Proč je důležitá etická móda, třídit šatník a nechat energii plynout

V mém životě byla doba, kdy jsem neskutečně hýřila a také doba, která trvá dodnes a nese se v duchu inspirace minimalismem, vědomého nakládání se zdroji, zjišťování původu a způsobu zpracování věcí, podporování eco friendly, fair trade výrobků a bio, etické a udržitelné módy. S tím se pojí také čištění myšlenek a pocit větší lehkosti, rychlosti a čisté radosti ze života. Kvantita vystřídala kvalitu a smysluplnost a nic neubrala na kráse.

Proč to píšu? Protože se s vámi chci dnes podělit o jeden velký kus z celé mozaiky vědomého nakládání se zdroji naší planety, který udělá dobře nejen vám, protože budete žít a cítit se kvalitněji ve všech ohledech, ale také jí – naší milované, nadužívané a momentálně dost znebožené planetě.

Plýtvání

Ruku na srdce. Slevy v obchodech jsou jen manipulací prodejců, abyste si koupili věci, které nepotřebujete, majoritně ze zdrojů, které nectí nic a nikoho, abyste na chvíli dosáhli falešného pocitu štěstí, který nevydrží ani do druhého dne. Taky abyste nakupovali nekvalitní věci a točili se v kruhu konzumerismu, který vás častokrát tak zahlcuje, že chvilkami nemůžete ani volně dýchat a čistě přemýšlet, natož si něco užívat.

Plýtváním venku nepřehlušíme prázdnotu uvnitř!

Přemýšleli jste někdy o ceně oblečení? Nemyslím jen o ceně na visačce, ale o celém pozadí a historii dané věci do momentu, než se dostala až do vašeho zorného úhlu pohledu. O dopadu jejího způsobu výroby na životní prostředí a zdraví lidí, kteří jsou ji častokrát nuceni vyrábět, neboť v jejich chudých poměrech moc možností jak se uživit není?

Když jsem si před lety představila za těmi čísly tváře skutečných lidí, způsobilo to zásadní posun v mé filozofii nakupování a nejen módy.

 

Proč třídit své věci?

Pravidelně třídím šatník, skříně, doplňky, věci po dcerce, hračky, knížky a další věci, které se na mě nalepily a to hned z několika zdravých důvodů.

  1. Chci mít kolem sebe čisto, přehledno, útulno. Vždy se darováním vyčistí a uvolní nový prostor.
  2. Chci, aby mé nepoužívané věci žily dál svým životem a pomáhaly nebo dělaly radost dalším lidem. Na to je skvělý třeba web Nevyhazujto.cz.
  3. Ráda pomáhám, věci rozdávám.
  4. Je to pro mě duševní očista. Čistí mi to prostor kolem i ve mě. Pak snadněji přicházejí nové nápady a příležitosti.
  5. Vždy, když rozdám oblečení, najednou si uvědomím, kolik skvělého oblečení a kombinací vlastně mám. V horách krámů to nikdy tak nevynikne, jako když to máte hezky přehledně pověšené na ramínkách. Z hor hadrů ve skříni také pramení věta: „Nemám co na sebe!“.
  6. Ctím zákon vesmíru: „Dáš, dostaneš.“ Je to princip cirkulace energie, který opravdu funguje, pokud jste ve vnitřním souladu se sebou a dáváte rádi. A tak se ke mě také dostávají zajímavé kousky i od kamarádek, které bych už nikde nesehnala.
  7. Je to ekologické. Nemusí se vyrábět další zbytečné věci, když ti, kterým se líbí staré věci nebo nemají dostatek peněz, si mohou pořídit za pakatel nebo dostat zdarma věci, do kterých se již otiskla duše někoho jiného.
  8. Je zdravější používat použité oblečení a nábytek, neboť se z nich už vypraly a vyprchaly chemické barvy a nehořlavé látky, laky a podobně, hlavně pro děti.
  9. Cítím svůj pozitivní dopad na okolí a na můj svět.

Nebojte se, nemusíte nosit jen recyklovanou a second handovou módu. Pokud si potrpíte na opravdu vysokou módu, stále populárnějším se stává ECO FASHION WEEK (je jich více po světě, včetně Austrálie), kde můžete najít krásné kousky od světových návrhářů.

Pokud naopak second handy milujete, zde najdete MAPU SECOND HANDŮ po celé ČR.

 

Co se stalo?

