Lidové léčení jednotlivých nemocí – recepty


bylinky-001Páter Ferda (1915-1991), kněz a přírodní léčitel, byl pro svou práci mnohými považován za jasnovidného. Jeho recepty a doporučení se uchovaly i do dnešních dní a úspěšně fungují u mnoha tisíc lidí, kteří vyznávají léčení přírodou a řídí se jimi. Nabízím vám zde seznam nemocí a jejich přírodní způsob léčby přesně dle jeho dochovaných receptů a poznámek.

Obecné rady k léčení různých onemocnění bylinami. Uvedené rady a poznatky jsou znalosti získané rozmluvou s páterem Františkem Ferdou, kterému byla dána mimořádná schopnost přesně určit diagnózu nemocného a léčit ho pomocí bylin.

Běžné nachlazení a rýma:
Čaj na pocení: vypocení – do ½ l vody dáme vrchovatou lžíci bezinkového květu a lžíci lipového květu, vařit 8 minut. Lze osladit medem nebo karamelem výpít teplé a vypotit se. Pro dospělého člověka lze zvýšit účinek pocení dvojnásobnou dávkou čaje. Nejíst kakao a čokoládu (může obsahovat plíšňový mikrob, který způsobuje zduření sliznice dýchacích cest a rýmu).

Rýma a zastydlé dutiny:
Léčí se inhalací z odvaru – do ½ l vroucí vody hodit hrst bezinkových kuliček, hrst dubových větviček, 2 celé stroužky česneku, povařit 6 minut, slít a páry odvaru inhalovat asi 15 minut. Při inhalaci přehodit přes hlavu deku, teplý ručník (ne larisu). Opakovat několik dní, inhalaci provádět 1x až 2x denně. Nespustí-li se rýma (při poklepu na čele způsobuje zastydlá rýma bolest), vložíme do plátýnka či gázy horký vařený brambor a přikládáme co nejteplejší na čelní dutinu (stred čelaú a na vedlejší dutiny (lícní kosti pod očima), přes to položíme ručník, vatu atp., aby teplo bylo udrženo co nejdéle. Brambory lze vyměnit za horké, obklady mají trvat ¾ až 1 hod. Možno opakovat několikrát denně.

Zánět hrtanu:
Projevuje se jako suchý dávivý kašel. Asi 2x denně inhalovat páru z odvaru – do ½ l vody 5 stroužků česneku, 5 minut vařit, slít a inhalovat 15 – 30 minut.

Obklady na krk:
Gázu nebo plátno namočit do hodně teplé vody, přiložit kolem krku, přes to suchý zábal (ručník) a nechat působit asi 2 hod. Nejlépe na noc, být stále v teple. Obklad se přidává bez igelitu.

Zánět průdušek a zápal plic:
Projevuje se jako dráždivý kašel a vykašlávání hlenu, někdy dlouhodobě trvající. Přikládáme obklad na hroty plic (krajina klíční kosti( 20 dkg cibule pokrájet). Dusit se 2 lžícemi vody 4 minuty, vložit do gázy a co nejteplejší přiložit na 2 hod. Nejlépe na noc. Obklady opakovat maximálně 3x ob jeden den. Nejíst čokoládu ani kakao. Při dlouhodobém kašli, při zápalu plic se přikládá na hroty plic křenová placka. Pro dítě děláme placku velikosti mužské dlaně na každou stranu pro dospělého člověka podle potřeby. Přikládáme na ½ hodiny (podle citlivosti kůže).

Angína:
Je-li reakce mandlí na streptokopy a jiné bakterie, projeví se zánětem a zduřením mandlí, bílými povlaky a čepy, bolestí v krku. Přikládáme obklady na krk a na příúšní uzliny.
Obklad z odvaru:
Do ½ l vody 2 vrchovaté lžíce pelyňku, 8 minut vařit, slít a co do nejteplejšího odvaru namáčet gázu a první hodinu po 10 minutách přikládat a další hodinu nechat přiloženo na krku. Gázu vždy zabalovat suchým, teplým ručníkem, bez igelitu. Kloktat vlažným odvarem ze šalvěje a heřmánku.
Odvar:
Do ¾ l vody 1 lžíci heřmánku, 2 malé lžičky šalvěje, vařit 8 minut, slít a kloktat.

Nemoci zažívacího traktu:
Nadýmání, tlaky, pálení v žaludku, způsobuje hliník. Při vaření se slučuje s vodou, oxiduje na kysličník uhličitý. Je potřeba vyloučit ho pravidelným pitím čaje.
Čaj:
Do ¾ l vroucí vody vhodit hrst dubových větviček, 1 lžíci přesličky, 8 minut vařit, slít a popíjet během dne. Při akutních potížích denně 14 dní až 3 týdny. Jinak stačí 1x týdně. Je to základní čistící čaj – při jeho užívání odcházejí z těla škodliviny.

Nadýmání u kojenců:
mimi3Je známo, že dítě z neznáme příčiny často dlouhodobě pláče. Stává se, že vypilo nekvalitní nebo spařený Sunar. Dítě pálí žaludek. 3 dny dostává tento čaj:
do ¼ l vody jednu lžičku petrželové natě, 8 minut vařit a vlažné bez cukru pít. Možno přisladit karamelem. Dá se doma vyrobit s krystalového cukru, nikoliv cukrem, který způsobuje kyselost. Tento čaj je vhodný dávat dětem, které dostávají Sunar 1x za 14 dní.

Bolení bříška u kojenců:
Do ¼ l vody půl lžičky fenyklu a špetku kmínu, 8 minut vařit a dávat popíjet dětem vlažné.

Žlučníkové potíže:
Jde většinou o dráždění slinivky břišní a na žlučník.
Čaj: 3 lžíce směsi řebříčku, jitrocele, třezalky, kmínu, petržele (jakákoliv), přesličky v poměru 3:1, do ¾ l vody, 8 minut vařit, slít a pít denně po dobu 16 dní až 3 týdny.

Otravy z jídel:
Zvracení, průjem, tlak v žaludku, nadýmání, podobný průběh jako u střevní chřipky. Při těchto potížích pijeme denně po dobu 14 dní tento čaj. Do ¾ l vody 2 hrstě dubových větviček, 8 minut vařit, slít a popíjet.

Podráždění žaludku:
Opakované zvracení, jen po požití lžičky čaje. Na žaludek dáme obklad: do ½ l vody dáme lžíci čekanky, 10 minut vařit, slijeme. Do teplého odvaru namáčíme gázu a teplou přikládáme po 10 minutách 1 – 2 hodiny.

Zánět spojivek, pálení očí:
Po dobu 1 hodiny přikládáme na obě oči obklad: do teplého odvaru namočíme gázu a měníme po 10 minutách.
Odvar: do ½ l vroucí vody dáme 1 lžičku kmínu, 1 lžíci jitrocele, 8 minut vařit, slít. Ihned po skončení obkladu přiložit zase na 1 hodinu druhý obklad: do gázy zabalit ½ kostky tvarohu a měkce přitlačit na zavřené oči. Celé opakovat asi 3 dny. Minimálně 1 týden se nedívat na televizi.

Bolesti hlavy:

  • z únavy: doporučuje se procházka na čerstvém vzduchu, studený mokrý obvaz na čelo, nebo můžeme přiložit obklad z tvarohu, pít černou kávu
  • ze sluníčka: mohou být spojené se zvracením či nevolností. Na 2 hodiny lehnout do stíněné, vyvětrané místnosti a na čelo a spánky přiložit obklad: smícháme 1 rozsekanou cibulku a 1 kostku studeného tvarohu ( z lednice) a vložíme do gázy

Kousnutí klíštětem:
Klíště zakapeme na 3 min. olejem a doleva vykroutíme. V případě, že se nám to nepodaří, jdeme k lékaři. Vyndáme-li klíště celé i s kusadly, přiložíme na
ranku obklad: přímo bez gázy 2 – 3 kolečka cibule (je možné ranku přímo cibulovou šťávou zakapávat) a na ní přímo trochu tvarohu. Celé na 2 hodiny převážeme.

