2 recepty na domácí dýňový kečup

dýně kečupSezóna je nyní nakloněna konzumaci dýní, které můžeme připravit na desítky způsobů. Jedním z nich je domácí výroba dýňového kečupu, který vám poskytne delikátní chuť i mimo sezónu. Použít ho můžete na těstoviny, rýži, brambory, hranolky, k masu, k pečené zelenině, do omáček, dipů nebo jen tak k nachos a jiným lupínkům jako salsu.

Nabízím vám zde dva osvědčené recepty na vlastní dýňový kečup, z nichž oba chutnají skvěle a přijdou vás podstatně levněji než kečup kupovaný.

 

První recept na kečup:

Ingredience:

  • 800 g dýně Hokaido
  • 500 g rajčat
  • 300 g cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 ks čerstvého zázvoru (3cm)
  • 2 lžičky kari
  • 1 lžička chilli
  • 100 g třtinového cukru
  • 2 lžičky soli
  • 100 ml bílého vinného octa
  • 100 ml vody

 

Postup:

  • Z omyté dýně odstraňte semínka a dýni nakrájejte na kostky. Omytá rajčata nakrájejte na čtvrtky, oloupanou cibuli, česnek a zázvor nakrájejte na plátky.
  • Dejte vše do hrnce, přidejte vinný ocet, 100 ml vody a za občasného míchání vařte 45 minut.
  • Uvařenou dýni rozmixujte, přidejte chilli, cukr, sůl, kari a vařte ještě až se cukr zcela rozpustí.
  • Horkou dýni dejte do zavařovacích sklenic, hned uzavřete a otočte dnem vzhůru.

 

Druhý recept na kečup:

Ingredience:

  • dýňový kečup10 šálků (2,5 l) dýně nakrájíme na 1 cm velké kostky
  • 3 polévkové lžíce (45 ml) hrubé soli (himalájské)
  • 5 šálků (1,25 l) nakrájené cibule
  • 2 červené papriky, nakrájené
  • 1 polévková lžíce (15 ml) kurkumy
  • 1 polévková lžíce (15 ml) celerového semínka
  • 2 šálky (500 ml) bílého octa (bílé balsamico)
  • 2  1/2 šálku (625 ml) cukru (třtinového, melasy, kokosového, …)
  • 1/2 šálku (125 ml) vody

 

Postup:

  • Dejte nakrájenou dýni do velké mísy a posypte solí. Nechte stát 8 hodin v chladničce. Poté vyjměte z chladničky a opláchněte pod studenou tekoucí vodou v cedníku.
  • V kastrolu smíchejte kostičky dýně a zbývající ingredience. Přiveďte k varu. Vařte na mírném ohni po dobu 30 až 40 minut, nezakryté a občas promíchejte.
  • Chcete-li si nechat kečup s kousíčky zeleniny, nechte ho tak, pokud chcete jemnou hmotu, rozmixujte ještě směs v hrnci mixérem.
  • Nalijte směs do sterilizovaných sklenic. Poté ještě můžete sterilizovat kečupem naplněné sklenice ve vroucí vodě po dobu 15 minut, aby vám vydržel dlouhodobé skladování při pokojové teplotě. Nechcete-li kečup sterilizovat, můžete ho také zamrazit.

 

Celerová semínka jsou močopudná a jsou výborným prostředkem pro vypuzení kyseliny močové z organismu. Jsou vhodná především při dně, artritidě a revmatismu. Pozor, užívají se však pouze semena prodávaná k lékařským účelům, nikoli ta určená pro výsadbu. Seženete na internetu nebo v bylinářství/kořenářství.

Melasa je skvělým a hlavně zdravým sladidlem. Jejích účinků na zdraví je celá řada:

  • brání vzniku křečových žil
  • podporuje činnost lymfatického systému
  • odstraňuje střevní potíže (zejména zácpu)
  • potlačuje problémy s látkovou výměnou
  • pomáhá v boji s nadváhou
  • pomáhá v léčbě kožních onemocnění (ekzémy, lupénky)
  • urychluje hojení
  • čistí a aktivizuje organismus
  • regeneruje krvetvorbu
  • mírní projevy alergie
  • upravuje krevní tlak
  • podporuje činnost nervové soustavy
  • posiluje obranyschopnost
  • zlepšuje stav kloubů a kostí (artróza, řídnutí kostí)

Kvalitní melasu seženete například v tomto obchodě se živými potravinami.

Dobrou chuť.

 

Prostřeno
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.