Současná komerční móda, je móda velmi rychlá a rychle se opakující. Už nemáme jen kolekce jaro/léto a podzim/zima, ale mnohé řetěze produkci schválně urychlují, aby se kola ekonomiky točila a nabízejí každý měsíc jiné módní kousky. To je naprosto dlouhodobě neudržitelný způsob, který devalvuje kvalitu oblečení, přírodní zdroje, naší peněženku i naší radost z dané věci.

Mnoho obchodníků s touto „rychlou“ módou využívá levnou pracovní sílu v zahraničí (Bangladéš, China, …), vyrábí své oděvy bez ohledu na pracovní podmínky dělníků a na negativní dopady chemikálií a dalších prvků na jejich životy a životní prostředí.

Etické, fair trade, ekologické a udržitelné módní značky jsou reakcí na dlouhodobě nefunkční a poškozující průmysl „rychlé“ módy a díky moc za ně, protože i šaty dělají klima!

Z těch českých značek jsou to například Meera design – (klikněte k prohlédnutí), Česká bio móda nebo třeba eshop Etik butik, který nabízí 31 značek i ze zahraničí a najdete tam také například veganskou obuv, české eko papírnictví a další skvělé věci.

Dnes si už můžete koupit oblečení ze sóji, konopí, bambusu, lnu, bio bavlny, která je pěstovaná šetrně k přírodě a dalších přírodních materiálů, které mají velmi příjemné vlastnosti na nošení.

Také celosvětový projekt Change Your Clothes, Change The Climate, který vznikl pod záštitou British Council, se udržitelnou módou intenzivně zabývá.

Udržitelná móda, nazývaná také ekologická móda, se více zaměřuje na to, jak různá vlákna a výrobní metody negativně ovlivňují životní prostředí a snaží se vytvořit tzv. kruhový systém (viz obrázek), který snižuje negativní vliv člověka na životní prostředí prostřednictvím spotřeby oděvu.

Etická móda je kombinací Fair Trade přístupu, aby výrobci dostali férově zaplaceno a měli standardní podmínky k práci a udržitelné módy, která respektuje životní prostředí. Zaměřuje se na sociální a environmentální dopady módy a bere ohled na kvalitu a dlouhověkost.

Vytváření oděvů s ohledem na kvalitu a dlouhověkost snižuje zátěž pracovníků, protože nejsou vyvíjeny tlaky na splnění nesmyslných lhůt a požadavků, které odvětví rychlé módy nastavuje, snižuje zátěž životního prostředí, neboť vyšší kvalita má delší použitelnost a to znamená, že nemusí být nahrazována tak často, jako produkty nižší kvality.

Problémy „rychlé“ komerční módy

Velkým problémem je toto: stojí víc, než si myslíte!

Je pochopitelné, že ve výběru toho, co koupíme hraje velkou roli cena. Ale jak už jsem zmínila, napadlo vás někdy, kolik jsou skutečné náklady na cokoliv? Existují totiž tzv. skryté náklady, spojené s každým nákupem, ale náklady na „rychlou“ módu jsou ještě mnohem vyšší. Představte si celý proces získání materiálu, výroby, používání vody, elektřiny, dopravy až k vám a dalších nákladů a dojde vám, že jsou mnohem vyšší, než je cena na visačce, která je častokrát ještě ve slevě a ze které se „nají “ nejen produkce materiálu, dělník, výrobce a jeho tým, ale také dopravce a koncový prodejce a jeho tým.

„Rychlá“ móda krade čas

Uvědomili jste si někdy, kolik času strávíte nakupováním každý rok?

Možná je pro vás nakupování zábava nebo sport, ale pro většinu z nás je to nutné zlo. Pokud kupujete nekvalitní věci, za pár měsíců je musíte kupovat znovu. Opět vydáváte peníze, čas a nervy na hledání, zkoušení a vybírání a pak si koupíte něco, co je nejspíš napuštěné chemikáliemi, neekologické, umělé, tudíž zatěžující pro naše tělo (kůže je největší orgán, který vstřebává do těla vše, s čím je v kontaktu) a po pár vypráních to opět ztratí tvar, barvu a náladu.

Nedává to smysl.

Věděli jste, že na výrobu jednoho bavlněného trička musí být použito 2.700 litrů vody, což je zhruba stejné množství vody, které člověk pije po dobu 12 let? Pesticidy používané v zemědělství prosakují do půdy (například výroba nebio komerční bavlny), ve které zničí živiny a odtoky chemikálií znečišťují místní zdroje vody.

