Naše ledviny jsou velmi důležitým orgánem, neboť fungují jako filtrační systém, který pomáhá tělu zbavovat se odpadu. Kvalita fungování ledvin rozhoduje o osobnosti člověka a o vzniku řady nemocí, jako je revmatizmus, bolesti páteře, ženské nemoci, impotence, zánět prostaty, řídnutí kostí, kožní choroby a další neduhy. Chcete-li, aby vaše ledviny fungovaly dobře, je důležité přijímat správnou stravu. Nabízím vám zde seznam nejdůležitějších vitamínů a jejich přírodních zdrojů, které byste měli do své stravy zařadit, trpíte-li problémy s ledvinami.
Vitamin B6
Studie na Linus Pauling ústavu prozkoumala souvislost mezi vitamínem B6 a tvorbou ledvinových kamenů. Účastníky studie bylo asi 85.000 žen s anamnézou ledvinových kamenů. Studie dospěla k závěru, že ženy, které měly dietu s nejméně 40 mg vitaminu B6, měly o 2/3 menší riziko vzniku ledvinových kamenů, než ženy, které měly 3 mg nebo méně ve stravě.
Příklady potravin bohatých na vitamin B6:
- zelí
- kapusta
- listová zelenina
- pohanka
- pšeničné klíčky
- hnědá rýže
- vejce
- losos
- krevety
- kuře
Vitamín D
Americká Library of Medicine, prohlásila:
„Udržení hladiny 25-hydroxyvitaminu D alespoň na 20 ng/ml (nanogram) a nejlépe 30 až 50 ng/ml má významné výhody jak pro zdravé děti a dospělé, tak pro děti a dospělé, kteří trpí chronickým onemocněním ledvin.“
Příklady potravin bohatých na vitamín D:
- ústřice
- divoké ryby
- bio sýr
- organické máslo
Více o vitamínu D se dočtete v článku Vitamín D – přírodní zdroje a ovlivnění organismu.
Vitamín E
Vitamín E je účinný při onemocnění ledvin, které je způsobeno oxidačním stresem.
Příklady potravin bohatých na vitamín E:
- chřest
- paprika
- rajčata
- olivy
- kukuřice
- růžičková kapusta
- listová zelenina
- špenát
- obilné klíčky
- ořechy