Musíme meditovat?

meditace zena1Spousta lidí si myslí, že když je doba vzestupu vědomí, tak že musí meditovat, praktikovat jógu, držet půsty, jíst jen syrovou potravu a dělat pravidelné očisty těla i mysli. Toto vše je skvělým pomocníkem k tomu, abychom se cítili lépe a lépe a osvobozovali se od závislostí nejen fyzických, ale hlavně mentálních. Pravda je však taková, že jakákoli práce na sobě řízená z pocitu „musím“ nefunguje. Nefunguje ani z pocitu „chtěl bych“, „měl bych“ apod. A nefungují proto, že hybnou silou v těchto případech je strach. Veškerá cvičení nebo systémy řízené strachem, vytváří jen více strachu a pocitu nedostatečnosti a oddělenosti od pravé skutečnosti.

 

Pravda je taková, že ve skutečnosti nemusíme dělat nic, protože už všechno je. Je jen potřeba si to uvědomit a nahlédnout na to z pohledu srdce. Zamilovat se.

Když se nám nechce klasicky meditovat, nemeditujme, ale jděme třeba s dětmi a zvířaty do lesa, sázejme květiny, tančeme nebo umyjme nádobí nebo jen tak seďme a pozorujme život kolem. Pakliže jsme v té činnosti přítomní a dáváme ji svou plnou pozornost, je to také meditace a přinese nám stejný spokojený stav mysli.

Nemusíme se ničeho na světě násilně domáhat. Právě naopak. Když necháme sebe a věci v našem světě přirozeně plynout a vstupujeme do dění kolem jemnou akcí s následným poodstoupením, vše se dává do pohybu „samo“ v náš nejlepší prospěch, v ten správný čas, když jsou věci a situace zralé a tudíž přínosné.

Je umění konat nekonáním a stát se na nějaký čas pozorovatelem, když vše nám říká, že teď přeci musíme nejvíce zabrat. Ale kdo to říká…? A co je jeho/jejím záměrem…?

Pokaždé, když se snažíme cokoli urychlit nebo přeskočit, zastavme se na chvíli a vnímejme, odkud toto pnutí přichází a proč. Zda-li to není forma strachu – pýcha a vzdor, které potřebují naši vědomou pozornost k tomu, aby mohly být přijaty a propuštěny a my se s novou dávkou pokorného prostoru v sobě opět osvěžili a rozšířili vnitřním klidem a důvěrou.

 

muzNení potřeba nic složitě plánovat, o ničem se s nikým dohadovat, nikoho napravovat nebo přesvědčovat, tlačit na vizualizace svých přání, nuceně meditovat nebo se jakkoli potlačovat a formovat do stejných poloh, které zaujímá naše okolí.

Pouhým bytím v přítomnosti a skutečným nasloucháním a pozorováním věcí, lidí a sebe – svých myšlenek a pocitů ve společném prostorovém tanci, získáme vše, co potřebujeme. Pouhým přijetím skutečnosti, že máme z něčeho strach, se strach postupně rozpouští a mizí a vzniká nový širší prostor pro naši lásku. Vědomým umožňováním stávání se života, dovolujeme Bohu – Vesmíru, aby nás vedl těmi nejjemnějšími cestami k našemu individuálnímu cíli.

 

Vnímejme prostor!

Vyzkoušejte nový pohled na svět. Jděte ven, zastavte se na chvíli a v tichosti pozorujte přírodu kolem – horizont, stromy, kopce, nebe, louky, domky, … a uvědomujte si ten prostor. Vnímavějším se za čas dostaví pocit Jednoty. Jakoby člověk stál ve svém vlastním stvořeném domově bez počátku a konce, jen ve svém Vesmíru, na své Zemi a jak je blízká, maličká, krásná a zevnitř. Jak je Já. Jak je venku projekcí uvnitř. Jak je na plátně nás samých a my jsme vším a vše je spojeno… To je pocit, který nás probouzí a uvědomuje, bez prodlení, bez nácviku, bez usilování, bez myšlenek.

Cvičme mysl!

Mysl je báječný nástroj, který zatím u většiny z nás funguje bez našeho plného vědomí a mnohdy proti nám samotným (například když v noci nemůžeme spát, …). Pakliže si ji tréninkem podmaníme a začneme ji zapojovat do obvodu se srdcem, stane se naším báječným spojencem ve hmotném světě.

Je to dlouhodobý niterný trénink, který se nám může zdát zpočátku únavný a nedostižný, protože na začátku si teprve uvědomíme, jaký hluk a chaos v hlavě máme, ale jakmile mu věnujeme nějaký čas, stane se z něj hra, která nás bude bavit, ale hlavně, náš život se začne diametrálně měnit minutu od minuty.