Bolesti kloubů:
Jsou způsobené nadměrným požíváním brambor. V bramborách jsou látky, které pomáhají uvolnění kloubních pouzder a tím i k vysychání kloubní jamky,
tření a bolesti kloubů. U malých dětí se překrmování polévkami, ve kterých je hodně brambor nevyplácí, – dochází k luxaci kyčlí. Abychom těmto potížím
zabránili, musíme brambory vždy vařit s kmínem nebo je zapíjet kmínovým čajem.
Kmínový čaj: do ¼ l vroucí vody dát půl lžičky kmínu, 8 minut vařit.
Čaj proti bolestem v kloubech:
Do ½ l vody dáme hrst březových listů, 8 min. vařít. Slijeme a popíjíme dle potřeby několikrát několik dní (až 3 týdny). Potom na čas vynecháme.

Srdeční potíže:
vegan srdceJsou z největší části způsobené předávkováním sírou. Dostává se do těla v potravě, nebo ji přijímáme z okolí kůží, celým povrchem těla. Síra je obsažena v mnoha věcech. Např. linoleum, v dece „Larisa“ tkaninách žluté barvy, v oranžové barvě, v umělých a směsových tkaninách apod. V potravě je obsažena v sýrech (nejhorší jsou tavené, poněkudd lepší jsou sýry tvrdé). U nás je nejlepší Ementál a sýry zahraniční, které jsou vyráběny jinou technologií. Síra dělá díry v srdci. Síra se váže v krvi a jak koluje, nahlodává srdeční stěnu. Síra se z těla odstraňuje pravidelným pitím čaje:
Odvar z přesličky:
Do ½ l vroucí vody dáme vařit 1 lžíci přesličky a 8 minut vaříme, ihned slijeme a popíjíme. K přesličce dáváme většinou 1 hrst dubové kůry – základní čistící čaj na ¾ l vody. Další látkou, která vyvolává potíže podobné jako u anginy pectoris je solanin. Je to prudký jed obsažený v bramborách (i v zeleném angreštu), hlavně zelených a kolem klíčků. (Solanin neutralizuje kmín). U citlivého člověka se na 1 hodinu po požití objeví nevolnost a bolesti u srdce. Proto zelené nebo naklíčené brambory vůbec nepoužíváme. Nemají se rovněž kupovat pudinky a škrobové moučky, vyráběné z brambor. Nahrazujeme je kukuřičnou moučkou – Maizenou nebo škrobovou moučkou pšeničnou, která je nezávadná.

Bolesti nohou a křečové žíly:
Páter František Ferda doporučuje preventivně i při potížích koupel nohou: do 4 litrů vroucí vody dáme hrst dubové kůry, hrst přesličky, 10 dkg cibule, 3 lžíce pelyňku, 10 minut vaříme, potom slijeme do vědra a dotočíme vodou, nohy koupeme 20 minut. Je možné přidat 2 lžíce soli.

Modřiny:
Na modřinu se na 2 hodiny přiloží obklad ze syrové cibule. Můžeme jej opakovat. Je-li současně s modřinou otok nebo jiné zhmoždění, přikládáme obklad ze
studeného tvarohu a rozsekané cibule.

Chronické poruchy hlasivek – častý chrapot a šeptání:
Jsou způsobované vdechováním škodlivých výparů z různých nátěrů (fermež apod.) Může se projevit až za dlouhou dobu. Léčba spočívá v opakované inhalaci (asi 5 dní po sobě). Vdechujeme páry z odvaru: do ½ l vody dáme na 10 minut vařit 10 stroužků česneku.

Dětské vyrážky a ekzémy:
3 – 5 dní dáváme pít dětem čaj: do ½ l vody, 1 lžíce petržele, 1 lžička mrkve, dáme 8 minut vařit, dále děláme koupel č. 7 a přidáme hrst kopřiv. Odvar na koupel: do 4 l vroucí vody vhodíme hrst dubové kůry, 20 dkg cibule, 5 stroužků česneku, hrst přesličky, 3 lžíce fenyklu a hrst bezových větviček, přidáme hrst kopřiv a 10 minut vaříme, slijeme do vany a dotočíme vodou. Koupel trvá 20 minut.

Při teplotách:
Dělat zábaly hrudníku a krku: hrst čerstvé dubové kůry (nejdéle 1 měsíc stará) hrst přesličky, hrst třezalky, hrst bezinkových větviček, hrst pelyňku do ½ l vody. Dubovou kůru nekupovat v lékárně, protože nemá tříslovinu. Při prostydnutí přihodit 1 hrst jeřabin (mohou být plané, větvičky, listy, listové kousky, plody, cokoliv z toho použít), 4 stroužky česneku a malou cibuli, 3 lžíce fenyklu – vše vařit 9 minut, pak přihodit hrst heřmánku a vařit ještě 1 minutu. Nakonec scedit. Do tohoto odvaru namočit prostěradlo a přikládat křížové obaly přes hrudník až ramena a zvlášť přikládat 1 obal na krk. Zabalit do deky. Nechat v zábalu 10 min. Znovu namočit a přiložit zase po 10 minutách. Podle možnosti opakovat takto hodinu až do 1,5 hodiny. Je zkušenost, že klesla teplota ze 40 stupňů C na 37 stupňů C. Teplotu sráží zvlášť „pelyněk“. Při teplotě přes 38 stupňů dát též acylpyrin. Bylinný odvar nevylít, protože mohou teploty druhý den opět vystoupit. Pak odvar přihřát a dávat zábaly znovu. Při teplotě do 38 stupňů, pokud není odpor ke koupání, udělat totéž na 5 l vařící vody, dát všeho hrst, vařit stejně, scedit do vany, dolít až po krk teplou vodou a zůstat v ní 20 minut. Když nastane nepříjemný pocit, koupel ukončit. Vodu z vany nevylít, možno ji znovu použít, kdyby teploty stouply. Jedna koupel vydrží od rána do večera, druhý den se odvar zakalí. Koupel je místo zábalu ( v jednom odvaru se může vykoupat celá rodina).

Záškrtová angína – časté pokašlávání z krku:
1 litr vařicí vody spařit, 3 lžíce pelyňku, nechat stát 5 min., slít, z toho asi 1 dcl odlít a použít jako čaj. Ze zbytku obklady – 5x po 10 minutách.

Při rozbrázděných mandlích – při opakovaných anginách:
Denně kloktat: do šálku vody buď 1 lžičku octa nebo lžičku soli, či lžičku citrónu.

Bolesti hlavy:
Mohou být i z překyselení ve stravě. Proto denně petržel, protože je zásaditá. Z ovoce jsou zásadité pouze hrušky. Někdy mají děti i dospělí vyrážku právě
z překyselení.

Bolesti páteře, kolen nebo kloubů:
4 brambory normální velikosti, ne zelené, ne naklíčené smíchat s křenem. Dát do gázy, udělat placku. Položit na lopatky do středu na 30 minut. Před tím
namastit kůži sádlem.

Mazání na páteř:
4 větvičky thuje, 1 lžíce kmínu. 3 stroužky česneku do 1 ½ l vody, vařit 10 minut. Nechat zchladit, zcedit a smíchat se ¼ l slivovice. Natírat páteř i klouby. Kůru lze opakovat.

Dvanácterníkové vředy:
Každé ráno vypít na lačno po 14 dnů: 1 lžíce pelyňku spařit se ¼ l vody, nechat stát 6 minut, scedit.

Hemeroidy:
Zevně přiložit strouhanou mrkev na konečník. Opakovat 5x možno i 3 hodiny za sebou. Vždy novou mrkev každou hodinu nastrouhat. Na starou židli položit
igelit, do gázy mrkev a usednout si na ni na 1 hod. Po obkladech z mrkve 3x nastrouhat 5 dkg syrové cibule nebo nakrájet nadrobno, dát do gázy, přiložit na
konečník na 2 hod. Potom po 12 dní výplachy: do ½ l vody 2 lžíce dubové kůry, pelyňku a 2 stroužky česneku. Vařit 7 minut, zcedit, odvar rozdělit na 2 části. Ráno vypláchnout konečník a 1x večer opět. Držet v konečníku co nejdéle. Možno použít balónek.

