Recept na růžovou medicínu proti virům a bakteriím, nevařenou růžovou marmeládu, sirup a elixír mládí

růžový sirupDnes mám pro vás porci růžového zdraví a chuti. Sestavila jsem článek plný vůně a krásných barev, kde hlavní roli hraje krásná, ale i léčivá růže. Mám tu pro vás recept na růžovou medicínu, klasický sirup, marmeládu a elixír mládí od mé babičky. Vše stojí opravdu za to a je v celku jednoduché a zároveň levné a účinné. Už jsem zde psala o skvělých účincích růže a to v článku 2 recepty na domácí výrobu pleťové růžové vody a léčení růží , kde se můžete nechat inspirovat a obohatit o cenné informace a vzhledem k tomu, že miluji domácí výrobu vlastně čehokoli z přírody, podělím se s vámi i dnes o svá malá velká tajemství, kterými si můžete příjemně a zdravě ozvláštnit jídelníček.

 

Růžová medicína je lahodná a má skvělé účinky:

  • silné antivirotikum
  • antibakteriální účinky
  • antimikrobiální účinky
  • antimykotické účinky
  • antioxidační účinky
  • protizánětlivé účinky
  • mírné protikřečové účinky

Tato medicína také napomáhá funkci močového měchýře, snížení hladiny cukru v krvi, při bolestech, včetně bolestí v kříži, pomáhá bojovat s žaludečními vředy a trávicími obtížemi, příznivě působí na sliznice v těle, ulevuje při onemocnění ledvin, posiluje srdce, zmírňuje příznaky chřipky, nachlazení a angíny, je antidepresivní a celkově harmonizuje psychiku.

Osobně růži a produkty z ní používám také jako harmonizující a zesilující složku do bylin při ženských potížích, nadměrné/nepravidelné nebo velmi bolestivé menstruaci.

 

Recept na jednoduchou růžovou medicínu

medicínaIngredience:

  • 2 hrsti sušených růžových okvětních lístků
  • 1/2 litru vroucí vody
  • med
  • vyvařená uzavíratelná skleněná láhev

 

Postup:

Do nádoby vložíme 2 hrsti sušených růžových okvětních lístků a přelijeme 1/2 litrem vroucí vody.

Zakryjeme a necháme 24 hodin louhovat.

Přecedíme a tekutinu krátce pod pokličkou povaříme a smícháme se stejným množstvím medu.

Pak sirup přelijeme do uzavíratelné láhve a uchováme v chladu.

 

Užívání:

Denně užíváme 2 až 4 lžíce sirupu zředěného vodou.

 

Nejvíce léčivé jsou okvětní plátky s tmavočerveným zabarvením, které obsahují množství cenných flavonoidů, vonných silic, vosků a tříslovin. Používají se i květy bílé, které obsahují zase větší množství hojivých slizových látek.

 

Recept na klasický růžový sirup

růžový sirupIngredience:

  • plátky růží
  • cukr
  • uzavíratelná sklenice a láhev

 

Postup:

Do velké uzavíratelné sklenice střídáme vrstvu okvětních lístků a cukru, až dokud není sklenice plná a končíme vždy vrstvou cukru.

Pak dáme sklenici na okno a pravidelně každý den protřepáváme.

Za několik dní se začne krystalizovat sirup.

Sklenici necháme na okně 2-4 týdny, podle světla a množství sirupu, který se vám uvolní – čím déle, tím bude sirup silnější.

Pak sirup přecedíme, lístky ještě vymačkáme a slijeme do čisté láhve a uchováme v lednici nebo nalijeme do sáčků na led a skladujeme na zimu v mrazáku.

 

Tip: Kdo má rád ostřejší verzi, doporučuji po vrstvě cukru vždy přidat na kolečka nakrájený oloupaný citron. Sirup tak bude i lépe konzervovaný a bude mít svěžejší chuť.

