Recept na domácí nevařený pampeliškový sirup a léčení pampeliškou

pampeliškový medDuben je na lukách plný žlutých květů krásné a velmi léčivé pampelišky, kterou mnoho lidí používá hlavně na léčbu žlučníku a jater. Tato nenápadná bylinka má však mnoho dalších léčivých účinků a dá se konzumovat na mnoho způsobů. Já vám dnes nabízím domácí recept na nevařený pampeliškový sirup, který si zachovává všechny živiny a dá se velmi dobře použít jako přírodní sladidlo a také pár tipů na další konzumaci a tím pádem i léčení pampeliškou. 

Listy sbíráme před květem, kořeny na jaře a na podzim, stvoly a úbory květů po dobu květu. Celá rostlina je léčivá.

 

V jakých případech se pampeliška používá:

  • zánět jater (hepatitida)
  • cukrovka
  • jarní únava, prostá únava
  • svědění kůže
  • lišej
  • vyrážky
  • čistí žaludek
  • čistí krev
  • zlepšuje trávení
  • žlučníkové kameny
  • poruchy metabolismu
  • nemoci sleziny
  • na vypocení
  • na podporu močení

 

Nové výzkumy také ukazují, že pampeliška zastavuje růst rakovinných buněk.

Na únavu a ochablost je nejlepší absolvovat čtrnáctidenní kúru konzumace čerstvých stvolů pampelišky. Budete překvapeni jejich vynikajícím účinkem.

Nejprve se stvoly spolu s květy umyjí, až potom se květ odstraní a stvoly se pomalu žvýkají. Stvol květu má zpočátku hořkou chuť, je vzpřímený, křupavý a šťavnatý. Nejlepší je jíst deset stvolů každý den po celý čas, kdy pampeliška kvete.

 

Pampeliška dále odstraňuje svrbění kůže, lišeje a vyrážky, vylepšuje žaludeční šťávy a pročišťuje žaludek od všelijakých usazených látek. Čerstvé stvoly mohou bezbolestně rozpustit žlučníkové kameny, regulují činnost jater a žlučníku. Pampeliška obsahuje kromě  minerálních solí i léčivé látky, které jsou důležité při léčení chorob látkové výměny (metabolismu) . Pro své krev pročišťující účinky pomáhá i při dně a revmatismu. Jestliže se kúra s čerstvými stvoly dodrží  čtyři týdny, ustoupí i otoky žláz. Pampeliška se s úspěchem užívá i při žloutence a chorobách sleziny.

Jedí-li se čerstvé kořeny pampelišky nebo se pije čaj z usušených, tak pročišťují krev, napomáhají  trávení, podporují pocení a močení, působí povzbudivě. Jsou vynikajícím prostředkem proti husté krvi.
Způsoby užívání pampelišky lékařské:

  • Čaj z pampelišky: Jedna vrchovatá čajová lžička kořene se dá na noc do 1/4 litru studené vody, druhý den zahřejeme do varu a scedíme. Vypijeme po doušcích půl hodiny před a po snídani.
  • Foraged edible dandelion flowers and greens in bowl
    Pampeliškový salát

    Salát z pampelišky: Z čerstvých listů a květů připravíme salát, který stačí jen pokapat kvalitním, za studena lisovaným olejem, špetkou soli nebo pepře a pár kapek citronu nebo kvalitního vinného octa (balsamica).

  • Stvoly z pampelišky: v době květu denně pět až deset syrových, umytých stvolů dobře rozžvýkat a spolknout.
  • Pampelišková marmeláda
  • Pampeliškový sirup

 

Pampeliškový sirup vyrobíte snadno a rychle, je chutný a mimořádně zdravý, pomáhá například také při léčbě nachlazení a kašle. Jen alergici by si na něj měli dát pozor.

 

Recept na nevařený pampeliškový sirup:

pampeliškový sirupIngredience:

  • 1 litr pampeliškových květů
  • 500 g cukru krupice nebo třtinového cukru
  • 2 dcl vody

Postup:

Natrhané květy pampelišek necháme chvíli rozložené na stole, ať z nich vylezou případní broučci. Pak je dáme do velké skleněné uzavíratelné nádoby (např. velká láhev od okurek) a zasypeme cukrem. Nádobu uzavřeme, nemáme-li uzavíratelnou, přikryjeme alespoň potravinářskou fólií a necháme stát na okně dva dny. Občas promícháme nebo sklenicí zatřepeme. Nejlepší je, když nám v tyto dny na nádobu svítí sluníčko, které napomáhá tomu, aby se cukr rychleji rozpustil.

Po dvou dnech přilijeme vodu a necháme ještě další den na okně. Několikrát za den promícháme.

Tři dny na okně nám postačí k tomu, aby se cukr rozpustil, dostane krásně žlutou pampeliškovou barvu a můžeme přecedit hotový sirup. Kdo chce, může nechat ještě den uležet.

Směs přecedíme přes plátýnko, někdy ale stačí i jemný cedník a pampelišky ještě vymačkáme rukou. Sirup je přirozeně lehce zakalený.

Skladujeme uzavřené v lednici a pak zaléváme ve sklenici vodou.

Tip 1: Zkoušela jsem dát i méně cukru – 400 g  na 1,2 litru pampeliškových květů a sirup byl super.

Tip 2: Tento sirup můžete použít nejen jako zdravou limonádu, ale také jako sladidlo, květy a listy pampelišky můžete přidávat také do smoothies.

 

Až půjdete po louce, nebojte se sehnout, utrhnout si nějaký krásný květ bez broučků a sníst ho. Je to zdravá delikatesa a chutná i dětem.

Vyzkoušejte také skvělé pampeliškové pesto, recept najdete v článku 3 recepty na zdravé pampeliškové pesto.

Hodně zdraví!

 

kniha Maria Treben, Zdraví z boží lékárny
Michaela Weissová
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami, zásadotvornou stravu a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci. Díky.

36 komentářů
  1. Maria Treben, to je klasika. A jsem ráda, že se její práce připomíná. Také si vyrábím med z pampelišek, ale spíše jen tak na chuť. A když není po ruce dobrý včelí med. Používám ho jako tajnou ingredienci do makovců a perníků 🙂 Z pampelišek ale dělám i spoustu jiných pokrmů, hlavně saláty. Pár receptů jsem také sepsala, takže nabízím inspiraci a zvu autorku k návštěvě 🙂 http://makova-panenka.cz/pestovani/pampeliska-vyroba-pampeliskoveho-medu-a-vyuziti-v-domacim-lecitelstvi/