Pokud řešíte přemnožené kvasinky/candidu v těle, jistě víte, jak náročné je dobře se najíst tak, aby nedostávala najíst také kvasinka. Protože téma přírodní léčby přemnožených kvasinek je téma mě vlastní a napsala jsem k němu také knihu s podrobnými kroky vedoucími ke zdraví, obracíte se na mě s prosbami o typy jídel, která při všech důležitých doporučení můžete jíst.
Připravila jsem pro Vás cyklus receptů, ke kterým je však třeba přistupovat individuálně, neboť neexistuje jídlo, které bude vyhovovat všem. Důležitým faktorem vhodnosti daného jídla je délka trvání a akutnost Vašich problémů. Podle toho sestavuji plán na míru, tudíž pokud si s tím nebudu vědět rady, můžete se na mě obrátit prostřednictvím osobních konzultací.
Například vajíčka mohou pro někoho s již systémovou kandidózou představovat problém a pro někoho, kdo trpí příznaky spojenými s přemnoženou candidou, které trvají například 2 týdny, mohou být v pořádku.
To samé platí o bílém jogurtu. V první fázi léčby ho nedoporučuji, postupně po lžících ho lze zařazovat.
Vy zvažte v jakém stavu se nacházíte a jestli Vám udělá daná potravina dobře nebo alespoň neuškodí.
V zásadě platí, čím delší je trvání a síla příznaků, tím striktnější a delší by měla protikvasinková dieta být. Dieta by se dala rozdělit do třech fází – mírná, střední a striktní dlouhodobá. Sami si určete, jak začnete a kolik svému tělu dáte času k pročištění a pozorujte… K dietě se můžete kdykoli vrátit nebo si jí z větší části osvojit jako svůj nový životní styl pro udržení dlouhodobého zdraví , vitality a pohody.
Doporučuji Vám se nejprve nacítit na své tělo, pokud si jídlo dáte, zapište si, jak jste se po něm cítili, co udělaly Vaše obtíže (zhoršily se, zůstaly stejné, pocítili jste zlepšení), jakou úroveň energie pociťujete (úbytek, nárůst, beze změn), jaké je Vaše trávení (bolest břicha, plynatost, stolice, …) ….. To jsou všechno důležité parametry, které Vám budou sestavovat Vaší vlastní osobitou mapu na cestu k uzdravení, kterou Vám nedá nikdo jiný, byť sebe víc studovaný nebo přemnoženou candidou potrápený.
Dnešní první díl je zaměřen na snídani s vajíčky. Zejména v první fázi diety je nedoporučuji ve větším množství, ani každý den. Berte proto recepty jako inspiraci a hrajte si s nimi.
Pikantní vejce s jogurtovým sýrem
2 porce, čas přípravy 10 minut, doba vaření 15 minut
Ingredience:
• 1 polévková lžíce extra virgine olivového oleje
• ½ velké cibule, nakrájené na plátky
• 1 stroužek česneku, drcený
• nakrájené červené/žluté/ zelené papriky (dle sezóny, trávení a možností)
• 1/2 šálku vody
• 2 velká bio/farmářská vejce z volného chovu
• 2 lžíce čerstvého nasekaného koriandru (dle možností petrželka nebo jiné oblíbené bylinky)
• 2 polévkové lžíce plnotučného řeckého jogurtu nebo bílé Hollandie nebo jiného bio jogurtu (volitelné)
• špetka kurkumy a chilli
• Sůl a pepř na dochucení
Postup:
Rozehřejte malou pánev a přidejte olivový olej.
Orestujte cibuli s na plátky pokrájenými paprikami.
Přidejte česnek.
Přidejte vodu a poduste.
Vytvořte dvě jamky ve směsi zeleniny a poté do ni nich vložte vejce.
Vejce posypte solí, pepřem, kurkumou a chilli, přikryjte pokličkou a nechte dojít tak, dokud bílky neztuhnou.
Přendejte směs na talíř, dozdobte koriandrem a volitelně solí a pepřem ochuceným jogurtem.
