Domácí výroba másel ze semínek a ořechů

tmave masloMásla vyrobená z mletých ořechů a semen představují čistý luxus chutí a výživy. Mohou být běžně používána namísto klasického másla, margarínu, pomazánkových másel, smetanových sýrů a jiných pomazánek. Pomáhají také uspokojit veškeré chutě na sladké lepkavé pochoutky, ale s tím rozdílem, že jsou mnohem zdravější a v přiměřené míře prospívají našemu tělu. V kvalitním mixéru je můžete vyrobit během několika minut a navíc si je dochutit skvělými přísadami přesně podle vaší chuti.

 

Másla ze semínek a ořechů jsou sama o sobě jemně nasládlá nebo pikantní a tak umožňují nekonečné kulinářské variace. Dají se použít na výrobu koktejlů – smoothies, dezertů a zmrzlin, stejně tak jako pojivová látka a látka zvýrazňující chuť u syrových jídel. Dodávají fenomenální hloubku chutí veškerému cukroví a dortům (vyzkoušejte někdy sušenky z ořechového másla) a vynikající náplň palačinek a omelet. Často přidávám syrové mandlové máslo, syrové kešu máslo, syrové macadamiové máslo nebo tahini k míchané zelenině, polévkám nebo obilným kaším. Másla ze semínek a ořechů tvoří skvělý základ salátových zálivek, omáček a marinád a výborně chutnají i na sendviče.

Příliš nedoporučuji používat arašídy na arašídové máslo, neboť arašídy obsahují toxiny a karcinogeny a často jsou velkým alergenem u mnohých z nás. Naštěstí můžeme udělat mnoho dalších druhů ořechových másel, která jsou stejně chutná a navíc prospěšná našemu zdraví .

Másla ze semínek a ořechů jsou vyrobena pouze mletím, dokud nevytvoří hladkou, hustou, krémovou pastu, takže výsledné máslo si zachovává všechny nutriční hodnoty. Tato másla jsou bohatá na bílkoviny, esenciální mastné kyseliny, vlákninu a další cenné živiny.

Pokud máte kvalitní mixér, například Vitamix, vyrobíte jakékoli máslo bezpečně a snadno v několika sekundách. Vždy je dobré semínka nebo ořechy před samotnou výrobou namočit na několik hodin a poté je nechat dobře vyschnout. Kdyby jste je mleli mokré, nepovedla by se vám požadovaná hmota a máslo by brzy zplesnivělo. 

 

Návod

namáčení ořechů!Chcete-li si vyrobit domácí máslo, vložte 2 šálky požadovaných ořechů nebo semen do mixéru, s několika polévkovými lžícemi např. oleje z hroznových semínek (můžete použít i jiný oblíbený olej pro zjemnění chuti) a mixujte dokud nedosáhnete požadované konzistence. Možná budete muset přidat více oleje. Skladujte v uzavřených sklenicích v lednici. Chcete-li si vyrobit opravdu luxusní pamlsek, zkuste do másla přimíchat například trochu syrové kakaové drti, vanilkový extrakt, sůl nebo sirup, různé bylinky nebo kokos. Takové máslo pak budete moci použít buď v slaných sendvičích a salátech pro ještě větší aroma nebo ve sladké variantě ke zmrzlině nebo sladké rýži.

 

Mandlové máslo

SONY DSCMandlové máslo se nejvíce podobá chuti oblíbeného arašídového másla. Je tzv. nabušeno zdravými mono – nenasycenými tuky, esenciálními mastnými kyselinami, bílkovina, hořčíkem, vitamin B2, vitamin E a vlákninou. Ale stejně tak jak je zdravé, tak je také kalorické, proto bychom ho měli konzumovat s mírou, jako součást vyvážené stravy.

Mandlové máslo můžete vyrobit ze syrových nebo pražených mandlí. Pražené mandlové máslo má příjemnou bohatou chuť, ale mandle již byly zahřáty, takže nutričně se chovají v těle spíše jako karcinogen, který není zdraví prospěšný. Můžete si všimnout, že kupovaná mandlová másla se mohou lišit v barvě a struktuře. To je proto, že některé směsi jsou vyrobeny s blanšírovaných mandlí, přičemž se získá ještě krémovější struktura a chuť, ta opravdu tmavá jsou obvykle pečená a různé odstíny hnědé podléhají odrůdě nebo možnosti výroby z mandlí se slupkou a bez slupky. Podívejte se proto pozorně na zadní stranu etikety, ať víte, jak vaše mandlové máslo bylo vyrobeno. Pokud se chystáte k nákupu mandlového másla, doporučila bych koupit ta světlejší, která jsou vyrobena z mandlí zbavených slupky. Slupka obsahuje mnoho kyseliny fytové a takové máslo je pak hůře stravitelné.

