Kvašení je tradiční ruský postup, díky kterému vzniká plno zdraví prospěšných jídel a nápojů. Kvašené obsahuje složky, které dokáží aktivovat funkci jater, ledvin a střev. Podle některých lékařských výzkumníků dokáží kvasnice čistit játra a celý organismus, zabraňovat vzniku zhoubných nádorů, zmírňovat zácpu, harmonizovat a léčit střeva, snížit vysokou hladinu krevního tlaku, léčit cévní nemoci, v rámci očisty se mohou uvolnit také písek a drobné kamínky z ledvin a mají mnoho dalších pozitiv.
Kvas můžete popíjet ráno místo kávy nebo ho užívat jako čistící kůru 3x denně před jídlem několik lžic. Vyzkoušejte kvas z červené řepy a ulevte vaším játrům a ledvinám zdravou očistou.
Recept na kvas z červené řepy
Ingredience:
- 700 g syrové oloupané červené řepy
- 2 lžíce mouky nebo 2 kousky žitného chleba
- 200 g medu
- 100 g bio rozinek
- 3 l sklenice
Postup:
Umyjete a oloupete řepu, nakrájejte na malé kostičky či tenké plátky a vložte do sklenice.
Přidejte rozinky, 2 lžíce mouky nebo chleba a med.
Sklenici dolijte převařenou zchladlou vodou a promíchejte.
Sklenici zakryjte dvojitou gázou a nechte na teplém místě kvasit 7 dní.
Dvakrát denně sklenici promíchejte a pokud se tvoří pěna, odstraňte ji.
Po 7 dnech přeceďte přes plátýnko nebo jemný cedník a tuhou část vyhoďte.
Šťávu nalijte do uzavíratelné lahve a uchovávejte v lednici.
Užívání:
Nápoj pijte 3x denně, 3-4 lžíce vždy před jídlem.
Až dopijete všechnu šťávu, další várku na očistu si naplánujte až za 3 měsíce. Po této druhé očistě můžete kůru zopakovat potřetí. Po jednom roce budou vaše játra kompletně vyčištěna a svěží. Samozřejmě pouze v tom případě, že budete zdravě jíst, nebudete pít alkohol a kouřit.
Během čištění se může stát, že budete mít řidší stolici. Nezalekněte se toho. Tělo se čistí a odstraňuje z těla plno škodlivin a proto je tato reakce normální.
Na hubnutí
Pokud si chcete naordinovat řepný kvas jako podporu hubnutí, pijte 150 ml 30 minut před jídlem, ne však více než 5 šálků denně.
V případě, že by se tělo čistilo příliš rychle, snižte denní dávku nápoje.
Tyto dávky vám krásně sníží cholesterol, zlepší metabolismus, pomohou se srdcem a kardiovaskulárními chorobami, vyčistí střeva a cévy a zbaví obezity.
Kontraindikace:
Kvas se nedoporučuje pít těm, kteří mají problémy s ledvinami, trávicím traktem v akutní fázi a dnou. V tomto případě je nutné poradit se s lékařem. Musíte být opatrní také pokud máte nízký krevní tlak.
Ovesný kvas
Oves má spoustu pozitivních účinků na tělo a kvašený oves ještě více.
-
Působí příznivě na úpravu krevního tlaku a při srdečních onemocněních (vhodný zejména po infarktu).
-
Ovesný sliz má léčebné účinky na sliznici střev, žaludku a dvanácterníku, při hemeroidech, vředech a poruchách trávení.
-
Oves má protirakovinné a protiinfekční účinky. Zvětšením objemu stolice působí preventivně proti zácpě, a tím tedy proti vzniku rakoviny střev, střevních divertikulů a hemeroidů.
-
Oves působí také jako sedativum, uklidňuje při přepracování a stresech, léčí neurózy a nervové slabosti.
-
Oves tlumí zvýšenou funkci štítné žlázy.
-
Odvar z ovsa snižuje vysoké horečky.
-
Odvar z ovesné slámy, či přídavek ovesných otrub do koupele pomáhá hojit některé ekzémy.
-
Oves je vhodnou potravinou pro diabetiky, protože trávení a vstřebávání ovesného škrobu probíhá pomalu (obsahuje tzv. pomalu se uvolňující sacharidy).
-
Oves je zdrojem posilujících látek při únavě, vyčerpání, po nemocech a je to vhodný pokrm před očekávaným velkým fyzickým výdejem.
-
Vysokým obsahem minerálů, stopových prvků a vitamínů příznivě ovlivňuje metabolismus.
Základ kvašeného ovsa
Ingredience:
- 1 kg ovesných vloček
- 3 litry vody
- 4 l sklenice
Postup:
Do sklenice dejte vločky a vodu, zakryjte plátnem, gázou nebo potravinářskou folií a nechte 4 dny stát při pokojové teplotě.
Dvakrát denně sklenici promíchejte.
Po 4 dnech důkladně protřepejte a pak přeceďte přes plátýnko nebo jemný cedník.
Šťávu (základní ovesný kvas) nalijte do uzavíratelné lahve a uchovávejte v lednici.
Tuhou část (fermentovaný oves), můžete sníst jako kaši nebo přílohu za syrova nebo ho dále uvařit na hladkou hmotu.
Místo ovsa můžete použít také jáhly nebo pohanku lámanku.
S ovesným kvasem můžete dále pokračovat na zdravý probiotický nápoj.
Ingredience 2 litry:
- 1 l ovesného kvasu
- 1 l vody
- 20 g pomletých ovesných vloček nebo ovesné mouky (cizrnová, rýžová, prosná …)
- 50