Uzdravující banány

bananBanány jsou krásným multifunkčním a uzdravujícím ovocem a myslím, že po přečtení tohoto článku s několika fakty o jejich léčivých účincích se na ně již nebudete dívat stejnýma očima.  

Banány obsahují tři přírodní cukry – sacharózu, fruktózu a glukózu kombinovanou s vlákninou. Banán dodává okamžitou čistou energii našemu tělu, které mu velmi dobře rozumí, i když mnozí tvrdí, že jíst banány pro nás není přirozené, neboť nejsou lokální.
Výzkum potvrdil, že pouhé dva banány poskytují dostatek energie pro namáhavé 90-ti minutové cvičení. Není divu, že je banán ovoce číslo jedna předních světových atletů.

Ale energie není jediný způsob, jak nám může banán pomoci udržovat se v kondici. Může nám také významně pomoci překonat velké množství chorob a nežádoucích stavů, takže je opravdu dobré zařadit ho do našeho každodenního jídelníčku.

 

A v čem nám může pomáhat?

 

DEPRESE

Podle nedávného průzkumu prováděného mezi lidmi trpícími depresí, se mnoho z nich začalo cítit mnohem lépe po konzumaci banánů. To je proto, že banán obsahuje tryptophan, druh proteinu, který tělo přemění na serotonin, známý hormon zlepšující náladu a relaxovaný stav celé naší bytosti.

 

PMS

Trpíte premenstruačním syndromem projevujícím se například nesoustředěností, únavou, tlakem v podbřišku a křečemi, úzkostí, přecitlivělostí a návaly pláče, lehkou depresí, psychickým vypětím, podrážděností, náladovostí, zlostí a vztekem, změnou sexuální touhy, bolestmi hlavy a kloubů, svalovými křečemi, zvětšením a zvýšenou citlivostí prsou, bolestivými bradavkami, zvýšenou chutí k jídlu – především chuť na sladké, nadměrnou žízní, otoky kotníků a prstů nebo zvýšenou potřebou spánku?

Zapomeňte na tabletky a jezte banány. Vitamin B6 v nich obsažený reguluje hladinu glukózy v krvi, což má pozitivní vliv na naši náladu a uvolnění.

 

ANÉMIE

Anémie nebo-li chudokrevnost se může projevovat bledostí kůže a sliznic, nedostatkem energie nebo zadýcháváním se při námaze. Vysoký obsah železa v banánech dokáže stimulovat tvorbu hemoglobinu v krvi a tak pomáhá v mnohých případech chudokrevnosti.

 

KREVNÍ TLAK

Toto jedinečné tropické ovoce má extrémně vysoký obsah draslíku a přitom nízký obsah soli, takže je ideální pro regulaci krevního tlaku – to potvrdily poslední studie zpracované US Food and Drug Administration, který doporučuje konzumaci banánů ke snižovaní rizika  vysokého krevního tlaku a cévních mozkových příhod.

 

SÍLA PRO MOZEK

OLYMPUS DIGITAL CAMERA200 studentů na anglické škole Twickenham bylo zapojeno do studie účinků banánů na lidský mozek. V rámci zkouškového období jedli banány na snídani, o přestávce a na oběd, aby posílili výkon svého mozku. Výzkum ukázal, že toto ovoce pomáhá učení a žáci jsou čilejší. To asi zřejmě také proto, že se nezabijí hned z kraje dne nějakou těžkou, průmyslově zpracovanou stravou, ale oživí se čerstvým bohatým ovocem 🙂

 

TRÁVENÍ

Banány mají příznivý vliv na žaludek svou jemnou konzistencí a nedráždivostí, navíc vysoký obsah vlákniny v nich obsažený pomáhá obnovit normální činnost střev a překonat tak problémy se zácpou bez použití laxativ.

 

KOCOVINA

Jeden z nejrychlejších způsobů, jak vyléčit kocovinu je konzumace banánového smoothie z několika banánů, vody a medu nebo kokosového cukru. Banán zklidní žaludek a med (kokosový cukr) navrátí do rovnováhy vychýlenou hladinu cukru v krvi, zatímco čistá pramenitá voda zavodní náš systém a buňky začnou rychleji odbourávat ethanol.

 

PÁLENÍ ŽÁHY

Banány krásně účinkují jako přírodní antacida (neutralizují kyselinu chlorovodíkovou v žaludeční šťávě, čímž tlumí aktivitu pepsinu a zvyšují pH na zásaditou stranu) v těle, takže pokud trpíte pálením žáhy, zkuste jíst banány a v případě, že pálení není způsobeno těžším problémem, úleva na sebe nenechá dlouho čekat.