Mandlovým máslem se dá obohatit i vaše doma vyrobené mandlové mléko, které tak získá z několika lžic na exkluzivní jemnosti a chuti a navíc pocítíte báječný příval čisté energie.

 

Kešu máslo

kešu masloKešu ořechové máslo není tak populární a široce dostupné jako mandlové máslo, ale jeho popularita stále roste nejen pro jeho chuť, ale hlavně všestrannost. Kešu máslo lze nalézt v obchodech se zdravou výživou, ale často je vyrobeno z pražených ořechů a často také obsahuje přidané soli a palmový nebo světlicový olej, kterým získá krémovější chuť. Obsahuje tak karcinogeny a celkově ohrožuje nutriční profil výrobku.

Vždy je lepší si ho vyrobit doma a přesně vědět, z čeho je vyrobeno a jak. Kešu má přírodní „máslovou“ příchuť a nižší obsah tuku než mnoho jiných ořechů. Kromě toho asi ¾ těchto tuků jsou nenasycené mastné kyseliny, které jsou velmi zdravé pro srdce. Čisté kešu máslo je také dobrým zdrojem hořčíku, mědi a fosforu. Kešu máslo by mělo být konzumováno střídmě v rámci vyvážené stravy, ale lžíce kešu másla několikrát týdně udělá zázraky na vašem zdraví.

Kešu máslo se často používá v indické a thajské kuchyni. Hodí se na sladké i slané variace jídel jako jsou sušenky, koláče, pudinky, dipy a slouží jako fantastický základ pro výrobu raw syrových čokoládových dobrot. Dává vyniknout zajímavou chutí také polévkám, dušeným pokrmům a kari, stejně jako salátovým zálivkám, míchané blanšírované zelenině a marinádám. Přidáním lžíce másla obohatíte také kešu mléko nebo kešu krém.

Vždy rozmíchejte olej z horní části nádoby se zbytkem a uchovávejte v uzavřené skleněné nádobě v lednici po dobu několika měsíců.

 

Máslo z lískových oříšků

maslo z liskovych orechuVe chvíli, kdy ucítíte vůni másla z lískových oříšků, může se vám stát, že budete chtít ihned sáhnout po čokoládě. Toto může být jediné máslo kde, pakliže nejste striktně raw, můžete opražit oříšky před samotným mletím. Také můžete přidat v malém množství olej z lískových ořechů, abyste dosáhli krémovějšího výsledku. Nepřidávejte ho příliš mnoho, protože lískové ořechy samotné obsahují asi 60 % oleje. Je jen na vás, zda z nich odstraníte před mletím slupičku či nikoli, jen to bude mít vliv na charakter másla. Rozemelte ořechy v mixéru s trochou oleje z hroznových jadérek nebo lískových oříšků a v uzavřené skleněné nádobě skladujte v lednici asi měsíc.

Toto máslo je neuvěřitelně bohaté a má hodně tuku. Můžete vyzkoušet svou vlastní domácí Nutellu z lískových ořechů, přidáním přírodních sladidel (agáve sirup, med, …), nepraženého kakao a kokosového oleje. Máslo můžete také použít na luxusní čokoládové koláče, pečivo, sušenky, muffiny, smoothies, palačinky, omelety, pudinky, sladké omáčky a raw dorty. Chutná skvěle smíchané s kokosovým mlékem, extraktem z vanilky, kakaem apod.

Máslo z lískových ořechů je bohaté na vysoký obsah bílkovin a vitaminu B, obsahuje významné množství vápníku, železa a zinku a je dobrým zdrojem kyseliny olejové a jiné srdci prospívající zdravé tuky. Je také skvělým zdrojem vitaminu E, který je znám jako pomocník v boji proti onemocnění srdce a rakoviny. Toto všechno znamená, že se nemusíme cítit při jeho konzumaci provinile a to ani v kombinaci s čokoládou.

