Recept na chléb při protikvasinkové dietě

Mám pro vás radostnou zprávu! Pokud trpíte přemnoženými kvasinkami (kandidózou) a léčíte se holisticky, tedy i změnou stravy, tak se nemusíte vzdát tolik oblíbeného chleba, ale můžete si upéct doma svůj, zdravější, který nebude krmit kvasinky a podporovat tak jejich přerůstání se všemi nepříjemnými bolavými příznaky! 

Tento chléb je vhodný ke konzumaci nejen při kvasinkovém onemocnění a čistících dietách, ale také pokud trpíte zácpou, u divertikulózy, u dyslipidémie, zvýšeném cholesterolu, osteoporóze, obezitě, diabetu a také jako náhradu pečiva a pšenice. 

 

Recept na protikvasinkový semínkový chléb

Ingredience:

  • dva šálky slunečnicových semínek
  • půl šálku lněných semínek
  • dvě lžíce chia semínek  – předem namočit do 0,6 dcl vody
  • třetinu šálku psyllia
  • dvě lžíce jablečného octa
  • půl šálku kokosové mouky (není to samé, jako kokosová moučka)
  • dvě bio vejce od šťastných slepiček
  • jeden standardní sáček kypřícího prášku s vinným kamenem
  • lžička soli
  • kmín podle chuti
  • voda (postupně přilévejte tolik, aby vám vzniklo těsto příjemné konzistence – ani suché, ani lepivé a nechte 10 minut odpočinout, poté zkontrolujte jeho hustotu)

 

Postup

Chia semínka namočte na 5 minut do hrnku s vodou.

Ostatní semínka krátce pomelte v mixéru.

Mouku ze semínek smíchejte v míse s dalšími ingrediencemi, včetně vody s nabobtnalými chia semínky.

Chvíli se těsto může zdát příliš řídké, ale v okamžiku, kdy psyllium natáhne vodu, těsto zhoustne. V tuto chvíli přidejte další vodu (cca 1 dcl) a ještě chvíli míchejte.

Vezměte si formu na „srnčí hřbet“ nebo jinou, ve které budete chtít chléb upéct a vyložte ji pečicím papírem.

Nalijte do ní těsto a dejte do předem vyhřáté trouby upéct na 180°C, nejlépe na režim „horký vzduch“.

Pečení trvá cca 100 minut podle druhu a výkonosti trouby. Před vyjmutím zkontrolujte vnitřek propíchnutím špejlí, pokud se lepí, nechte chléb ještě propéct.

Po vyndání z trouby chléb nechte vychladnout mimo formu.

Uchovávejte jej po starém způsobu zabalený v utěrce nebo lněném sáčku na chléb. Takto vám vydrží klidně týden.

 

Další skvělé recepty na bezkváskové pečivo a chléb najdete v článku Zdravé domácí quinoa-avokádové houstičky, sezamovo-lněné houstičky s chia semínky a špaldový chléb.

Pokud máte problémy s přemnoženými kvasinkami/kandidou, plísněmi, parazity a těžkými kovy, podívejte se na mé řešení pro vás!

Hodně zdraví a dobrou chuť!

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

14 Komentářů
  1. Chlebík je vynikajúci..krásne, ľahko som prešla z domáceho kváskoveho na tento, semienkovy…Najviac mi chutí s cícerovou nátierkou…😋
    Problémy s cestom neboli, pečiem ho +- 80-90 min. Ak sa cestíčko neoberá o špajličku, je hotové.. Dakujem krásne ❤️

  2. Dobrý den,
    mám stejný problém – těsto uvnitř po vytažení je lepivé a vypadá to, že je syrové. Pekla jsem ho ještě delší dobu a stejně už se s tím nedalo nic dělat. Moc mě to mrzí, protože jinak je chuťově moc dobré.

    Kde se stala prosím chyba?

    Díky

    1. Milá Míšo,

      to mě mrzí. Každá trouba peče jinak, má jiný výkon, je třeba před vytažením chléb zkontrolovat špejlí, jestli nelepí a případně ho ještě dopéct. Mě se chléb daří upéct normálně. Možná jste také použila vyšší formu než mám já. Podívejte se na fotky jak nízký chléb je. Třeba v tom bude zakopaný pes.

      Každopádně Vám držím palce s dalším pokusem, neboť by byla škoda to vzdát. Jen si najdete svůj vlastní postup dle Vašich podmínek. 🙂

      Michaela

  3. Dobrý den, chleba byl bohužel i po 2,5 hodinách pečení při 180C na horkovzduch uprostřed lepivý. Nevim, jestli to souvisí s množstvím vody přidaného do těsta, protože dle výše uvedeného receptu bylo těsto suché jako beton, tak jsem přiléval, aby byla konzistence podobná standardnímu těstu na chleba. Kolik vody do chia semínek prosím doporučujete? A jak je podle Vás možné, že i po tak dlouhé době pečení je střed stále nepropečený? Děkuji za odpověď.

    1. Hezký den Davide,

      to mě mrzí, mě chléb vychází dobře.
      Na předem namočená chia semínka používám cca 0,6 dcl vody, jak je uvedeno v receptu.
      Objem vody na těsto si určujete sám podle toho, aby Vám vzniklo těsto příjemné konzistence – ani suché, ani lepivé.
      Přesný objem vody jsem do receptu neuváděla proto, že každý používá jiná semínka (drcená/nedrcená, množství) , jinak velká vajíčka atp, proto je nutné k množství vody přistoupit individuálně. Postupně přilévat, promíchávat, nechat odpočívat a ladit. Je to alchymie, vzhledem k tomu, že se nejedná o klasický chléb, ingredience nebo recept.
      Také záleží na výkonnosti Vaší trouby, každá peče jinak. Proto je třeba před vyjmutím zkontrolovat střed špejlí.

      Mnoha lidem se povedl a oblíbili si ho, tak věřím, že ho ještě zkusíte a přijdete na to, jak ho skvěle upéct ve Vašich podmínkách. 🙂

      Hodně zdraví,
      Michaela

  4. Dolila jsem více vody a chleba se nakonec podařil, chutná úžasně, jen za dva dny jsem na něm měla zelené flíčky, které vypadaly jako plíseň, ale zarazilo mne, že to bylo i na chlebu, který jsem po vychladnutí dala do mrazáku. Nevíte, co by to mohlo být? Pokud je to opravdu plíseň, tak je to při protikvasinkové diete problém, ale píšete, že v utěrce by měl vydržet týden…

  5. Nevim, kde se vloudila chybicka, ale ja ma testo „suche“. Jedina voda je v receptu u chia seminek a to male mnozstvi vody cele vpily, tak jsem pak dolila vice nez deci vody, ale nevim, jakou konzistenci ma testo mit. Je v troube, tak uvidim, jak to dopadne a pro pristi peceni prosim o radu, kde jsem mohla udelat chybu.

  6. Keď som si tento recept prečítala, okamžite som si upiekla hneď dva kusy tohto chlebíka. Príprava je ľahká a chlebík mi veľmi chutí. Jeden som si nakrájala a odložila do mrazničky. Jem ho s kokosovým olejom a zeleninou. Je to pochúťka. Som nesmierne vďačná Miške za tento chlieb.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.