 

RANNÍ NEVOLNOST

Pár kousků banánu mezi jídlem během dne pomáhá udržet hladinu cukru v krvi a odstraňuje ranní bolesti a nevolnost.

 

BODNUTÍ KOMÁREM

2-banana_04Když najdete na kůži svědivý komáří štípanec, ještě předtím, než se vrhnete na namazání ho jakýmkoli léčivým krémem, zkuste nejprve třít postižené místo bílým vnitřkem banánové slupky. U mnoho lidí účinkuje neuvěřitelně rychle ve snížení pálení a podrážděnosti pokožky.

 

NERVY

Banány mají vysoký obsah B vitamínů, které tiší nervový systém.

Pociťujete tlak v práci? Tloustnete? Studie v Ústavu psychologie v Rakousku zjistily, že tlak v práci vede mnoho z nás k přejídání se uklidňujícími doplňky jako je čokoláda a chipsy. Při zkoumání příznaků na 5.000 hospitalizovaných pacientech vědci zjistili, že nejvíce obézních z nich bylo vystaveno v práci vysokému tlaku stresu. Zpráva dospěla k závěru, že aby se zabránilo záchvatům vyvolávajícím touhu po energetickém jídle, musíme kontrolovat naši hladinu cukru v krvi formou svačiny s vysokým podílem uhlohydrátů každé dvě hodiny a k tomu je velmi vhodný právě banán, který pomůže tuto hladinu udržet.

 

VŘEDY

Banán je používaný jako dietní jídlo při zažívacích problémech pro svou hladkou texturu a jemnost. Je to jediné ovoce, které může být konzumováno bez bolestí. Neutralizuje překyselení a snižuje podráždění tím, že jemně obalí stěny žaludku.

 

REGULACE TEPLOTY

Mnoho různých kultur banán uznává jako „ochlazující “ ovoce, které dokáže snížit jak tělesnou, tak emocionální teplotu. V Thajsku například těhotné ženy pojídají banány aby zajistily, že se jejich dítě narodí zdravé a s normální teplotou.

 

zuby bananJak je vidět, banán je skutečně přírodní lék na mnoho neduhů a to jsem jich zde vybrala jen pár. Mimoto banán například bělí zuby (více v článku 16 tipů na přírodní bělení zubů) je skvělou maskou na pleť i vlasy (více v článku Přírodně na pleť a její nerovnováhu) a jistě vás napadne ještě mnoho dalšího.

Ve srovnání například s jablkem má čtyřikrát více proteinu, dvojnásobek sacharidů, třikrát tolik fosforu, pětkrát více vitamínu A a železa a dvojnásobek dalších vitamínů a minerálů. Je velmi bohatý na draslík a je jedním z nejhodnotnějších jídel vůbec. Nebojte se jich denně jíst tolik, na kolik máte chuť, neboť tím tělu zajistíte vše potřebné a udrží vás to od jiných, méně zdravých potravin. Vysoké energetické hodnoty se nebojte, naopak! Dostanete do sebe tu nejčistší energii, která je pro tělo nejlépe stravitelná a přeměnitelná jednoduše na sílu a odhodlání do všech situací života.

Možná je na čase změnit rčení na: „Banán denně drží doktory od těla.“

 

 

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

5 Komentářů
  1. Já jsem zase četla, že rozhodně není zdravá denní konzumace banánů !? Pak se v tom vyznejte 🙁

    1. Nic není zdravé konzumovat denně.Řiďte se svou chutí, tělem, potřebami a je to. A důležitou věcí je kvalita.

      Michaela

  2. Banany jsou dost kontroverzni potravinou a proto je potreba se k tomu i stavet se zdravym rozumem. Potrebujeme je my a nase deti konzumovat denne, kdyz u nas nerostou, dovazi se zdaleka jeste nezrale. Neni lepsi konzumovat ovoce a zeleninu, ktere v nasem pasmu rostou? Pokud si je clovek sobe a svym detem dopreje jako obcasnou pochoutku, nevidim na tom nic spatneho, urcite lepsi nez bonbony a jine cukrovinky…

  3. Ja som citala v mojej brozurke dobrych rad pre zdravie a pomoci pri roznych chorobach, za banan denne by si mali dopriat aj chori na cukrovku. Zaujimavy clanok ako vsetky ostatne na tejto stranke. Prajem pekny den.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.