2 recepty na domácí výrobu pleťové růžové vody a léčení růží

růžová vodaRůže je bezpochyby královnou květin a růžová voda je královnou pečující kosmetiky a to nejen pro zralou pleť.  Má úžasný zklidňující vliv na pokožku celého těla, já ji však používám hlavně na obličej jako tonikum, harmonizuje, hydratuje a posiluje pleť, redukuje kožní maz, sjednocuje tón pleti a zanechává ji hebkou a vláčnou. Také zlepšuje krevní oběh v pleti, čímž podporuje její výživu a působí proti stárnutí, posiluje kapiláry, stahuje póry, hojí kožní záněty i akné a regeneruje suchou pleť. Stejné blahodárné účinky má vůně růží i na psychiku, zklidňuje, mírní pocity strachu i úzkosti, naopak navozuje pohodovou náladu. Růžová voda je již mnoho let nejčastěji používanou květovou vodou, ale vyrobit si můžete také levandulovou, měsíčkovou, třezalkovou, z černého bezu či jakoukoli jinou, která bude sedět svými vlastnostmi vašemu typu pleti a osobnosti. 

Růžová voda i výtažky z okvětních lístků jsou skvělé pro všechny typy pleti, od mladé problematické, přes přecitlivělou suchou až po náročnou zralou. Hodí se i pro jemnou dětskou pokožku a také pro alergiky.

Nejvíce léčivé jsou okvětní plátky s tmavočerveným zabarvením, které obsahují množství cenných flavonoidů, vonných silic, vosků a tříslovin. Používají se i květy bílé, které obsahují zase větší množství hojivých slizových látek.

Existují dvě základní cesty, jak si domácí růžovou vyrobit, z nichž jedna je ta snadná, méně koncentrovaná a ta druhá zdánlivě složitější, o to však kvalitnější.

Obě jsou bez alkoholu, konzervantů a chemie, díky čemuž vám bude vaše pleť neskonale vděčná. Mluvím zde o bio kvalitě, tedy o růžích ze zahrad, chemicky neošetřených, nikoli o těch kupovaných. Tak až se budete shánět po okvětních lístcích, tak jen ty přírodní.

Jednoduchá výroba

růžeIngredience na menší množství:

  • hrst okvětních růžových plátků (zhruba ze dvou růží)
  • 250 ml kojenecké vody
  • cedník
  • vyvařenou uzavíratelnou skleničku

Postup:
Okvětní lístky růží otrhejte a omyjte pod tekoucí vodou.

Poté je vložte do hrnce, přelijte vroucí kojeneckou vodou a přiklopte pokličkou.

Takto je nechte stát, dokud voda v hrnci nevychladne na pokojovou teplotu.

Přes sítko zceďte vodu do připravené vysterilizované uzavíratelné skleničky. Volte vždy pouze nádoby ze skla, plastové jsou náchylnější k množení bakterií.

 

Složitější výroba

Ingredience na libovolné množství:

  • 1 díl okvětních lístků
  • 1 díl destilované nebo filtrované vody nebo převařené vody
  • velké množství ledu
  • velký hrnec s pokličkou a žáruvzdornou misku
  • malou nebo větší sprejovou lahvičku (dle použitého množství)

Postup:

výroba růžové vodyPečlivě si omyjte ruce a ideálně vydezinfikujte pracovní desku, pomůcky i ruce izopropanolem nebo 70% ethanolem a nechte oschnout.  

Nasbírejte okvětní lístky růží nebo vaší oblíbené květiny.

Omyjte je a rozložte, podívejte se pečlivě jestli tam nezůstal nějaký zapomenutý brouček.

Doprostřed velkého hrnce umístěte prázdnou keramickou (žáruvzdornou) misku. Na dno hrnce nasypte lístky a zalijte filtrovanou vodou (poměr 1:1 tj na 1 gram kvítků 1 gram vody).

Dejte na plotýnku a na malém žáru pomalu a s citem vařte.

Na hrnec dejte pokličku – obráceně – kondenzovaná květinová voda tak bude stékat do misky kterou máte uprostřed hrnce.

Na vrch obrácené pokličky položte led – nejlépe v zipových sáčcích aby vám nestékal dolů.

Připravte si jich dostatečné množství, průběžně měňte.

Podle množství použité vody celý proces trvá 1-2 hodiny.

Finální květinovou vodu slijte do nádobky, uchovávejte v chladu.

 

Takto připravenou růžovou vodu používejte na pleť ráno pro osvěžení a/nebo večer po odlíčení pro odstranění přebytečné mastnoty pleti. Naneste ji na vatový tampón a pleť jím lehce přetřete. Já to dělám i tak, že mám růžovou vodu v lahvičce s rozstřikovadlem (sprej) a dvakrát denně si pleť postříkám a nechám vodu vsáknout.

V horkých letních dnech je fajn mít svou malou lahvičku v kabelce a kdykoli si pleť postříkat. Funguje jako tonikum i fixátor případného make-upu.

Domácí pleťovou vodu uchovávejte v lednici a spotřebujte zhruba do deseti dnů. 

