Zdravé domácí quinoa-avokádové houstičky, sezamovo-lněné houstičky s chia semínky a špaldový chléb

chlebaTaké máte občas chuť na voňavé zdravé domácí pečivo a nevíte, kde byste takové sehnali? Můžete si ho upéct za pár minut sami doma v troubě, je to velmi jednoduché. Takové s láskou připravené jídlo má tu výhodu, že víte, co jste na jeho výrobu použili a v jakém prostředí jste ho upekli. Navíc si ho můžete kdykoli obměňovat podle chuti a zásob a udělat si vždy jen takové množství, které bez problémů čerstvé spotřebujete. Není to na každý den, ale proč si občas neudělat chutné burgery nebo toasty na party nebo na cesty ze zdravých a chutných čerstvých potravin bez éček a umělých aditiv. Bonusem vám bude krásně provoněný domov a radost, kterou uděláte nejen sobě výrobou a lahodnou chutí, ale i svým blízkým. 

 

Quinoa-avokádové domácí houstičky

  • quinoa-avokadove housticky300g quinoi
  • 200g na velmi jemno rozemletých mandlí
  • 2 lžíce mletého lněného semínka
  • 2 lžíce sezamových semínek
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka hrubé mořské soli
  • 1 avokádo
  • 1 bio limetka, kůra a šťáva
  • 1 lžíce medu nebo javorového sirupu
  • 190 ml vody

Předehřejeme troubu na 170 ° C a připravíme si plech s papírem na pečení. Rozmixujeme quinou v mixéru na konzistenci mouky. V misce smícháme quinou, mandle, lněná semínka, sezamová semínka, mořskou sůl a prášek do pečiva. V jiné misce smícháme oloupané rozmačkané avokádo s limetkovou kůrou a šťávou, medem a vodou a promícháme. Přidáme avokádovou směs do suché směsi a dobře promícháme rukou asi 2-3 minuty, dokud nám nevznikne lepkavé, pevné těsto. Poté z něj vytvarujeme 7 houstiček, které dáme na plech tak, aby se nedotýkaly. Pečeme zhruba 25 minut. Po 15 minutách je zkontrolujeme. Až budou zlatohnědé, můžeme je zkontrolovat špejlí uvnitř jestli nelepí a pak je vyndáme. Necháme je vychladnout a je to.

 

Sezamovo-lněné houstičky s chia semínky

  • lněné housticky300 g celozrnné žitné nebo špaldové mouky
  • 200 g drcených mandlí
  • 2 lžíce lněného semínka
  • 240 ml vody
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • špetka mořské soli
  • 2 lžíce sezamových semínek
  • 2 lžíce chia semínek

Předehřejeme troubu na 150 ° C. Ve velké míse smícháme suché ingredience: mouku, mandle, lněné semínko, špetku mořské soli a semínka. Přidáme vodu a olivový olej a prohněteme, dokud není těsto vláčné. Přidáme další mouku v případě potřeby, je-li těsto příliš měkké nebo lepkavé. Těsto by mělo být pružné a nelepkavé. Těsto tvarujeme na zhruba 20-30 mm tlusté ploché chlebíky – houstičky. Dáme všechny na pečící papír do trouby a pečeme zhruba 20-25 minut.

 

Domácí celozrnný špaldový chléb se semínky (na 2 menší chleby)

  • chleb3 šálky celozrnné mouky (špaldová nebo žitná)
  • 1 šálek drceného lnu
  • 1 šálek ovesných vloček se slunečnicovými semínky
  • 3 šálky vody
  • ½ lžíce hrubé mořské soli
  • 2 lžíce olivového oleje (nebo kokosového oleje)
  • 1 lžička sušených bylinek (rozmarýn, oregano, tymián)
  • Na posypání: sezamová semínka

Smícháme suché přísady v misce: celozrnnou mouku, lněné semínko, oves se slunečnicí, mořskou sůl a bylinky. Přidáme 2,5 šálku vody plus olej a dobře promícháme na těsto. Přidáme podle potřeby zbývající 0,5 šálku vody. Hněteme minutu nebo dvě, pak těsto dáme odpočinout do lednice zhruba na 30 minut. Předehřejeme troubu na 200 ° C. Vyjmeme těsto z lednice, ještě asi minutu prohněteme a rozdělíme na 2 stejné části, které vytvarujeme do podoby chleba. Ty dáme na pečící papír na plech, posypeme sezamovými semínky a pečeme asi 25 minut. Když je upečený dozlatova na vnější straně a voní, propíchneme ho pro kontrolu špejlí, jestli uvnitř nelepí a tudíž je hotový. Vyndáme ho, přikryjeme čistou utěrkou a necháme vychladnout.

 

Dobrou chuť!

Michaela

Michaela Weissová
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami, zásadotvornou stravu a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci. Díky.

6 komentářů
  1. V houstičkách a ni v chlebu opravdu není ani droždí,ani kvásek,ani prášek do pečiva?Nebudu z toho mít bitevní kameny?

  2. Dnes jsem upekla quinoa-avokadove housticky a maji tak vybornou a pro me nezvyklou citronovo sladkou chut, ze jsem hned dve snedla. Vyborne, moc dekuji za skvele recepty 🙂

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.