Domácí výroba vitamínové bomby – kimchi a jeho zdravotní účinky

kimchi1Kimchi je tradiční fermentovaná (kvašená) korejská pochoutka, která je vyrobena ze zeleniny a koření. Je nízkokalorické, má vysoký obsah vlákniny, živin, vitamínů – A, B1, B2 a C. Je bohaté na esenciální aminokyseliny a minerální látky, jako je železo, vápník a selen. Kimchi má v sobě impozantní množství silných antioxidantů a má i výhody probiotik ve formě Lactobacillus bakterií. Obsahuje řadu zdravých látek včetně kapsaicinu, chlorofylu, karotenoidy, flavonoidy a isothiokyanáty s nízkým obsahem tuku a cukru. Je to zkrátka vitamínová bomba.

 

Kimchi a zdravotní benefity

1. Trávení a trávící systém

Kimchi je opravdu vynikající jídlo na podporu trávení. Je perfektním zdrojem probiotik. Proces fermentace kimchi nejen zvyšuje chuť, ale také vytváří zdravé bakterie Lactobacillus, které v těle udržují zdravý stav střevní mikroflóry. Kimchi je vyrobeno ze zelí, které je již dobře známé pro své detoxikační kvality a pomáhá tělu zbavit se odpadů a toxinů. Pomáhá při čištění střev a stimuluje lepší vstřebávání živin v těle. Obsah vlákniny přítomný v kimchi také pomáhá při stabilizaci střevních pohybů a zabraňuje zácpě.

 

2. Cholesterol

Pravidelná konzumace kimchi má příznivý vliv na hladinu cholesterolu. Česnek, který se používá k přípravě kimchi, je bohatý na selen a alicin. Alicin je významný prvek, který pomáhá při snižování hladiny cholesterolu v krvi. Snižuje tak riziko vzniku srdečních poruch, jako jsou mrtvice a infarkt. Selen má rovněž ochranný vliv na stěny tepen tím, že zabraňuje hromadění plaku a snižuje nebezpečí poruch, jako je ateroskleróza. Studie prokázaly, že fermentované kimchi pomáhá při snižování LDL (špatného) cholesterolu.

 

3. Antioxidanty

Kimči je bohaté na silné antioxidanty. Tyto antioxidanty spolu s fenoly a flavonoidy vyvíjí ochranný účinek proti oxidačnímu poškození a chrání tělo před škodlivými účinky volných kyslíkových radikálů – zabraňují předčasnému stárnutí, posilují imunitu, bojují s viry a bakteriemi, odstraňují únavu, …

 

4. Atopická dermatitida

Přítomnost Lactobacillus bakterií v kimchi rozšiřuje léčebné účinky na různá kožní onemocnění, jako je atopická dermatitida, která je charakterizována zvýšenými hladinami IgE a kožními problémy, jako je otok a krvácení. Studie provedená v tomto ohledu ukazuje, že zdravé bakterie přítomné v fermentované kimchi působí supresivními účinky na dermatitidu a také pomáhají při snižování zánětu.

 

5. Bojuje proti obezitě

Jak již bylo uvedeno, kimchi je zdrojem zdravých Lactobacillus bakterií, které tělo využívá pro zdravé fungování. Tato dobrá bakterie také pomáhá při hubnutí tím, že řídí chuť k jídlu a snižuje hladinu cukru v krvi. Obsah vlákniny přítomný v kimchi udržuje tělo bez pocitu hladu delší dobu, tím vám znemožňuje častější přejídání. Studie provedená na obézních pacientech potvrdila příznivé účinky fermentovaného kimchi na tělo s ohledem na index tělesné hmotnosti.

 

6. Imunitní systém

Rozmanitost ingrediencí, to je oč tu běží. Zázvor, česnek, paprika, které jsou v kimchi, to všechno jsou super chrániče naší imunity. Pomáhají v boji proti infekcím a jsou cenné při léčbě nachlazení a chřipky.

 

7. Anti-aging vlastnosti

Dalším cenným přínosem kimchi je jeho anti-aging vlastnost. Tedy chrání proti stárnutí díky přítomnosti antioxidantů a vitamínu C. Studie hodnotící aktivitu anti-agingu kimchi odhalilo, že kimchi pomáhá při procesu stárnutí. Stejná studie také ukázala, slibné výsledky, pokud jde o faktory, jako je snížení oxidačního stresu v buňkách. Prostě a jednoduše s kimchi budete déle mladí a budete stárnout pomaleji.

 

8. Rakovina

Kimchi je opravdu cennou potravinou, která pomáhá při snižování rizika rozvoje různých druhů rakoviny. Studie provedena na vzorcích kimchi potvrdila její protirakovinné účinky. Zelí obsaženo v kimchi obsahuje zdravé flavonoidy, které, jak známo, inhibují růst rakovinných buněk.

 

9. Curovka

Kimchi je potravina prospěšná při diabetu. Studie prováděná na cukrovkářích ukázala lepší toleranci glukózy a nižší hladiny glukózy po konzumaci kimchi. Je to tedy perfektní příloha pro diabetiky.

 

10. Žaludeční vředy

Kimchi vykazuje terapeutické účinky v žaludku u vředové choroby způsobené bakterií Helicobacter pylori.