I když syntetická vlákna, jako je třeba polyester, mají menší dopad na spotřebu vody, omezené možnosti recyklace textilií a jejich neschopnost biologického rozkladu přispívají každoročně k ohromnému množství odpadu sedícího na skládkách.

Před nedávnem jsem se dočetla, že v USA je každý rok vyrobeno více než 15 milionů tun textilního odpadu a z toho je téměř 13 milionů tun hozeno na skládky, kde není schopno biodegradace (bilologického rozložení). Další zátěž pro planetu a tím pádem i pro nás.

Zničené lidské životy

Odvětví „rychlé“ módy má ohromně negativní dopad na lidské životy. Dělníci pracující v naprosto otřesných podmínkách. Jsou lidé jako my!

Vzpomínáte si na tragický kolaps továrny na oděvy v Dháce v roce 2013 v Bangladéši?

Při zřícení naprosto nevyhovující budovy, která na předměstí bangladéšské Dháky fungovala jako textilní továrna, zemřelo podle oficiální údajů víc než 600 lidí (podle neoficiálních přes 1.100) a 2.500 lidí bylo zraněno. Navzdory tomu, bylo pracovníkům z výrobny oděvů nařízeno, aby se vrátili následující den do práce pod hrozbou odepření jejich odměny, pokud by nepřišli.

Podobných továren v nepříliš udržovaných stavbách jsou například v Bangladéši desítky. Šijí levně pro USA i pro Evropu, tedy i pro Čechy. Pracují tam i děti, oběti obchodování a to i přesto, že to místní zákon zakazuje. Realita je jiná. Skvěle to zachytil například film Alejandra Gonzáleze Iñárritu Biutiful (ano, je to správně napsáno, i když to anglicky nedává smysl).

Ráda bych si myslela, že taková událost je ojedinělá, ale bohužel v hrozných a často smrtelných podmínkách každý den v módním průmyslu pracují milióny lidí, kteří nemají jinou možnost, pokud na druhém konci jsou neustále nenasytní majetní, kteří budou chtít pořád víc, rychleji a budou ochotni dávat celé této odporné mašinérii své velké ANO svými penězi, ze které si takové výrobky kupují.

Možná vaše tričko nebo šaty dělalo dítě.

Lidé navíc dostávají za těžkou a jejich zdraví poškozující práci jen několik korun denně a mnohdy i jen pár haléřů. I přesto nadále žijí v těchto situacích kvůli „rychlé“ módě a neukojitelné konzumní poptávce po tričkách za stovku. Super, vždyť to stálo „jen“ stovku!

 

I když se nám líbí móda jako individuální věc, nežijeme v izolované společnosti. Věci, které nakupujeme a nosíme, mají v sobě ukryto více než jen to, jak v nich vypadáme.

Etická móda je důležitá, protože naše životy nejsou jediné, na kterých záleží. Život dělníků v módním průmyslu na celém světě je stejně cenný, stejně jako udržitelnost planety, na které žijeme. Všichni jsme propojení, i když si to mnozí z nás stále ještě ne vždy uvědomují.

Až si příště půjdete koupit nové džíny nebo šaty, vzpomeňte si prosím na tento článek a zeptejte se sami sebe: „Opravdu to stojí za ty náklady? Všechny náklady?“

Díky! A pokud ucítíte, šiřte tyto informace dál. Každý jeden z nás se počítá, protože každý to můžeme změnit u sebe a máme velkou moc to pomáhat změnit celkově.

 

A jestli chcete nakupovat ekologicky, můžete třeba tady – na Econea. Tento e-shop podporuje všechny každodenní hrdiny, kteří se pustili do vědomé podpory Země používáním ekologických, etických, fair trade a udržitelných výrobků nejen módy, ale také přírodní bio kosmetiky, drogérie, potravin, věcí pro maminky a miminka, skleněných lahví na vodu, knih, věcí do kuchyně, na relaxaci a pohodu a pro úsporu energií. Doporučuji.

 

Pokud máte chuť se dozvědět další zajímavé a důležité informace o udržitelné módě, podívejte se na skvělé povídání Tomáše Hajzlera s Kamilou Boudovou, kooordinátorkou projektu Fashion revolution pro ČR/SR.

 

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

Zatím žádné komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.