Recept na chléb při protikvasinkové dietě

Mám pro vás radostnou zprávu! Pokud trpíte přemnoženými kvasinkami (kandidózou) a léčíte se holisticky, tedy i změnou stravy, tak se nemusíte vzdát tolik oblíbeného chleba, ale můžete si upéct doma svůj, zdravější, který nebude krmit kvasinky a podporovat tak jejich přerůstání se všemi nepříjemnými bolavými příznaky! 

Tento chléb je vhodný ke konzumaci nejen při kvasinkovém onemocnění a čistících dietách, ale také pokud trpíte zácpou, u divertikulózy, u dyslipidémie, zvýšeném cholesterolu, osteoporóze, obezitě, diabetu a také jako náhradu pečiva a pšenice. 

 

Recept na protikvasinkový semínkový chléb

Ingredience:

  • dva šálky slunečnicových semínek (230 g)
  • půl šálku zlatých lněných semínek (60 g)
  • dvě lžíce chia semínek (30 g) – namočit do 0,6 dcl vody
  • třetinu šálku psyllia (25 g)
  • dvě lžíce jablečného octa
  • půl šálku kokosové mouky (není to samé, jako kokosová moučka)
  • dvě bio vejce od šťastných slepiček
  • jeden sáček kypřícího prášku s vinným kamenem*
  • lžička soli
  • kmín podle chuti
  • dvě lžíce jablečného octa
  • voda

 

Postup

Chia semínka namočte na 5 minut do hrnku s vodou.

Ostatní semínka krátce pomelte v mixéru.

Mouku ze semínek smíchejte v míse s dalšími ingrediencemi, včetně vody s nabobtnalými chia semínky.

Chvíli se těsto může zdát příliš řídké, ale v okamžiku, kdy psyllium natáhne vodu, těsto zhoustne. V tuto chvíli přidejte další vodu (cca 1 dcl) a ještě chvíli míchejte.

Vezměte si formu na „srnčí hřbet“ nebo jinou, ve které budete chtít chléb upéct a vyložte ji pečicím papírem.

Nalijte do ní těsto a dejte do předem vyhřáté trouby upéct na 180°C, nejlépe na režim „horký vzduch“.

Než chléb na povrchu ztvrdne, nemá cenu testovat jeho propečení špejlí jako u obilných chlebů.

Pečení trvá cca 90 minut podle druhu trouby.

Po vyndání z trouby chléb nechte vychladnout mimo formu.

Uchovávejte jej po starém způsobu zabalený v utěrce nebo lněném sáčku na chléb. Takto vám vydrží klidně týden.

 

Další skvělé recepty na bezkváskové pečivo a chléb najdete v článku Zdravé domácí quinoa-avokádové houstičky, sezamovo-lněné houstičky s chia semínky a špaldový chléb.

Pokud máte problémy s přemnoženými kvasinkami/kandidou, plísněmi, parazity a těžkými kovy, podívejte se na mé řešení pro vás!

Hodně zdraví a dobrou chuť!

Michaela Weissová
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami, zásadotvornou stravu a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci. Díky.

8 komentářů
  1. Dolila jsem více vody a chleba se nakonec podařil, chutná úžasně, jen za dva dny jsem na něm měla zelené flíčky, které vypadaly jako plíseň, ale zarazilo mne, že to bylo i na chlebu, který jsem po vychladnutí dala do mrazáku. Nevíte, co by to mohlo být? Pokud je to opravdu plíseň, tak je to při protikvasinkové diete problém, ale píšete, že v utěrce by měl vydržet týden…

  2. Nevim, kde se vloudila chybicka, ale ja ma testo „suche“. Jedina voda je v receptu u chia seminek a to male mnozstvi vody cele vpily, tak jsem pak dolila vice nez deci vody, ale nevim, jakou konzistenci ma testo mit. Je v troube, tak uvidim, jak to dopadne a pro pristi peceni prosim o radu, kde jsem mohla udelat chybu.

  3. Keď som si tento recept prečítala, okamžite som si upiekla hneď dva kusy tohto chlebíka. Príprava je ľahká a chlebík mi veľmi chutí. Jeden som si nakrájala a odložila do mrazničky. Jem ho s kokosovým olejom a zeleninou. Je to pochúťka. Som nesmierne vďačná Miške za tento chlieb.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.