Mast na konečník – hemeroidy:
3 lžíce cibule, 3 lžíce mrkve, 3 lžíce olšových větviček, nebo 15 olšových lístku do 10 dkg sádla, pak slijeme a podle potřeby mazat na konečník (při obtížích).

Neuróza – celkové uklidnění:
Popíjet dlouhodobě čaj z meduňky nebo mateřídoušky: do ½ l vroucí vody 1 lžíci mateřídoušky nebo meduňky – 8 minut vařit a slít.

Počůrávání u dětí:
Nedávat dětem barevené cukroví (bon-pari, barevné žvýkačky, limonády). Jsou to dehtoviny, které dětem zatěžují ledviny.
Léčba: Po vysazení bramborů apod. Děti pročistíme čajem z dubové kůry a přesličky. Na noc jim dáváme málo pít.

Zánět dásní a nemocné zuby:
Zanícené dásně vyplachujeme odvarem ze šalvěje: do ½ l vroucí vody dáme 1 lžičku šalvěje, 10 minut vařit. Vlažným odvarem vyplachovat ústa. Nenechat
v ústech špatné a zkažené zuby. Jsou příčinou mnoha chorob.

Afty:
cukrNesmí se používat zubní pasta s chlorem a fluorem. 3 dny po sobě několikrát denně vyplachovat odvarem: špetku pelyňku, 1 lžíci kostivalu, 1 lžíci jitrocele, 1 lžíci heřmánku, 6 minut vařit a slít.
Na dásně, do nosu (použijeme tempony z gázy) a přes prsa přikládáme obklady 6x v jednou tahu po 12 minutách namáčíme gázu do teplého odvaru. Odvar
na obklad: do 3 l vroucí vody dáme hrst dubové kůry, 4 stroužky česneku, hrst přesličky a 10 minut vaříme a nakonec slijeme.

Koupel při bolestech nohou: Hrst dubové kůry, hrst přesličky, hrst bezinkových větviček, 3 lžíce fenyklu, 5 stroužků česneku, 20 dkg cibule – vše vařit 8 minut ve 4 l vody. Slít a dát do vanové koupele (koupat 15 až 20 minut).

Angína:
20 dkg syrové cibule nakrájet na drobno, dusit na mírném ohni pod pokličkou se 2 lžícemi vody – 4 lžíce anýzu asi 10 minut. Pak nasypat na gázu a přiložit na krk na 2 hodiny. Obklad musí být příjemně teplý. Opakovat i vícekrát denně, pokud jsou čepy na mandlích. Pokud začne škrábat v krku, připravit 1 kostku tučného tvarohu 4-6 stroužků česneku rozetřených, zabalit do gázy, na to vatu a přiložit na 2 hodiny na mandle. Připevnit obvazem nebo šátkem, dětem kulicha. Dětem do 1 roku stačí 2 stroužky česneku. Opakovat 1x denně do úlevy. Možno pít čaj na bolesti v krku.

Hluboké záněty ledvin, zánět plic, zánět dělohy, močového měchýře s teplotami:
Rozpařená cibule 10 dkg + 2 lžíce vody, a 10 minut dusit, vychladit na příjemnou teplotu, dát do gázy a přiložit na 2 hodiny.

Na pokažený žaludek:
1 lžíce dubové kůry, 1 lžíce kmínu, ½ citrónu (vařit i s kůrou, citrón napřed umýt v octové vodě), do ½ l vody a vařit 7 minut, scedit a vše vypít. Buď se zvrací nebo uvolní.

Nespavost:
Večer spařit 1 lžíci mateřídoušky v ¼ l vody, 6 minut nechat stát a potom scedit a vypít. Asi 4 týden se už lépe spí. Možno používat i dlouhodobě, každý den.

Ledvinový písek:
Člověk je překyselený. Vynechat ovoce, možno pouze hrušky. Ze zeleniny petržel, dále pampelišku, pelyněk. Sladit karamelem, Občas obklad ze syrové cibule na močový měchýř. Nezadržovat moč.

Při chřipkách a nachlazení:
Používat bezinky, jeřabiny, koupel, čaj. Při naražení šlach: odvar z kmínu a potírat.

Kýla:
Hrst kokošky pastuší tobolky a hrst kopřiv do 3 l vody, 10 minut vařit. Sedací koupel 1x týdně.

Při potížích s hlasem:
Inhalací česneku, kmínu, bezinkové větvičky do 1 litru vody, vařit vdechovat několik minut, pak možno tentýž odvar použít, vdechovat nosem i ústy.

Při horečce:
Spařit 1 lžíci pelyňku ve ¼ l vody, nechat stát 5 minut, scedit a na lačno vypít.

Žlučník – nadýmání:
4 lžíce fenyklu do 2 ½ l vody, vařit 8 minut, scedit v odvaru, namáčet obklady a přikládat kolem pasu 5x za sebou po 10 minutách. Možno udělat každý den až do úlevy. K tomu ráno pít 1 lžíci fenyklu do ¼ l vody a vařit 8 minut.

Žloutenka infekční:
Nahřát 1 kostku tvarohu, 5 stroužků česneku, obklad přikládat každý den po 7 dní na 2 hodiny na játra. K tomu pít čaj: 2 lžíce dubové kůry, přesličky, třezalky, řebříčku do ½ l vařící vody, 7 minut vařit, pít každý den alespoň 14 dní. K tomu dietu.

Na tvorbu krve:
Používá se pšeničná mouka. Žito čistí krev – velmi dobrá je káva ze žitovky. Na trávení se používá zeměžluč. Na dvanácterník je jedině pelyněk, a to na lačno nebo máta petrná, ta však po jídle.

Odkašlávání:
Používá se rozpařená cibule na prsní kost. Nakrájíme 20 dkg cibule, přidáme lžíci fenyklu nebo anýzu, podlejeme lžící vody a necháme dusit až cibule zesklovatí. Přikládá se hodně teplá na 2 hodiny.

Na zuby pro děti:
Užívá se odvar z chudobek, který obsahuje hodně železa a tím působí na stavbu zubů a kostí. Pro dospělé se naloží láhev chudobek (květů) a zalije šumavským vínem, nechá se 10 dní louhovat.

Bělení zubů:
Ve vrtulovém mlýnku rozemlít usušenou přesličku na prach, navlhčit kartáček a obalit štětiny v tomto prachu. Takto si čistit zuby a potom vypláchnout ústa propolisovou vodou, která zároveň působí i proti paradentoze.

Na překyselení žaludku:
Pije se odvar z petržele.

Na nervy a pamět:
Užívá se nektar z třezalky a jasanové kůry. Vařit 10 minut třezalku jen 6 minut.

Bolest zubů:
Namočíme vatu do třezalkové tinktury a přikládáme na zub nebo do kazu.

Skleróza:
Čaj z mateřídoušky – celoročně.

Při cukrovce:
Používá se oman nebo lusky.

Ekzém v obličeji:
zena111/ Medem potřít tvář 2x po 30 minutách, potom obklady z odvaru: 3 lžíce dubové kůry, 3 stroužky česneku, hrstička jalovce, pelyňku a vařit 10 minut ve 3 l vody. 7x po 10 minut teplé přiložit – nebrat plátno prané v prášcích. Možno také provést tak, že odvar se vlije do koupele a při koupeli přikládat každé 3 minuty na obličej behem 20 minut. Pozor na mýdlo červené barvy, nejíst vepřové ani hovězí maso alespoň týden.

2/ Medem lesním tmavým 3 x 30 minut natřít obličej, 3 týdny pít lžíci kořene pampelišky, petrželové natě, 5 listí jitrocele do ½ l a 8 minut vařit, pít po jídle.
Jablečný mošt pít denně, celkem 4 láhve.

Mast: 10 dkg mrkve, 3 lžíce kmínu do 10 dkg sádla hřbetního a 8 minut vařit, spolu scedit a touto mastí potírat obličej i jinde. Podle potřeby koupele i mast opakovat.

Pásový opar:
Nutno zjistit z jaké příčiny (nervové vypětí, nachlazení, nakažení). Může se použít koupel z dubové kůry – 2 hrstě do 3 l vody – 10 minut koupel.

