Exotické superfruits vs. místní superovoce – tipy

superovoceTi, kdož se zajímají o zdravou výživu, v dnešní době přímo zakopávají o mnohokrát skloňovaný výraz „superpotraviny “ nebo jeho podskupinu tzv. „superfruits a roots“ neboli ovoce (kořeny) významně nabité vitamíny, minerály a fytochemikáliemi. Dostává se k nám spousty cizokrajných potravin a tak občas zapomínáme, že i naše podnebí skýtá velmi příznivé podmínky pro ovoce, které je zde odpradávna a je stejně hodnotné, jen jsme ho nikdy žádnými speciálními výrazy neoznačovali. V záplavě supermoderních potravin s tajuplnými názvy se jen málokdo orientuje, a tak se na ně pojďme podívat, stejně jako si připomenout oblíbené keře našich prababiček a jejich léčivé bobule a recepty z nich. 

 

Exotické superfruits 

Maqui Berry

maquiMaqui Berry jsou tmavě fialové bobule, podobné našim borůvkám, které rostou v Patagonii. V průměru dosahují 4 – 6 mm a jsou velmi chutné. Indiánský kmen zvaný Mapuchové, žijící v Argentině a Chile, již dávno těmito plody léčili řadu zdravotních problémů, neboť obsahují vysoké množství přírodních antioxidantů z hlediska ORAC (kapacita absorbce volných radikálů). Mají i nejvyšší kombinaci antokyanů a polyfenolů ze všech známých super plodů nebo bobulí, včetně Acai, Amalaki, granátového jablka či Mangosteenu. Obsahují nejvíce antioxidantů ze všech plodin světa, včetně anthocyanů (delfinidin, malvidin, petunidin, cumarins), triterpenů, flavonoidů a cyanidinů. Jsou také dobrým zdrojem vitaminu C a draslíku.

Jak nám pomáhá:

  • má anti-aging efekt (oddálení stárnutí – pomáhá v boji s volnými radikály)
  • vytváří anti-aterogenní aktivitu (proti tvorbě cholesterolových plátů)
  • působí na potlačení aktivity viru HIV
  • na podporu zdravého zraku
  • na pomoc v boji proti nadváze (díky tomu, že má organismus všechny potřebné látky, nemá tělo potřebu ukládat si tukové zásoby)
  • na podporu imunitního systému
  • pro zrychlení metabolismu
  • pro detoxikaci organismu (zbavení těla všech škodlivých látek)
  • na podporu funkce střev a trávicích procesů

 

Acai Berry

AcaiAcai Berry jsou tmavě fialové až černé bobule, rostoucí na palmách v Brazílii a Peru, které mají v průměru 4 – 6 mm (podobně jako Maqui Berry) a jsou velmi chutné. Dvakrát ročně se sklízí tyto třpytivé a výživné bobule z vysokých palem. Teprve nedávno se ovoce Acai stalo populární i v západním světě. Ovoce Acai je zařazováno odborníky mezi tzv. superpotraviny a to především díky velmi vysokému množství antioxidantů.

V současné době se Acai Berry považuje za 2. nejsilnější antioxidant na světě (po Maqui Berry).

Co obsahuje:

Acai bobule obsahují dvě nejdůležitější mastné kyseliny ze skupiny omega-6 kyselinu linolovou a ze skupiny omega-9 kyselinu olejovou. Ovoce acai také obsahuje aminokyseliny tyrosin, tryptofan, threonin, izoleucin, valin, arginin, fenylalanin, lysin, methionin, cystin, histidin, alanin, kyselinu asparagovou a další.

Acai bobule také obsahují aminokyseliny tyrosin, tryptofan, threonin, izoleucin, valin, arginin, fenylalanin, lysin, methionin, cystin, histidin, alanin, kyselinu asparagovou, kyselinu glutamovou a hydroxyprolin.

Beta-sitosterol z Acai se také nachází v ořechách, semenech, luštěninách a obilí.