 

růže1Tip 1: Nestříkané růžové lístky jsou jedlé, takže si je můžete přidat také do salátů a ozdobit jimi vaše dezerty.

Tip 2: Růžová voda se přidává také při výrobě dezertů a sladkostí do těsta či vzniklé hmoty, ze které se pak dezert vyrobí. Dodává jemnou vůni a nasládlou chuť. Přidat ji můžete také do smoothies a domácích nanuků a zmrzlin a to i okvětní plátky.

Tip 3: Pakliže chcete mít růžovou vodu kdykoli po ruce, nasušte si okvětní lístky a kdykoli si jí udělejte ze sušené růže.

Tip 4: Růžovými plátky můžeme také aromatizovat marmelády, například jahodovou, slívovou či šípkovou.

Tip 5: Růžová voda se mi také osvědčila  jako rozčesávač vlasů. Místo kondicionéru i na hodně přesušené konečky. A funguje krásně také jako rozjasňovač, tedy na lesk vlasů.

Tip 6: Když chci relaxovat, namočím si dva tampóny do růžové vody a přiložím na oči, jsou pak krásně svěží.

Tip 7: Je skvělá také na zklidnění podráždění a pnutí pleti, například i od sluníčka. Krásně rehydruje a zchladí pokožku celého (spáleného) těla.

Tip 8: Při odřeninách pomůže pokožku vyčistit a ta se pak lépe hojí.

Tip 9: Sušená růže je také skvělým léčivým čajem, zejména pro ty, kdo potřebují posílit srdce, dezinfikovat a uklidnit zanícené sliznice dýchacích cest i trávicího traktu.

Postup na čaj:

  • Vrchovatou lžičku podrcených růžových okvětních plátků, čerstvých či sušených, louhujeme v šálku vody, která přešla varem, 10-15 minut.
  • Nálev je lahodný samotný, oslazený medem, nebo v kombinaci s jinými léčivými rostlinami či kořením – například s meduňkou, třezalkou, skořicí či sušenými šípky.

Účinky:

Čaj z rostliny napomáhá funkci močového měchýře a má skvělé antioxidační účinky, protože eliminuje tvorbu volných radikálů. Tyto účinky ocení zvláště diabetici, výsledkem popíjení nápoje může být až dokonce snížení hladiny cukru v krvi.

Čaj z růží pomůže i při různých zánětech a bolestech, včetně bolestí v kříži, která trápí téměř každého moderního člověka. Pomáhá bojovat s žaludečními vředy a ulevuje při onemocnění ledvin. Posiluje srdce a její jedinečná vůně celkově harmonizuje psychiku.

 

Vyzkoušejte také růžové recepty, které vám budou moc chutnat a jsou nevařené. Naleznete je v článku Recept na růžovou medicínu proti virům a bakteriím, nevařenou růžovou marmeládu, sirup a elixír mládí.

 

Buďte krásné, zdravé, spokojené a milované, milé Ženy.

Home made, Biooo
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

5 Komentářů
  1. Pani Michaelo,citam tu aj nie zrovna privetive komentare,no ludia su vselijaki…Nenechajte sa prosim odradit,ste uuuuuzasna,ze tymto strankam venujte tolko zo svojho casu,hodne elanu a inspiracie.:-)A dakujem vam z celeho srdca za vsetkych ktori citaju a nachadzaju na vasich strankach mnoho pomoci a zaujimaveho citania O:-) Janka :-*<3:-*<3

  2. Dobrý den. Odkazů jsem si nevšimla, teď je už vidím. I tak je ale podle mě nevhodné to tam vypsat slovo od slova, zvlášť pokud jde odkaz snadno přehlédnout, jako se to stalo mně. Je určitě dobře, že jste zdroje uvedla. V tom případě je na místě má omlouva a já se omlouvám. Možná by bylo příště lépe svými slovy. Aspoň tak to vnímám já :-).

    1. Takto se to běžně dělá a já v tom nevidím problém.
      Mám převahu článků z vlastního pera a zkušeností, ostatně i tento článek je z poloviny můj autorský.
      Je to koncept mého webu, který navštěvujete a ze kterého zdarma čerpáte informace a inspiraci.

      Možná by bylo příště lépe udělat něco sama a nabídnout to zdarma lidem, než kritizovat někoho, kdo svůj čas věnuje pomoci druhým, hm? 😉

      Michaela

  3. Úplně stejný recept jako ten váš s ledem (slovo od slova, i se zapomenutým broučkem) jsem viděla na blogu home-made od Alice Thomas. Teď je jen otázka, kdo to od koho okopíroval :). Nevidím problém v inspirování se jinde, ale kopírovat něco slovo od slova je nehoráznost.

    1. Milá Aneto,

      děkuji za Váš komentář. Nejsem typ člověka co kopíruje bez uvedení odkazů. Vždy, když používám nějaké informace z jiných webů, tak aktivní odkazy na originální stránky informací jsou VŽDY uvedeny pod článkem a když na ně najedete myší a rozkliknete, jste přímo v článku. Ne jinak je tomu i v tomto případě.
      Příště se lépe koukejte, než někoho nařknete z krádeže a budete veřejně vykřikovat něco o nehoráznosti.

      Michaela

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.