Plíce – zánět:
6 dní dubové kůru, 2 lžíce do ½ l vody. Křenová placka na ½ hodiny dopředu po ¼ hod. (20 dkg brambor, 4 lžíce křenu) a 3x pod pravou lopatku na ½ hodiny. Česnek obklady: 10 stroužků česneku do 2 ½ l vody – 3 x 30 minut křížem přes prsa. Česnečka 3 dny.

Zánět plic – vznik nedomykavosti srdeční chlopně:
I po ovoci: třešně, pomeranče, banány, brambory
Léčba: na hroty plic křenová placka a pak ji přesunout pod lopatky. Třetí den opakovat. 3x denně lžičku pomerančové tinktury, 14 dní denně před jídlem.
14 dní kardobenedit, přesličku, třezalku, kmín po 1 lžíci do 0,5 l vody – 8 minut vařit, pít po jídle
Koupel: v odvaru: hrst jeřabinových plodů nebo větviček a hrst bezinkových větviček – vařit 10 minut v 5 l vody – vlít do koupele, dotočit na ponor – 20 minut 3x denně.
Nejíst: sýry, máslo, pomeranče, banány, pudink, brambory
Pít: častěji 12stupňové pivo Prazdroj.
Použít pomerančovou tinkturu.

Zápal plic – přechozený:
Má mnoho následků. Většinou bývá, že zápal plic je bez teplot – nevěnuje se tomu pozornost. Antibiotika jen nemoc uklidní, ale nevyléčí. Snadno se dostává voda na plicích nebo také v břiše. Břicho je pak nabité vodou. Přestanou totiž pracovat řádně ledviny – vytvoří se v nich zánět i písek. Pozor! Úplná zástava ledvin =smrt!
Léčba: ledviny nutno povzbudit k činnosti, obklady ze slivovice, křenová placka.
Obklady: na břicho – česnek s tvarohem, cibule udušená i syrová – obklad.
Čaj: co nejméně tekutin – zvyšuje se obsah vody v břiše. Řebříček 2 lžíce, 1 lžíce jalovce, 1 lžíce kokosové moučky do ½ l vody – 8 minut vařit. Někdy je třeba upustit vody z břišní dutiny, aby rychleji učinkovaly obklady břicha.

Na krční páteř:
Půl kostky tvarohu, 3 stroužky česneku na 2 hodiny, 2x.

Na ledviny:
Kostku tvarohu, 20 dkg cibule, 3 lžíce kmínu smíchat, přiložit na 2 hodiny 2x.

Na prsní kost:
Rozpařit cibuli po 20 dkg, 3 lžíce anýzu, 3 lžíce feniklu spolu dusit a teplé přiložit na 2 hodiny 2x

Na slezinu:
Půl kostky tvarohu, 3 stroužky česneku na 2 hodiny – opakovat 4 dny.
Koupel: v odvaru hrst vratiče, bezinkových větviček do 4 l, 10 minut vařit, vlít do koupele, dotočit vodu na 20 minut 3x.
Čaj: 1 lžíci jitrocele, řebříčku, dubové kůry mladé, přesličky, kmín do ½ l a 8 minut vařit – 16 dní pít.
Dieta: pozor na černý svetr, na vejce s bílkem, hovězí polévky, brambory.

Průdušky:
Sirup: ½ l vody – 3 lžíce fenyklu, 1 cibule a 5 kostek cukru, 12 minut vařit. Za 3 dny využívat.

Horní cesty dýchazí (zánět průdušek):
Čaj: petrklíč, divizna, fenykl, lékořice kořen, jitrocel, máta petrná, podběl, kořen ibišku. Čaj použijeme k pití a ke kloktání.
Nebo čaj: 4 listy jitrocele, 1 lžíce dubové kůry, 1 lžíce bezových větviček.
Koupel: 1 hrst jeřabinových větviček, 1 hrst bezových větviček. Pod lopatku křenovou placku na 30 minut.

Porod:
Po porodu, zvláště když je žena sešívaná, k vyprázdění střev používá 1 lžíci nastrouhané mrkve, dá se do gázy a udělá se tampon a vloží ke konečníku na 1 hodiny. Potom nový tampon s mrkví a zase na hodiny. Za den se opakuje 3x = 3 hodiny. Druhý den se podle potřeby opakuje.

Přechod:
Léčba: čaj z kořene kozlíku lékařského – 2 lžíce kořene do ½ l vody, 10 minut vařit – 15 minut nechat louhovat.

Prach:
cesnekInhalace česneková – 8 stroužků do ¾ l vody uvést do varu – vdechnout asi 3 minuty několikrát přes den.
Na hroty plic: rozpařenou cibuli na 2 hodiny 2x.
Na játra: kostku tvarohu, 2 lžíce křenu + 3 stroužky česneku smíchat – na 2 hodiny 1x
Potom: ½ l vody + 1 lžíce (větší) rýže – odvar + dětská krupička k jídlu a trochu mléka.
Čaj: 1 lžička jitrocele denně do pití – 5 dní.
Koupel: 3 lžíce větviček z černého rybízu – 3 dny.

Průjmy:
Je také řada příčin: studené nápoje (hlavně přechlazené z ledničky), studená jádla, konzumování většího množství ovoce, pití na ovoce, nezralé ovoce, nakažené ovoce i jídlo.
Léčba: 2 lžíce kostivalové natě s listy vaříme v ½ l vody 8 minut. Popíjíme během dne teplý. Podle potřeby opakujeme. Také pomáhá odvar z dubové kůry: 2 lžíce kůry z dubu do ½ l vody – vaříme 8 minut, popíjíme.
Proti průjmu: mrkev, jahodník, jasan, ořešák, mochna, dubová kůra, šalvěj, borůvka, kostivalová nať.

Prst – úraz, tržná rána – hnisání – pravděpodobně až ke kosti:
Koupel: kostival, kokoška pastuší tobolka, řepík, pelyněk – desinfekce

Prostata:
Na močový měchýř: 20 dkg cibule, 3 lžíce kmínu, spolu dusit, teplé přiložit na 2 hodiny – opakovat 3x
Na ledviny: 20 dkg rozpařené cibule, 3 lžíce kmínu a na 2 hodiny 3x
Čaj: 2 lžíce vřesu, 2 lžíce srdečníku do ¾ l a 8 minut vařit – denně pít až do ustálení řádného močení.
Nejíst: saláty zelené, okurky, ovoce, jahody, kompoty, zelí, květák.
Potom: na játra: půl kostky tvarohu, 10 dkg cibule syrové, 3 lžíce křenu smíchat a přiložit na 2 hodiny i déle, opakovat jakmile kůže zbledne.
Čaj: 6 listů jitrocele, možno i květ přidat se semeny a lžíci kmínu – vařit 8 minut v ½ l vody – denně pít po 6 dní
Nejíst: brambory, zelí, ovoce, smetanu, sýry.
K jídlu: kousek chleba se sádlem nebo kousek špeku k snídani v případě zácpy.
Pít: pampelišku – 1 kořen do ½ l, vařit 7 minut po jídle. Ráno lžíci mrkve – 14 dní.

Projímadlo:
Čaj: list senný, krušina, lékořice, máta peprná, fenykl
Čaj: krušinová kůra, fenykl, lipový květ, květ černého bezu
Čaj: sušené švestky
Projímadlo – krušina olšová, len, reveň, posed bílý.

