Vanilka versus Vanilin a co potřebujete vědět

vanilla floweredAsi většina z nás, milovníků chutných a zdravých věcí a hlavně vanilky, si kupuje pro výrobu svých dobrot nejrůznější vanilkové extrakty, ale přemýšleli jste někdy o tom, co vlastně je vanilkový extrakt? Vanilka není vždy vanilka a to se týká i kupovaných vanilkových produktů.

Vanilkové lusky rostou v oblastech jako je například Madagaskar nebo Tahiti. Boby se nechávají uschnout na slunci, což zvyšuje jejich přirozenou chuť. Vanilkové lusky jsou obvykle namočeny do alkoholu nebo glycerinu na několik týdnů, pro získání vanilkového extraktu. Běžně k dostání je také čistý vanilkový prášek, který je „vyroben“ vyškrábáním vnitřku lusků.

Asi málokdo ví, že vanilka je přírodní afrodiziakum a dobrý zdroj vitamínů skupiny B. Je to také přírodní uvolňovač stresu a zvedač nálady a z toho plyne i její velká oblíbenost.

Na druhou stranu Vanilin, je to, co zjistíte, že obsahují všechny levné produkty v obchodech, které používají také názvy jako „produkt s vanilkovou příchutí“ nebo rovnou chemické číslo vyrobené vanilky. Takové produkty nejsou čistou vanilkou, ale jsou s přídavkem cukru, kukuřičného sirupu nebo podobných sladidel nízké kvality proto, aby chemické vanilce dodaly chuť.

Mluvíme zde o chuti, ale také o ceně. Skutečná vanilka je vždy o něco dražší, někdy i o dost, ale za tu kvalitu, chuť a přínos pro zdraví to rozhodně stojí. Navíc skutečné vanilky nikdy nepotřebujeme tolik, jako té chemické – Vanilinu, neboť má výraznější aroma. Pokud kupujete chemicky upravenou vanilku a produkty z/s ní, jejich cena je vždy nízká a to je také nejrychlejší ukazatel kvality. V tomto případě to skutečně platí.

Pátráte-li po kvalitních vanilkových produktech, vyberte si ty bez alkoholu, v bio kvalitě a bez cukru. Vždy sledujte zemi původu a složení, které vás nasměruje. Čím více složek, značek a nesrozumitelných názvů, tím nekvalitnější produkt. Tak to funguje u všeho.

Kvalitní vanilkové extrakty, celé vanilkové lusky nebo vanilkový prášek z bio obchodů jsou skvělými dochucovadly smoothies, koktejlů, cukroví, placek, kaší, koláčů a podobných dobrot.

 

Stůjte si za kvalitou a nekupujte zbytečně chemické látky, vaše zdraví, chuťové pohárky i vaše peníze za to stojí.

 

 

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

2 Komentářů
  1. Používám už několik let vanilku z Vanilkového obchodu (www.vanilkovyobchod.cz) a je opravdu vidět, že oni vanilce rozumějí. Mají extrakty i pastu, cukr a lusky, mletou vanilku a teď mám i to jejich vanilké víno jako dárek, tak uvidíme:)

  2. rozhodně mohu doporučit vanilku (vanilkové lusky a domácí vanilkové cukry) z http://www.cejlonskaskorice.cz , specializují se vedle skořice i na vanilku, mají výtečnou madagaskarskou Bourbon a dokonce tahitskou, tak velkou jsem nikdy předtím neviděla! Lusky mají krásně čerstvé, nevysušené a fakt dlouhé. I jejich cukry jsou kvalitní. Jsem na vanilce hodně závislá, a už jsem vanilku vyzkoušela z mnoha zdrojů :))

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.