Vypěstujte si do týdne vitamínovou bombu za pár korun a bez chemie

řeřichaJaro je přímo stvořené ke konzumaci nejrůznějších klíčků a mladých bylinek, které jsou doslova nabušeny zdravím a energií. Kromě běžných semínek a fazolek, velmi doporučuji nakličovat také řeřichu, kterou můžete mít po ruce celý rok a která vám zajistí vysoký příjem vitamínů a minerálů již ve svém malém množství. Její způsob vypěstování je zcela jednoduchý, levný a rychlý a navíc se vyhnete škodlivým pesticidům, které jsou obsaženy v běžně pěstovaném ovoci a zelenině.

Řeřicha má výjimečnou chuť, která skvěle osvěží váš sendvič, salát, polévku, pomazánku nebo si stačí ustřihnout pár lístků jen tak a osvěžit si tak chuť v ústech. Vzhledem k její jemně štiplavé chuti nemusí chutnat dětem, ale když to s ní nepřeženete, tak i do nich s její pomocí dostanete spoustu zdravý prospěšných látek, například v pomazánce.

Řeřicha je skvělým zdrojem vitaminu C, obsahuje mnoho thiaminu (vitamin B1) a beta karotenu, což jsou velmi účinné antioxidanty, které naše tělo zbavují toxinů a brání degenerativním procesům v buňkách a tkáních a tudíž předcházejí předčasnému stárnutí. V této drobné bylince najdeme i řadu minerálů, jako je například draslík, železo, hořčík a vápník a další nepostradatelné látky pro naše zdraví a celkovou kondici.

 

Účinky řeřichy:

  • posiluje imunitu
  • má protizánětlivé účinky
  • léčí infekce
  • čistí krev (skvělá pro očistné kůry)
  • posiluje ledviny a močové cesty
  • vhodná při nachlazení a nemocech dýchacích cest
  • pomáhá léčit kašel
  • má pozitivní vliv na trávení, jelikož podporuje produkci trávicích šťáv
  • povzbuzuje činnost žlučníku a jater
  • je vhodná při detoxikaci
  • působí močopudně
 

Co budete potřebovat

Semínka této rostlinky, která seženete běžně na internetu za pár korun, nepotřebují do svého začátku nic jiného, než kousek vlhké vaty, plastovou vaničku nebo mělkou misku, igelitový pytlík (volitelné) a dostatek světla.

 

Postup

řeřicha1Do mističky, kelímku nebo na talíř dejte vatu a nalijte na ni čistou vodu tak, aby byla dostatečně vlhká, ale ve vodě neplavala.

Pak na vatu nasypte semínka řeřichy. Můžete i hustě.

Nádobu můžete dát na 2 dny do temna a přikrýt fólií – igelitovým pytlíkem nebo potravinou fólií, neboť řeřicha potřebuje teplo a vlhko a tím vytvoříte skleníkové mikroklima nebo ji hned můžete dát na parapet u okna s dostatkem světla.

Řeřicha roste velmi rychle a tak již druhý den uvidíte první klíčky.

Důležité je kontrolovat každý den stálost vlhkosti vaty a kropit.

Bude-li mít řeřicha dostatek světla, rychle vám poroste a zazelená se. Už za týden můžete sklízet první lístky.

Vyrašené klíčky je dobré sklízet zastřižením nůžkami.

 

Semínka této rostlinky v sobě obsahují vše potřebné pro svůj růst, takže nepotřebujete zeminu, stačí opravdu jen pravidelně kropit čistou vodou a dopřát jí sluníčko. Pozor, aby vata nevyschla, to byste pak mohli celou rostlinku vyhodit.
 

Zajímavost z provedené studie

Profesorka Jennifer Di Noia z William Paterson University v americkém státě New Jersey se rozhodla, že prozkoumá ovoce a zeleninu s ohledem na to, jaký mají přínos pro lidské zdraví. Vyšla z toho, že američtí odborníci na výživu sice doporučují lidem konzumovat tzv. „energeticky silné ovoce a zeleninu“ (powerhouse fruits and vegetables (PFV)), čímž se rozumí ovoce a zelenina, které snižují riziko chronických onemocnění, nikdo už se ale příliš nezaobíral tím, aby PFV podrobně definoval.

Její studie definovala PFV potraviny, které dokáží lidskému organismu zajistit ve 100 gramech v průměru 10 % a více denní dávky sedmnácti důležitých látek, vitamínů a minerálů, jako je draslík, vápník, železo, zinek, vitamíny A, C, D, E, K, B1, B2, B3, B6, B12, B9 (kyselina listová), vlákninu a bílkoviny.

Vyšel jí tak seznam 41 potravin, které jsou schopné toto zajistit a řeřicha je jednou z nich. Celou studii včetně výsledků najdete zde. 

 

Tak směle do toho, je to vážně velmi jednoduché a velmi účinné.

Hodně zdraví!

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

1 Komentář
  1. je to super… jelikož se mi pak vata chytala na semínka a nějak mi to nešlo na vatu jsem ještě dala papírovou kuchyňskou utěrku, ona nasákla vodu a vata se nechytala…jinak Vaše stránky jsou pro mě velice přínosné 🙂

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.