Acai plody jsou velmi bohaté na antioxidanty a mají jedny z nejvyšších hodnot ukazatele ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), vyjadřující schopnost deaktivace volných radikálů. To znamená, že plody Acai mají nebývalou schopnost na sebe vázat volné radikály. Jelikož jsme vystavováni velkému množství toxických látek z potravin, ze záření, ze znečištěného ovzduší, z elektrosmogu a dalším lidskému tělu nepřirozeným chemickým látkám, které přispívají k tvorbě volných radikálů v těle, je velice důležité jíst potraviny s vysokým množstvím antioxidantů. Potraviny jako Acai pomáhají chránit buňky před oxidačním poškozením.

Acai plody obsahují až 40 % vlákniny takže přispívají k pocitu sytosti a obsahují vysoké množství vitaminu B1, B2, B3, vitaminu A, vitaminu C, vitaminu E a minerálů fosforu, vápníku a draslíku.

Jak nám pomáhá:

  • má anti-aging efekt
  • na pomoc v boji proti nadváze
  • pro podporu imunitního systému
  • pro zrychlení metabolismu
  • pro detoxikaci organismu
  • pro podporu funkce střev a trávicích procesů
  • pro snížení cholesterolu v krvi (předchází infarktům a ostatním srdečním chorobám)

 

Goji Berries

gojiGoji Berries, neboli kustovnice čínská je plod keře, který připomíná náš šípek. Goji jsou malé červené plody, které se sklízejí a nadále suší. Většinou se již dalším jiným způsobem nezpracovávají (výjimečně se z nich též udělá tekutá šťáva). Divoká kustovnice roste pouze, jak již název napovídá, v Číně. Pro svou tradici pěstování a ideální podmínky se do zbytku světa, kvůli pěstování téměř nevyváží. Goji chutná přibližně jako kombinace brusinky a třešně.

Goji berries jsou zřejmě nejvýživnějšími plody na naší planetě. Bobule Goji obsahují 18 druhů aminokyselin (to je šestkrát více, než je obsaženo ve včelím pylu) včetně všech osmi nejdůležitějších aminokyselin (jako izoleucin a tryptofan). Goji obsahuje až 21 stopových minerálů (především zinek, železo, měď, vápník, germanium, selen a fosfor). Jsou nejbohatším zdrojem karotenoidů ze všech známých potravin na světě, a to včetně beta-karotenu (obsahují více beta-karotenu než mrkev). Mají vysoký podíl vitamínu C a obsahují také vitamíny B1, B2, B6 a vitamín E.

Co obsahují:

Zralé plody goji obsahují zhruba 11 mg železa na 100 gramů, beta-sistosterol (protizánětlivá látka), kyselinu linolovou (mastná kyselina), seskviterpenoidy (cyperone, solavetivon), tetraterpeny (zeaxanthin, physalin), a betain (0.1%).

Bylo zjištěno, že polysacharid obsažený v tomto ovoci funguje jako silný sekretový stimulant (látka, která stimuluje sekreci omlazujícího růstového hormonu v podvěsku mozkovém).

Plody goji jsou tradičně považovány za nejdůležitější zdroj dlouhověkosti, síly a sexuální potence. Při několika studiích byly podávány starším lidem jednou denně po dobu 3 týdnů. Bylo zjištěno mnoho blahodárných účinků: u 67 % pacientů se funkce proměny T-buněk ztrojnásobila a činnost bílých krvinek interleukinu-2 zdvojnásobila. Výsledky navíc prokázaly, že se všem pacientům výrazně zlepšila nálada a zvýšil optimismus, u 95 % pacientů se zlepšila chuť k jídlu, 95 % pacientů lépe spalo, a 35 % pacientů částečně obnovilo svou sexuální aktivitu.

Proslulý Li Qing Yuen, o kterém se říká, že zemřel ve věku 252 let (1678-1930), konzumov