Jak se léčit heřmánkem a recept na heřmánkovou mast a olej

Chamomile tea in the jar on the wooden table.
Sušený heřmánek

Heřmánek je nenápadnou, ale velmi cennou bylinkou, se kterou se setkáte nejen na lukách, ale také na polích a podél přírodních cest a právě červenec je k jeho sběru nejideálnější a to nejlépe v pravé poledne za slunného dne, aby se krásně rozvoněl. Mnozí si nemohou zapamatovat rozdíl mezi heřmánkem a rmenem a tak raději heřmánek vůbec nesbírají a to je velká škoda. Heřmánek má na rozdíl od rmenu (rmenec sličný), květní lůžko duté, vůni kořenitou a příjemnou a žlutý střed vypouklý. Rmen má střed placatý a téměř nevoní.

Heřmánek je všelékem“, zvláště pro malé děti od tří let. V každé rodině by měl být dítěti podáván heřmánkový čaj především při křečích, nadýmání, průjmu a bolestech v bříšku. Heřmánek by neměly užívat děti do tří let, neboť by u nich mohlo dojít ke zduření nosohltanu!

Heřmánek působí protizánětlivě a dezinfikuje, napomáhá pocení, uklidňuje, pomáhá při nespavosti, mírní křeče a bolesti (žaludek a další), ulehčuje stolici, je vhodný při hemeroidech, odstraňuje nadýmání a průjem, harmonizuje menstruační poruchy, snižuje horečku, pomáhá od bolesti zubů, pomáhá při vyčerpanosti a únavě, léčí rýmu a močové bolesti, zvyšuje kvalitu vlasů a odstraňuje únavu očí.

Zevně se heřmánek používá na obklady a oplachy při zánětech očí, při kožních vyrážkách, mokvavých ranách, na kloktání při bolesti zubů a na umývání a dezinfekci poraněné kůže. Recept naleznete níže.

 

Použití heřmánku:

Heřmánkový olej

heřmánkový olej1Postup:

Připravenou sterilní lahvičku naplňte čerstvými květy heřmánku. Zalijte je olivovým olejem lisovaným za studena. Květy musí být v oleji zcela ponořené. Lahvičku dobře uzavřete a nechte ji stát 14 dní na slunci, třeba na parapetu. Je dobré lahvičku každý den několikrát otočit, aby se olej promíchal. Poté olej uchovávejte v lednici. Množství je na vás.

Je to silný antibakteriální prostředek a také silný antioxidant.

Heřmánkový olej je již dlouho známý svými ztišujícími účinky a používá se i v takových závažných případech, jako jsou záněty, svalové spasmy, migrény, žaludeční problémy, nadýmání, plísně nebo parazité.

V jedné z dřívější studií, publikovaných v magazínu „The Industrial Crops and Products“ bylo zjištěno, že heřmánkový olej je také silný antioxidant. Ve srovnání s dalšími deseti druhy esenciálních olejů vykazoval v tomto směru vůbec nejlepší výsledky.

 

Léčivá heřmánková mast

mastPostup:

250 g vepřového sádla zahřejte a vsypeme do něj dvě plné hrsti čerstvých květů.

Když směs vzkypí, promíchejte ji, přiklopte pokličkou a nechte přes noc na chladném místě.

Druhý den směs mírně zahřejte a proceďte přes jemné plátýnko nebo sítko.

Můžete také jemný hadřík vložit ještě do síta a přecedit to přes ně. Mast bude ultra jemná.

Nalijte ji do čistých uzavíratelných skleniček.

 

Tip: Kdo nechce používat sádlo, může zkusit včelí vosk, 4 lžíce rozpustit v hrnci a pokračovat stejným způsobem. Vazelínu určitě nedoporučuji, přece byste se nechtěli natírat ropou.

Použití:

Před použitím masti doporučuji postiženou partii omýt vodou bez mýdla a dobře vysušit. Mast se nanáší v tenké vrstvě na pokožku tak, aby neucpala póry. Heřmánkovou mast používáme 2-3x denně (nebo dle aktuální potřeby), jemně ji vtíráme 2 až 3 minuty do kůže.
Díky správné aplikaci masti pomáháte zvyšovat její účinek.

Heřmánek se v kosmetice používá pro své výrazné antiseptické, protizánětlivé a protibolestivé účinky. Heřmánková mast se proto nejčastěji používá ke zklidnění a k regeneraci podrážděné pokožky, např. po nadměrném slunění, spálení se, po kousnutí hmyzem, na ekzémy, akné, poškrábání, na různé drobné ranky a podobně.
Mast je vynikající i k péči o dětskou pokožku (pouze pro děti od 3 let).

Heřmánková tonizační voda (výluh) je skvělým regenerátorem pleti, která je po pravidelném používání pružnější, hebčí a zdravější.

 

Heřmánkový čaj

cajPostup:

Jednu vrchovatou kávovou lžičku spařte 1/4 litrem vody a nechte krátce vyluhovat.

