Vzhledem k tomu, že miluji sladké i své tělo, rozhodla jsem se zaexperimentovat a vytvořit pochoutku, která bude lahodit nejen mým roztouženým chuťovým pohárkům, ale i mému tělu.
Vytvořila jsem raw kakaovou nutellu.
Použila jsem ingredience, které mám ráda a které se dají lehce obměňovat.
Do misky jsem nejprve dala bio panenský kokosový olej místo slunečnicového nebo palmového, který se přidává do běžné nutelly.
Pak jsem přidala 2 vrchovaté polévkové lžíce bio nepraženého kakaového prášku od Lifefood.
Místo rozemletých lískových oříšků jsem přidala mletý bio kokos, 4 vrchovaté polévkové lžíce.
Dále jsem tam vmíchala hrst rozemletých sušených datlí (také v bio kvalitě) místo klasického cukru. Lze použít také lžíci domácího medu (byť není raw) nebo rozemleté fíky, agáve sirup, stévii, apod.
Na zahuštění jsem do nutelly vmíchala granulovaný lecitin místo mouky. A na závěr přidala špetku chilli, aby to mělo šmrnc. A taky že má!
Všechno jsem vymíchala do jemné pasty, nazdobila do uzavíratelné sklenice a uložila do lednice, ale není nutné, neboť tuk vše zakonzervoval.
Poměry ingrediencí jsou na každém, neboť každý má rád různě hustou, tučnou, kokosovou, z jiných ingrediencí skládající se a třeba vlastně úplně jinou nutellu 🙂
Nutella je multifunkční – buď na lžičku jen tak nebo je možné si jí přimíchat do smoothie, na různé placky, kaše a tak dále, dle chuti.
Jiné verze nutelly lze umixovat se sušenými švestkami, goji, kešu, mandlemi, rozinkami, mákem, konopnými semínky, sušenými borůvkami, místo kakaa s vanilkou (mletou také prodává Lifefood) a s dalšími dobrotami. Také používám skořici, kardamon a někdy mořskou sůl.
Nechte si chutnat a experimentujte, je to zábavná hra a radost.
Mozem poprosit o presny pomer ingrediencii ? Dakujem
Napadlo mě třeba nahradit granulovaný lecitin sušeným kokosovým mlékem 🙂 Co vy na to Míšo?
Zkuste to, Marťo 🙂
M.
Čím by se dal nahradit ten granulovaný lecitin kvůli zahuštění? Díky 🙂