Kolostrum – lék na záněty, alergie a posílení imunity

krávyKolostrum (colostrum) je nažloutlá tekutina, která vzniká několik málo dní po narození mláděte savce během prvního kojení. Příroda zařídila, aby právě prostřednictvím kolostra získávala mláďata silný základ pro svou imunitu a obranyschopnost organismu proti nejrůznějším onemocněním. Kolostrum, česky mlezivo, obsahuje potřebné živiny včetně nezbytných růstových faktorů, lipido a glucidic faktory, oligosacharidy, antimikrobiální látky, cytokiny a nukleosidy. Mlezivo je také bohaté na imunoglobuliny, což jsou určité typy bílkovin zapojených do podpory imunitního systému a boje s mikroby.

Kravské kolostrum, někdy také nazývané odborně bovinní kolostrum je ve své molekulární struktuře identické jako mlezivo lidské a proto je pro konzumaci lidmi velmi vhodné.

 

Historie kolostra:

Kolostrum bylo po tisíce let užíváno v různých kulturách nezávisle na sobě. Řečtí atleti, keltští válečníci, Inkové a staří Indové. Ti všichni znali sílu kolostra a přikládali mu velký význam jakožto „daru od bohů“. Na účinky kolostra přišel i osobní lékař Schillera a Goetheho Dr. Christoph W. Hufeland. Podle něj mělo kolostrum velký vliv na udržení zdraví a na imunitní systém.

V letech 1920-1940 bylo kolostrum zatlačeno do pozadí pokroky moderní medicíny, jako byl objev antibiotika Salvarsan (Paul Ehrlich, 1910), Penicilinu (Sir Paul Fleming, 1928), Insulinu (1921-1923) a dalších. V současné době se začali vědci o přírodní medicínu opět zajímat. Proto je kolostrum klinicky zkoumáno v souvislosti s celou řadou onemocnění.

 

Účinky kolostra:

Kolostrum je díky svému složení mimořádně účinné při léčbě:

  • nespecifických zánětů, jako je Crohnova choroba nebo Ulcerózní kolitida
  • bakteriálních a virových průjmových onemocnění a zánětů
  • boreliózy a výskytu chlamydií
  • Alzheimerovy choroby
  • roztroušené sklerózy
  • alergií a autoimunitních onemocnění (atopický ekzém, astma a další)
  • po léčbě antibiotiky (rychle obnovuje žádoucí střevní flóru)
  • na posílení imunity
  • pro regeneraci tkání a nervů
  • pro zvýšení energetické hladiny
  • prevenci chorob horních cest dýchacích
  • rychlejší hojení ran a zvýšená tvorba svalové hmoty a vytrvalosti
  • prevenci chorob a zlepšení funkce celého organismu
  • zpomaluje proces stárnutí (kolostrum obsahuje růstové faktory)
  • mizí opakované chřipky, angíny a virózy
  • v zažívacím traktu se neusazují škodlivé bakterie (původci žaludečních vředů i některých typů rakoviny žaludku)

 

V současné době je často diskutováno možné použití kolostra při boji s rakovinou. V tomto případě hraje roli hlavně v kolostru obsažený laktoferin, který je schopný zpomalovat nebo zastavovat růst metastáz, čímž zabraňuje rozšíření rakoviny do dalších částí organismu. Regenerační účinky kolostra pak pomáhají zmírnit poškození tkání způsobená ozařováním. Kolostrum není žádná alternativní léčba rakoviny, slouží pouze jako vhodný doplněk ke konvenčním léčebným postupům.

 

Odborné studie

cyklistaV roce 2002 byla publikována v magazínu Bioscience, Biotechnology, Biochemistry studie referující o prokazatelném zlepšování růstu a mineralizaci stehenní kosti, o čemž svědčila i zvýšená hladina osteokalcinu a denzity kostního minerálu. Studie konstatovala, že hovězí mlezivo obsahuje složky schopné podporovat tvorbu kostí a inhibice kostní reabsorpci, podporuje její funkce v podpoře růstu. Na základě tohoto zjištění vědci předpokládali, že mlezivo na bázi doplňku stravy podporuje růst a vývoj kostí u lidí.

European Journal of Nutrition přinesl o rok později zprávy o vyšetřování vlivu kolostra na výskyt nebo trvání příznaků infekce horních cest dýchacích u dospělých mužů. Z šetření, které bylo prováděno i podáváním placebem, bylo zjištěno, že koncentrované kolostrum zvýšilo rezistenci k rozvoji příznaků infekce horních cest dýchacích.

Journal of Sports Medicine v roce 2006 zveřejnil výsledky testů na cyklistech, kteří byli podrobeni pětidennímu intenzivnímu tréninku, a prokázalo se, že kolostrum pomohlo cyklistům udržet si po tomto záběru více energie než při jeho nepožití. Sportovci, kteří používali mlezivo, vykazovali nižší známky únavy.