Heřmánkový čaj pijte při všech obtížích popsaných výše.

Skvěle funguje na rozmrzelost a náladovost .

Poznámka: Heřmánkový čaj pijte opravdu jen při potížích, nikdy ho nepoužívejte dlouhodobě. Má účinky jako antibiotikum a může po dlouhodobějším užívání zlikvidovat střevní mikroflóru.

 

Pára z heřmánku

koupelPostup:

Vroucí vodou přelijte jednu polévkovou lžíci suchých květů, vylouhujte a nalijte do lavoru nebo velké mísy. Přehoďte si předs hlavu ručník tak, aby kolem lavoru nebylo vidět ven a páry zhluboka vdechujte, nejlépe nádech nosem, výdech pusou. Vydržte alespoň 10 minut, nejlépe 15 minut.

Také je velmi účinné si ponořit do lázně předloktí a nechat je tam po stejně dlouhou dobu. Krásně to uvolňuje rýmu a čistí dýchací cesty, také příjemně zklidňuje psychiku a celý organismus.

 

 

Bylinný polštář

polštářek2Látkový pytlík z přírodních materiálů naplňte sušenými kvítky heřmánku. Zašijte a když je potřeba, zahřejte na pánvi nebo v mikrovlnce a přiložte na bolavé místo nebo do postele.

 

Obklady z heřmánku

Postup:

Jednu vrchovatou polévkovou lžíci sušených květů zalijte 1/4 litrem vařícího mléka, krátce vylouhujte, přeceďte a obklady přikládejte na bolavá místa.

 

Heřmánková koupel

koupel1Postup:

Na přípravu koupele použijeme dvě hrsti sušených heřmánkových květů. Potřebujeme-li si umýt pouze tvář, spláchnout vlasy, ponořit jen nohy nebo ruce, bude stačit jedna hrst.

Ty spaříme litrem vroucí vody, necháme 15 minut vyluhovat a poté slijeme přecezením. Přecezený výluh nalijeme do vany nebo můžeme do vany přidat květy rovnou, každý podle sebe.

Pokud máte světlé vlasy, můžete si je vlažným heřmánkem po umytí opláchnout. Blond barva se krásně rozjasní a vlasy budou hebké a lesklé.

Heřmánkový výluh je také skvělou aromaterapií při saunování, kdy horké kameny políváme heřmánkovým výluhem a zhluboka páry vdechujeme.

Koupele a omývání působí tišivě, neboť heřmánek má dobrý vliv na celý nervový systém. Při  těžkých chorobách a stavech vyčerpanosti se budete velmi rychle cítit zdravými a vnitřně uklidněnými a to vám velmi přeji.

 

Recept na heřmánkovou sůl do koupele

heřmánková sůlIngredience:

  • 1/2 šálku Epsomské soli (naleznete na internetu)
  • 1/4 šálku čerstvých nebo sušených květů heřmánku

Postup:

Dejte květy a sůl do mixéru a rozmixujte.

Potom dejte vzniklou směs na pečící papír v tenké vrstvě a nechte 2 dny proschnout.

Usušenou sůl dejte do uzavíratelné sklenice.

Na koupání dejte 2 lžíce do vany nebo do sáčku zavěšeného na kohoutku, přes nějž bude protékat teplá voda a uvolňovat vůni do prostoru.

Tip: Místo heřmánku si můžete udělat jakoukoli vaší oblíbenou koupelovou sůl – z levandule, růže, … a podobně.

Příjemný heřmánkový čas.

 

Zdroj Maria Treben, kniha Zdraví z boží lékárny
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

5 Komentářů
  1. Dobrý den, před nedávnem jsem podstoupila ze zdravotních důvodů zákrok na této klinice. Po tomto zákroku chtěla bych vyzkoušet heřmánkovou mast i olej na ošetření svého poprsí. Z pozdravem.

  2. Dobry den,porad me boli loket,kdyz zvedam tezke veci,asi mam tenisovy loket,vetsinou pisou ze pomaha jobovy mast,prosim poradite mi,co pomaha pri leceni mast?Uz to trvalo asi 2 mesice,dala jsem ruzne masty nepomaha.Napiste mi recept,diky s pozdravem Pastrnkova

  3. Dobrý den, píšete, že Heřmánková mast není vhodná pro děti do 3 let. Proč? Děkuji

    Eva

  4. Krásný den,
    bylo by možné udělat heřmánkovou mast z nepanenského kokosového oleje? Nebo raději z panenského? Pokud by se ale měl zahřát, tak by z něj nepanenský také vznikl a panenský je podstatně dražší. Na druhou stranu, aby měl léčivé účinky jako panenský… 🙂

    Moc děkuji za odpověď a za tyto stránky.

    Lenka

    1. Dobrý den,

      mast můžete udělat i z nepanenského oleje, i z vepřového sádla, z čehokoli, každý má své účinky, rozhodnutí je na Vás.

      Michaela

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.