Čchi

jinjangTradiční čínská medicína používá termínu „čchi“ k označení životní síly – vitální energie, která je nezbytným předpokladem života. Projevuje se jak na úrovni materiální (krev, hleny, nečistoty a odpadní látky z metabolických procesů), tak nemateriální (mysl – duše a duch). Zjednodušeně lze říci, že čchi je kombinací prvotní energie obsažené v ledvinách s energií vdechovaného vzduchu a konzumované potravy a vody, které se říká „druhotné čchi“. Tuto energii přijímáme z vnějšího světa, abychom mohli fungovat. Hlavním centrem této energie je střední tan tien, umístěný v krajině solární pleteně (oblast žaludku), která je centrem našeho emočního života. Kvalita této energie závisí na kvalitě jídla, které jíme a na vzduchu který dýcháme. Proto taoisté nejen zdravě jedí , ale také zdravě dýchají. Správné dýchání má mnoho blahodárných účinků.

bodyBřišní dýchání má velký vliv na zažívání, protože podporuje peristaltický pohyb, krevní oběh a zažívání. Také pomáhá otvírat tkáně kolem solární pleteně a podporuje proudění energie v této krajině. Když je energie v této oblasti zablokovaná nebo slabá, můžeme mít panické pocity, cítit se omezení v jednání a neschopní riskovat. Můžeme mít také pocit, že nás nikdo nemiluje nebo že sami nejsme schopni milovat nebo že nás druzí neustále odsuzují. Břišní dýchání – zejména pomalé, dlouhé a hluboké – spojené s některými cvičeními vědomé pozornosti, nám také pomáhá přijímat energie Země, přírody a nebe. Aktivuje náš parasympatický nervový systém, který uklidňuje náš mozek i tělo. To umožňuje naší vnitřní pozornosti jasně vnímat vibrace a proudění energie v našem těle i kolem nás, které obvykle nevnímáme.

 

Existuje mnoho cvičení harmonizující čchi jako například tai-či a čchi-kung, která zvyšují vitální energii člověka a čínská bojová umění jako wu-šu a kung-fu, ale ty vám zde jen těžko popíši. Znám ale dvě techniky, které podporují druhotné čchi a ta můžeme cvičit sami doma i bez instruktora a podrobnějších informací.

.
1. Otvírání solární pleteně
Stojíme nebo sedíme v klidu a několik minut sledujeme svůj dech. Pak si položíme ruce na břicho a vnímáme, jak se nám koule energie v břiše zvětšuje při nadechování a zmenšuje při vydechování. Vnímáme pocity hluboko v tkáních břicha. Při nadechování si představujeme, jak se nám koule energie rozšiřuje od pupeční krajiny až do solární pleteně (umístěné mezi pupkem a dolním okrajem hrudní kosti). Při vydechování vnímáme, jak se stahuje pupeční krajina a solární pleteň. Když začínáme vnímat své vnitřní pocity, náš dech se postupně zpomalí. Položíme si ruce na solární pleteň a mírně se předkloníme v pase. Všímáme si jak na to reaguje náš dech. Několikrát to zopakujeme. Potom se opět narovnáme a soustředíme svoji pozornost na krajinu kolem solární pleteně. Sledujeme, jak se při každém nádechu roztahuje a při každém výdechu stahuje. Takto cvičme několik minut.

.
2. Uvolňování hlubokého napětí
Když cítíme, že se solární pleteň otvírá, představujeme si, jak nám vzduch proudí nosem a solární pletení do dolního tan-tienu (oblast pod pupkem). Představujeme si proud vzduchu jako dlouhou hedvábnou šňůru, která spojuje celou přední část našeho těla od nosu až k břichu. Vydechujeme ústy. Ústa máme přivřená a vydechujeme pomalu, klidně a stejnoměrně. Před každým nadechnutím vydechneme všechen vzduch z plic. Při vydechování si představujeme, že s dechem odchází všechno napětí z břicha, solární pleteně a hrudi. Tímto způsobem dýcháme po dobu deseti minut. Soustředíme se především na oblast kolem solární pleteně. Představujeme si, že měkne, jako by se rozpouštěla. Nedýcháme násilně, jen vnímáme vibrace v sobě a kolem sebe. Tímto způsobem pokračujeme po dobu patnácti až dvaceti minut.

