte zelené potraviny

chlorellaNejen zelené bylinky, ale také zelené potraviny, které jsou plné enzymů