Recepty na použití olivového oleje v lidovém léčitelství a na krásu

olivový olejOlivový olej je z poloviny potrava a z druhé poloviny velký lék, základ pro život. Receptů s ním na nejrůznější neduhy existuje celá řada. Má vysoké léčivé, zdraví prospěšné, výživové i pěstící kvality. Lidské tělo musí být dobře promazané správnými oleji, aby správně fungovalo a jedním z nich je právě olej olivový, za studena lisovaný.

Olivový olej se skládá ze 77% nenasycených olejových kyselin, které na rozdíl od nasycených obsahují tzv. „dobrý cholesterol“ (slunečnicový olej obsahuje pouze 31% nenasycených olejových kyselin) a je dobrým zdrojem pro tělo nezbytných esenciálních mastných kyselin.

 

Pár důležitých faktů o působení olivového oleje na organismus:

  • působí preventivně před kardiovaskulárním a nádorovým onemocněním
  • má výrazné antioxidační účinky (antioxidanty jsou látky zabraňující aktivitě nezdravých volných radikálů v těle)
  • obsahuje vitamíny A, D, K, E u nichž je prokázáno, že podporují průchodnost žil a cév a napomáhá některým dalším vitamínům rozpustným v tucích v jejich vstřebávání do organismu
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • působí proti zácpě a nadýmání
  • má detoxikační účinky
  • podporuje metabolismus tuků a napomáhá trávení, je vhodným doplňkem stravy při redukční dietě (černé i zelené olivy jsou velmi málo kalorické (10 oliv má 126 – 189 kJ) a rychle zasytí)
  • je nejlepším rozpouštědlem nežádoucích hlenů
  • přestože jsou olivy velmi mastné, podporují hubnutí a zároveň dávají tělu energii
  • podporuje vstřebávání vápníku
  • podporuje funkci žlučníku
  • zpomaluje stárnutí
  • výborný pro diabetiky
  • olivový olej je nezbytnou surovinou k výrobě kosmetických prostředků
  • doporučuje se namazat se olivovým olejem po opalování
  • olivová mast přináší úlevu svalům po větší fyzické námaze
  • olivový olej chrání pleť před mrazem

 

olivovy olejProslulý profesor Tallarico zastává názor, že pouze přírodní olivový olej má chemické složení podobné tukům obsažených v lidském mléce. Proto se olivový olej doporučuje pro dětskou výživu. Podporuje růst a metabolismus, protože obsah kyseliny linolové a linolenové je vysoký stejně jako v mateřském mléce a právě tyto složky jsou důležité pro výživu dětí.

Extra panenský olivový olej je také vhodný pro starší lidi, protože je bohatý na vitamín E a působí antioxidačně na buněčnou membránu. Pomáhá tak předcházet ateroskleróze a jejím rizikům.

Složky olivového oleje bojují proti oxidaci a snižují tak množství volných radikálů, které urychlují celkový proces stárnutí pleti a vnitřních orgánů.

Olivový olej je vhodný při jaterních onemocněních, protože na rozdíl od pevných tuků nezatěžuje játra ani slinivku během trávení a asimilace (vstřebávání živin).

Olivový olej působí protizánětlivě a slouží jako analgetikum, se může používat jako projímadlo, změkčovadlo stolice a chrání před střevními záněty.

V homeopatii se výluh z olivových listů a slupek předepisuje na vysoký tlak. Obsahuje totiž hořký glykosid, který má hypotenzní účinek.

Dermatologové doporučují olivový olej pro čištění pleti, které má předcházet nanesení léčebných mastí.

Používá se také jako přípravek k potírání kůže při léčbě kožních onemocněních, některých dermatóz a spálenin.

V Keni a Tanzánii Masajové používají dokonce pomleté kořeny olivovníku, aby se chránili před malárií (což je čistě homeopatická praktika).

Působí proti kouření: Říká se, že mnoho lidí přestalo s kouřením díky olivovému oleji. Dát si pět kapek extra panenského olivového oleje každé ráno na lžičku (nejlépe stříbrnou, aby se nenarušila kyselost oleje) postačí s trochou vůle k postupnému překonání závislosti na nikotinu. Jedná se o lidovou moudrost.

Artróza: 80 gramů sušeného květu heřmánku nechte vylouhovat dvacet dní na slunci v půl litru olivového oleje. Přeceďte a používejte na masáže.

Ošetřování ekzémů a bércových vředů: Namažte postižená místa olivovým olejem

Žlučník: Olivový olej podporuje funkci žlučníku. Lze jím proto vyvolat vyloučení drobných až středně velkých žlučníkových kamenů. Po dobu 14 dnů užívejte ráno a večer 1 polévkovou lžíci olivového oleje. Další tři dny pak pijte ráno po malých doušcích 1/8 l olivového oleje. Následující dvě hodiny zůstaňte na lůžku, obraťte se na pravý bok a na játra přikládejte teplé obklady. Tuto kúru je třeba vždy provádět pod lékařským dozorem, neboť vypuzené žlučníkové kameny mohou způsobovat značné bolesti.

