Kičadi – detoxikační jídlo podle ayurvédy

kichadiKičadi je pokladem indické kuchyně. Je to lehce stravitelné, detoxikační, vyživující a dodávající energii jídlo vhodné právě pro podzimní detoxikaci nebo zimní variantu oběda či večeře. Existuje mnoho receptů a obměn a ani vaší fantazii se meze nekladou. Mě se nejvíce osvědčila tato jeho varianta, která nezabere více jak 25 minut a je příjemným jídlem pro dva dospělé lidi. 

 

Ingredience

  • 2 lžíce olivového oleje nebo ghí (přepuštěné máslo) nebo kokosového oleje

  • 1 šálek basmati rýže

  • 1 šálek mungo fazolí (předem namočených), lze obměňovat červenou čočkou

  • 4-5 šálků vody podle potřeby

  • 2 lžíce loupaných mandlí nebo dýňových semen předem namočených (volitelné)

  • 1 lžička římského kmínu drceného

  • 1 lžička celých hořčičných semínek

  • 1 lžička mleté kurkumy

  • 1 lžička kari
  • 1 lžička mletého koriandru

  • ½ lžičky mletého fenyklu

  • ½ lžičky sušeného zázvoru nebo kousek čerstvého na jemno nakrájeného
  • špetka skořice
  • špetka černého pepře
  • 1 pórek nebo 1 větší cibule

  • sůl dle chuti
  • další zelenina a bylinky dle vaší chuti a sezóny

Příprava jídla

  1. Rozpálíme olej a necháme na něm za stálého míchání zpěnit koření kromě soli. Pak na vzniklé směsi krátce opražíme mandle a dýňová semínka.

  2. Přidáme nakrájený pórek nebo cibuli, případně jinou zeleninu a orestujeme.

  3. Do směsi přidáme rýži a mungo fazole, zamícháme a chvíli restujeme.

  4. Přilijeme nejlépe horkou vodu.

  5. Vaříme zhruba 20-25 minut až je zelenina i rýže měkká, postupně můžeme dolévat vodu.

  6. Jídlo osolíme, nejlépe himalájskou nebo mořskou solí a zamícháme.

  7. Jídlo odstavíme a necháme cca 10 minut dojít pod pokličkou.

  8. Kdo má chuť může na talíři jídlo pokapat pár kapkami citrónu nebo limetky. Jídlo se tím krásně osvěží.
  9. Můžeme dozdobit čerstvými bylinkami, napříkad koriandrem

 

Toto jídlo je nejenom zdravé při nejrůznějších nemocech a při rekonvalescenci, ale také je výborně variabilní. Mungo můžete obměňovat s červenou nebo žlutou čočkou (dál -půlené mungo fazole), zeleninu dle sezóny, různá semínka, experimentovat s kořením dle sezóny (zahřívající zázvor, zahřívající hořčičná semínka v zimě, sušený fenykl za čerstvý, …), vypuštěním luštěnin vznikne indické rizoto, přidáním více vody zase polévka, kičadi je možné jíst i jako přílohu k tofu nebo masu.

 

Dobrou chuť!

Michaela

 

Michaela Weissová
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami, zásadotvornou stravu a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci. Díky.

10 komentářů
  1. dobrý den,
    chtěl bych se jen zeptat, zda by bylo či je možné nahradit mungo fazolky nebo červenou čočku, fazolkami adzuki ? chystám se to vyzkoušet,
    děkuji,
    petr.

    1. Dobrý den Petře,

      je to možné, také to tak dělám. Střídám pravidelně mango a adzuki, neboť každé jsou dobré na něco jiného v těle.

      Michaela

  2. Vypadá to moc chutně, často používám tato indická koření. Někde jsem však četla, že spojení rýže a luštěnin v jednom jídle (tozn. ne rozděleny do dvou jídel v průběhu dne) ztěžuje trávení a způsobuje právě ono nadýmání. Jak je to tedy?

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>