Pohankové burito
2 – 3 porce, čas přípravy 15 minut, doba vaření 15 minut
Ingredience:
Na burito/palačinky
• 1 šálek pohankové mouky
• 1½ šálku vody
• 2 bio/farmářská vejce z volného chovu
• 1/4 čajové lžičky soli nebo podle chuti
Na náplň
• 1 polévková lžíce olivového oleje extra virgine
• 1 červená paprika nakrájená na tenké plátky
• ½ červené cibule, nakrájené na plátky
• 4 bio/farmářská vejce z volného chovu
• 3 lžičky vody
• 1/4 čajové lžičky soli nebo podle chuti
• 1/4 čajové lžičky pepře nebo podle chuti
• 1/4 čajové lžičky chilli prášku nebo podle chuti
Na avokádový krém
• 1 akorát zralé avokádo
• 1 šálek nasekaného čerstvého čerstvého koriandru (nebo podle chuti)
• 1 polévková lžíce citronové šťávy
• 1 šálek vody podle potřeby
• Sůl podle chuti
Postup:
K výrobě palačinek použijte pohankovou mouku, vodu, vejce a sůl. Vše rozmixujte nebo vymíchejte do hladka.
Nalijte naběračku těsta na rozehřátou pánev s trochou oleje.
Opečte 1-2 minuty na každé straně nebo dokud mírně nezhnědnou.
Opakujte, dokud nebude použito celé těsto, pak přikryjte palačinky a odložte je.
Na náplň si rozehřejte druhou pánev s trochu olivového oleje na středně vysokou teplotu. Přidejte papriky a cibuli a orestujte asi 5 minut.
V malé misce smíchejte 4 vejce, vodu, sůl, pepř a chilli
Zeleninu dejte z pánve stranou a na té samé pánvi orestujte směs z misky z vajíček. Dobře promíchejte, dokud nebude načechraná.
V jiné misce nebo mixéru smíchejte avokádo, koriandr, sůl, pepř a citronovou šťávu úplně do hladka. Pokud bude potřeba naředit, dořeďte vodou na požadovanou konzistenci majonézy.
Nyní vložte zeleninu a vejce do pohankové placky, zabalte a podávejte s avokádovým krémem.
Vajíčkové muffiny na snídani, svačinu, na cestu i jako pohoštění
4 porce, čas přípravy 10 minut, doba vaření 25 minut
Tato snídaně má výhodu, že si jí můžete připravit večer a ráno hned sníst nebo vzít sebou na cestu. Dá se to udělat i s buritem. V tomto receptu je celkem hodně vajec, která nahrazují mouku. Rozdělte si je proto na více dní (uchovávejte v lednici) nebo se o ně rozdělte s rodinou/přáteli. Zeleninu si můžete libovolně střídat.
Ingredience:
• 1 polévková lžíce kokosového oleje extra virgine
• ½ šálku nakrájené červené papriky
• ½ šálku nakrájené cibule
• 1 šálek nakrájené brokolice
• 12 bio/farmářských vajec z volného chovu
• Sůl a pepř na dochucení
Postup:
Předehřejte troubu na 180°C.
Kokosovým olejem velkoryse vymažte formu na 12 muffinů.
Ve střední misce smíchejte papriku, cibuli a brokolici a rovnoměrně je rozdělte do jednotlivých muffinů.
Ve střední misce rozšlehejte vejce, sůl a pepř. Nalijte vejce na zeleninu a vložte do trouby, dokud muffiny nejsou uprostřed pevné, asi 25 minut nebo podle výkonu Vaší trouby. Zkontrolujte špejlí střed před vyjmutím. Vajíčka by se neměla na špejli lepit.
Muffiny nechejte po dobu několika minut vychladnout, poté kolem okraje každého muffinu protáhněte nůž. Vyklopte a podávejte.
Pokud se potýkáte s nejrůznějšími zdravotními problémy spojenými s přemnoženou candidou, můžete si udělat ZDARMA 3 TESTY ZDRAVÍ a zjistit, zda-li pro Vás mám přírodní a trvalé vyřešení Vašich problémů.
Další tipy na přírodní léčbu candidy a recepty najdete v sekci Léčba candidy. Záněty s ní také souvisejí.
Na osobní konzultaci Vašeho zdraví přes Skype nebo telefon se můžete objednávat ZDE.
Přeji Vám dobrou chuť a pevné zdraví,
Michaela
Dobrý den, recepty vypadají dokonale, ale mám problém s intolerancí a hraniční alergie na vaječní bílek. Dalo by se vejce nahradit např. v muffinách či tortile? Případně, nechystáte článek na tipy snídaní i bez vajec? 🙂 Často bohužel nevím co snídat abych doplnila bílkoviny a nebyla snídaně jen sacharidová bomba. Děkuji moc za odpověď.
Hezký den Simono,
díky. Zrovna zítra budu přidávat další článek s recepty na snídaně při protikvasinkové dietě, ve kterých se zaměřím na bezvaječné. 🙂
Jinak bílek občas nahrazuji namocenymi chia semínky, která udělají potřebný hustý šlem.
Michaela