Hatha jóga a krije

pozdravHatha je síla vůle a v tomto případě znamená disciplinované cvičení a jednání s využitím síly vůle a energie.

Hathajóga je cestou cvičení a pročišťování (vnitřního a vnějšího). Bývá někdy považována za další jógovou cestu navíc ke čtyřem tradičním cestám jógy. Pravidelné provádění daných cviků vyžaduje vůli a kázeň, proto se tato cesta nazývá hathajóga.

Ha-Tha znamená také měsíc a slunce, tedy sjednocení a vyvážení slunečního a měsíčního principu na základě prováděných cvičení.

Hathajóga zahrnuje šest očistných technik, šat krijí nebo šat karem. Na Západě se většinou přiřazují k hathajóze i ásany a pránájáma, které vlastně patří k rádžajóze.

Šest hathajógových krijí :

1. Néti – pročišťování nosu
2. Dhauti – pročišťování jícnu a žaludku
3. Naulí – vlnění břišními svaly
4. Basti a šank prakšálana – úplná očista střev
5. Kapálabháti – pročištění čelních dutin
6. Trátak – koncentrace na bod nebo na plamen svíčky

Význam hathajógy

yoga-grandmaHathajóga znamená víc než pouhá fyzická cvičení nebo pozice. V původním smyslu se hathajóga týká cvičení přinášejících harmonii dvěma hlavním energiím v lidském těle – energii měsíce a energii slunce.

Stejně jako se měsíc neustále mění, ani lidská mysl není každý den stejná. Mysl se stále mění – často říkáme „změnil/a jsem názor“.

V jógové filozofii je princip mysli symbolizován měsícem a jedna z hlavních energetických drah v těle „ida nádí“ je známa rovněž jako měsíční systém. Měsíční systém se spojuje se slunečním systémem známým jako „pingala nádí“. Slunce je vždy stálé, neměnné. Vše ostatní kolem slunce se mění. Slunce je symbolem ohně, vládne naší činnosti, rozhodování a dává nám duševní bystrost. Třetí hlavní energetická dráha je „sušumna“, která souvisí s centrálním nervovým systémem. Touto centrální páteřní dráhou protéká nepřetržitě vědomí. Vědomí je vyzařováním světla duše.

Jak tedy přinést vyrovnanost a harmonii těmto třem energetickým drahám v těle? Cvičením hathajógy. „Sušumna“ je dráha, která sjednocuje všechny tři hlavní dráhy, tak jako jóga, která je odvozena od kořene „jóg“, což znamená jednota.

Hathajóga tedy obnovuje vyrovnanost mezi myslí a intelektem. Je-li nastolena dokonalá vyrovnanost a regulace mysli a intelektu, začne se probouzet vědomí. Důsledkem je vnitřní mír, spokojenost a duševní čistota. Smysl života se stává jasnějším a člověk začíná rozumět stvoření. Existuje v tomto světě jako duchovní bytost a pociťuje čistotu a přítomnost Boha. Toto je v duchovním kontextu doslovný význam hathajógy.

Má praxe hathajógy spočívá v naslouchání tělu a jeho potřebám, které se každý den mění. Nedělám stále stejnou sestavu, tak jako nejím každý den stejné jídlo. Asi každý jogín má své oblíbené ásany, ale pro rozvinutí slabších částí těla i mysli bychom se měli uchylovat k těm pozicím, které nám zas až tak příjemné nejsou a trénovat svou trpělivost a pokoru. Každá pozice v nás nerozvíjí jen určité svalové skupiny, ale také různé vlastnosti a nálady. Kdo se například nerad ohýbá dopředu k zemi, popřípadě ještě na kolenou, může být méně pokorný s velkým egem. Kdo má deprese, úzkosti a  strachy nejrůznějšího původu, je vzdálen Bohu a potřebuje cvičit ásany, které otvírají hrudník a dávají srdci větší otevřenost, apod. Zkrátka jak na těle, tak na duši. Důležitá je hlavně rovnováha a pravidelnost. Říká se, že když je člověk nemocný a nemůže cvičit, stačí, když si cvičení alespoň představuje a účinky na fyzickém těle se také projeví – síla vizualizace funguje!

Přeji nám vyrovnanost, soulad, trpělivost a touhu objevovat sebe samé a Boha v nás. 

 

A zde ještě popis provedení pozdravu slunci – surja namaskár:

Výňatky z knihy Systém Jóga v denním životě
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

1 Komentář
  1. Je mi 75 let jogu provozuji amatérským způsobem, mohu říci, že jí pevně věřím ale bohužel jí nikdy nedotáhnu do konce cvičím ne soustavně ale moc mi pomáhá i tak. Hlavně se pohybuji nejvíce v přírodě. Pokud bych zůstával jenom doma a koukal na televizi byl by to můj hrob. Mám přiměřenou váhu výšce. Největší metlou lidstva je nadváha tam by potřebovalo najít účinný lék. Bohužel tito lidé nevědí jak si škodí zrovna tak kuřáci a alkoholici, nepočítaje drogy. Tito všichni lidé mají slabou vůli a řežou si větev na které sedí.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.