 

Máslo z makadamových ořechů

makadamove masloMakadamové máslo je bohaté, krémové a naprosto vynikající na všechny způsoby. Je skutečné luxusním potěšením i pro dekadentní a náročné kulináře ve všech kuchyních.

Můžete si koupit makadamové máslo v obchodech se zdravou výživou, ale nejlepší je stejně doma vyrobené s kapkou makadamového oleje, které uzavřené ve skle a v lednici vydrží několik týdnů. Toto máslo často podléhá žluknutí, takže je dobré ho vždy konzumovat prioritně čerstvé a udělat si takové množství, které stačíte v rozumné době zkonzumovat. Je výborné smíchané s čerstvými bylinkami nebo sušenými rajčaty a solí, skvěle se hodí i na sladkou kombinaci s čokoládou nebo vanilkou, třeba jako poleva na dorty. Lžíce obyčejného makadamového másla s nějakým ovocem je výborné energetické posilující občerstvení.

Raw makadamové máslo si zachovává všechny nutriční hodnoty celého ořechu a je tak dobrým zdrojem bílkovin, vápníku, draslíku a vlákniny. Makadamové máslo je také plné antioxidantů a obsahuje více než dvojnásobek zdravých mono-nenasycených tuků než mandle – nejvíce ze všech potravin, dokonce více než olivový olej!

 

Máslo z pekanových ořechů

pekanove masloPekanové ořechy jsou dobrým zdrojem bílkovin, omega 6 mastných kyselin a zdravých nenasycených tuků. Pekanové máslo je složitější najít v obchodech se zdravou výživou nebo gurmánských shopech, ale když už na něj narazíte, zkontrolujte dobře štítek, neboť komerčně vyráběná pekanová másla jsou často ve směsi s jinými ořechy, jako jsou kešu, aby byla krémovější.

Čistá pekanová másla mohou být trochu hořká , nejsou-li přislazená a smíchaná s jiným ořechovým olejem. Pokud přimícháte do receptu pár kešu oříšků nebo trochu přírodního sladidla, bude výtečné. Skladujte opět v uzavřené skleněné nádobě v lednici po dobu až jednoho měsíce, ale nejlepší je samozřejmě spotřebovat ho co nejčerstvější.

 

Pistáciové máslo

pistaciove masloPistáciové máslo má bohatou, mírně sladkou chuť a různé odstíny zelené v závislosti na různých druzích pistácie a odstranění či ponechání slupky. Pokud slupku neodstraníte, dostanete krémovější máslo s živou neonově zelenou barvou. Stačí uložit do uzavřené sklenice v lednici a spotřebovat do jednoho až dvou měsíců, ale takhle dlouho vám stejně nevydrží.

Pistáciové máslo se opět hodí na všechny chuťové varianty, přidáním soli, agáve nebo medu. Můžete smíchat pistácie, mandle nebo kešu oříšky pro opravdu krémovou lahodnou pastu. Opět je multifunkčně použitelné od pomazánek a náplní dortů až k zálivkám na salát.

Vyzkoušejte pistáciovou zmrzlinu! V mixéru smíchejte pistáciové máslo s trochou kokosové dužiny nebo avokádem a nějakým vaším oblíbeným sladidlem. To je základ, který si ještě můžete libovolně doplnit.

 

Máslo z vlašských ořechů

orechove masloRaw domácí máslo z tzv. vlašáků obsahuje všechny živiny celého ořechu, jako je vláknina, vápník, železo a esenciální omega 3, 6 a 9 mastné kyseliny. Když při namočení odstraníte nahořklou slupku, máslo bude jemné a lahodné.

Pikantní máslo získáte přidáním soli, česneku nebo smícháním s bazalkovým pestem nebo paprikami. Variant je nespočet. Na sladko ho můžete přisladit javorovým sirupem nebo báječným kokosovým cukrem. Sladké ořechové máslo je skvělým přelivem na palačinky, vafle nebo francouzský toast a jakoukoli raw sladkou dobrotu. Vždy skladujte doma vyrobené máslo v uzavřené nádobě v lednici pár měsíců a vždy promíchejte s horní vrstvou před podáváním.
Zodo – můj tip, kde nakupovat čerstvé a kvalitní ořechy.
Máslo z dýňových semínek

dynove masloDýňová máslo je kulinářskou záchranné alternativou k tradičním ořechovým máslům i pro alergiky. Je výborným zdrojem bílkovin, vitaminů A, E a C, zinku, vápníku, železa, draslíku a obsahuje cenné omega 6 a 9 esenciální mastné kyseliny. Má jemnou, lehce oříškovou chuť a je k dispozici v obchodech se zdravou výživou ve dvou variantách – syrové a pražené. Když si ho půjdete koupit místo vlastní výroby ujistěte se, že je čistě z dýňových semínek, bez cukrů, plniv, aditiv a konzervačních látek.

