Máte doma spoustu jablek a nevíte co s nimi? Nebo máte jablka, která se na vás už tak nesmějí, ale nechcete je vyhodit? Máte několik možností. Můžete je odšťavit, usušit na křížaly, použít do marmelády nebo z nich udělat skvělé jablečné máslo, které ozvláštní váš jídelníček. Není to ve své podstatě máslo, ale skvělá dobrota, kterou si zpestříte svůj jídelníček a ukojíte svou chuť na sladké zdravějším způsobem. Recept je velmi snadný, má nádech slavnosti, skvěle se hodí jako dárek pro kamarádku a chutná božsky.
Miluji jedlé dárky. Vždy v tom cítím tu snahu, energii, lásku a chuť potěšit, navíc jsou takové dárky osobní, praktické, levné, bez chemie, většinou z plodin ze zahrádek, sadů a lesů, krásně vypadají a nemůžete si je nikde koupit, jsou originální. Když je ještě ozdobíte větvičkami, květy, kořením nebo osobními visačkami, nebudou mít chybu!
Ingredience na 4 sklenky:
- 3 kg jablek, oloupaných, bez jadřinců, nakrájených na kostičky
- Šťáva z poloviny citronu
- 1,5 šálku hnědého cukru
- 1 vanilkový lusk, vyškrábnutá semínka
- 1 lžíce mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/2 lžičky mletého kardamomu
- 1/4 lžičky mletého nového koření
- 1/4 lžičky soli
- 2 lžíce extra panenského kokosového oleje
Postup:
Nasypte kostičky jablek do hrnce a přidejte citrónovou šťávu.
V samostatné misce, smíchejte zbývající přísady kromě kokosového oleje.
Nasypte do hrnce obsah z misky (cukr, koření), aby pokryl všechna jablka a přidejte vanilková semínka.
Za občasného míchání vařte na mírném ohni zhruba 45 minut, dokud jablka nejsou měkká a dají se snadno zlomit dřevěnou vařečkou.
Po uvaření rozmixujte ponorným mixérem dohladka.
Nyní přidejte 2 lžíce extra panenského kokosového oleje a promíchejte. V teplé jablečné kaši se dobře rozpustí.
Nalijte do čistých sklenic, zavíčkujte a nechte vychladnout.
Skladujte v lednici, aby byl kokosový tuk tuhý a držel jablka pohromadě.
Poznámka:
Pokud jsou jablka sladší, můžete ubrat cukru.
Pokud nemáte vanilkový lusk, můžete použít vanilkový extrakt v kapkách. Použijete pak 2 čajové lžičky vanilkového extraktu po uvaření jablek.
Toto jablečné máslo se skvěle hodí na palačinky, lívance, croissanty, placky, pečivo, dorty a všude, kde máte chuť si dochutit něčím sladkým a výjimečným.
Další recepty naleznete v sekci Zdravá másla.
Dobrou chuť.
Jablečné máslo jsem zkoušela asi před rokem. Měla jsem v malých skleničkách, tak jsem pokaždé vše spotřebovala, nevím jak dlouho vydrží načnutá sklenice. Osvědčilo se mi k snídani na teplou kaši, ale naprosto luxusní je do pohárů v neděli po obědě. Nejvíc mi chutná kombinace s tvarohem. Takže doporučuji všem, kteří váhají, já jdu vařit další várku 🙂 Děkuji za skvělý nápad.