Recept na domácí nevařený pampeliškový sirup a léčení pampeliškou

pampeliškový medDuben je na lukách plný žlutých květů krásné a velmi léčivé pampelišky, kterou mnoho lidí používá hlavně na léčbu žlučníku a jater. Tato nenápadná bylinka má však mnoho dalších léčivých účinků a dá se konzumovat na mnoho způsobů. Já vám dnes nabízím domácí recept na nevařený pampeliškový sirup, který si zachovává všechny živiny a dá se velmi dobře použít jako přírodní sladidlo a také pár tipů na další konzumaci a tím pádem i léčení pampeliškou. 

Listy sbíráme před květem, kořeny na jaře a na podzim, stvoly a úbory květů po dobu květu. Celá rostlina je léčivá.

 

V jakých případech se pampeliška používá:

  • zánět jater (hepatitida)
  • cukrovka
  • jarní únava, prostá únava
  • svědění kůže
  • lišej
  • vyrážky
  • čistí žaludek
  • čistí krev
  • zlepšuje trávení
  • žlučníkové kameny
  • poruchy metabolismu
  • nemoci sleziny
  • na vypocení
  • na podporu močení

 

Nové výzkumy také ukazují, že pampeliška zastavuje růst rakovinných buněk.

Na únavu a ochablost je nejlepší absolvovat čtrnáctidenní kúru konzumace čerstvých stvolů pampelišky. Budete překvapeni jejich vynikajícím účinkem.

Nejprve se stvoly spolu s květy umyjí, až potom se květ odstraní a stvoly se pomalu žvýkají. Stvol květu má zpočátku hořkou chuť, je vzpřímený, křupavý a šťavnatý. Nejlepší je jíst deset stvolů každý den po celý čas, kdy pampeliška kvete.

 

Pampeliška dále odstraňuje svrbění kůže, lišeje a vyrážky, vylepšuje žaludeční šťávy a pročišťuje žaludek od všelijakých usazených látek. Čerstvé stvoly mohou bezbolestně rozpustit žlučníkové kameny, regulují činnost jater a žlučníku. Pampeliška obsahuje kromě  minerálních solí i léčivé látky, které jsou důležité při léčení chorob látkové výměny (metabolismu) . Pro své krev pročišťující účinky pomáhá i při dně a revmatismu. Jestliže se kúra s čerstvými stvoly dodrží  čtyři týdny, ustoupí i otoky žláz. Pampeliška se s úspěchem užívá i při žloutence a chorobách sleziny.

Jedí-li se čerstvé kořeny pampelišky nebo se pije čaj z usušených, tak pročišťují krev, napomáhají  trávení, podporují pocení a močení, působí povzbudivě. Jsou vynikajícím prostředkem proti husté krvi.
Způsoby užívání pampelišky lékařské:

  • Čaj z pampelišky: Jedna vrchovatá čajová lžička kořene se dá na noc do 1/4 litru studené vody, druhý den zahřejeme do varu a scedíme. Vypijeme po doušcích půl hodiny před a po snídani.
  • Foraged edible dandelion flowers and greens in bowl
    Pampeliškový salát

    Salát z pampelišky: Z čerstvých listů a květů připravíme salát, který stačí jen pokapat kvalitním, za studena lisovaným olejem, špetkou soli nebo pepře a pár kapek citronu nebo kvalitního vinného octa (balsamica).

  • Stvoly z pampelišky: v době květu denně pět až deset syrových, umytých stvolů dobře rozžvýkat a spolknout.
  • Pampelišková marmeláda
  • Pampeliškový sirup

 

Pampeliškový sirup vyrobíte snadno a rychle, je chutný a mimořádně zdravý, pomáhá například také při léčbě nachlazení a kašle. Jen alergici by si na něj měli dát pozor.