 

Recept na elixír mládí – od babičky

elixír mládí1Tahle porce zdraví a mládí není asi chuťově pro každého, ale třeba bude někoho inspirovat a pomůže mu. Mé babičce rozhodně udržel dlouhý a požehnaný věk.

 

Ingredience:

  • Okvětní plátky z jednoho květu růže
  • 1 rajče
  • lžíce olivového oleje
  • lžíce medu nebo podle chuti
  • 2 stroužky česneku
  • deci kvalitního suchého bílého vína

Postup:

Okvětní lístky nakrájíme na velmi jemno a dáme do hrnku.

Zalijeme olivovým olejem a přidáme stejné množství medu a pečlivě zamícháme.

Pak přidáme na velmi jemno nakrájené rajče a utřený česnek.

Zalijeme vínem a promícháme.

 

Tip 1: Je možné všechno hodit do mixéru a udělat si alkoholické smoothie.

Tip 2: Na ozdobu do sklenky můžete přidat plátek citrónu.

Tip 3: Kdo preferuje víno červené, může elixír konzumovat na červeno.

 

Užívání:

Užíváme pravidelně celou porci několikrát v týdnu nebo podle chuti a nálady.

 

 

Růžová nevařená marmeláda pro gurmány

růžová marmeládaIngredience:

  • okvětní lístky z deseti růží
  • půl lžičky kyseliny citronové nebo šťáva ze 2 bio citrónů (kyselina je lepším konzervantem)
  • deci vroucí vody
  • zhruba 250 g cukru nebo medu

 

Postup:

růžová marmeláda1Nasbírejte si okvětní lístky z deseti růží, mohou být i plané.

Omyjte je, nechte oschnout a nasypte do sklenice.

Přidejte půl lžičky kyseliny citronové a zalijte deci vroucí vody a nechte stát v chladu a temnu 24 hodin.

Další den přeceďte přes jemné sítko a smíchejte s cukrem nebo medem v poměru 1 díl růžové šťávy na 1,5 dílu cukru/medu.

Okvětní plátky dejte do misky a posypte 200 gramy cukru nebo zalijte medem.

Nakonec květy s cukrem/medem smíchejte se šťávou a jemně utřete, pro jemnější výsledek můžete použít tyčový mixer.

Přelijte do malých sklenic a uchovávejte v chladu. Marmeláda je konzervovaná cukrem/medem a kyselinou citrónovou.

Po otevření spotřebujte do sedmi dnů.

V případě, že nebudete používat kyselinu citronovou, ale šťávu z citronů, doporučuji přidat alespoň 3 lžičky (nebo podle vaší chuti) chia semínek nebo agaru, aby marmeláda zhoustla.

 

růžová marmeláda2Tato marmeláda je netradiční, ale ne neznámá. Krásně zpestří vaši kaši, palačinky, dezerty, domácí zmrzlinu nebo toasty, dá se také smíchat s jinými marmeládami či ovocem.

Mluvím zde o bio kvalitě obou receptů, tedy o růžích ze zahrad, chemicky neošetřených, nikoli o těch kupovaných. Tak až se budete shánět po okvětních lístcích, tak jen ty přírodní.

 

Tip 4: Pakliže si chcete květy růží nasušit například na léčivý čaj, je potřeba být opravdu pečliví při sušení, ukládání a skladování. V neprůhledné sklenici uložené na chladném místě se stálou teplotou (ne v kuchyni mezi ostatními bylinkami a už vůbec ne jenom v sáčku).

Tip 5: Kdo chce, může si okvětní plátky uchovat i mražené, jen je potřeba je uložit do dobře těsnící krabičky, aby nenatáhly pachy z mrazáku.

 

Hodně zdraví, krásy a pohody ve vašem životě. Vnímejte se…

Michaela Weissová
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami, zásadotvornou stravu a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci. Díky.

1 Komentář
  1. Dobrý den,vyzkoušela jsem marmeládu,ta chut je prostě luxusní.jen toho cukru jsem dala mín.i tak je to lahůdka.děkuji za recept.Alena

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>