Kdoulové bonbóny, marmeláda, likéry, čaj a osvěžovač

kdouleKdoule za syrova ani nezkoušejte, ale uvařené a proměněné do mnoha báječných, zdravých receptů, to je jiná! Obsahují vitamíny A, B a C a také minerální látky vápník, draslík, fosfor, mangan, síru, měď, železo a zinek. Z kdoulí se dá vyrobit spoustu báječných receptů, jako je želé, marmelády, bonbóny, omáčky, šťávy, křížaly, kompot, mošty, dezertní vína, pálenky, hodí se pod maso a fantazii se zkrátka meze nekladou. Při jejich úpravě vařením se s kdoulemi zachází jako s jablky nebo hruškami, tudíž na ně můžete použít stejné recepty. Silně aromatické plody tepelnou úpravou měknou a nabývají zlaté až oranžové barvy.

 

Léčivé účinky kdoule:

Působí pozitivně na trávení a problémy žaludku, jako jsou záněty a žaludeční vředy, průjmy a střevní katary. Její střeva stahující a protizánětlivý účinek, je způsoben dvěma látkami – pektinem (rozpustná vláknina, která zklidňuje střeva a ulehčuje jejich pohyby) a taninem (vysušuje střevní sliznici a zmírňují její záněty). Je velmi vhodná také při zbavování se střevních parazitů.

Kdoule velmi pomáhá také při bolestech v krku, sušené křížaly harmonizují celou dutinu ústní a odstraňují zápach z úst.

Konzumace pečených nebo vařených kdoulí prospívá lidem trpícím revma, neboť mají silné antirevmatické účinky. Ti konzumují několik pečených kdoulí denně a během čtyř týdnů se dočkají znatelného zlepšení.

Kdoule prospívá dětem i dospělým, kteří mají problém udržet stolici nebo trpí nadýmáním. Doporučuje se jako první tuhá potrava po akutní fázi průjmu způsobeného gastroenteritidou (zánětem žaludku a tenkého střeva) nebo kolitidou. Pektin v kdoulích pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi.

 

Kdoule dozrávají v období září a října, kdy je po sklizni můžete uskladnit v chladnější místnosti či sklepě a následně zpracovat. Uskladnění pomáhá uleželosti kdoulí, se kterými se pak lépe pracuje, neboť jsou zralejší, ale můžete je zpracovat i rovnou. Nejlepší však je začít s nimi pracovat až přejdou prvním mrazem, neboť až poté jsou správně sladké. Důležité je plody před zpracováním zbavit tuhé, kožovité slupky, která je těžce stravitelná a jadřinců s jadérky.

 

Dnes se s vámi podělím o recepty na kdoule jen tak, kdoulové bonbóny, křížaly, marmeládu,

 

Kdoule jen tak

Kdoule oloupejte, odstraňte jádřinec a nakrájejte na měsíčky. Veškerou dužinu povařte krátce ve vodě, dokud nezměkne. Nechte zchladnout a dejte si.

 

Kdoulové bonbóny

bonbonyOmyté kdoule nakrájejte na čtyři díly a zbavte jadřinců, slupku nechte. Dejte do hrnce a zalijte trochou vody.  Na mírném ohni duste do změknutí, zhruba 30 minut a občas promíchejte. Zůstala-li vám tam voda, slijte ji a uvařené kdoule rozmixujte.

Ovocnou kaši zvažte a přidejte stejné množství cukru. Dejte opět do hrnce a za stálého míchání jemně provařte opět zhruba 15-30 minut, podle množství, které používáte. To, že je směs hotová, poznáte podle neoddělujících se kusů promícháním vařečkou. Je rosolovitá a drží pohromadě.

Ještě teplou směs nalijte do formiček ve výšce 1 cm, použít můžete vnitřek z bonboniéry nebo rovnoměrně rozlijte na pečící papír a nechte vychladnout a proschnout. Poté formičky vyklopte, na pečícím papíru rozkrájejte nožem na malé čtverečky a můžete je obalit v cukru, rozdrcených mandlích, kakau, kokosu nebo je nechat jen tak. Bez obalení se vám však budou slepovat k sobě.

Skladujte je na pečícím papíru rozložené v patrech, ať se vám neslepují a v uzavíratelné krabičce. Zamezení přívodu vzduchu je uchová vláčné i několik týdnů.

 

Kdoulové křížaly

Oloupané a vypeckované kdoule nakrájejte na plátky a usušte v sušičce nebo troubě na 40-50°C. Po usušení je skladujte v suchu a temnu a důkladně rozžvýkejte.

