Mnoho z nás zná báječnou kurkumu a ví, že je to velmi zdravé koření, protizánětlivé a plné antioxidantů, které se řadí do skupiny tzv. superpotravin, ale ne každý ví, jak ji konzumovat co nejčastěji, obzvlášť ve vitariánské kuchyni, kde se nevaří. Objevila jsem velmi snadný a chutný způsob, jak se ani vitarián nemusí o její blahodárné účinky a zajímavou chuť ochudit.
Odpovědí je „Protizánětlivé zlaté smoothie“.
Je zdravé, veganské a může posloužit jako chutná snídaně či dekadentní dezert. Může být obměňováno vzhledem k výběru rostlinného nebo ořechového mléka a koření a chutná skvěle v horkém létě s ledem, stejně tak ohřáté na 42°C v zimních měsících. Recept je postaven na ajurvédském základě, čistí krev a pomáhá trávení, ale to nejlepší na něm je to, že jeho příprava vám zabere pouhých 5 minut!
Ingredience na jednu porci:
- 1 šálek neslazeného kokosového / mandlového nebo rýžového mléka (jedna z variant nebo jiné mléko)
- 1/2 lžičky kurkumového prášku
- 1 lžička kokosového oleje
- velkorysá špetka vanilky (vanilkový extrakt)
- špetka černého pepře
- dle chuti kokosový cukr / agáve nebo javorový sirup
- špetka skořice, muškátového oříšku, mletého hřebíčku, kardamonu (může být vše dohromady nebo zvlášť podle chuti)
- 3-4 kostky ledu (nemusí být)
Postup:
Vložte všechny přísady do mixéru (případně i s ledem) a mixujte 10 – 20 sekund, dokud se vše důkladně nesmíchá (aby byl led rozdrcen). Nalijte do vysoké sklenky, můžete navrch posypat kořením nebo dozdobit čerstvou bylinkou nebo jedlým květem.
Bojujete s občasnými nebo chronickými záněty?
Je třeba k této problematice přistoupit celostně a udělat několik potřebných změn k lepšímu. V eBooku „Jak vyléčit kvasinkovou infekci přírodně a navždy – holistický systém pozitivní proměny života“, popisuji důležité aspekty úpravy stravy, posílení orgánů, pročištění těla a navrácení ho do rovnováhy, ve které panuje zdraví na všech úrovních, konkrétními funkčními kroky, které již pomohly stovkám mých uzdravených klientů.
Opakované kvasinkové infekce vedou k chronickým zánětům, dysbakterióze, syndromu propustného střeva, autoimunitním onemocněním, participují na vzniku rakovinných nádorů, napadají mozek a v důsledku toho ničí naší psychiku a způsobují mnoho dalších velmi nepříjemných zdravotních problémů.
Pokud chcete zjistit, zda patříte k 80% populace, která trpí přemnoženými kvasinkami a z nich plynoucích problémů, stáhněte si zdarma můj eBook „Jak si vytestovat kvasinkovou infekci“, odpovězte na otázky v něm položené, vyhodnoťte svůj aktuální zdravotní stav a rozhodněte se podle výsledků o další cestě. Já vám nabízím tu přírodní, šetrnou a trvalou, bez negativních vedlejších účinků.
Hodně zdraví!
Dobrý den, přečetl jsem si, že na výrobu ořechových másel se mají ořechy nejprve na cca 8 hod. namočit a pak po propláchnutí usušit. Nechápu co to má za smysl? Nemají se jen osušit napovrchu?, ale to by vlastně ta nasátá voda zůstala uvnitř ořechů a tím by se značně snížila trvanlivost vyrobeného „másla“. Takže to nějak nechápu, proč je před mixováním namáčet. Jaký to má smysl? Moc děkuji za odpověď a přeji Vám hezký den a mnoho dalších úspěchů. S pozdravem Lada
Dobrý den,recept vypadá moc zajímavě!Jen jsem někde vyčetla,že kombinace kurkumy s pepřem(to už bylo zmíněno výše)a navíc,že by kurkuma měla projít varem..aby se dosáhl kýženého účinku, zajímalo by mně,jak to vlastně je:-)
Dobrý den Evo,
ano, už jsem o tom také slyšela. Špetka pepře nemůže vůbec škodit, naopak. Věřím však, že i bez něj je kurkuma sama o sobě velmi léčivá. Na kombinaci s pepřem existují různé názory i studie, zkrátka jako na všechno. Je to zcela na vás 🙂
Hodně štěstí,
Michaela
Jj, kurkuma vždy s pepřem! Velmi se tím zmnohonásobějí její pozitivní účinky! A samozřejmě nesmí projít velkým teplem! , tím se naopak ničí její kladný vliv. Je dobré přidat vždy trochu oleje či tuku, což je v tomto případě splněno rostlinným mlékem. Zase se synergicky mohutní účinky.. viz. odkazy ve studiích dohledatelných na netu
Super recept, velmi chutny.
Jeste jsem pridala cerny pepr, protoze jen v kombinaci s nim se daji z kurkumy vytezit vsechny nejdulezitejsi latky 🙂
Recept jsem vyzkoušela, chutná výborně. Osobně na tyto bioenergie nevěřím, podstatné je, aby to pomohlo, zbytek neřeším.
K protizapalovemu smoothie:
Je to vyborny recept,ale z hladiska ozajstnej Ayurvedy je kurkuma protizapalova,ale…A tu je ten pes zakopany,ze velakrat mame iba vytrhnute info o Ayurvede.
Je DOLEZITE vediet presne o AKY typ bioenergie ide a aky je problem.Velakrat dosiahneme pravy opak
Budme dosledny a skumajme pravu pricinu,ci posun v Doshach.
Zdravy jedinec znesie vela ,ale po case sa zmeni……
Raw potraviny z hladiska ayurvedy su uplne skodlive pre VATA typ.
uprimne
Klárka-ayurvedska poradkyna a ucitelka kundalini yogy