Skutečná příčina kvasinkové infekce

Čerstvá zelenina je základem protikvasinkového jídelníčku

Základní a nejzákladnější pravda, pokud jde o drtivou většinu chronických zdravotních problémů, včetně kandidózy, je, že neexistuje nic takového jako jediná příčina.

Podobně jako v jiných onemocněních, je kvasinková infekce (kandidóza) výsledkem nerovnováhy prostředí, kde se kvasinka kandida (Candida albicans) přemnoží. Je vyvolané několika souběžnými hlavními a sekundárními faktory, jako je psychický stav (životní situace), fyzický stav a vnější faktory jako strava, stres a další.

Protože každý zdravotní problém je vícerozměrný, řešení musí být také vícerozměrné s cílem odstranit problém z kořene. To je jeden z důvodů, proč věda a konvenční medicína selhávají při léčbě většiny západních onemocnění trvale. Je třeba se dívat na tělo a mentální stav jako na jeden celek a nevnímat pouze manifestaci stavu do těla.

Někteří z nás jsou geneticky náchylnější k onemocněním různého druhu než ostatní, ale to neznamená, že máme-li nějaký sklon ke vzniku onemocnění, že s tím nemůžeme nic udělat. Naopak, vše je v našich rukou. Nemůžeme změnit naše genetické struktury, ale můžeme měnit sebe, své návyky, svůj život, své přemýšlení a obrátit tak nemoci do zdraví a energie tím, že se rozhodneme. Rozhodneme pro pozitivní změnu životního stylu, stravy a myšlenek.

 

Primárními faktory, které vedou ke kandidóze, jsou následující:

  • Špatný výběr stravy a tím špatné trávení
  • Nedostatek nebo nerovnováha trávicích enzymů a produkce kyseliny chlorovodíkové žaludkem a slinivkou břišní
  • Oslabený imunitní systém
  • Akumulace toxinů v trávicím traktu
  • Ztráta přátelských probiotických bakterií

 

Dalšími faktory mohou být:

  • Hormonální nerovnováha (například i při menstruaci)
  • Antibiotika
  • Léky na předpis
  • Steroidy
  • Antikoncepční pilulky
  • Stres
  • Hygiena
  • Sexuální aktivita
  • Nevhodné oblečení

 

Špatný výběr stravy a špatné trávení

Strava s vysokým obsahem rafinovaných sacharidů, vysoce průmyslově zpracované potraviny s chemickými přísadami, konzervanty, stabilizátory a barvivy a s nízkým obsahem čerstvého ovoce a zeleniny ovlivňuje biochemické procesy v buňkách, zhoršuje trávení a zasahuje do přirozeného procesu detoxikace. Kromě toho také živí kandidu, které se daří žít a množit se právě z rafinovaných sacharidů, jako je cukr, bílá mouka a bílá rýže.

Naše tělo potřebuje získat asi 40 esenciálních vitamínů, minerálů a živin k tomu, aby buňky v našem těle plně fungovaly a zůstaly zdravé. Tyto živiny většinou pocházejí z naší stravy, protože tělo je nemůže produkovat samo o sobě. Když jíme více zpracované potraviny a méně potraviny s vysokou nutriční hodnotou a živými enzymy, imunitní systém se oslabuje a stává se méně efektivní v ochraně těla před škodlivými vlivy, bakteriemi, přemnoženými kvasinkami, plísní a viry. Oslabený imunitní systém je náchylnější k přemnožení kandidy. Když je naše trávení optimalizováno, pomáhá při vypuzení kvasinek a bakterií.

 

Nedostatek nebo nerovnováha trávicích enzymů a produkce kyseliny chlorovodíkové žaludkem a slinivkou břišní

U zdravých jedinců produkuje žaludek a slinivka břišní dostatečné množství trávicích šťáv, které jsou zodpovědné za odbourávání bílkovin, škrobů a tuků. Tyto šťávy také vytváří střevní prostředí, které brání schopnosti patogenních organismů proniknout do tenkého střeva. Tyto žaludeční šťávy ve skutečnosti ničí kvasinkové buňky.