U semínkových másel opět platí, že je meleme po několika hodinovém namočení a dobrém následném proschnutí, aby máslo nezplesnivělo a při výrobě přidáváme trochu za studena lisovaného oleje. K dýňovým semínkům se hodí dýňový nebo sezamový olej a veškeré koření , stejně tak jako javorový sirup nebo kokosový cukr z nektaru. Můžete si vybrat libovolnou konzistenci másla podle toho, jak dlouho ho budete mixovat a kolik přidáte oleje. Skladujte v uzavřené skleněné nádobě v lednici a spotřebujte během několika měsíců.

Dýňové máslo se dá použít do smoothies, obilných kaší, polévek, kari, na ovoce i zeleninu, na maso, paštiky, zálivky, omáčky i na chleba, je to opět jen otázka chuti.

 

Sezamové máslo ( tahini )

masloTahini je skvělou alternativou ke konvenčním ořechovým máslům pro lidi s alergií na ořechy, i když nedávné studie ukázaly, že hojné užívání sezamového oleje v kosmetice vynesly sezam na seznam alergenů. Ale pro ty z nás, kteří takovou citlivostí netrpíme, je tahini neuvěřitelně všestranné a naprosto báječné!

Máslo ze sezamových semen je široce používáno v asijských a blízkovýchodních kuchyních. Hodí se krásně do sladkých i slaných pokrmů a dodává bohatou, krémovou chuť i konzistenci. Když si budete tahini kupovat, je vždy lepší volbou syrové loupané tahini, které neobsahuje oxaláty (kyseliny), které ho činí těžko stravitelné. Neloupané tahini může být také velmi hořké. Je-li označení nejasné, podívejte se na barvu. Tmavé zrnité nádoby jsou obvykle vyrobeny z neloupaných sezamových semínek a lehké krémové odrůdy byly rozdrcené z loupaných semen.

Stejně jako všechna ostatní zde uvedená másla si můžete i toto jednoduše vyrobit doma v mixéru ze syrových loupaných sezamových semínek, která byla namočené a dehydratovaná a poté skladovat v uzavřené skleněné nádobě v lednici.

Tahini je výborným zdrojem vápníku, železa, zinku, hořčíku, fosforu, manganu, mědi, vitamin B1, vlákniny a srdci prospěšných mono-nenasycených tuků. Je skvělé pro výrobu dipů, pomazánek a paštik, jako základ pro salátové dresinky a omáčky i na pečivo.

Ochutnejte tahini smíchané s melasou nebo sirupem z yaconu jako zálivku na ovoce nebo zeleninu, do rostlinných burgerů, kebabu, tofu, bezlepkových sendvičů nebo do salátů.

 

Máslo ze slunečnicových semínek

slunecnicove masloToto máslo je vysloveně nabito bílkovinami, železem, draslíkem, selenem, zinkem, vlákninou a vitamínem E. Stejně jako dýňové máslo a tahini, i slunečnicové máslo se hodí na sladko i na slano a je zdravou alternativou pro lidi s alergií na potraviny.

Doporučuji syrová semínka s troškou oleje lisovaného za studena (zkuste olej z vlašských ořechů nebo mandlový), abyste dosáhli krémové konzistence. Skladujte v uzavřené skleněné nádobě v lednici a spotřebujte během několika měsíců. Stejně jako výše uvedená másla i toto máslo se hodí pro různá použití v teplé i studené kuchyni.

 

Másla se dají dělat ze všech možných druhů ořechů a semínek včetně konopných, kokosu, piniových oříšků a čehokoli co vám padne pod ruku. Určitě vyzkoušejte i různé kombinace jako je například kokosové kešu máslo se skořicí a fantazii se meze nekladou ani v dochucování jednotlivých másel jak na sladko tak na slano, vše je jen a jen na vás!

