Léčivá síla jednotlivých stromů a jak s ní pracovat

Každý strom je živoucí bytostí, která poskytuje prostoru a každému, kdo se s ním spojí ohromnou životodárnou sílu.
V minulosti lidé pečovali o tzv. posvátné háje, které jim poskytovali bezpečný, klidný a magický prostor pro meditaci, kontemplaci a načerpání nové síly a inspirace.
 
Stromům indiáni říkali „stojící lidé“. Žijí déle, tudíž je jejich komunikace oproti té naší pomalejší a odehrává se hlavně pod zemí, proto mají mnozí lidé za to, že vlastně ani nejsou živými bytostmi. Opak je pravdou.
 
A nejen to, jsou velkými léčiteli – uzdravovateli, učiteli, přáteli, vesmírnými anténami, poklady, pomocníky, inspirací, moudrostí a darem. Když se k nim dostanete těsně po pokácení a položíte jednu dlaň na kmen a druhou na řez, můžete velmi silně cítit jejich řinoucí se energetickou krev, která se chová stejně jako ta lidská viditelná. Někdy to zkuste, to je víc než milion slov…
 
Každý strom má svou tvář, svou osobnost, svůj příběh. Když umíme naslouchat, předá nám i svá tajemství a dozvíme se mnohé i o sobě.
 

Jak pracovat s léčivou silou stromů?

Každý strom má trochu jiné léčivé vlastnosti a charakter. Pojďme se podívat na jednotlivé stromy a jejich schopnosti.

Borovice

Borovicová pryskyřice má hojivé účinky, léčivé jsou také pupeny, ale jejich jarní sběr lze provádět jen se souhlasem majitele lesa. Odvar z čerstvých nebo sušených pupenů se používá při chronických bronchitidách, při neurózách a také při revmatismu. Pobyt u borovice, zvláště pak v borovém lese, napomáhá k vyostření intelektu, posiluje paměť a navrací emocionální rovnováhu. Zklidňuje zlost a stres. Borovice mají také antiseptické účinky, léčí a chrání před infarktem a v jejich blízkosti se můžeme snadněji zbavit rýmy či nachlazení.

Bříza

Bříza je strom pro melancholiky, zahání chmury a je nositelkou dobré nálady. Už samotný pohled na štíhlé kmeny břízy a její jemné větve působí uklidňujícím dojmem. Spánek pod břízou se doporučuje lidem, kteří se cítí vyčerpáni nemocí nebo těžkou prací. Z mladých březových pupenů si můžete připravit salát, z čerstvých mladých listů zase čaj. Extrakty z břízy jsou elixírem pro zdraví a krásu. Čaj z mladého listí působí protizánětlivě a močopudně a napomáhá rozpuštění močových kamenů. Užívá se při revmatických potížích a při poruchách funkce slinivky břišní. Zevně působí na pročistění a regeneraci pokožky, vyhlazuje také vrásky. Když obejmeme kmen břízy, přinese nám to klid a celkové posílení. Napomůže i při rozvíjení intuice a vnímavosti.

Buk

Z bukvic se získává jedlý olej, lisovaný za studena, který se vyrovná oleji olivovému. Čerstvé bukové listí se žvýká při vyrážce v ústech, odvar z listí buku je účinný na svědivou vyrážku. Pobyt u zdravého buku uleví od stresu, bolestí hlavy a prospívá při léčbě krevního tlaku (normalizuje ho). Bukový les nám poskytuje pocit bezpečí a nepříjemné problémy pak dokážeme vnímat z nadhledu. Buk posiluje v člověku schopnost tolerance k ostatním. Máte–li problémy ve svém okolí, chcete–li mít ve všem jen svojí pravdu, obejděte buk, který vám pomůže najít společný jazyk s ostatními a dovede vás ke kompromisu.

Modřín

Modřín je dnes hojně rozšířen především pro své cenné dřevo. Dodává energii a povzbuzuje sebejistotu, je symbolem obnovy a lepšího života, takže omlazuje jak fyzicky, tak psychicky. Používá se k tomu vykuřování modřínovým dřevem nebo pálení modřínového jehličí, což dokáže odvrátit nepříznivé vlivy. Vykuřování modřínem se úspěšně využívalo i v dobách moru. Z pryskyřice modřínu se vyrábí modřínová mast na revmatické bolesti, ale též jako mazání na hrudník při bronchitidě nebo úporném kašli. Modřínová kůra má vysoký obsah tříslovin a používá se do koupelí nohou proti jejich pocení a zápachu. Pobyt pod modřínem nám přináší dobrou náladu a je doporučován především pesimistům. Povzbuzuje trpělivost, vytrvalost a napomáhá v řešení komplikovaných záležitostí.