Jestliže někomu pomáhají k pozorování myšlenek různé druhy meditací, je skvělé, že našel ten pravý nástroj právě pro sebe. Jestliže někomu jinému k tomuto stavu pomáhá běh, procházky přírodou, bytí mezi přáteli nebo péče o rodinu, dům nebo zahradu, dobře pro něj, neboť se dostává do souladu prostřednictvím jemu nejbližší činnosti.

Kolik miliard lidí na planetě, tolik miliard cest.

 

Tip

zenaPokusme se během dne pozorovat myšlenky v nejrůznějších situacích a když s nimi nebudeme souhlasit, vědomě je vypněme. STOP! A nalaďme se na myšlenky, které chceme ve své hlavě, kterými chceme naplnit svůj den a kterým dovolíme určovat směr našeho života. „Správné“ myšlenky pro nás poznáme podle příjemného pocitu, do kterého se ihned dostaneme – tzv. soulad. Pocit určuje naši vibraci a ta pracuje jako magnet na vše ostatní. Když jsme v souladu s tím kým jsme, co děláme a jak se cítíme, nemusíme už dělat vůbec nic navíc, vše se již děje ve svém dokonalém procesu. 

I námi vnímané nepříjemné situace jsou v náš prospěch a jsou součástí celého procesu.

Jsou tací, kteří si myslí, že pro ně prospěšné události jsou vždy spojeny s okamžitými pocity štěstí nebo euforie a když to děsí nebo táhne, tak rychle pryč. Vše se děje ve prospěch růstu našeho i kolektivního vědomí. I věci, které vnímáme jako bolestivé, nespravedlivé, těžké nebo nezvladatelné. Pakliže jsme si vědomi toho proč se dějí, co v nás je způsobilo a jak je proměnit, mohou nás tyto složité situace velmi posílit, osvobodit a rozvinout naše vnímání. Fungují jako ochranný mechanizmus, který nám říká: „Půjdeš-li takto/tímto směrem pořád dál, nebude ti dobře, možná se i zahubíš. Učiň v sobě změnu.“ Vše máme jen ve svých rukou, vše je jen o našem rozhodnutí vidění dané situace nebo věci, nic není předem dané.

Ve všem je dobro, i když ho nejsme zprvu schopni uvidět.

 

Zůstat v rovnováze.

Moudrý člověk se vzdal euforie a depresí. Zůstávat co nejblíže svému středu – ve vnitřním klidu je klíčem ke šťastnému životu. Štěstí není euforie nebo výbuchy radosti a adrenalin, štěstí je vnitřní klid a vyrovnanost. Prožívání radostných okamžiků dovnitř – plnění se radostí. Stejně jako u všeho, pakliže si sami nedokážeme poskytnout pocity, které vyžadujeme od ostatních (slyšet chválu, uznání, ukonejšit, obejmout, podržet, ocenit, …), ani ohňostroje vnějších zážitků a slov nás neuspokojí a budeme stále padat do protipólu – depresí a obviňování. To platí dvojnásob u partnerských vztahů.

Nehledejme v životě žádné složitosti. Život je tu ve své plnosti pro všechny typy lidí a je připraven nás obdarovávat tím nejlepším. Rozhodněme se tedy opustit svá myšlenková schémata, která nás nutí hájit a bojovat za „svůj“ názor vůči ostatním, která nám říkají, že musíme trpět a bát se. Je jen na nás, co si zvolíme. Když jsme byli malí, nemohli jsme si vědomě zvolit to, jaké programy myšlení a schémata převezmeme od svých rodičů a okolí, ale teď, TEĎ už jsme dospělí a je jen na nás, kterých nefunkčních se vzdáme a co vědomě začneme měnit pouhou laskavostí a pochopením.

 

„Rozhoduji se cítit se spokojeně a v míru se sebou samým i s celým světem.“

 

 

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

6 Komentářů
  1. Děkuji za šíření myšlenek Thovta,egyptskeho boha moudrosti,magie a astrologie. Život je krásný, ať už je nám dáno jej proživat mnohdy v dost svízelných podmínkách. Už i Jan Werich řekl, že život vždy stojí za to plně prožít. Jsou krásy a dary, které nic nestojí: láskyplné vlastní srdíčko, ochotu poskytnout pomocnou ruku a snažit se obdarovat své okolí úsměvem. Nevíte, komu tím pomůžete zpřijemnit den. Pro zájemce o více radostí bez strachu doporučuji četbu pro srdce od Kerstin Simoné: Thovt projekt lidstvo. Právě si je čtu. Potvrzuje se mi tak fakt, že náhody neexistují. Vše, co se nám děje má svou souvislost. Život mi začíná připadat zázračný. Proto přeji všem hodně úspěchů při nalézání radostných a šťastných okamžiků v kazdodennim životě.

  2. Děkuji Mio,
    děkuji. Mluvíš mi ze srdce. Kéž se dál šíří informace, které pomouhou….lidstvu. Umíš krásně převéct myšlenky na papír. Budu je šířit. Ráda. S láskou. Danuš

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.