Poslední týden v únoru je podle tradiční čínské medicíny vhodný na zahájení jarní detoxikace organismu po zimě a jejích těžších jídlech. Dny začínají být delší, světla více a tělo se začíná opět probouzet do nové energie. Vzhledem k tomu, že je ale stále ještě zima, neprahne po studených salátech, ale po čistících polévkách bohatých na minerální látky, které ho prohřejí a uklidní. Připravila jsem pro vás 3 skvělé recepty, které vašemu tělu odlehčí a krásně ho pročistí.
Pikantní detoxikační zelená polévka (recept na 2 porce)
- 4 stonky celeru
- 1 cibule
- 1 zelená paprika
- 5 hrstí čerstvých špenátových listů
- 2 stroužky česneku
- ½ lžičky kardamomu
- ½ lžičky sušeného zázvoru
- ½ lžičky drceného kmínu (římského)
- 1 lžička sušené máty
- 1 l vody
- Špetka soli a pepře
Přivedeme vodu k varu a osolíme. Přidáme nakrájenou cibuli, papriku, celer a špenát a vaříme na mírném ohni přiklopené zhruba 15 minut do změknutí. Vypneme vařič a přidáme celé stroužky česneku. Polévku rozmixujeme. Po nalití můžeme navrch ozdobit kokosovým mlékem nebo chia semínky.
Draslíková balanční polévka (na 3 porce)
- 4 hrnky vody
- 4 střední cukety
- 3 celerové stonky, oloupané
- 1 hrnek zelených fazolek, oloupaných
- 1 svazek čerstvé petrželky, nakrájené
- 3 střední rajčata, nakrájená
- 3 stroužky česneku
- 2 lžičky mořské soli nebo 1 lžice miso pasty
- 2 lžičky sušeného tymiánu, rozmarýnu, oregana nebo celé provensálské směsi bylinek
Všechny ingredience kromě česneku dáme do hrnce a přivedeme k varu, poté stáhneme teplotu a zaklopené mírně vaříme (probubláváme) 30 minut. Můžeme nechat takto nebo rozmixovat na krém.
Minerální polévka s pórkem a chilli na metabolismus (celý hrnec polévky)
- 2 střední pórky (pokrájené)
- 4 stroužky česneku (rozdrcené)
- 4 mrkve
- 4 stonky řapíkatého celeru
- 3 menší cukety
- 3 rajčata
- 2 hrnky mungo (adzuki) fazolí
- 3 listy kapusty
- 8 hrnků vody
- 1 malá chilli paprička bez semínek (najemno) nebo méně (test pikantnosti)
- Šťáva z ½ citrónu
- Sůl a pepř
Rozehřejeme hrnec a přidáme pórek, česnek a chilli papričku. Snížíme teplotu a restujeme 5 minut, stále promícháváme. Přidáme nakrájenou mrkev a celer a restujeme ještě 3 minuty. Přidáme vodu, rajčata a fazole a vaříme na mírném ohni zhruba 25 minut. 5 minut před koncem přidáme kapustu nakrájenou na nudle a cuketu na kostičky. Poté vypneme, přidáme citrónovou šťávu, sůl a pepř.
Dobrou chuť a pevné zdraví.
Michaela
nechapu jak nekdo muze v zime doporucovat rajcata nebo cukety, pokud se nemylim rajcatova sezona zacina v lete … hmmm
Milá Lucie,
v současné době, kdy jíme vše ze skleníků, to snad není tak s podivem.
Michaela
Děkuji za chutné recepty, zdravím a ráda bych se zeptala: V květnu minulého roku jsem s manželem přešla na Raw stravu. Přes léto naprosto jednoduché, s podzimem a dovolenou jsme se vrátili k veganství, o Vánocích se „zvrhli“ k sýru. Je začátek jara a stále není místní zelenina na trzích, Tesco apod.se myslím, na syrovou nehodí. Jak se stravujete, pokud jste na Raw celoročně. Děkuji Vilemína