Plíce – rakovina:
Hroty plic:
Rozpařenou cibuli – 20 dkg pokrájet, dusit s 2 lžícemi vody, teplé přiložit na 2 hodiny – 4x udělat.
Obklady kolem krku:
Přes ramena zkřížit na prsa: hrst bezinkových větviček, dubové kůry mladé, 4 stroužky česneku. 4 lžíce peyňku do 3 l – 10 minut vařit – 3×12 minut teplé za sebou přiložit.
Na prsní kost:
Rozpařenou cibuli 20 dkg, 3 lžíce anýzu, 3 lžíce pelyňku spolu dusit, teplé přiložit na 2 hodiny 2x.
Pod uši:
Kostku tvarohu, 4 stroužky česneku rozetřít, smíchat, lžičku zázvoru, přiložit na 2 hodiny, 2x udělat (rozdělit na obě strany)
Na pobřišnici:
Kostku tvarohu, 20 dkg cibule pokrájet drobně, přiložit na 2 hodiny 2x.
Na slezinu:
Půl kostky tvarohu, 4 stroužky česneku smíchat ještě s lžičkou zázvoru, přiložit na 2 hodiny, 5x udělat.
Mazání:
5 stroužků česneku, 3 lžíce fenyklu, 4 lžíce dubové kůry, s ½ l slivovice – potírat denně páteř, krk, prsa, stehna, břicho.
Čaj: lžičku skořice, 5 hřebíčků, list bobkový, lžíci dubové kůry, přesličku, třezalky, anýzu, lžičku petržele do ¾ l a 8 minut vařit – pít po jídle 3 neděle. Denně trochu čerstvé řepy, alespoň šťávu.
Denně 3 lžíce Fernet-Stocku – před jídlem – 3 láhve.
Nejíst: banány, čokoládu, kakao, pomeranče, hovězí maso, sýry, máslo pozor na zelený svetr a krymplen.

Psotník (u dětí):
Dítě je neklidné, často pláče, špatně usíná, těžko se zabírá do spánku.
Léčba: Na 3 dny vyloučit ze stravy mléko, protože mléčný tuk, dále vaječný tuk (ze žloutku) právě toto to způsobuje.
Podávat: 3 dny odvar z rýže: 3 lžíce rýže vaříme v 1 litru vody 10 minut. Tento odvar spolu s dětskou krupičkou v podobě kaše podáváme. Dítě nesmí ani žloužek z vajíčka.
Koupel: 3 lžíce rovné kmínu + 3 lžíce dubové kůry mladé, do 3 l vody – vaříme 10 minut.

Revmatismus – mazání:
4 větvičky jalovce, 4 stroužky česneku, 4 lžíce kmínu, 3 lžíce křenu do 2 l vody, 10 minut vařit, smíchat s půl litrem slivovice – potírat kouby.
Čaj: lžíci žebříčku, pampelišky kořen, ½ citrónu, dubovou kůru, jitrocel, kmín, benedikt (koření), do ¾ l – 8 minut vařit. Pít po jídle, pít 16 dní až 3 neděle. (vše po 1 lžíci).

Revmatismus – celkový, kloubový, svalový:
Koupel: Hrst jeřabinových plodů, bezinkových větviček, jeden citrón, hrst vratiče, 2 lžíce kmínu, 4 stroužky česneku, 3 větvičky jalovce, do 5 l vody 10 minut vařit – do koupele na 20 minut 2x týdně – 6 neděl.
Mazání: 4 větvičky jalovce, 4 stroužky česneku, 3 lžíce kmínu, lžíci křenu, 3 lžíce mrkve, jeden citrón do 2 ½ l vody a 8-10 minut vařit, pak odvar smíchat s ½ l slivovice a tím denně potírat klouby a stehna.
Na kolena: křenovou placku na 30-40 minut, na kotníky a kyčle totéž. Pod placku podmastit kůži.
Na stehna: (vnitřní stranu) – rozpařenou cibuli – 20 dkg teplou na 2 hodiny 2x.
Na lýtka: syrovou cibuli – 10 dkg na 2 hodiny 2x.
Nohy koupel: hrst vratiče – 10 min. Vařit ve 4 l vody – do kýble na 20 minut denně po dobu 6 dní.
Na hroty plic: kostku tvarohu, 4 stroužky česneku rozetřít a smíchat – na obě strany hrotů plic rozdělit na 2 hodiny 2x.
Na slezinu: ½ kostky tvarohu, 4 stroužky česneku na 2 hodiny – opakovat po dobu 5 dní.
Na ledviny: kostku tvarohu, 20 dkg cibule, 3 lžíce křenu – smíchat a přiložit na 2 hodiny – 2x opakovat.
Čaj: lžíci kořene pampelišky, jehlice trnité. Lžíčku křenu, jitrocele, lžíci řebříčku, půl citrónu, lžičku kmínu, do ¾ l – 8 minut vařit po jídle po 3 týdny denně.
Nejíst: vejce s bílkem, ne hovězí maso ani polévky, sýry, máslo ryby.

Revmatismus hlavy a obličejové části – migréna. Průvan, prostuzení:
Hlava: obklady – hrst jeřabinových plodů, hrst bezinkových plodů do 3 l a 10 minut vařit a 7×12 minut teplé obklady hlavy.
Pít čaj: lžičku bezinek, 3 fíky pokrájet do ½ l – 8 minut vařit, po 12 dní pít.
Obklady: cibule udušená.

Léčba rýmy:
Čichat česnek, 2 hrstě bezových větviček, 2 hrstě jeřabinových plodů, do 4 l vody – 8 minut vařit. Vlít do koupele, na 20 minut, omývat hlavně hlavu.
Rýma u dítěte: dávky zmenšit. Menší hrst bezových větviček, menší hrst jeřabinových plodů, do 2 l vody – 8 minut vařit. Vlít do koupele – omývat hlavně hlavu.

Ruce – ekzém (olej, vazelina, nafta pod.):
Koupel: 3 stroužky česneku, 1 lžíce dubové kůry, 1 lžíce přesličky. Do 2 l vody – 10 minut vařit – 30timinutová koupel – 1x denně – podle potřeby opakovat.

Ruce – třes:
20 dkg cibule, 3 lžíce anýzu – udusit v troše vody – obklad na krční páteř na 20 minut – teplé přikládat 3x.

Ruce – bradavice:
Na rukou, obličeji apod. Nakažlivé, přenos z druhého člověka. Léčba: Potírat ruce Fernet-Stockem, obsahuje pelyněk, zeměžluč.

Rakovina – z radioaktivity – především ve vzduchu:
Občas pít čaj z přesličky – bylina, která odnímá z těla radioaktivitu. Čaj: 2 lžíce přesličky, do ½ l vody a 7-8 minut vařit. Popíjet během dne.

Rýma:
koupelKoupel: 2 hrstě bezových větviček nebo květ, 2 hrstě jeřabinových plodů nebo větviček do 4 l vody – 8 minut vařit, vlít do koupele na 20 minut omývat hlavně hlavu – 3x
Inhalace: 1 cibule (jen nová), 2 lžíce větviček černého rybízu, 2 lžíce komonice lékařské, 20 chudobek (sedmikrásek), 2 stroužky česneku. Vařit 8 minut ve ¾ l vody. Pak ručník přes hlavu a vdechovat ústy a nosem 5 x 10 minut, 4x. Komonici lékařskou (žlutou nebo bílou) rozemlít na prášek (jemný) a šňupat dle potřeby.
3 lžíce arniky naložit do starorežné nebo vodky, či slivovice a po 6 dnech používat jen jako mazání – čela, nosu. Pozor na domácí kvetoucí květiny, hlavně cizí. Dále dát pozor na výpary nafty, petroleje, a syntetických barev.

Srdce – angina pectoris:
Kolem krku: přes ramena zkřížit na prsa obklady: hrst přesličky, třezalky do 3 l – 10 minut vařit. Namočit po 12 minutách. 6x za sebou.
Potom: na hroty plic rozpařenou cibuli – novou – po 20 dkg dusit a 2 lžíce vody – teplé přiložit v kaliku zabalit na 2 hodiny 2x
Na prsní kost: rozpařenou cibuli 20 dkg, 3 lžíce anýzu, 3 lžíce benediktu, spolu dusit, teplé přiložit na 2 hodiny 2x.
Čaj: lžíci fenyklu, lžíci hlohových větviček nebo plodů, lžíci benediktu, 5 kuliček nového koření, řebříčku, 20 chudobek, lžičku dubové kůry, jitrocele, petržele, lžičku celeru do ¾ l – 8 minut vařit, po jídle pít 3 neděle.
Na ledviny: kostku tvarohu, 20 dkg cibule, 3 lžíce koření, smíchat a přiložit na 2 hodiny.
Na slezinu: (vlevo pas) – půl kostky tvarohu, 3 stroužky česneku na 2 hodiny, opakovat po 4 dny.
Dieta: pozor na růžovou barvu textilu, košile, pyžama. Nejíst bílý cukr, sladit karamelem.
Nejíst ořechy vlašské ani burské, nejíst vejce – bílek, pepř, papriku.