Nechutenství a problémy s trávením: Olivy zlepšují trávení a zvyšují chuť k jídlu. Dvě, tři olivy před hlavním jídlem zvýší hladinu žaludečních šťáv, je ale nutné dobře je rozžvýkat.

Ekzémy: Masírujte postiženou oblast extra panenským olivovým olejem.

Dásně: Časté žvýkání čerstvých listů oliv zaručuje zdravé dásně.

Zácpa: Heřmánkový čaj smíchejte s polévkovou lžící extra panenského olivového oleje. Při akutní zácpě užívejte ráno na lačný žaludek 1 polévkovou lžíci olivového oleje smíchaného s citronovou šťávou.

Vysoký krevní tlak: 40 gramů olivových  listů uvařte v litru vody, přeceďte, oslaďte a pijte dvě sklenice denně.

Ušní zánět: Dvě kapky vlažného olivového oleje nalijte do ucha nebo použijte vatovou štětičku namočenou v olivovém oleji.

Pročištění zvukovodů: K vyčištění ucpaných zvukovodů postačí nakapat do ucha 20 kapek vlažného olivového oleje a položit se na 5 minut na bok ošetřeným uchem nahoru. Pak se otočte, aby mohl olej vytéct. Při bolestech v uchu namočte vatový tampon do olivového oleje a přidejte 5 kapek levandulové esence. Tampon zasuňte do zvukovodu a vyčkejte, až bolest ustoupí.

Revmatismus: Smíchejte extra panenský olivový olej s trochou kafru a míchejte, dokud se kafr nerozpustí. Masírujte postiženou oblast. Bolest se okamžitě zmírní.

Vyvrtnutí, svalové bolesti, záněty šlach a záněty nervů: Masáž postiženého místa směsí vyrobenou z přírodního olivového oleje a rozdrceného česneku přináší okamžitou úlevu.

Pro správnou funkci střev: Polévková lžíce oleje užívaná každé ráno na lačný žaludek podporuje činnost střev a pomáhá při gastritidě, podráždění žaludku, zácpě, nadýmání a pálení žáhy.

Vysoký cholesterol: Pravidelné používání olivového oleje v kuchyni nebo jen tak 1-3 lžíce denně pomůže snížit hladinu cholesterolu v krvi.

 

pletPleťový olej: Připravíme si jej následujícím způsobem: na 2 lžíce olivového oleje nakapeme 4 kapky 100% přírodního levandulového éterického oleje a dobře promísíme. Tímto olejem ošetřujeme pokožku celého těla, můžeme použít i k ošetření ekzémů, popálenin. Tento olej si můžeme připravit na několik dávek dopředu, musí být však uschován v chladnu.

Ústní olej: Tento olej používáme místo ústní vody, vyplachujeme si s ním ústa ráno a večer nebo dle potřeby. Připravíme si ho takto: k 2 lžicím panenského olivového oleje přikápneme 3 kapky 100% přírodního čajovníkového (tea-tree) éterického oleje a 1 kapku 100% přírodního éterického oleje z hřebíčku, dobře promícháme a můžeme použít. Tuto směs si můžeme připravit dopředu, musí však být uchovávaná v chladnu.

Koupelnový olej: Pro regeneraci pokožky je vhodné přidávat do koupele 1 lžíci panenského olivového oleje s 2 lžícemi mléka. K těmto přísadám můžeme přidávat i éterické oleje vždy po 2 kapkách.

Na krásnou pleť: Smíchejte lžíci olivového oleje se šťávou z půlky citronu a touto směsí obličej potřete, pak obličej omyjte teplou vodou, dosucha vytřete a znovu natřete čistým olivovým olejem.

Na lámavé vlasy: Dopřejte si jednou za týden vlasový zábal s olivovým olejem. Vlasy budou lesklé, pružné, a dokonce se v nich zacelí drobné trhlinky.

Pro hladké nohy získáme díky směsi 15 kapek heřmánkového oleje, 200 gramů olivového oleje s trochou mořské soli. Tato směs nejen šetrně ošetřuje pokožku, ale působí také jako osvědčený prostředek proti celulitidě.

 

O léčebných účincích olivového oleje se dá hovořit pouze u kvalitního panenského oleje nejlépe v BIO kvalitě, nikoliv u levného, rafinovaného oleje. Výborný olivový olej seženete například v obchodě s živou stravou.

 

 

naturviepagobaldiosancarlos.comabcoliveoiltimesmojepravdydegustaceenviweb
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

Zatím žádné komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.