V roce 2007 byla ve vydání New Microbiology zveřejněna studie o imunomodulačních účincích kolostra. Vědci se zaměřili na boj proti intracelulárním patogenům, jako jsou bakterie a viry. Výzkumníci došli k závěru, že kolostrum může představovat levný terapeutický nástroj v prevenci a léčbě různých lidských mikrobiálních infekcí.

 

Kolostrum je potravinový doplněk a měl by tak být i chápán. Nenahrazuje léčiva či medicínu předepsanou lékařem. Kolostrum obsahuje v malých dávkách laktózu. Záleží na stupni intolerance laktózy a množství požití kolostra, zda se případné příznaky projeví.

  

Nejprodávanější kolostrum

Upravené kolostrum je k dostání v lékárnách nebo prodejnách zdravé výživy. Podle zkušeností a doporučení lékařů je vhodným doplňkem výživy zejména od podzimu do jara, protože chrání organismus před infekčními nemocemi a častým podáváním léků. Při nákupu kolostra ovšem dbejte na to, aby bylo dokonale rozpustné.

Například nejprodávanější v USA je Symbiotics Colostrum, vyrobené ze stoprocentního bovinního (hovězího) kolostra z vybraného typu krav USDA-Grade A, které nemají v krmivu žádné pesticidy, hormony ani antibiotika. V každé kapsli tohoto kolostra je minimálně 25 procent imunoglobulinů a ve verzi High-IG dokonce 40 procent.

Kolostrum je doplněk stravy pro každého, kdo se chce stále cítit zdravě a mladě. Více informací o této pozoruhodné látce a jejím konkrétním využití získáte například na stránkách Imunotop nebo bezplatné telefonní lince 800 190 162.

 

Bojujete s občasnými nebo chronickými záněty?

Je třeba k této problematice přistoupit celostně a udělat několik potřebných změn k lepšímu. V eBooku „Jak vyléčit kvasinkovou infekci přírodně a navždy – holistický systém pozitivní proměny života“, popisuji důležité aspekty úpravy stravy, posílení orgánů, pročištění těla a navrácení ho do rovnováhy, ve které panuje zdraví na všech úrovních, konkrétními funkčními kroky, které již pomohly stovkám mých uzdravených klientů.

Opakované kvasinkové infekce vedou k chronickým zánětům, dysbakterióze, syndromu propustného střeva, autoimunitním onemocněním, participují na vzniku rakovinných nádorů, napadají mozek a v důsledku toho ničí naší psychiku a způsobují mnoho dalších velmi nepříjemných zdravotních problémů.

Pokud chcete zjistit, zda patříte k 80% populace, která trpí přemnoženými kvasinkami a z nich plynoucích problémů, stáhněte si zdarma můj eBook „Jak si vytestovat kvasinkovou infekci“, odpovězte na otázky v něm položené, vyhodnoťte svůj aktuální zdravotní stav a rozhodněte se podle výsledků o další cestě. Já vám nabízím tu přírodní, šetrnou a trvalou, bez negativních vedlejších účinků.

Hodně zdraví!

kolostrum , colostrum
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

6 Komentářů
  1. Přesně jak píše Katka,
    kolostrum patří telátkům, ne lidem.
    Mléčný průmysl je odporný a že se zrovna takový článek objeví tady mě trochu překvapilo…

    1. Milá Jitko,

      vše je otázka názoru. Já sama Colostrum nepoužívám, ale vím, že mnoha lidem pomohlo. Můžete si sama zodpovědět otázku: „Co je „lepší“? – Uzdravit člověka nebo dát méně mleziva telátku, které se dokrmí umělou výživou? Milióny lidí jedí umělé potraviny a potravinové doplňky…
      Člověk může vykonat pro tuto planetu více než telátko. Telátko splní své poslání tím, že se díky jeho narození může zachránit nebo zkvalitnit několik lidských životů.

      Je to otázka etiky a na tu si musí odpovědět každý sám.

      Michaela

  2. Výborné Colostrum je od LR tekuté zpracované za studena, v kapslích vymražené. Chov v Německu a Rakousku.

  3. Kolostrum patri telatkum, a ne lidem… priroda nabizi spoustu jinych alternativ.
    Jenze lide tem telatkum nedopreji ani mleko.. telatko se odvede od mámy hned po porodu, otce a syny zabijí na jatkách, z mámy a dcer se stane mašina na mléko…… zvrácený lidský svět!!

    1. Milá Katko,

      dojná plemena krav jsou vyšlechtěna na vysokou produkci mléka, to znamená, že mléka i mleziva první dny po porodu mají mnohem více, než jejich telátko vypije. Mlezivo se do mléka na prodej přidávat nesmí a kráva se musí po napití telete podojit, jinak by dostala do vemene zánět. Dřívější praxe byla, že se přebytečné mlezivo prostě vylilo. Je moc dobře, že se teď může zpracovat, usušit a prodat na léčení. A vůbec si nemusíte dělat při koupi těžkou hlavu z toho, že by jste to „kradli“ mláďatům.

      Michaela

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.