Jsou-li játra oslabena, a to především z důvodu špatné výživy, výroba trávicích enzymů a přírodních kyselin je také ohrožena. To umožňuje přemnožení kvasinek a špatných bakterií, které prostupují do střev a násobí tak katastrofu ve vašem těle.

 

Oslabený imunitní systém

Je-li náš imunitní systém oslabený v důsledku nutričního deficitu, vysoké toxické zátěže nahromaděné v těle (těžké kovy, chemické látky, bakterie, viry, parazité), stresu, nedostatku spánku nebo užívání léků jako jsou antibiotika a steroidy, tělo se stává náchylnější k prakticky každému typu onemocnění. V tomto stavu se tělo nemůže bránit a nemůže ani zabránit přemnožení kandidy, jak by mohlo v případě, kdyby byl imunitní systém silný a podpořený zdravým životním stylem.

Přemnožená kandida, stejně jako infekce kůže (akné), únava, nejrůznější alergie, afty a konstantní nachlazení, jsou známky oslabeného imunitního systému.

Genetické předpoklady a užívání léků, jako jsou antikoncepční pilulky, antibiotika a kortizon, spolu s nesprávnou výživou, dlouhodobou nemocí, stresem, nadužíváním alkoholu, kouřením, nedostatkem spánku a cvičení, to vše přispívá k oslabení imunitní odezvy a vytváří dominový efekt a zhoršení kandidy.

 

Organismus ve střevech, ledvinách, krvi a lymfě zanesený toxiny

Nesprávná životospráva v podobě nekvalitních potravin, znečištěného vzduchu, méně kvalitní vody, léků, které užíváme, a stresu, který naplnil naše životy, se nám nejvíce v těle intoxikuje v krvi, lymfě, ledvinách a střevech. Tento fakt následně ovlivňuje naše okamžité i dlouhodobé zdraví.

Můžete si vařit a užívat tisíce bylin, koupit bezpočet doplňků na odstranění kandidy, ale pokud nezačnete s očistou vašeho vnitřního prostředí v čele se zažívacím traktem, bude to, jako když chcete zrezlé auto nalakovat novou barvou.

V momentě, kdy své tělo pročistíte, zkvalitní se vaše detoxikační procesy, nastartuje se vám imunitní systém a vaše trávení bude silnější. Budete se cítit mnohem energičtěji a zdravěji a vaše tělo začne být schopno vypořádávat se s kandidou.

Ztráta nebo nedostatek přátelských bakterií

Naše přátelské probiotické bakterie, které žijí v trávicím traktu, pomáhají našemu tělu v mnoha ohledech v boji proti nebezpečným virům, kvasinkám, parazitům a bakteriím. Zlepšují proces trávení, rozkládají toxiny, cukr a tuky, mají silné antibiotické vlastnosti, a co je nejdůležitější pro nás, pomáhají mít kandidu pod kontrolou udržováním rovnováhy. Nicméně, probiotická rovnováha je ovlivněna řadou faktorů, včetně například stresu, braní antibiotik, antikoncepčních pilulek a steroidů.

 

Stres

Bylo vědecky prokázáno, že stres je vyvoláván buď nedostatkem spánku, emocionálními problémy, úzkostmi, nebo tlakem, který pociťujete ve svém každodenním životě. I tyto faktory bohužel podporují přemnožení kandidy a plísní v těle, a to z těchto důvodů:

1) Stres oslabuje imunitní systém, neboť v době stresu uvolňuje tělo hormon kortizol, a tím se sníží vaše ochrana proti přemnožení kandidou.

2) Stres zvyšuje hladinu cukru v krvi, kterým se buňky kandidy živí a umožňují jí růst.

3) Stres také mění naše vnitřní bakteriální prostředí ve střevě, protože snižuje přátelské bakterie a tím dává prostor kandidě.