 

Kulinářské využití

kimchi3Kimchi je vynikající přílohou nebo i předkrm. Může být také přidáno do polévek, dušených pokrmů nebo rýžových pokrmů. Kimchi slouží lahodně dobře i jako zálivka na sendviče, nebo s palačinkami na slano.

TIP: Kimchi je úžasný vyprošťovák. Skvělý místo chipsů u televize.

Zajímavost: Různé studie prokázaly účinnost kimchi při léčbě ptačí chřipky a mnoho dalších virových onemocnění postihující drůbež.

 

Recept na výrobu Kimchi

Ingredience na 4–5 porcí:

  • 1 kg pekingského zelí (hlávka)
  • 1-2 svazky jarní cibulky nakrájené na 5 cm kousky
  • 1 cibule nakrájená na jemnější nudličky
  • možno přidat ještě tenké nudličky mrkve, jablka a
    bílé ředkve

Ingredience na zálivku:

  • 5 lžic mořské soli
  • 2 lžíce prášku z chilli papriček nebo 5 lžic hrubě drcených korejských feferonek
  • 4 stroužky drceného česneku
  • 1 lžička čerstvého strouhaného zázvoru
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce rybí omáčky (deci)
  • sezam na posypání

Klíčové je nasolení zelí, aby bylo dostatečně měkké (i ty tlusté řapíky) a následně odsolení v podobě opakovaného proplachování. Jestli už je propláchnuto dostatečně, poznáte po ochutnání.

Postup:

How to make Kimchi
Jak udělat Kimchi

Hlávku čínského (pekingského) zelí podélně rozkrojíme a odstraníme kus košťálu, aby šly jednotlivé listy od sebe.

Poloviny nakrájíme na 4 až 6 cm dlouhé špalíky které se nám rozpadnou na jednotlivé lístky.

Ty hodně osolíme solí mimo recept (těch 5 lžic je na zálivku) a dáme do nádoby vhodné velikosti a z vrchu zatížíme.

Nasolené necháme nejméně 2 hodiny nebo přes noc.

Zelí by takto mělo ztratit křehkost a naopak získat vláčnost.

Mezitím si připravíme zálivku ze zbylých ingrediencí a všechno promícháme na hustou zálivku.

Poté zelí vysypeme do nádoby (do umytého dřezu) a důkladně propereme a necháme okapat.

Přidáme jarní cibulku, cibuli a další zvolené ingredience.

Při míchání zelí nemuchláme a nedrtíme, ale spíše nabíráme rukama odspodu nahoru.

Kimči je slané zbytkovou solí po vyprání a solí dodanou v zálivce. Takže ochutnejte, zda-li je slané dostatečně. Ubrat už nemůžeme, takže raději ho předem důkladně properte.

Na závěr posypeme sezamovými semínky a můžete zakápnout sezamovým olejem.

 

kimchi2Po zamíchání by mělo kimči zůstat asi dva dny při pokojové teplotě ve sklenici a každý den ho dobře promíchejte. Následně ho skladujte v lednici, kde vydrží měsíc.

Korejci kimči konzumují v jakémkoliv stupni zralosti, to je okamžitě po promíchání, do spotřebování.

Kimchi je nespočet druhů, často se místo rybí omáčky používají rozdrcené mini krevetky a nebo ústřice, nicméně toto je základ, který je chutný, jednoduchý a levný.

Dobrou zdravou chuť!

 

Rehabilitace info
Michaela Weissová
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami, zásadotvornou stravu a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci. Díky.

7 komentářů
  1. Dobrý den Michaelo, zkoušela sem kimchi dělat ale zřejmě sem ho moc přesolila – a to sem dávala do zálivky raději 4 lžíce mořské soli místo pěti..Myslíte, že to může bát tím, že sem zelí nasolila také mořskou solí, místo kuchyňské? A jak ho mám „naředit“, aby bylo míň slané? O tom že sem tam asi dala i moc chilli takže mi to malém utrhlo pusu ani nemluvě:D
    Děkuji, Alena

  2. Dobrý den, neměla by jste recept na veganskou variantu ? Med bych dokázala nahradit nějakým hustým bio sirupem, při nahrazování medu se mi svou chutí i konzistencí velmi osvědčil kukuřičný nebo pšeničný z Countrylifu, ale čím nahradit rybí omáčku ? Obvykle když potřebuji někam propašovat rybí příchuť přidávám prášek z Nori řasy, ale u kimči si nejsem jistá zda právě fermentovaná omáčka neplní kromě chuťového vjemu ještě nějakou další funkci..nebo bylo by možné dát shoyu s trochou Nori, bude potom proces probíhat stejně? Děkuji.

    1. Dobrý den,

      rybí omáčka má funkci chuti, takže ji můžete zaměnit za nori vločky a použít shoyu.
      Fermentovat tam bude zelenina s cukrem.

      Michaela

  3. Dobry den nutne potrebujem poradit nieco na creva. Co je pre screva a zazivacie problemy najlepsie? stale mi pracuje zaludok v podstate je velmi hlucny a to nehovorim ze v stolici mam krv. Viete mi nieco odporucit prosim Vas?

    1. Dobrý den,

      máte-li ve stolici krev, navštivte okamžitě lékaře. Jinak na trávicí problémy doporučuji očistit tělo a změnit stravu. Tipuji vás na přemnožení kvasinek.

      Michaela

  4. V čj je možné používat tvar kimči. Není nutné používat přepis angličtiny. JInak poučný článek. Chválím

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>