 

Recept na nevařený pampeliškový sirup:

pampeliškový sirupIngredience:

  • 1 litr pampeliškových květů
  • 500 g cukru krupice nebo třtinového cukru
  • 2 dcl vody

Postup:

Natrhané květy pampelišek necháme chvíli rozložené na stole, ať z nich vylezou případní broučci. Pak je dáme do velké skleněné uzavíratelné nádoby (např. velká láhev od okurek) a zasypeme cukrem. Nádobu uzavřeme, nemáme-li uzavíratelnou, přikryjeme alespoň potravinářskou fólií a necháme stát na okně dva dny. Občas promícháme nebo sklenicí zatřepeme. Nejlepší je, když nám v tyto dny na nádobu svítí sluníčko, které napomáhá tomu, aby se cukr rychleji rozpustil.

Po dvou dnech přilijeme vodu a necháme ještě další den na okně. Několikrát za den promícháme.

Tři dny na okně nám postačí k tomu, aby se cukr rozpustil, dostane krásně žlutou pampeliškovou barvu a můžeme přecedit hotový sirup. Kdo chce, může nechat ještě den uležet.

Směs přecedíme přes plátýnko, někdy ale stačí i jemný cedník a pampelišky ještě vymačkáme rukou. Sirup je přirozeně lehce zakalený.

Skladujeme uzavřené v lednici a pak zaléváme ve sklenici vodou.

Tip 1: Zkoušela jsem dát i méně cukru – 400 g  na 1,2 litru pampeliškových květů a sirup byl super.

Tip 2: Tento sirup můžete použít nejen jako zdravou limonádu, ale také jako sladidlo, květy a listy pampelišky můžete přidávat také do smoothies.

 

Až půjdete po louce, nebojte se sehnout, utrhnout si nějaký krásný květ bez broučků a sníst ho. Je to zdravá delikatesa a chutná i dětem.

Vyzkoušejte také skvělé pampeliškové pesto, recept najdete v článku 3 recepty na zdravé pampeliškové pesto.

Hodně zdraví!

 

kniha Maria Treben, Zdraví z boží lékárny
Michaela Weissová
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami, zásadotvornou stravu a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci. Díky.

36 komentářů
  1. Maria Treben, to je klasika. A jsem ráda, že se její práce připomíná. Také si vyrábím med z pampelišek, ale spíše jen tak na chuť. A když není po ruce dobrý včelí med. Používám ho jako tajnou ingredienci do makovců a perníků 🙂 Z pampelišek ale dělám i spoustu jiných pokrmů, hlavně saláty. Pár receptů jsem také sepsala, takže nabízím inspiraci a zvu autorku k návštěvě 🙂 http://makova-panenka.cz/pestovani/pampeliska-vyroba-pampeliskoveho-medu-a-vyuziti-v-domacim-lecitelstvi/

  2. Dobrý den, mohla bych se zeptat kolik vody se má pak dolet po dvou dnech prosím? Děkuji předem.

  3. Na pampelišku nedám dopustit! Letos v květnu mi byla po odstranění myomů z dělohy histologickým vyšetřením diagnostikována rakovina, konkrétně diagnóza C548 – léze prorůstající tělo děložní – a naplánováno operativní odebrání všech ženských orgánů. Volný termín byl až za 4 týdny, a po celu tuto dobu jsem poctivě chroupala kořeny pampelišek, jadérka z meruněk, červenou řepu, přestala jsem jíst maso a pila čaj lapacho a chlorellu. A meditovala…A on se stal zázrak! Vše co mi pak operativně odebrali již neneslo přes tu prvotní nepříznivou diagnózu žádné známky karcinomů a já jsem opět zdravá natolik, že nemusím již ani na chemoterapii! Vśechni mi říkají jaké jsem měla štěstí, ale já věřím, že ozdravný proces, který jsem i za pomoci pampelišek nastartovala, přinesl své ovoce a já už je raději preventivně budu pojídat stále😉😀

