Raw čokoládový dort z červené řepy

dort6Udělejte radost sobě nebo přátelům a vyzkoušejte tento báječný nepečený dort z červené řepy s čokoládovou polevou.

Je krásný, vlhký, nadýchaný, zdravý, detoxikační a uchvátí vás jeho chuť i jemnost. Navíc para ořechy jako jeho součást poskytují zdravou dávku dobrých tuků a selenu.

 

Ingredience na dort:

2 šálky para ořechů (předem namočených)
4 ks vypeckovaných a nasekaných datlí
1/2 šálku rozinek
1/2 šálku javorového sirupu (pro úplnou raw verzi lze použít agáve, či jiný sirup podle chuti)
špetka Himálajské soli
1 čajová lžička skořice
3 středně velké červené řepy jemně nastrouhané
2 šálky sušeného kokosu
1/2 šálku kakaového prášku
3 polévkové lžíce psyllia (seženete v lékárně)
Ingredience na polevu:

1/2 šálku rozpuštěného kakaového másla (můžeme použít i kokosový tuk nebo máslo)
1 šálek raw kešu, namočených na 2 hodiny
1/2 šálku raw kakaového prášku
1/2 šálku javorového sirupu (pro raw verzi lze použít agáve, či jiný podle chuti)
2 čajové lžičky čerstvé citronové šťávy
1 čajová lžička Tamari
Postup na dort:

Nasekáme para ořechy v kuchyňském robotu. Vyndáme a dáme stranou do misky. V misce smícháme datle, rozinky, javorový nebo agáve sirup, sůl a skořici, dokud se hmota nespojí. Přidáme ořechy a pak přidáme nastrouhanou červenou řepu a promícháme. Pak přidáme kokos, kakaový prášek a psyllium a mícháme tak dlouho, dokud se ingredience nespojí a nevytvoří celistvou hmotu. Můžeme promíchat i v robotu. Poté přendáme vzniklou hmotu do dortové formy a rovnoměrně přitiskneme ke dnu. Dáme ztuhnout na půl hodiny do lednice.

 

Postup na náplň:

Rozpustíme kakaové máslo (nebo kokosový tuk). Rozmixujeme kešu, kakaový prášek, javorový nebo agáve sirup, citronovou šťávu a Tamari v mixéru, dokud se ingredience nespojí. Při chodu na nízké otáčky vlijeme rozpuštěné kakaové máslo do směsi a jemně promícháme dohladka. Vzniklou polevu nalijeme na dort a dáme vychladit do lednice nebo kdo chce mít dobrotu rychleji v žaludku, tak na 15 minut do mrazáku.

Dort uchováváme v lednici a krájíme až před samotnou konzumací. Můžeme ho ozdobit kokosem, jedlými květy, kustovnicí čínskou, hoblinkami čokolády nebo čímkoli nás napadne.

 

Vyzkoušejte a nechte se hýčkat, dobrou chuť i zdraví.

 

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

12 Komentářů
  1. ty datle a rozinky mají být jen nakrájené na drobno nebo je mám dát do mixeru a mixnout na pastu