Jóga pro zdravé oči

barvaokoDoba je dnes taková, že místo toho, abychom si svou obživu pěstovali na polích, chovali na lukách a sklízeli v sadech, tak si jí bohužel zajišťujeme v kancelářích u počítačů a nad hromadami lejster. To má samozřejmě neblahý dopad na celé naše tělo, zejména pak na oči. Problém je v tom, že oči jsou stále fixované do jednoho bodu a tak můžeme po čase pocítit suchost nebo bolest v očích a je potřeba je zlehka promnout a protáhnout. Zde nabízím pár tipů na to, jak očím ulevit, posílit je a ochránit si tak zrak.

Nejlépe se nám bude cvičit na zemi, na podložce v pozici tureckého sedu nebo v kleku dosednutím na paty, v práci na židli s rovnými zády. Dlaně máme volně položené na stehnech a provedeme několik hlubokých nádechů a výdechů. Během celého cvičení se soustředíme na to, abychom hýbali pouze očimanikoli hlavou.

1)     Nejprve uvolníme ztuhlý krk. Zavřeme oči a kýváme hlavou – dopředu, dozadu, ze strany na stranu a kolem dokola – každý dle svých možností a omezení. Intenzivnější uvolnění spodní části krční páteře dosáhneme kroužením ramen. Nejprve směrem dozadu, potom dopředu. Cvičení opakujme alespoň 15x v každém směru.

2)      Následuje rozhýbání očí nahoru a dolů, až do nejzazších pozic. Při tom rytmicky dýcháme: s nádechem jdou oči nahoru, s výdechem dolů. Zopakujeme alespoň 6x. Poté začneme hýbat očima zleva doprava. S nádechem doleva, s výdechem doprava. Opět se soustředíme, abychom hýbali pouze očima. Zopakujeme také 6x a následně si na chvilku odpočineme. Zavřeme oči a soustředíme se na svůj dech.

3)      Oči otevřeme a opět se s nádechem podíváme do levého horního rohu a s výdechem do pravého dolního rohu. Provedeme alespoň 6x a následně vyměníme strany (s nádechem do pravého horního rohu a s výdechem do levého dolního rohu). Poté si se zavřenýma očima na chvilku odpočineme.

4)      Další cvik je kroužení očními bulvami. Snažíme se nekroutit hlavou. Očima kružíme až do hraničních bodů, 6x na jednu i na druhou stranu. Ze začátku se možná bude kruh zdát trhaný, ale snažme se o co největší plynulost. Poté oči na chvíli zavřeme.

5)      Nyní budeme záměrně šilhat. Přiblížíme ukazováček ke špičce nosu. Díváme se na špičku ukazováčku a zároveň prstem pohybujeme směrem mezi oči, nad nos a pod nos. Toto několikrát zopakujeme a poté provedeme kroužení očima jako v předchozím cvičení, tentokrát se ale soustředíme na špičku svého ukazováčku, se kterým se snažíme před obličejem opsat co největší kruh. Zavřeme oči a zhluboka dýcháme.

6)      Poslední cvičení je přeostřování. Natočíme se nejlépe směrem k oknu, ke krajině – do ulice. Opět použijeme ukazováček, který si tentokrát dáme dostatečně daleko od očí tak, abychom nešilhali, ale zároveň na něj dokázali zaostřit svůj zrak. Poté se střídavě soustředíme na špičku svého ukazováčku a krajiny za prstem. Rozostření scény a zaostření na prst (a opačně). Zopakujeme alespoň 10x.

7)      Poslední částí cvičení je jemné promasírování očí. Prsty obou rukou si obemkneme zavřené oční bulvy a předkloníme se ke kolenům, abychom na oči působili svou vlastní tělesnou váhou. Poté si promasírujeme dlaně třením o sebe, až se v nich vytvoří teplo. Otevřeme je, přiložíme na středy na oči a nadechneme své teplo.

Je to velmi účinné, lehké a regenerační cvičení, které pomáhá udržet naše oči v dobré kondici. Já osobně ho také používám, neboť nemám zatím žádná pole, louky ani lesy k obživě a tak trávím spoustu času na počítači, který je dobrým sluhou, ale vybírá si svou daň.

 

Ještě pár rad:

lotus2Pro oči je velmi důležité denní světlo. Naopak jim nesvědčí dlouhovlnné záření z počítačů a umělého osvětlení. Snažme se proto pracovat ve dne, neponocujme a používejme osvětlení, které co nejvíce připomíná sluneční záření (tzv. Plnospektrální zářivky). Důležitý je také přísun čerstvého vzduchu.

» Vzdálenost očí od obrazovky by měla být 70 – 90 centimetrů

» Oči by měly být v úrovni horní třetiny obrazovky

» Pokud to jde, používejte ploché LCD obrazovky, ne starší CRT monitory.

Kromě vlastního cvičení a užívání očních kapek je důležité dopřávat svým očím i trochu přírodní energie.

Například ze slunečního svitu: Zavřeme oči a vystavíme tvář slunečnímu záření. Pohybujeme přitom pomalu hlavou ze strany na stranu, aby plocha víček přicházela do kontaktu se slunečními paprsky rovnoměrně.

Z chladné vody: Opřeme se o umyvadlo a ponoříme ruce do studené vody. Nabereme vodu do dlaní a ze vzdálenosti asi pěti centimetrů ji dvacetkrát šplíchněte do očí. Poté promneme zavřené oči ručníkem nejméně jednu minutu. Dosáhneme tak téměř okamžitého výrazného osvěžení očí. Šplíchání vody lze nahradit i přiložením namočeného kapesníku.

Tmou: Oční svaly se dokonale uvolní jen ve tmě. Škodí jim proto dlouhé ponocování v době, kdy by už mohly odpočívat a nabírat síly na další den. Snažme se tedy pracovat přes den při přirozeném osvětlení a večer věnovat odpočinku.

Na závěr pár zajímavostí:

zvireokoLidské oko mrkne 10 – 15 krát za minutu, což představuje téměř dvacet tisíc mrknutí za den. Oči v průměru vyprodukují 1 – 2 mikrolitrů slz za minutu. Ze savců má největší oči v poměru k tělu Nártoun západosundský (Tarsius bancanus). Kdyby měl člověk stejný poměr velikosti těla a očí jako nártoun, musely by jeho oči být velké jako grapefruit. Podle dostupných zdrojů vydržel nejdéle bez mrknutí Brit Stephen Smith. Jeho rekord má hodnotu 2 minuty a 42 sekund. Při každém mrknutí jsou dočasně deaktivovány některé části mozku. Vědci se domnívají, že právě to je důvod, proč si mrkání neuvědomujeme. 

Mrkev doopravdy přispívá k dobrému stavu očí. Podobné účinky má ovšem i další čerstvá zelenina a ovoce. 

 

Přeji nám, abychom viděli svět jasně, bez iluzí a s láskou.

 

Zde ještě přikládám video s jógovými ásanami, které také pomáhají předcházet a léčit nerovnováhu očí:

 

zeny, novesluzby
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

2 Komentářů

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.