Růže je bezpochyby královnou květin a růžová voda je královnou pečující kosmetiky a to nejen pro zralou pleť. Má úžasný zklidňující vliv na pokožku celého těla, já ji však používám hlavně na obličej jako tonikum, harmonizuje, hydratuje a posiluje pleť, redukuje kožní maz, sjednocuje tón pleti a zanechává ji hebkou a vláčnou. Také zlepšuje krevní oběh v pleti, čímž podporuje její výživu a působí proti stárnutí, posiluje kapiláry, stahuje póry, hojí kožní záněty i akné a regeneruje suchou pleť. Stejné blahodárné účinky má vůně růží i na psychiku, zklidňuje, mírní pocity strachu i úzkosti, naopak navozuje pohodovou náladu. Růžová voda je již mnoho let nejčastěji používanou květovou vodou, ale vyrobit si můžete také levandulovou, měsíčkovou, třezalkovou, z černého bezu či jakoukoli jinou, která bude sedět svými vlastnostmi vašemu typu pleti a osobnosti.
Růžová voda i výtažky z okvětních lístků jsou skvělé pro všechny typy pleti, od mladé problematické, přes přecitlivělou suchou až po náročnou zralou. Hodí se i pro jemnou dětskou pokožku a také pro alergiky.
Nejvíce léčivé jsou okvětní plátky s tmavočerveným zabarvením, které obsahují množství cenných flavonoidů, vonných silic, vosků a tříslovin. Používají se i květy bílé, které obsahují zase větší množství hojivých slizových látek.
Existují dvě základní cesty, jak si domácí růžovou vyrobit, z nichž jedna je ta snadná, méně koncentrovaná a ta druhá zdánlivě složitější, o to však kvalitnější.
Obě jsou bez alkoholu, konzervantů a chemie, díky čemuž vám bude vaše pleť neskonale vděčná. Mluvím zde o bio kvalitě, tedy o růžích ze zahrad, chemicky neošetřených, nikoli o těch kupovaných. Tak až se budete shánět po okvětních lístcích, tak jen ty přírodní.
Jednoduchá výroba
Ingredience na menší množství:
- hrst okvětních růžových plátků (zhruba ze dvou růží)
- 250 ml kojenecké vody
- cedník
- vyvařenou uzavíratelnou skleničku
Postup:
Okvětní lístky růží otrhejte a omyjte pod tekoucí vodou.
Poté je vložte do hrnce, přelijte vroucí kojeneckou vodou a přiklopte pokličkou.
Takto je nechte stát, dokud voda v hrnci nevychladne na pokojovou teplotu.
Přes sítko zceďte vodu do připravené vysterilizované uzavíratelné skleničky. Volte vždy pouze nádoby ze skla, plastové jsou náchylnější k množení bakterií.
Složitější výroba
Ingredience na libovolné množství:
- 1 díl okvětních lístků
- 1 díl destilované nebo filtrované vody nebo převařené vody
- velké množství ledu
- velký hrnec s pokličkou a žáruvzdornou misku
- malou nebo větší sprejovou lahvičku (dle použitého množství)
Postup:
Pečlivě si omyjte ruce a ideálně vydezinfikujte pracovní desku, pomůcky i ruce izopropanolem nebo 70% ethanolem a nechte oschnout.
Nasbírejte okvětní lístky růží nebo vaší oblíbené květiny.
Omyjte je a rozložte, podívejte se pečlivě jestli tam nezůstal nějaký zapomenutý brouček.
Doprostřed velkého hrnce umístěte prázdnou keramickou (žáruvzdornou) misku. Na dno hrnce nasypte lístky a zalijte filtrovanou vodou (poměr 1:1 tj na 1 gram kvítků 1 gram vody).
Dejte na plotýnku a na malém žáru pomalu a s citem vařte.
Na hrnec dejte pokličku – obráceně – kondenzovaná květinová voda tak bude stékat do misky kterou máte uprostřed hrnce.
Na vrch obrácené pokličky položte led – nejlépe v zipových sáčcích aby vám nestékal dolů.
Připravte si jich dostatečné množství, průběžně měňte.
Podle množství použité vody celý proces trvá 1-2 hodiny.
Finální květinovou vodu slijte do nádobky, uchovávejte v chladu.
Takto připravenou růžovou vodu používejte na pleť ráno pro osvěžení a/nebo večer po odlíčení pro odstranění přebytečné mastnoty pleti. Naneste ji na vatový tampón a pleť jím lehce přetřete. Já to dělám i tak, že mám růžovou vodu v lahvičce s rozstřikovadlem (sprej) a dvakrát denně si pleť postříkám a nechám vodu vsáknout.
V horkých letních dnech je fajn mít svou malou lahvičku v kabelce a kdykoli si pleť postříkat. Funguje jako tonikum i fixátor případného make-upu.
Domácí pleťovou vodu uchovávejte v lednici a spotřebujte zhruba do deseti dnů.
Tip 1: Nestříkané růžové lístky jsou jedlé, takže si je můžete přidat také do salátů a ozdobit jimi vaše dezerty.
