Spousta lidí se bojí si sami vyrobit svůj raw chléb z obavy, že by se jim nepovedl, neboť postup není úplně tradiční. Abych rozehnala tyto obavy, připravila jsem pro vás velmi jednoduchý recept na vlastní zdravý chléb, který zvládne s troškou trpělivosti opravdu každý a navíc bez potřeby sušičky. Budete si tak moci pochutnat na opravdu zdravém „pečivu“, o kterém budete vědět, co přesně obsahuje. Tento chléb skvěle funguje jako toast obložený vaší oblíbenou zeleninou, humusem, nejrůznějšími dipy, živým sýrem a bylinkami nebo s mandlovým máslem a kouskem ovoce, jako příloha k polévce či salátu, jako snídaně, svačina i večeře.
Doba přípravy je zhruba 10 minut, doba sušení hodinu a výtěžnost zhruba 20 malých kousků jako na fotce.
Ingredience:
- ½ šálku lněného semínka drceného (v mixéru)
- 1 šálek vody
- ½ šálku pohankové mouky
- ½ šálku slunečnicových semínek drcených (v mixéru)
- 2 lžičky sezamových semínek
- 1 polévková lžíce kmínu drceného
- špetka mořské soli
- ¼ šálku vody (pouze v případě potřeby)
Namočíme len do 1 šálku vody a dáme stranou, dokud nevznikne gel. Smícháme pohankovou mouku, slunečnicová semínka, sezam, kmín a mořskou sůl. Přidáme namočený len i s vodou a promícháme ručně do těsta. Směs rozprostřeme na pečící papír na plech ve vrstvě zhruba 1 cm tlusté. Pak nakrájíme na čtverce a dáme sušit do trouby na nejnižší stupeň s pootevřenými dveřmi. Sušíme zhruba hodinu.
Dobrou a zdravou chuť a nebojte se zkoušet nové.
Michaela
Prosim kolik stupnu nastavit pri suseni. Dekuji
Dobrý den,
42°C nejlépe. Trvá to déle, ale jsou zachovány veškeré životně důležité enzymy.
Michaela
Není trochu problém v tom, že pohanka není ani naklíčená, ani nijak tepelně zpracovaná? Vím, že to není typická obilovina, ale i jestli se nepletu, tak fytáty, které obsahuje, by nějakým zpracováním (ať už jde jen o klíčením) projít měly?
Dobrý den,
já v tom problém nevidím, ani ho při konzumaci necítím. Pohankovou mouku nelze před použitím namáčet, respektive nebylo by to k ničemu. Pohanka projde úpravou sušením a to jí stačí.
Michaela