Užijte si to a ať prospívají vašemu zdraví i náladě.

 

 

Michaela Weissová
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami, zásadotvornou stravu a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci. Díky.

67 komentářů
  1. Dobrý den,
    dnes jsem se pokusila jako Vánoční dárek vytvořit sladké ořechové máslo. Ořechy (vlašské a lískové) jsem dala na chvilku rozpéct do trouby a pak zbavila slupek (pouze lískové) a mixovala s trochou sirupu a vanilk. extraktu a kakaa.. bohužel se mi stále nedařilo docílit i po dlouhé době mixování krémové konzistence.. místo toho se „oddělil“ od tuhé směsi olej.. výsledkem je tedy nechutně mastná směs plavající v oleji. Nemáte nějaký tip co s tím? Předem děkuji.. vyhazovat se mi tak kvalitní suroviny opravdu nechce.

    1. Dobrý den Karolíno,

      vyhazovat netřeba. To, že se odděluje tuk je zcela normální při domácí výrobě. Je třeba to vždy před konzumací promíchat.
      Já ořechy nepražím a tuk se odděluje méně, takže možná je to i v tom.
      Nebuďte zklamaná, chutná to určitě skvěle, zdravé to je a na tom záleží 😉

      Michaela

  2. Dobrý den,
    neznáte nějakou českou firmu, která vyrábí, resp. zabývá se zakázkovou výrobou arašídových a jiných másel?
    děkuji

  3. Dobrý den Míšo,
    venku už bohužel není sluníčko, nemáte zkušenost, jak dlouho mám nechat mandle uschnout při pokojové teplotě, než je budu moct umixovat? Děkuji moc, zdraví jmenovkyně Míša

    1. Dobrý den Míšo,

      dejte si na topení utěrku a rozprostřete na ni mandle rovnoměrně a za den a noc budou suché.

      Michaela

    2. Míšo, děkuju moc za odpověď. Jediná možnost ale, jak to provést, je dát na tác utěrku, na ni ty mandle a položit pod topení. Z vrchu topení by mi určitě všechno popadalo 🙂

    3. To je škoda, teplý vzduch stoupá vzhůru, ale tak proč ne, jen pozor na prach a další bordýlek 😀

  4. Dobrý den, můžu si máslo vyrobit z čerstvých (teď sesbíraných)lískových oříšků nebo se i čerstvé musí namočit?
    Děkuji za odpověď.
    Alena

  5. Děkuji za reakci na můj dotaz. Mixér mám výkonný (32000 otč/min) je přímo na smoothie a raw stravu. Možná už jsem přišla na to, proč se mi máslo nepodařilo jak mělo. Je možné, že se to stalo přidáním sladidla, konkrétně javorového sirupu? Jinak olej se odděloval při mixování a to hodně.
    Už jsem zkoušela dělat i kokosové máslo a to už bylo s lepším výsledkem.
    Krásný večer

    1. Ano, to je možné. Já sladidla do másel nepřidávám, takže s tím nemám konkrétní zkušenost.

      M.

  6. Dobrý večer Mio,
    mám dotaz k výrobě másla z vlašských ořechů. Zkoušela jsem ho doma připravit, ale z nějakého důvodu mi nejde umixovat dohladka. Akorát mi zhrudkovatělo a oddělil se z něj olej. Co mám dělat, aby se mi to nestalo znovu popř. jak to napravit. Řekla bych, že mám výkonný mixér. Ještě se mi při mixování máslo dost zahřívalo.
    Moc děkuji za odpověď.

    1. Dobrý den Veroniko,

      to je divné. Může to souviset s nižší výkonností mixéru. Olej se oddělil hned nebo až po nalití do sklenice? Protože pak (po nalití) je to normální, musí se to pak jen promíchnout lžičkou, olej se bude vždy oddělovat. To zhrudkovatění souvisí s mixérem, měl by máslo rozmixovat do hladka.

      M.

  7. Dobry drn, skvely clanek 😊 chtela bych se zeptat jak je to s tim klicenim a susenim. V obrazku s prehledem orechu a seminek je napriklad napsano ze slunecnicova seminka by se mela 2 hodinky namacet a 2-3 dny klicit. V clanku je pak psano at necham seminka dobre vyschnout. Mam tedy seminka namocit a pak je nechat 2-3 dny lezet treba na plechu a pak proste mixovat?