Slinivka břišní – pankreas:
12 dní pít odvar z dubové kůry: 2 lžíce dubové kůry do ½ l – 5 minut vařit.
5 dní řebříček: 2 lžíce do ½ l – 5 minut vařit.
Na slinné žlázy obklady z dubové kůry na 30 minut 3x. (5 lžic do 1 litru – 6 minut vařit)
Na ruce obklady k loktům dubovou kůru 3x po 30 minutách. Nejíst maso po 3 týdny.

Nedomykavost srdeční chlopně:
Pomerančová tinktura: 3 lžíce pomerančové kůry omyté v octě do ½ l slivovice.

Slinivka – pankreas:
Otravu slinivky hlavně hovězím masem i vajíčky. Slinivka se ozývá pronikavými bolestmi v břiše, v ohbí žeber vpravo, při konzumování hodně zralých švestek, slív apod. Při jídle syrového ovoce se toto špatně proslizní a dráždí se žaludek a hlavně slinivka břišní. Ovoce se lépe zužitkuje s moukou (švestkové knedlíky, koláče, buchty).

Oči – zánět spojivek:
Oči jsou začervenalé v bělmu a v očích řeže jakoby v nich byl písek.
Léčba: hrst heřmánku dáme do šátku (hadříku) mírně zahřejeme na radiátorech ústředního topení nebo kamnech na pokličce hrnce apod.. Pak dáme přímo přes oči na 20 minut. Opakujeme několikrát.

Oči – trachom:
Zánět očních víček s vřídky, pak jizvy. Žilky v oku jsou krvavé. Často končí slepotou. Léčba – pelyněk – obklad na oči a pak heřmánek na oči kvůli chlóru.

Sprcha vodní na omývání i otužování:
Teplá voda: nejprve pravá noha od spodu nahoru, pak levá noha, pak pravá ruku od prstu nahoru, pak levá ruka, pak obličej, pak hrudník. Nakonec studená voda: stejně.

Odtučnění:
Čaj: kůra krušinová, sennový list, lipový květ, bezinkový květ i plod, fenykl, kořen petržele, kořen lékořice, březové listí

Otrava žaludku, střev:
2 citróny, 1 l vody, 2 lžíce kmínu, 1 lžíce fenyklu, vařit 7 minut.

Otrava slinivky hovězím masem, cukrem zalepené ledviny, hnis pod lopatkami:
12 dní pít odvar z dubové kůry (2 lžíce do 1/2litru vody, 5 minut vařit)
Na ledviny: obklady ze slivovice 5×10 minut – na obklad 4 lžíce na slinné žlázy – obklady z dubové kůry na 30 minut 3×5 lžic do 1 litru a 6 minut vařit.
Na ruce: k loktům obklady z dubové kůry 3×30 minut
Na levé lýtko: syrovou cibuli na noc 2×15 dkg nakrájet
Pod lopatky: rozpařenou cibuli na 2 hod 3x – 20 dkg nakrájet a dusit s vodou 5 minut, teplé přiložit
Nesmí se jíst hovězí maso po 3 týdny.

Opar na rtech při horečnatých onemocněních: šťáva z borůvek nebo odvar z dubové kůry, jitrocel, řebříček.

Otrava vajíčky: řebříček, fenykl po dobu 5 dní, rozpařit cibuli, kmín

Otrava prádlem:
Zelená barva – arsen
Žlutá barva –
Červená barva – anilinové barvy
Modrá barva –
Prevence: všechno barevné prádlo nutno vymáchat: odvar: 2 lžíce dubové kůry, 2 lžíce přesličky do 3 l vody, 8 minut vařit. Vlít do vany s vodou a v tom barevné prádlo vymáchat. Jednou provždy je prádlo zbavené jedovatosti.

Otrava ve střevech (bolesti střev a žaludku):
Česnek 3 stroužky, 2 lžíce třezalka, ¾ l vody, 7 minut vařit, 3x za sebou koupel.

Otrava slinivky – bolesti po pravé straně žeber:
3 lžíce dubové kůry, citrón, lžíce fenyklu, 5 lístků jitrocele ve ¾ l lihu, 7 minut vařit
Inhalace: 3 lžíce přesličky, 3 stroužky česneku.

Otrava acetonovou barvou:
Dubová kůra – 4 lžíce na 1 litr, 3 stroužky česneku – 3 l vody a 7 minut vařit.
Dubová kůra, 5 stroužků česneku – kolem hlavy a krku až na hroty plic.

Otrava močovinou (z masa – hovězí maso, pajšl, srdce, plíce, játra):
Léčba: čaj – 1 lžíce fenyklu, ½ citronu (i s kůrou) do 0,5 l vody, 10 minut vařit – 3 porce.

Močovinou se popálí u dítěte jazyk, patro i rtíky:
1 lžíce řebříčku, 1 lžička šťávy z citrónu – vařit 8 minut. Dítěti dát popít a vytírat ústa, také vytírat lesním medem.

Opařeniny (rukou, nohou apod. – horkou vodou, polévkou atd.):
Léčba: opařené místo polít čistým lihem nebo víceprocentním alkoholem. Potom postižené místo potřít olivovým olejem.

Otrava těla košilí při pocení těla – u žebra jelítko:
kolem pasu dubovou kůru, 3x obklad 10 lžic do 2 l a vařit 6 minut. Tvaroh – 2 hodiny obklad.

Otrava hliníkem (nádobí):
Koupel: 1 hrst přesličky, 1 hrst kostivalu, 1 hrst kopřiv, do 5 l vody, 10 minut vařit – 10 min. koupel, 2x týdně po dobu 6 týdnů.
Čaj: 2 lžíce přesličky, 1 lžíce dubové kůry, 3 listy jitrocele, 3 listy pampelišky, 1 lžíce řebříčku, 20 chudobek, 1 lžíce kokošky, 5 kuliček nového koření, 5 hřebíčků, 1 list bobkový, 1 lžíce kmínu. Do ½ l – ¾ l vařit na 8 minut popíjet 3 týdny.
Nepít: minerálky
Nejíst: máslo, jablka, ovoce, zelí, košťáloviny, květák, nejíst vitamín A, C, brambory, pudink
Jíst: čočkovou polévku, schází kyselina křemičitá

Očkování – smíšená injekce – epileptické záchvaty:
Dítě asi 4-letý chlapec
Dieta: nesmí banány, pomeranče, hovězí, ani vývary
Obklady: 2 stroužky česneku, ½ kostky tvarohu – na 2 hodiny na malý mozek
Obklad: syrová cibule 10 dkg na slezinu na 2 hodiny, 3x-4x
Koupel: hrst dubové kůry, hrst řebříčku, hrstku přesličky, hrst lískových větviček nebo větviček vlašských ořechů do 3 l vody, 10 minut vařit. Koupel na 20 minut 2x-3x týdně.
Čaj: 6 kuliček nového koření, 1 bobkový list, špetku zázvoru, 1 lžíce dubové kůry, jitrocele, přesličky do ½ l vody, 8 minut vařit, rozdělit a pít během dne 3 týdny.

Slinné žlázy – zduření – nachlazení:
Na slinné žlázy k uchu – ½ tvarohu, 3 stroužky česneku, 2 lžíce pelyňku na 2 hodiny.

Srdce – krevní tlak:
Snížení vysokého krevního tlaku: kozlík, oves, rosnatka, česnek, rozchodník, komonice, hloh.
Drogy na srdce: hloh, srdečník, třezalka, puškvorec, benedikt.

