Šípkový med jako takový samozřejmě neexistuje, neboť med je pouze produktem včel, ale my si můžeme udělat speciální šípkový med spojením léčivých šípků a medu a to ve vařené i nevařené formě a také smícháním šípkového sirupu. Vznikne nám tak skvělá medicína, která bude spojovat účinky medu a zároveň účinky šípků, které se nám hodí hlavně v období nemoci, ale také jako prevence.
Nenasbírejte všechny šípky v okolí, neboť ty poskytují potravu pro ptáky v chladných měsících.
Recept na domácí šípkový med vařený
Ingredience:
- 2 polévkové lžíce šípků (mohou být čerstvé i sušené)
- 2 šálky vody
- lžíci medu
Postup:
Pokud používáte čerstvé šípky, opláchněte šípky, aby byly odstraněny všechny zbytky nečistot.
Nalijte vodu do pánve nebo malého hrnce a přiveďte ji k varu.
Až se voda bude vařit, přidejte šípky a snižte teplotu.
Na mírném ohni jemně povařte šípky po dobu cca 15 minut.
Přeceďte přes sítko a poté i přes plátýnko vývar a šípky ještě rukou dobře promačkejte.
Používáte-li sušené, nechte po odstavení vody šípky ještě chvíli macerovat.
Pak vzniklou šípkovou šťávu smíchejte s medem v poměru 1:1.
Skladujte v lednici v uzavíratelné sklenici.
Domácí šípkový med nevařený
Ingredience:
- 1 kg očištěných a umytých šípků
- med
Postup:
Očištěné a stopek zbavené šípky nasypte do mixéru a zalijte vodou tak, aby byly všechny ponořené, ne však více. Rozmixujte dohladka.
Poté přes plátýnko nebo bavlněnou plenu přeceďte šťávu do sklenice.
Vzniklou šťávu smíchejte s medem v poměru 1:1.
Sirup skladujte v lednici v uzavřené sklenici.
Další variantou je udělat si čistou šípkovou šťávu/sirup, na který najdete recept v článku Recepty na domácí šípkový sitrup s mixérem i bez, ovšem nebudete přidávat cukr, ale necháte šťávu čistě šípkovou a pak ji smícháte ve stejném poměru s medem. Skladujete také v chladu a temnu uzavřené.
Hodně zdraví!