Dub

Duby byly považovány za posvátné stromy. Keltové a Slované uctívali duby a přinášeli jim obětní dary. Dubová kůra obsahuje hodně tříslovin a hořčin a je důležitým léčebným prostředkem. Svým protizánětlivým účinkem se využívá při špatném trávení nebo zevně při hemeroidech, kožních zánětech, špatně se hojících ranách nebo proti potivosti nohou. Dub nám svojí energii dodává zdraví a sílu, podporuje myšlenkové procesy a především rozhodování. Pobyt pod dubem se doporučuje těm, kteří mají nějaké neřešitelné problémy, neboť strom jim dodá sílu a napoví řešení.

Jedle

Jedle je strom, který regeneruje naší vitalitu. Bývá považován za krále lesa, symbolizuje majestát, stálost a trpělivost. Léčivou částí jedle jsou mladé výhonky a jehličí, z nichž se získává silice. Ta slouží jako součást zevních přípravků proti revmatismu, k inhalacím při dýchacích potížích, nebo jako přísada do koupele. Obejmout jedli se doporučuje osobám přetíženým prací, neustále někam spěchajícím a s nízkým sebevědomím. Tento strom jim poskytne tolik potřebné zklidnění a odpočinek.

Kaštan

Jírovec neboli kaštan uklidňuje, zmírňuje napětí a pomáhá především ve chvílích, kdy prožíváme velké obavy a strach. Tento strom léčí nemocnou duši a pomáhá najít ztracené sebevědomí a jistotu. Vývar z kůry jírovce má léčivé účinky a používá se při léčbě hemeroidů nebo křečových žil. Výluh z květů nebo plodů kaštanů je známý jako mazání při revmatických potížích, nebo podporuje prokrvení nemocného místa. Často postačí prosté nošení plodu kaštanu v kapse, abychom se zbavili příležitostných revmatických bolestí. Doporučuje se také uložení kaštanových plodů do postele pod matrací, to abychom spali klidným spánkem, zbavili se revmatických potíží a byli chráněni před nečistými silami. Pobyt při kmenu jírovce nám pomůže zbavit se neklidu a strachu.

Lípa

Lípa je stromem smíření. Je to strom lásky, který urovnává mezilidské vztahy, ale je také účinná léčitelka. Její květ je známým prostředkem proti nachlazení, při horečkách a zahlenění dýchacích cest. Pomáhá také při žaludeční a střevní kolice a též proti revmatismu.

Energie lípy zajišťuje zdravý odpočinek, přivolává věštecké sny a především přináší příjemnou a vstřícnou atmosféru ve vztahu dvou či více osob. Proto se pobyt při kmenu lípy doporučuje především těm lidem, kteří vidí všechno černě a domnívají se, že je neustále někdo pronásleduje a chce jím ublížit. Zvláštní magickou sílu má dvanáct lip vysazených do kruhu. V jeho středu i méně vnímavý člověk může pocítit zvláštní kouzlo, otvírání se něčemu krásnému, laskavému i tajemnému zároveň. Funguje to i tehdy, kdy už některé stromy z kruhu jsou poraženy nebo odstraněny i s kořeny, ale je viditelné, že jich v původním počtu bylo dvanáct. Je to strom naší České republiky.

Smrk

Smrk má ochrannou moc a na některých místech je ještě dnes vysazován tam, kde má chránit dům a rodinu před veškerým zlem, nemocemi a nepřízní osudu.

Nejdůležitější léčivou složkou smrku je jeho silice, získávána z mladých jarních výhonků. Ty je možné nasušit a používat k inhalaci nebo jako doplněk bylinkového čaje. Je prokázáno, že smrk má schopnost důkladně pročistit vzduch. Ke smrku se můžeme obracet při různých potížích, tělesných, psychických i jiných. Je jako přívětivá matka, která nás k sobě přivine a sejme z nás vše nepříjemné.

Důležité

Vždy, když si ze stromu chcete něco vzít, je třeba k němu přistupovat vědomě s láskou, úctou a respektem. Nejdříve s ním navázat vnitřní kontakt, pozdravit ho, představit se mu, pohladit ho, zeptat se ho jestli můžete, pokud ucítíte, že je to v pořádku, pak si s láskou vzít to, co opravdu potřebujeme a pak mu poděkovat za pomoc.

Budete se tak cítit o mnoho lépe a vaše medicína vám bude lépe fungovat.

Pokud se chcete dozvědět o ochraně stromů a lesů v ČR více nebo jim pomoci, sázet je a opatrovat, navštivte projekt Home for Trees.

Časopis MEDIUM 07/2003
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

Zatím žádné komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.