Babské rady na drobné potíže

babcaDnes a denně se nám stávají drobné kolize a poranění a my tělu můžeme jednoduše pomoci k rovnováze a vyléčení nějakou babskou radou přírodními zdroji, namísto brutální chemie.

Přináším vám pár tipů jak na co.

 

 

 

Kocovina – dejte si šťavnaté ovoce, med a hodně vody.

Až vás příště dostane kocovina, vyzkoušejte místo osvědčeného prostředku na tlumení bolesti hodně neperlivé vody, a to ještě před usnutím, což je velmi důležité. Druhý den vám pomůže šťavnaté ovoce, ale i banány, med, mandle a zázvorový čaj s medem a s citrónem nebo s limetkou.  Přírodní cukr totiž pomáhá tělu rychleji se vypořádat s alkoholem, neutralizuje kyseliny v těle a stabilizuje krevní cukr. Vhodným zdrojem fruktózy jsou jablka, třešně, hrozny nebo rajčata.

 

Zažívací potíže – lehněte si na levý bok.

Jestli se už i budíte v noci s tím, že vás trápí zažívací potíže, lehněte si na levý bok. To radí gastroenterolog Peter Fairclough z londýnské kliniky a mnoho jogínů. Poloha na levém boku zabraňuje, aby se kyselé šťávy dostávaly do krku. Vaše hlava by měla být zhruba o 8 – 10 centimetrů výš než nohy. Já tuto polohu používám při svátečním přejedení a funguje. Dalším výborným prostředkem je zázvor a čaj z něj, ochucený třeba kapkou citronu a medu. Zklidní žaludek a detoxikuje tělo. Přidání čerstvého koriandru do jídla nebo samotné žvýkání také velmi podporuje trávení, stejně jako bazalka. Skvělý je samozřejmě půst 1-3 dny maximálně.

 

Mírné popáleniny – pomůže ovesná kaše, aloe vera, zelený čaj a levandule.

Účinným krokem který podle dermatologa Nicka Lowea z londýnské kliniky zabírá, je studená koupel, do které přidáte několik hrstí ovesné kaše, která zklidňuje a zvlhčuje pokožku. Skvělý je i neředěný éterický olej z levandule (v případě drobných popálenin) a čerstvý gel z aloe vera z vašeho květináče. Velkou službu prokazují i studené obklady ze zeleného čaje nebo jablečného octa a potírání rozkrojenou okurkou nebo plátky brambor.

 

Při migréně – pomůže espresso, masáž nebo aromaterapie.

EspressoNejčastěji užívanými prostředky při migrénách bývají takzvané betablokátory, které zvyšují průtok krve do mozku. U většiny lidí nastává před plným propuknutím migrény zhruba osmi a dvanáctihodinové období, ve kterém se objevují první příznaky. Mezi ty patří například pocit kovové chuti v ústech, nadměrné zívání nebo močení. Pokud u sebe začnete pociťovat první známky migrény, je prý nejlepší dát si silné espresso a zapít ho velkou sklenicí vody. Poté je dobré praktikovat zhruba 20 minutové středně těžké cvičení. Tekutiny zvyšují celkový objem krve, zatímco kofein a cvičení zvyšují srdeční činnost, což napomáhá k rychlejšímu přísunu krve do mozku. Pomáhá mi také hodně stáhnout hlavu šátkem, napít se vody s citrónem a jít si lehnout do ticha a šera.

Další účinnou technikou je vizualizace. Představím si, že na vrcholku hlavy mám zátku a tu prostě odstraním, jako když z láhve vína vytáhnu špunt. Vnímám jak tlak odchází otvorem ven z mé hlavy – představuji si ho jako gejzír páry, vody nebo světla. Když se mi po čase pocit tlaku vrátí, cvičení opakuji.

 

Drobná poranění a žihadla – pomáhá ocet, cibule a zemina.

