Mantra a prána

mantrarudaMantra je ztělesněním Nejvyššího. Mantra je zdrojem energie, stejně jako je oheň zdrojem tepla a led zdrojem chladu. Mantra je vyjádřena v lidském jazyce a rozvinuta lidským vědomím. Mantra může být v jakémkoli jazyce. Podstatné je, že prochází lidským mozkem, lidským vědomím a lidskou myslí.

Mantra není zvukem, ale původem zvuku. A zvuk vzniká vyzařováním energie. Můžeme tedy říci, že vyzařování energie je zdrojem zvuku. Zvuk může vytvářet dobrou nebo špatnou energii. Zvuk může vyvolat války nebo je zastavit. Zvuk vás může učinit šťastnými nebo nešťastnými. Řekne-li vám někdo něco hezkého, jste šťastní, a když na vás někdo křičí, jste nešťastní. Zvuk může být požehnáním i kletbou. Způsob, jakým využíváme a filtrujete zvuk, určuje, jak zvuk ovlivní naši pránu.
Prána udržuje život. Můžeme říci, že átmá (Já) je prána (energie). Pránu změřit ani zničit. Prána přichází a odchází. Na chvíli se s něčím spojuje. Prána je v celém těle. Říkáme, že Bůh je v každém srdci, protože srdce je tak citlivé, že v něm pociťujeme všechno. Někdo tomu nevěří a ptá se, jak může Bůh „sedět“ v srdci. Když se zeptáte chirurga nebo kardiologa, jestli v srdci během operace viděl Boha, odpoví vám:“ Ne, je stejné jako jiné orgány. Je to pumpa, váží 300g a když se zastaví, život odejde.
mantrakosmirMantra je velice úzce spojena s Já a prána je vyzařováním bytí Já. Způsob, jakým myslíme a mluvíte, vysílá vaši pránu, energii, požehnání, což ovlivňuje ostatní. Pomyslíme-li si či vyslovíme-li něco, vytvořili jsme mantru a s ní dáváte svou pránu. Požehnání je dobré od každého, dokonce i od nepřítele či blázna. A podobně kletba není dobrá od nikoho, dokonce ani od Boha. Pakliže chodíme na vedené meditace a máte Mistra, naše guru-mantra, kterou nám Mistr dal, obsahuje nesmírné množství energie, protože jsme ji dostali s požehnáním. Opakujeme-li ji celou bytostí, ještě k ní další energii přidáváme, a to nás pročišťuje. Když meditujeme a opakujeme mantru, v poli našeho fenoménu – naší existence – které přišly společně z mnoha a mnoha životů, mantra rozpozná a vymýtí určité tendence a karmy. Tím si uvědomíme své problémy. K utišení a ukončení těchto problémů bychom měli využívat buddhi (rozvíjejícího se vědomí) a vivéku (duchovní rozlišování) – bez obav a hněvu. Když cvičíme mantru, přichází mnoho vritti (myšlenkových vln), protože mantra mnohé přináší a mnohé pročišťuje. Je jako vycházející slunce – jakmile vyjde, temnota zmizí. Říkejme si mantru vnitřně dříve než něco vyslovíme, protože to tvoří takovou pozitivní energii, že se nebudete moci rozzlobit nebo pocítit žárlivost. Cokoli pak řekneme, bude filtrováno pozitivní energií mantry.
Já zpívám mantry jako úvod do meditace. Znám jich pár zpaměti, takže se mohu plně soustředit jen na jejich léčivé a otvírající vibrace, které mě začínají uvolňovat, zklidňovat rozjetou mysl a ponořovat mě do hlubin mé duše a srdce. Nezáleží na tom, že textu třeba nerozumíme. Když mantra pochází z láskyplného zdroje, je sestavena tak, že stejně funguje. Nesoustřeďme se tedy na slova, ale jen vnímejme pozitivní vlny v našem těle a mysli. Ve chvíli, kdy budete tuto příjemnou praxi opakovat nějaký čas, zjistíte, že bez nich už pak nemůžete ani být jak vám dělají dobře.
Proto tedy opakujme, opakujme, opakujme a nepočítejme kolikrát, jen stále opakujme.Pomáhá si vkládat sankalpu (vizualizace přání nebo záměru) – opakovat pět mál (modlitební korále, díky kterým nemusíme počítat mantry. Něco jako růženec) a každý den a ve zbytku dne opakovat mantru, kolikrát jen budeme moci. Jen opakujme a nepočítejme.

Mantra je požehnání, požehnání sobě samému. Čím více mantru opakujeme, tím více žehnáme sami sobě a tím i celému světu.

budhovamantraČím moudřejší jsme, tím pokornějšími se stáváme. Čím jsme duchovnější, tím budeme laskavější. Osvoboďme se tedy z vězení a nevězněme se znovu špatnými myšlenkami, negativními emocemi a mluvením o druhých špatně. 

 

ℒℴνℯ ❤ Mia

 

Autor: Mia Weissová, ispirováno knihou systém jóga v denním životě,
foto: Google.com, slunecnyzivot.cz

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

Zatím žádné komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.