    1. Dobry den Marto,mohu se zeptet kolik korenu pampelisky jste za den snedla?

    2. Děkuji moc děvčata a omlouvám se, že reaguji aź nyní, ale teprve teď jsem zjistila, že jste psaly… kořene pampelišky jsem jedla denně – cca 2-3 minimálně10ti centimetrové kořeny po celé ty 4 týdny. Nyní – 4 měsíce po operaci – kdy se cítím opravdu skvěle, si dělám čaj ze sušených koŕenů pampelišky (kupuji v lékárně) 2x týdně 1,5 litru a popíjim slazený medem během dne. Další dny popíjím čaj z červeného lapacha nebo máty či meduňky, ktere pěstuji na zahradě. Jím celkově jinak – daleko zdravěji než před nemocí – s důrazem na vlastní zeleninu a minimum cukru a mouky (používám hlavně celozrnnou). A jsem zdravá!!! 🙂
      Zdraví Marta

  4. Dekuji moc za odpoved. Az budu v Krkonosich, tak se o to pokusim.

    A Nerafinovany trtinovy cukr ci jaggery jsou dobre prirodni produkty. A jiste se pak nekonzumuje cela sklenice, ale tak lzicka 🙂

    1. Hajes, nerafinovany trtinovy cukr je ten co jeste neprosel temi ruznymi procesy, ktery to tak vycisti a vybeli, aby se pak dosahlo bileho cukru, takze jeste porad obsahuje urcite mineraly, nebot ma v sobe molasu. Pece se snim uplne stejne, i kdyz manzel rika, ze je lehce min sladci, ale i tak snizuji vsude davky o 1/3…asi jsme jen zvykly na veci preslazene?
      Jinak vypada jako normalni cukr, jen je nazloutly a nebo ten najemno vic hnedy, ale pozor neni to vzdy to same, co se znackuje hnedy cukr…ten je casto i obarveny. Takze cist jak je to presne oznacene se vyplati.

    2. Jinak dela se z dzusu od trtiny, co trtina vyda. Trtinovy dzus je zdrojem cukru. V Indii ten dzus casto pouzivaji ve ztvrdle forme, co se vola jaggery.

    3. Katko, z technickeho pohledu „nerafinovany“ znamena nezpracovany.

      Z pohledu Matky Prirody je nerafinovany/nezpracovany v prirozene podobe a jak prirodni narody delaji tisice let…neutralizovany pro lepsi straveni bez problemu (neutralizovany napr. namaceni v soli viz fazole a jine semena).

      Nevidim v tom zadny rozdil mezi cukrem a tzv nerafinovanym cukrem. Oboji je zbaveno 90% proteinu a jinych latek co vedci jeste neoznacili. Zbyva extremne koncentrovany a rafinovany produkt 😉

      Doporucuji precist knizku „Sugar Blues“ od Williama Dufftyho…mozna je to i v Cestine.

      Bohuzel cukr je dneska ve vsem….zubni pasta, jogurty, cigarety. Moderni spolecnost uz neumi jist cisty „hnus“ od Matky Prirody…zkuste syrove jatro, nejlepsi multivitamin 😉

      Tento web mi pripadne jako dalsi lihen eExpetu s rotzvojem internetu. Hlasa o zdravem zivotu, ale pouziva ty nejhorsi jedy vytvorene moderni spolecnosti.

      PARADOX ha?

    4. Jak jsem to videla, tak v Indii otevrou trtinu, vyskrabou stavu a ta se necha zhousnout = jaggery. To kdyz se nastrouze ci namele, je z toho Nerafinovany cukr. Ale mate pravdu, uplne raw to neni, I kdyz nekde to oznacuji jako raw cane sugar.
      A souhlasim, cukr je skoro ve vsem. Ja se snazim delat, Co nejvic doma… Aspon kdyz v Tom je cukr, tam vim kolik a jaky.
      Slysela jsem ze syrova jatra maji nejvic vitaminu, ja si na to ale netroufnu :-). Vetsina veci, Co nejbliz prirodni je nej
      A na knizku se podivam, Anglictina mi nevadi, kolem ji mam cely den 🙂