Až se přístě zase říznete, nejprve opláchněte ránu pod studenou tekoucí vodou, abyste dostali pryč všechny nečistoty. Poté na postižené místo kápněte trochu octa a ránu přitlačte, uvádí Steve Riley, technický ředitel společnosti Milton. Ocet nejen že zastaví krvácení, má také analgetický a antibakteriální účinky, zabrání infekci a urychlí hojení.

Při bodnutí hmyzem ocet pomáhá k lepšímu odstranění žihadla. Při bodnutí vosou nebo včelkou mám také dobrou zkušenost i s přikládáním pokrájené cibule nebo zeminy.

 

Pocení – pomůže studená voda, šalvěj, přeslička nebo zelený čaj.

vodaHypotalamus je část mozku, která kromě jiného funguje také jako tělesný termostat, který reguluje teplotu těla po cvičení nebo přechodu z tepla do zimy a obráceně. Tento proces může  trvat i půl hodiny, po kterou se můžeme začít nadměrně potit, než se teplota organismu ustálí. Pakliže se k tomu přidá i pocení rukou, nejlepším a nejrychlejším receptem od cévního chirurga Marka Whiteleyho je ponořit ruce až po zápěstí na několik sekund do velmi chladné vody. V rukou se nachází velké množství krve a v oblasti zápěstí je arteriální krev nejblíže kůži. Krev se rychle ochladí a ochlazená začne proudit zpět do srdce, čímž se bude i stimulovat hypotalamus a pocení by mělo co nejdříve přestat. Jakmile vám začne být na ruce chladno, vyndejte je, trochu je zahřejte a poté opakujte. Pocení má vnitřní příčinu zpravidla přetěžovaných ledvin a jater, takže by to chtělo zařadit do stravy potraviny, které tyto orgány posilují – viz čínská medicína, více odpočívat a méně se stresovat. Vhodný na pocení obecně je například čaj z šalvěje (3 šálky denně) nebo přidat šalvějový olej do koupele. Do koupele je také výborné přidat nálev ze zhruba 3 hrstí nasekaných listů ořešáku královského a hrsti dubové kůry, popřípadě hrst mladých smrkových výhonků. Proti pocení a zápachu nohou pomáhá přesličková tinktura, kterou každý večer potíráme chodidla a oblast mezi prsty a pravidelné koupele nohou v soli. K dezinfekci nohou i bot je skvělý silný nálev ze zeleného čaje.

 

Pálení žáhy pomůže alkalické ovoce, zelenina a bylinky.

Pokud  vás začne pálit žáha, máte překyselený žaludek a potřebovali byste ho zneutralizovat něčím zásaditým. Doporučuji ovoce a zeleninu, fenyklový čaj, prášek z kůry jilmu amerického, který rozmícháme (5g) ve vodě a ihned vypijeme, heřmánek, anýz, zázvor nebo levandule (čaj).

 

Zápach z úst zažene zelený čaj a jiné léčivky.

Vědci z University of British Columbia zjistili, že nejlepším pomocníkem při nepříjemném zápachu z úst je zelený čaj, který nejlépe pomáhá při ničení těkavých sloučenin síry, které se vytvářejí v ústech a mohou tak za nepříjemný dech. Žvýkačky nebo mátové bonbóny v takovém případě prý vůbec nepomáhají, spíše výskyt nepříjemných bakterií v ústech zvyšují. Zápach z úst mohou vyvolávat bakterie v ústech – plak, povlak na jazyku, zkažený zub, zánět nosohltanu i problémy s trávením. Dalším skvělým receptem je čaj z kmínu, máty peprné a anýzu, dále žvýkání natě petržele a kariandru.

 

Tak ať jste zdrávi! 

 

 

 

 

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

2 Komentářů
  1. Milá Mia, díki za rady proti migréne. Tvoju radu na vizualizáciu
    – zátka na vrchole hlavy – určite vyskúšam.

  2. Prosím o radu, bolest pravé paty – celé, rentgen nepotvrdil ostruhu a moc to bolí při nášlapu a svaly a úpony na celé noze stahují, poradíte?

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.