Skleróza, mírně zvednutý krevní tlak:
Čaj: třezalka, přeslička, plody + listy hlohu i květ, máta peprná, meduňka, heřmánek, česnek
Čaj: rosnatka nať, lipový květ, listy hlohu + květ, malinové listy
Čaj: jahodinové listí, malinové listí, ostružinové listí

Skleróza:
Česnek, hloh, rosnatka, rozchodník
Dieta: pokrmy málo slané a kořeněné, snížení množství tekutin – asi 1 litr denně, do čehož počítáme také ranní kávu a polévku. Strava z bílých mas (drůbež, telecí, rybí), lehké moučníky, mléčná jídla, ovoce, kompoty.
Nejíst: těžká masitá jídla, polévky způsobující nadýmání, vařené moučníky (knedlíky, nudle), ocet, koření.

Šlachy – zmožení – zánět:
(namáhavá práce) – na krku, v rameni
Léčba: 3 lžíce octa do 1 l vlažné vody. Obklady 3×10 minut přikládat a obalit teplým šátkem. Potom na noc obklad z roztoku – zapařovací. Dle potřeby opakovat.

Šilhání:
Pozor na čepici – modrá a zelená. Pozor na nastydnutí hlavy, nedívat se na televizi. Nejíst: brambory a pudink.
Kolem hlavy a krku – před prsa. Hrstka dubové kůry, 4 stroužky česneku, hrstku přesličky: do 3 l vody – 10 minut vařit, teplé namáčet.
Na oko: tvarohový obklad na hodinu denně 3 dny.
Na čelo nad oko: syrovou mrkev 3 lžíce na 2 hodiny, opakovat asi 10x.
Pít čaj: lžíce světlíku, lžička kmínu, lžička třezalky, lžička železníku, lžička dobromyslu.

Teplota:
Endogenní – vnitřní; exodenní – vnější
Zvýšená horečka – rozpálené tělo
Nepoužívat mléko, maso – bílkoviny působí špatně – teplota neustupuje.
Léčba: snížení teploty – obklady z tvarohu měkkého na čelo i do zátylku. Možno přidat i stroužek česneku na 2 hodiny.

Trojklanný nerv:
Léčba jako u ischiasu. Na lícní kost (tvář) dát syrovou cibuli na 2 hodiny nebo na celou noc – 20 dkg cibule pokrájet.
Odvar: z bezinkových plodů nebo z větviček – hrst do 1 ½ l vody – 8 minut vařit a potírat tvář i obličej – obklady.

Těhotenství:
tehotnaŽena nemůže přijít do jiného stavu – otěhotnět. Mimo jiné používá se bedrník. V Těhotenství žena má být v namáhavé práci opatrná. Věnovat se sobě i dítěti, které nosí v osobě. Otékají nohy – příčina – konzumování bílkovin živočišného původu (vajíčka, maso atd.). Těhotná žena potřebuje hlavně bílkovinu rostlinného původu (ovesné vločky) ve formě polévek. Vajíčka možné nejvíce 1x za týden. Také nutno dávat pozor na úbytek červených krvinek – hrozí matce i dítěti (dědičně) lidově řečeno bělokrevnost (leukocyta). Možno používat syrová játra. Ke konci těhotenství použít čaj: 1 lžíce dubové kůry, 4 listy jitrocele, 1 lžička kmínu, ½ lžičky citrónu i s kůrou. Vše se dá do ½ l vody – 6 minut vařit. Pít aspoň 2 dny.

Tenté střevo – dvanácterník:
dnodenum – vředová choroba
Příčiny: nervová vyčerpanost, špatná životospráva, přiš tučná jídla, přepálený tuk apod.
Léčba: klid, lehčí strava
Proti střevním parazitům: mrkev, kýchavice bílá

Ucho – zánět středouší:
Snadno se pozná, nárazové, intervalové bolesti v uchu na bubínku. Teploty postiženého dosahují velké výše až 41 – 42 stupňů C.
Léčba: 20 dkg syrové cibule pokrájíme na slabší plátky. Do kastrůlku dáme 2 – 3 lžíce vody a pokrájenou cibuli, dusíme až je cibule lesklá, sklovitá. Udušenou cibuli dáme do čistého hadříku a přikládáme na nemocné ucho nebo obě uši, tak teplé, jak to jen jde.

Úraz – bulka na prsu (asi rakovina):
Na bulku: udušená cibule, 3 lžíce anýzu a fenyklu, 2 lžíce pelyňku 3x-5x.
Kolem krku a přes prsa: hrstku dubové kůry, 4 stroužky česneku, hrstku přesličky do 3 l vody, 10 minut vařit. Teplé přikládat 6x po 12 minutách za sebou. Možno i kolem hlavy použít 2x.
Potom: kostku tvarohu, 5 stroužků česneku – rozdělit na 2 místa, na 2 hodiny, 2x. 5 dní – čaj – 1 lžíce dubové kůry, 1 lžíce jitrocele – dát do ½ l vody a 8 minut vařit.
Nohy: koupel – hrst dubové kůry, přesličky, 10 dkg cibule, 3 lžíce pelyňku do 4 l – 10 minut vařit. Vlít do kýble a 20 minut koupel. Možno přidat 2 lžíce soli. 3x
Dieta: méně brambor, ovoce, jen dopoledne 1ks .
Nejíst: košťáloviny, zelí, sýry. 16 dní čaj: směs – zlatobýl, chudobky, přeslička, třezalka, řebříček. Všeho 3 lžíce do ¾ l vody, 8 minut vařit. 16 dní užívat.

Úraz – záda apod:
Mazání: 2 cibule, 3 lžíce kmínu, 3 lžíce mrkve, 2 lžíce křenu. Vařit v 1 l vody 10 minut. Smíchat s ¼ l slivovice. Potírat záda apod.

Úraz na obličeji:
Na nos – tvaroh, 3 lžíce, 1 stroužek česneku. 2x.
Na ret – cibuli syrovou.
Do úst – po lžičkách med.

Vyrážky – herpes:
Skot – toto onemocnění proniká u zvířat kůží až do svaloviny – masa.
Přenos – přímým stykem se zvířaty nebo požitím masa ze skotu, telata, krávy – hovězí maso, telecí.
Je to kožní vyrážka spojená s teplotami a i vypadáváním vlasů a chlupů.
Léčba: lesní med – obklady a pak měkký tvaroh k likvidaci teploty a také otoku možno použít obklady postiženého místa z jalovce.

Vaječníky – cysta, krvácení, bolesti v břiše na pravé straně:
Léčba: kolem pasu a břicha obklady 5x po 10 minut za sebou z odvaru: hrst dubových větviček, 4 lžíce fenyklu, hrst olšových větviček, vařit 10 minut ve 3 l vody, v tom namočit teplé obklady, 2.den ohřát a opakovat obklady.
Na slinivku břišní v pravo podávat křenovou placku na 30 minut. Třetí den opakovat. Pod pravou lopatkou rozpařenou cibuli – 20 dkg, 2 lžíce vody na 3 hod 2x.
Čaj: lžíce řebříčku, truskavce, pampelišky, jitrocele, dubové kůry- mladé, bezinkové plody 1 lžíce do ¾ l vody – 6 minut vařit – 14 dní pít denně. Pozor na modrou barvu textilu, šatů, noční košile apod.
Nejíst: vejce z bílkem ani do těsta, cibuli, jablka, umělé tuky a oleje stolní, ořechy vlašské ani burské, pomeranče, máslo, sýry, mléko.

Vypadávání vlasů:
Hrst dubové kůry, česnek 4 stroužky, hrst přesličky – 3 l vody, 10 minut vařit, 5x 20 minut dávat obklady hlavy.
Potom: kaštany větvičky – hrst do 2 l vody 12 minut vařit, 1x 3 týdně. Nepoužívat šampony, jen mýdlo, ne sprey, nebarvit vlasy. Omezit tuky v jídle, máslo, heru apod.
Příčina: dědičná, po rodičích, hlavně po prarodičích, nebo choroby.

Záškrt:
Bolesti v krku, vnitřní teplota.
Léčba: 3 lžíce pelyňku (v květu) spařit s 1 l vařicí vody. Potom obklady kolem krku – 4x přiložit a namočit do spařeného pelyňku 3x-5x po 10 minut za sebou obklad (teplý) kolem krku.

