Exotické superfruits vs. místní superovoce – tipy

superovoceTi, kdož se zajímají o zdravou výživu, v dnešní době přímo zakopávají o mnohokrát skloňovaný výraz „superpotraviny “ nebo jeho podskupinu tzv. „superfruits a roots“ neboli ovoce (kořeny) významně nabité vitamíny, minerály a fytochemikáliemi. Dostává se k nám spousty cizokrajných potravin a tak občas zapomínáme, že i naše podnebí skýtá velmi příznivé podmínky pro ovoce, které je zde odpradávna a je stejně hodnotné, jen jsme ho nikdy žádnými speciálními výrazy neoznačovali. V záplavě supermoderních potravin s tajuplnými názvy se jen málokdo orientuje, a tak se na ně pojďme podívat, stejně jako si připomenout oblíbené keře našich prababiček a jejich léčivé bobule a recepty z nich. 

 

Exotické superfruits 

Maqui Berry

maquiMaqui Berry jsou tmavě fialové bobule, podobné našim borůvkám, které rostou v Patagonii. V průměru dosahují 4 – 6 mm a jsou velmi chutné. Indiánský kmen zvaný Mapuchové, žijící v Argentině a Chile, již dávno těmito plody léčili řadu zdravotních problémů, neboť obsahují vysoké množství přírodních antioxidantů z hlediska ORAC (kapacita absorbce volných radikálů). Mají i nejvyšší kombinaci antokyanů a polyfenolů ze všech známých super plodů nebo bobulí, včetně Acai, Amalaki, granátového jablka či Mangosteenu. Obsahují nejvíce antioxidantů ze všech plodin světa, včetně anthocyanů (delfinidin, malvidin, petunidin, cumarins), triterpenů, flavonoidů a cyanidinů. Jsou také dobrým zdrojem vitaminu C a draslíku.

Jak nám pomáhá:

  • má anti-aging efekt (oddálení stárnutí – pomáhá v boji s volnými radikály)
  • vytváří anti-aterogenní aktivitu (proti tvorbě cholesterolových plátů)
  • působí na potlačení aktivity viru HIV
  • na podporu zdravého zraku
  • na pomoc v boji proti nadváze (díky tomu, že má organismus všechny potře