Kdoulová marmeláda

marmeladaIngredience:

  • 1 kg kdoulí
  • 2 citrony
  • 800 g želírovacího cukru 2:1

 

Postup:

Nastrouhejte kůru z dobře omytých bio citronů a vylisujte z nich šťávu. Kdoule dobře omyjte, ale neloupejte a nakrájejte na malé kostičky a společně s citronovou kůrou a šťávou vložte do hrnce. Přiklopte pokličkou, přiveďte k varu a vařte do změknutí asi 10 minut. Poté vsypte želírovací cukr a odklopené za občasného míchání vařte ještě asi 4 minuty. Hotovou směs plňte ještě teplou do sklenic a ihned je uzavřete.

Marmeládu můžete používat nejen na chléb, ale také na palačinky nebo jako náplň na linecký koláč.

 

Kdoulový čaj z listů

Spařením listů kdouloně získáte léčivý čaj na zažívání, proti horečkám a kašli.

 

Kdoulový likér odšťavením

likerZe zralých, omytých kdoulí bez jader v odšťavňovači vylisujeme jeden litr šťávy.

Ve skleněné nebo porcelánové nádobě s víkem necháme den odstát, čímž mírně nakvasí.

Ze 4dcl vody a 1/2 kg cukru svaříme cukerný sirup, který smícháme s odstátým moštem, litrem 80 procentního konzumního lihu (nejlépe z lékárny) a 0,5 l vody, 0,5 g hřebíčku a 0,5 g skořice.

Macerujeme šest týdnů. Přes filtrační papír roztok přečistíme a přelijeme do lahví. Domácí kdoulový likér má asi 20% alkoholu, výtečnou chuť a vůni.

 

Kdoulový likér zasypáním cukrem

liker1Ze 2 velkých nebo 4 menších kdoulí odstraňte slupku a semínka. Nastrouhejte a vložte do větší uzavíratelné sklenice (1 l).

Zasypte takto velkou sklenici třtinovým nebo bílým cukrem do 1/4 lahve a přidejte 1/4 čajové lžičky skořice, 1/4 čajové lžičky sušeného zázvoru a 1/4 čajové lžičky muškátového květu.

Pak zalijte sklenici až po okraj čistou brandy nebo vodkou nebo lihem z lékárny.

 

Nechte macerovat minimálně 6 týdnů. Vůně a chuť kdoulí bude silná. Pokud chcete likér jemnější, nechte macerovat 2-3 měsíce.

liker2Tip 1: Pokud máte chuť na kombinaci ovoce, můžete ke kdouli přidat jablko, hrušku nebo švestky nebo jakékoli vaše oblíbené ovoce, které je nyní čerstvé k dispozici. Váš likér tak dostane velmi osobitou chuť.

Tip 2: Takový likér je také skvělým home made, tedy nejcennějším dárkem pro přátele a rodinu.

 

Kdoulový macerát ze semen

Ten rozhodně nedoporučuji užívat vnitřně, neboť semena kdoule obsahují toxický kyanogenní glykosid amygdalin, který je dráždivý. Ale macerát vám velmi dobře poslouží k ošetření velmi citlivé kůže, např. kolem očí, na spáleniny, omrzliny, jizvy, či na léčení vysušené a popraskané pokožky.

Z kdoulových semen bohatých na slizovité látky se v Íránu dodnes připravují kapky proti kašli a zánětům v krku. Ještě na začátku století se ze semen kdoule připravoval slizovitý maz na ošetřování proleženin.

Postup:

Pár semen zalijte vroucí vodou a nechte 5-10 minut louhovat, poté přeceďte, nechte zchladnout a použijte namočením vaty nebo hadříku jako obkladu a přiložte na postižené místo. Proceduru několikrát opakujte.

 

Bio osvěžovač vzduchu v místnosti a k provonění prádla

Pro své aroma se kdoule umisťují mezi oblečení, které krásně provoní nebo jen tak volně do bytu jako dekorace, kde slouží jako příjemný bio osvěžovač vzduchu.

 

Další lahodné recepty z kdoulí naleznete v článku Recept na 3 kdoulová želé, kompot a další dobroty.

Dobrou chuť a hodně zdraví!

Dr. George D. Pamplona-Roger, z knihy „Encyklopedie léčivých potravin“.
Michaela Weissová
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami, zásadotvornou stravu a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci. Díky.

2 komentáře
  1. Dobrý den, prosím dá se kdouloň zaměnit s nějakým jiným ovocem? nejsem si jista zda ji mam na zahradě nebo je to něco jiného děkuji

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>