Tip 2: Růžová voda se přidává také při výrobě dezertů a sladkostí do těsta či vzniklé hmoty, ze které se pak dezert vyrobí. Dodává jemnou vůni a nasládlou chuť. Přidat ji můžete také do smoothies a domácích nanuků a zmrzlin a to i okvětní plátky.
Tip 3: Pakliže chcete mít růžovou vodu kdykoli po ruce, nasušte si okvětní lístky a kdykoli si jí udělejte ze sušené růže.
Tip 4: Růžovými plátky můžeme také aromatizovat marmelády, například jahodovou, slívovou či šípkovou.
Tip 5: Růžová voda se mi také osvědčila jako rozčesávač vlasů. Místo kondicionéru i na hodně přesušené konečky. A funguje krásně také jako rozjasňovač, tedy na lesk vlasů.
Tip 6: Když chci relaxovat, namočím si dva tampóny do růžové vody a přiložím na oči, jsou pak krásně svěží.
Tip 7: Je skvělá také na zklidnění podráždění a pnutí pleti, například i od sluníčka. Krásně rehydruje a zchladí pokožku celého (spáleného) těla.
Tip 8: Při odřeninách pomůže pokožku vyčistit a ta se pak lépe hojí.
Tip 9: Sušená růže je také skvělým léčivým čajem, zejména pro ty, kdo potřebují posílit srdce, dezinfikovat a uklidnit zanícené sliznice dýchacích cest i trávicího traktu.
Postup na čaj:
- Vrchovatou lžičku podrcených růžových okvětních plátků, čerstvých či sušených, louhujeme v šálku vody, která přešla varem, 10-15 minut.
- Nálev je lahodný samotný, oslazený medem, nebo v kombinaci s jinými léčivými rostlinami či kořením – například s meduňkou, třezalkou, skořicí či sušenými šípky.
Účinky:
Čaj z rostliny napomáhá funkci močového měchýře a má skvělé antioxidační účinky, protože eliminuje tvorbu volných radikálů. Tyto účinky ocení zvláště diabetici, výsledkem popíjení nápoje může být až dokonce snížení hladiny cukru v krvi.
Čaj z růží pomůže i při různých zánětech a bolestech, včetně bolestí v kříži, která trápí téměř každého moderního člověka. Pomáhá bojovat s žaludečními vředy a ulevuje při onemocnění ledvin. Posiluje srdce a její jedinečná vůně celkově harmonizuje psychiku.
Vyzkoušejte také růžové recepty, které vám budou moc chutnat a jsou nevařené. Naleznete je v článku Recept na růžovou medicínu proti virům a bakteriím, nevařenou růžovou marmeládu, sirup a elixír mládí.
Buďte krásné, zdravé, spokojené a milované, milé Ženy.
Pani Michaelo,citam tu aj nie zrovna privetive komentare,no ludia su vselijaki…Nenechajte sa prosim odradit,ste uuuuuzasna,ze tymto strankam venujte tolko zo svojho casu,hodne elanu a inspiracie.:-)A dakujem vam z celeho srdca za vsetkych ktori citaju a nachadzaju na vasich strankach mnoho pomoci a zaujimaveho citania O:-) Janka :-*<3:-*<3
Dobrý den. Odkazů jsem si nevšimla, teď je už vidím. I tak je ale podle mě nevhodné to tam vypsat slovo od slova, zvlášť pokud jde odkaz snadno přehlédnout, jako se to stalo mně. Je určitě dobře, že jste zdroje uvedla. V tom případě je na místě má omlouva a já se omlouvám. Možná by bylo příště lépe svými slovy. Aspoň tak to vnímám já :-).
Takto se to běžně dělá a já v tom nevidím problém.
Mám převahu článků z vlastního pera a zkušeností, ostatně i tento článek je z poloviny můj autorský.
Je to koncept mého webu, který navštěvujete a ze kterého zdarma čerpáte informace a inspiraci.
Možná by bylo příště lépe udělat něco sama a nabídnout to zdarma lidem, než kritizovat někoho, kdo svůj čas věnuje pomoci druhým, hm? 😉
Michaela
Úplně stejný recept jako ten váš s ledem (slovo od slova, i se zapomenutým broučkem) jsem viděla na blogu home-made od Alice Thomas. Teď je jen otázka, kdo to od koho okopíroval :). Nevidím problém v inspirování se jinde, ale kopírovat něco slovo od slova je nehoráznost.
Milá Aneto,
děkuji za Váš komentář. Nejsem typ člověka co kopíruje bez uvedení odkazů. Vždy, když používám nějaké informace z jiných webů, tak aktivní odkazy na originální stránky informací jsou VŽDY uvedeny pod článkem a když na ně najedete myší a rozkliknete, jste přímo v článku. Ne jinak je tomu i v tomto případě.
Příště se lépe koukejte, než někoho nařknete z krádeže a budete veřejně vykřikovat něco o nehoráznosti.
Michaela