Čchi se v těle neustále pohybuje. Stoupá, klesá, vstupuje a vystupuje. Bez přestání tělem cirkuluje. Její kvalita i množství se mění dle denní doby, věku, ročního období, stavu mysli i dalších faktorů.

Energie probíhá po jednotlivých drahách (orgánech) v následujících dvouhodinových cyklech:

Cykl. Čas Hodina Dráha Průběh dráhy Orientace
1. 23-1 krysy žlučníku noha-shora dolů-vnějškem jang
2. 1-3 buvola jater noha-zdola nahoru-vnitřkem jin
3. 3-5 tygra plic ruka-shora dolů-vnitřkem jin
4. 5-7 králíka tlustého střeva ruka-zdola nahoru-vnějškem jang
5. 7-9 draka žaludku noha-shora dolů-předem jang
6. 9-11 hada sleziny noha-zdola nahoru-vnitřkem jin
7. 11-13 koně srdce ruka-shora dolů-vnitřkem jin
8. 13-15 ovce tenkého střeva ruka-zdola nahoru-vnějškem jang
9. 15-17 opice močového měchýře noha-shora dolů-zadem jang
10. 17-19 kohouta ledvin noha-zdola nahoru-vnitřkem jin
11. 19-21 psa perikardu ruka-shora dolů-vnitřkem jin
12. 21-23 vepře trojitého ohřívače ruka-zdola nahoru-vnějškem jang

Zázrak přírodního léčitelství

kulickyJá například používám k harmonizaci čchi i čínské koule, jejichž léčebné vlastnosti byly objeveny již za vlády dynastie Ming (1368–1644). Přenášejí do dlaní pozitivní vibrace, masírují tlakem, vytvářejí teplo, vydávají jemný uklidňující zvuk a posilují svaly ruky a paže.

Otáčení kuliček je navíc zábavným léčením. Masážní efekt pohybujících se kuliček stimuluje lokální nervový systém, krevní oběh, aktivizuje pohyb lymfy, napíná šlachy, podporuje tvorbu kloubového maziva, urychluje metabolismus tkání a tím napomáhá vylučování zplodin látkové výměny. Vytrvalý pohyb zápěstí a prstů rozhýbe i svaly předloktí a ramene. Pohyb svalů působí na žíly jako pumpa, tím napomáhá proudění krve směrem k srdci a zpět a vylepšuje tak celý krevní oběh.

Kuličkovou terapií se doplňuje i běžná léčba následujících nemocí:

– Potíže dýchacího ústrojí

– Onemocnění trávicího traktu

– Žaludeční vředy, gastritida, zánět jater, žlučové kameny, zácpa, diabetes, chronické průjmy

– Krevní oběh, vysoký tlak, revmatické choroby, poruchy srdečního rytmu, úbytek bílých krvinek

– Choroby močových a pohlavních orgánů, zánět ledvin, patologická poluce, bolestivá menstruace, neplodnost žen, neplodnost mužů, nefunkčnost dělohy

– Nemoci nervové soustavy, neuróz, ztráta citlivosti, nespavost, bolesti hlavy, bolesti sedacího nervu, nervová slabost

– Zranění (vnější, vnitřní)

– Hormonální systém, zánět mléčných a slinných žláz

–  Nemoci kloubů, zánět ramenných kloubů, bolesti kříže a páteře, jiné záněty kloubů

– Kožní nemoci, bradavice

– Nemoci smyslových orgánů, poruchy zraku, chuti, čichu, zánět nosních dutin, polypy

– Maligní nádory v počátečním stádiu

Na tvrzení, že pět minut válení kuliček v dlaních denně přidá člověku pět let života, je hodně pravdy.

Je hodně technik, cvičení a postupů ze všech koutů světa, kterými si můžeme upevňovat zdraví nebo zvrátit již probíhající nemoc a je jen na nás, ke kterému se přikloníme, kterému uvěříme a které nám bude nejblíž. Proto zkoušejme, pátrejme a objevujme a nechme se vést naší intuicí. Ta se nikdy nemýlí.

Hodně štěstí!

ℒℴνℯ ❤ Mia

Autor: Mia Weissová, výňatky z knihy Tao dechu od Dennise Lewise, foto:google.com, slunecnyzivot.cz

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

Zatím žádné komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.