 

Hormonální nerovnováha

Přátelské bakterie ve střevech potřebují rovnováhu mezi estrogenem a progesteronem a přiměřené množství obou. Když vznikne nerovnováha mezi estrogenem a progesteronem, například v důsledku braní antikoncepce nebo při hormonální substituční terapii, nebo dokonce před menstruací, může to také dát prostor k přemnožování kandidy.

 

Další podmínky, které vyvolávají hormonální výkyvy, jako je puberta, těhotenství, menstruace, PMS a užívání antikoncepčních pilulek, také vytvářejí příznivé prostředí pro kandidózu. Ženy jsou náchylnější než muži, protože ženská hladina hormonů z několika důvodů neustále kolísá. Trvale vysoké hladiny estrogenů mohou například ohrozit funkci imunitního systému. Přemnožení kandidy je také velmi časté v těhotenství, kdy je stimulována tvorba hormonu progesteronu. Během této doby tělo prochází mnoha hormonálními výkyvy, které jsou doprovázeny změnami vaginální kyselosti (úrovně pH), které mohou přispívat k přemnožování kandidy.

 

Antibiotika, léky na předpis a steroidy

Antibiotika způsobují v těle velké škody a vnášejí do něj zmatek, který se může z dlouhodobého měřítka obtížně dávat do pořádku. Tím, že antibiotika nejen zabíjejí bakterie, které způsobily výskyt infekce, ale také ničí bakterie přátelské, tak dostávají vnitřní prostředí těla do nebezpečné zóny, v jejíchž podmínkách se přemnožuje kandida, může dojít k parazitární invazi, nedostatku vitamínu B12, živin, rozvoji nebo podpoření alergie a celkové poruše zdraví tlustého střeva. Také velmi přetěžují náš největší detoxikační orgán, kterým jsou játra, což vede k dalšímu důvodu rozvoje kvasinkové infekce.

Problém s antibiotiky je ten, že i když je neberete jako lék na předpis, tak se dostávají do potravin, hlavně mléčných a masných výrobků, takže v případě, že nezměníme jídelníček, tak s nimi budeme v každodenním kontaktu.

 

Oblečení, hygienické přípravky a vlhkost

Nošení těsného nebo ze syntetických tkanin vyrobeného oblečení a spodního prádla způsobuje zapaření, neboť tělo nemůže dýchat a stává se rychle kyselým a tím přispívá k přemnožení kandidy.

Použití komerčních mycích prostředků na intimní hygienu, může také měnit pH poševního prostředí, což umožňuje přemnožení kvasinkové infekce v této oblasti.

Chůze, sezení nebo zůstávání v mokrém/vlhkém oblečení, jako jsou plavky nebo spodní prádlo, může také přispět k nadměrné vlhkosti v oblasti rozkroku, což vyvolává další možnosti rozvoje přemnožení kandidy.

 

Sexuální aktivita

Kvasinkové infekce, a to zejména v oblasti vagíny a penisu, mohou být nakažlivé a tudíž přenosné během sexuálního aktu.  Opatrnost, toleranci a respekt je třeba mít na paměti před pohlavním stykem, pokud kvasinkovou infekcí zrovna trpíte, neboť jí můžete nakazit svého partnera a i později si kandidu skrytě předávat. U partnera se nemusí nijak projevit, ale přesto je nakažen.

 

Cukrovka

Přestože se jedná o obtížně kontrolovatelný a většinou genetický faktor, může diabetes vyvolat hormonální výkyvy, a proto má významný dopad na přemnožování kandidy.

 

Pokud cítíte, že se vás téma přemnožených kvasinek týká, nabízím vám uzdravení přírodní cestou v podobě léčivého eBooku „Jak vyléčit kvasinkovou infekci přírodně a navždy„, kde najdete více informací a celý krok za krokem systém.

Pokud se chcete dozvědět o přírodní léčbě více, podívejte se do sekce Léčba kandidy na další články.

Hodně zdraví!

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

Zatím žádné komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.