8 přírodních způsobů, jak zvýšit svou energii

energieVětšina z nás každý den usíná s fantastickými plány na další den. „Zítra/od zítra budu méně jíst, vyloučím cukr, půjdu si zaběhat, nebudu večeřet, nedám si skleničku, půjdu dřív spát, budu v pohodě, …“ Ale ráno se probudíme a cítíme se vyčerpaní, bez nálady, bez života. Na večerní plány už jsme zapomněli nebo jsme naštvaní, že je nemáme sílu splnit a nejraději bychom se zahrabali 100 m pod zem a už nikdy nevylezli z postele. Co s tím? Jak z toho začarovaného kola nenálady ven? Jak získat extra energii bez kofeinu, energy drinků a jiných stimulantů, které nás později o to více vyčerpají? Jak se cítit v rovnováze a v pohodě celý den a nejlépe po zbytek života? Co třeba takhle?

 

Jezte potraviny bohaté na mitochondrie

Mitochondrie jsou přítomny ve vašem těle a hrají zásadní roli při vytváření a zvedání vaší energetické hladiny. Jejich hlavním úkolem je přeměnit cukr na energii, která udrží váš mozek bdělý a také slouží jako palivo pro všechny vaše fyzické aktivity.

Zde je několik věcí, které musíte udělat:

  • Jezte více zelené listové zeleniny
  • Omezte alkohol a zpracované potraviny (vše v plechovkách, zatavených sáčcích, krabicích, sterilovaných sklenicích, …)
  • Jezte menší množství komerčních mléčných výrobků
  • Jezte méně potravin bohatých na uhlovodany
  • Jezte hodně ořechů, semínek, kvalitních olejů a ryb nebo dalších potravin bohatých na omega 3 mastné kyseliny

 

Aromaterapie vás udrží v energii

Náš mozek je jako hardware počítače, který potřebuje udržovat ve vytváření elektrických impulsů – také známých jako nervové impulzy. Stejně jako počítač zpomalí a přepne se do spořiče v době, kdy s ním nepracujeme, tak i náš mozek má tendence sklouzávat do režimu spánku každou chvíli, když mu nedáme pozornost a živiny. Vůně, zejména eukalyptu a borovice, jsou skvělými stimulátory, které pomáhají při rozjezdu ospalosti a podráždění. Na rozdíl od kávy a energetických nápojů, vůně nedodávají adrenalin – prostě pomáhají přirozeně tím, že poskytnou uvolňující a zároveň stimulující účinek na mozek svými silicemi.

 

Vyhněte se bonbonům a vrhněte se na ořechy a semínka

orechyVšichni milujeme sladkosti, ale ty nesprávné, nebušené bílým cukrem, nekvalitními tuky nebo bílou rafinovanou moukou, nás jen vyčerpají. Chvilku se s nimi můžeme cítit fajn, ale za další chvíli jsme unavení a máme opět chuť na cokoli nezdravého. Zkuste vyměnit cukr za ořechy a semínka, neboť jsou bohaté na proteiny, které jsou dobré pro výrobu energie ve vašem těle. Ořechy obsahují přirozeně se vyskytující koenzym Q10, který pomáhá našim buňkám produkovat více energie. Jsou bohaté na omega3 mastné kyseliny, které rovněž pomáhají při výrobě energie.

 

Jezte více celozrnných potravin

Celá zrna jsou dobrým zdrojem komplexních sacharidů, které budou vaše tělo syntetizovat pomalu v průběhu celého dne, tzn. že hladina vaší energie bude vyrovnaná. Naklíčená pohanka, quinoa, namočené ovesné vločky, jáhly nebo jakákoli obilnina tohoto typu k snídani a svačině je skvělou volbou. Pokud si budete kupovat chléb, pak se nezapomeňte podívat na slova „celozrnný chléb“, místo nápisu „pšeničný“ nebo „cereální“ chléb – to je jen bílá prázdná mouka. Recepty na domácí zdravé houstičky a chléb naleznete – zde.

 

Neodcházejte bez snídaně

Odejít ráno do práce, aniž byste si dali snídani, je jako snažit se rozjet auto bez benzínu. Vaše tělo začne po noci bez jídla hladovět, což zpomalí metabolismus a vy začnete ztrácet energii, navíc se vám později veškeré zkonzumované jídlo uloží do tukových zásob. Každé tělo potřebuje ráno dobré palivo – kvalitní a chutné jídlo k výrobě energie pro každodenní aktivity. Dobrá snídaně v podstatě znamená, že by měla být bohatá na bílkoviny (rostlinné nebo živočišné), trochu sacharidů, ovoce nebo ovocné šťávy, ořechy. Pakliže si nemůžete odpustit ranní šálek kávy, nic se neděje.

 

Pijte dostatečné množství vody

Slim young woman drinking water after training

Vaše tělo neustále ztrácí vodu ve formě moči a potu. Také neustále vytváří škodlivé toxiny a zvýšení hladiny toxinů v krvi může mít za následek snížení energie. Voda, kromě toho, že hasí žízeň a udržuje naše tělo ve všech svých důležitých ozdravných procesech, pomáhá při trávení potravy a také odplavování škodlivých toxinů z našeho těla.

 

Pozor na klimatizaci

Klaustrofobní a teplé uzavřené prostory mají za následek tendenci k rozvoji únavy a ospalosti. Ani příliš chladné místnosti nejsou z dlouhodobého hlediska vhodné, neboť tělo musí spalovat mnoho energie na své ohřívání. Držte se teploty kolem 21-23°C a tím velmi přispějete své úrovni energie.

 

Cvičte a choďte každý den

Chůze v přírodě a příjemné lehké cvičení je nejlepším ze všech přirozených způsobů, jak zůstat vitální po celý den. Vzhledem k tomu, že rostliny a stromy uvolňují kyslík při východu slunce, ranní vzduch je plný neznečištěného kyslíku, který vám dodá okamžitou energii. Cvičení uvolňuje endorfiny ve vašem těle, které vám pomohou zůstat šťastní po celý den.

 

Samozřejmostí je kvalitní spánek v dobře větrané a příjemné místnosti, v pohodlné posteli a nejlépe s milovanou osobou po boku.

 

Spoustu energie a radosti ze života!

Michaela

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

1 Komentář

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.