Zuby: Paradentóza
Projev: dásně slézají (stahují se) se zubů, krčky zubů se obnažují, jsou velice bolestivé a snadno se kazí.
Příčina: používání zubních past (hlavně s chlorofilem), chlorovaná voda apod.
Léčba: vyplachování úst přesličkou ( 2 lžíce na ¼ vody – 6 min. vařit) možno přidat komonici lékařskou (bílé i žlutá) 1 lžíci. Jinak čistit zuby s přáškem z přesličky, možno přidat i komonici lékařskou.

Zlomeniny – kostí:
Špatné srůstání zlomeniny: propolis (včelí produkt – tmel v úlu proti chladu) nechat vyluhovat jemně umletý na prášek v lihu – 95%. Kostival, kokoška, řepík.

Zácpa:
Je řada příčin zácpy: teplota, špatná životospráva.
Léčba: několik sušených švestek vaříme 10 minut v ½ l vody. Odvar popíjíme teplý.

Různé rady

Vlasy: pravidelně 1x týdně nebo za 14 dní umyjeme, nejlépe mýdlem. Použijeme-li šampón, musíme dávat pozor, aby nám pěna nestékala do očí, zejména u dětí. Vyvolává zánět spojivek. Po umytí vlasů splachujeme je odvarem z kaštanových větviček: do ½ l vroucí vody vhodit 2 hrstě nastříhaných kaštanových větviček, 10 minut vařit a vlažným odvarem splachovat. V případě lupů, strupů ve vlasech nebo zvýšeného vypadávání vlasů vtíráme dlouhodobě tento odvar do pokožky hlavy.

Prací prášky: působí ekzémy, záněty kůže, potíže dýchacích ústrojí. V podstatě by se neměly používat, hlavně při praní osobního prádla u dětí. Správné a nezávadné je mýdlo. Řádně vymáchat.

PVC: obsahuje velké množství síry, kterou je třeba 1x týdně vytřít odvarem z přesličky. Jinak škodí zdraví.

Hliníkové nádobí: hlavně konvice na vodu-vůbec nepoužívat. Vzniká celková otrava hliníkem, která se projevuje různými potížemi, hlavně v trávicím ústrojí. Odstraňujeme ji dlouhodobým pitím čaje z dubové kůry a přesličky.
Odvar proti jedům z tkanin: některé látky, hlavně škodlivé umělé tkaniny, obsahují hodně škodliviny, působicích negativně na náš organismus. Abychom jich oděvy zbavili, vymácháme důkladně v tomto odvaru: do 4 l vroucí vody vhodíme 2 lžíce heřmánku, 2 lžíce přesličky, 2 lžíce dubové kůry (hrstě), 10 stroužků česneku, 1 lžíce fenyklu a 10 minut vaříme.

Cibule: poporuje rozvoj červených krvinek.

Česnek: podporuje rozvoj bílých krvinek. Užívání nepřehánět, jinak se dostaví opačný účinek. Proto zvýšení červených krvinek vyžaduje méně jíst česnek, zvýšení bílých krvinek znamená méně jíst cibuli.

Ořechy: vlašské i burské obsahují strychnin, který způsobuje prudké kolísání krevního tlaku. Nutno při konzumaci kombinovat s lískovými ořechy.

Jíme-li čokoládu a kakao, je nezbytné a nutné jíst kokos, jinak škodlivé zejména pro děti. V přírodě je rovnováha, kde rostou kakaovníky, rostou i kokosové palmy. Párky, vuřty, měkký salám: obsahují „arzén“. Pepř: karcirogenní látka (rakovina konečníku), eliminuje se hřebíčkem a novým kořením. Nejíst banány: neurobyt. Hliník se váže na železo v červených krvinkách a zabraňuje vazbě kyslíku v krvi.

Chudobky: 20 ks denně, vytváří rovnováhu ve složení krve.

Kouření: není vyloženě zakázáno (maximálně 30 cigaret denně). Je vhodné 1x týdně inhalovat páry z odvaru kmínu a česneku: asi do 1 litru vody dáme 1 lžíci kmínu a 10 stroužků česneku.

Alkohol:
Tuzemský rum je prakticky nejhorší nápoj, protože je to dehtovina na bázy kofoly. Nejlepší z našich alkoholů je slivovice, ze zahraničních kubánský rum, který se vyrábí z cukrové třtiny. Nejlepší pivo je Plzeň 12-ti stupňové a Prazdroj. Je to jediné zásadité pivo na světě.

Máslo:
chlebaZpůsobuje únavu, vyplavuje z těla kyselinu křemičitou, která je velmi důležitá pro zpevňování tkání. Proto se má mastit hlavně hřbetním sádlem doma vyškvařeným. Z olejů je nejlepší olivovový olej lisovaný za studena, tedy „virgen“. Ostatní oleje se vyrábí extrakcí. Proti máslu se užívá čaj z černého bezu.

 

Barvy:
Zvlášť škodlivé je barevné cukroví (lentilky), které je barveno cukrářským barvivem a toto barvivo se usazuje v těle. Způsobuje nechutenství k jídlu a překyselení žaludku i krve, od něhož může docházet k počurávání malých dětí a nechuť k jídlu. Zvlášť hodně barviva obsahují barevně zdobené perníky a hodně barvené mandlové těsto.
U obleku vadí z barev nejvíce ostré, kontrastní barvy, jedovaté zplodiny těchto barev se dostávají do těla přes kůži a způsobují těžké kožní ekzémy a otravy. Proto je vhodné každou novou součást oblečení před prvním použitím vymáchat v odjedovací koupeli. Nejnebezpečnější ze všech látek je Krimplen, na odjedování montérek a tepláků (kobaltová modř) se používá přeslička.

Hliníkové nádobí:
Je velmi nebezpečné, protože v něm vznikají kysličníky hliníku, které jsou prudce jedovaté a dostávají se do těla s potravou, proto by se v hliníkových nádobách nemělo vůbec vařit. Taktéž kysličníky kovů vznikající při svařování jsou velmi nebezpečné. Proti těmto kysličníkům se užívá jedině přeslička.

Praní:
Nejzdravější je prát pouze v jádrovém mýdle. Každý prášek na praní má velký obsah chlóru, který se z prádla neodstraní ani mácháním, takže člověk tento chlór vstřebá přes pokožku. Proti chlóru se používá heřmánek, proto je vhodné do každé koupele přidat odvar z heřmánku. Nejlepší mýdlo na osobní hygienu je dětské mýdlo.

Sanytr:
Je to dusičnan, který vadí nejvíce na střeva a na žaludek. Je obsažený ve všech uzeninách, hlavně v uzeném mase.

Močovina:
Je obsažena v předním hověžím mase, v mléce a v některých látkách. Shlukuje se v těle a může v RTG snímku vytvořit i stíny. Proti močovině se užívá hlavně citrón nebo kvašený jablečný mošt.

 

Další spoustu přírodních receptů naleznete v rubrice Babské rady.

 

Hodně zdraví!

Michaela

Uspěšná léčba
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

5 Komentářů
  1. Dobrý den,vedeli by ste mi poradiť niečo na tetanický syndrom ,úzkostné stavy, závraty, silný tlak na hrudníku , hrča v hrdle, ťažkosti s prehltaním- začalo mi to po niekolkoročnom velkom strese závratmi a rozmazávaním zraku, ďakujem

    1. Dobrý den Sitko,

      běžte k lékaři, léčiteli, bylináři nebo homeopatovi. Zkrátka k někomu, kdo se na vás podívá, zeptá se na nejrůznější informace a udělá diagnózu.

      M.

  2. Velice zajimavé články z lidového léčitelství. hodně mi pomáhá kniha od Maria Treben.

  3. Děkuji za vaši stránku a rad jak se dá léčit bez léků. I když se tak trochu zamyslíme nad tím.
    Co vlastně obsahují léky?
    A jaký to má vedlejší účinky.
    Bylinky jsou pro nás a naše tělo mnohem účinnější než léky.Léky jsou mnohem snadnější.
    Jsme národ který někam spěchá a nepřemýšlí nad tím co jak se stravuje
    Krásný den Vám všem Iveta Gesnerová

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.