    1. Milá Františko,

      máslo můžete dělat i z nenaklíčených semínek, ty pak stačí jen namočit a usušit. Chcete-li ho dělat z naklíčených semínek, postupujte podle obrázku. Déle vydrží máslo z nenaklíčených semínek, protože dojde k prosušení a tedy ztrátě vody, která by následně v másle mohla způsobit hnití/plíseň (v případě, že byste ho nezkonzumovala včas).

      Michaela

  8. Dobrý den, rád bych se zeptal, jestli je vhodný k použití i rýžový olej?

    Jeho chuť je naprosto neutrální, říkám si, že by snad mohl být použitelný i při výrobě ořechového másla.

  9. Dobrý den,
    prosím čemu by jste přirovnala chuť slunečnicového másla? 🙂
    Nemám moc ráda, když je máslo nahořklé a torchu se bojím, že u slunečnice by to tak mohlo být?
    A také, měly by se slunečnice předtím namáčet, nebo je vzít syrové?
    Děkuji

    1. Dobrý den,

      slunečnice by se měla vždy namáčet a nechat proschnout. Vyplaví se tak inhibitory klíčení, zmizí hořkost a semínka jsou tak lépe stravitelná. Máslo ze slunečnice může být nahořklé, pokud ji předem nenamočíte nebo budete mít nekvalitní semínka. Zkuste mít namočená semínka třeba 3-4 dny a 2x denně vodu vyměňujte a pak by měla být pro použití ok i pro vás 🙂

      Michaela

  10. Dobry den, chtela bych se zeptat, zda je normalni, kdyz ma moje kesu maslo kysely ocas, nebo jestli je to spatnymi orechy.
    Dekuji za odpoved, preji hezky den. 🙂

    1. Dobrý den,

      záleží nejen na ořeších, ale také na oleji, který jste použila. Kešu by měly mít sladký ocas, jinak je něco špatně.
      Chuť může ovlivnit také čistota zpracování.

      Michaela

  11. Dobrý den,
    prosím,na výrobu másla např.mandlového či lískovooříškového mám raději ořechy použít bez tepelné úpravy a jen rozmixovat neblanšírované ořechy?Než jsem přečetla tento článek jsem vyráběla máslo dosud takto,na pět minut nechala v troubě ohřát při 100 C,vychlazené pak rozmixovala do jemné konzistence…Děkuji za radu.

    1. Dobrý den Evo,

      ano, bez tepelné úpravy, předem namočené na několik hodin, pak usušené a pak jsou vhodné k přípravě másla, dlouho vydrží a jsou nejlépe stravitelné.

      Michaela

    1. Dobrý den Andreo,

      udělejte si kolik ořechů chcete. Na začátek vyzkoušejte méně, namočte, prosušte, hoďte do mixéru, přidejte trochu oleje, mixujte a uvidíte, kolik oleje je třeba přidat a kolik toho máte.

      Michaela

  12. Dobrý den, super článek. Jako mixer mám doma supervýkonný BioChef od kluků z nejodšťaňovač.cz . Chystám se domů pořídit i jejich novinku: domácí lis na panenské oleje YODA. Míchám si doma sama krémy a tahle báječná vychytávka se hodí i k vaření! Hezké raw svátky!Bora

    1. Dobrý den,
      chtěl jsem se zeptat, zda to chápu správně..
      Při výrobě mandlového másla je mám nechat namočit na 12 hodin, poté usušit při 45 stupních, aby se nepražili jen osušily, zbavit slupky a poté rozmixovat? Je tento postup správný nebo je mám nechat ve vodě 24 hodin 12h namočení + 12h klíčení? Jestli správně chápu co znamená klíčení… Děkuji mnohokrát za odpověď

    2. Dobrý den jen se chci zeptat, jestli tento mixér rozemele i semínka na prášek?

      děkuji 🙂

  13. Ahojky holky, zdravím všema pacičkama..
    Já myslím, že normálním nepřehnaným pražením se nic nekazí, jen to prostě už není syrové. Karcinogeny? Největším karcinogenem je tu vzduch, jeho kyslík přece oxiduje lipidy membrán a jde tak na tentononc bujení.
    Na buráky alergie buďto je a nebo není. pokud je, tak má strávník smůlu a dá si něco jiného. Aflatoxiny jsou ve všech druzích ořechů, nejen v luštěnině podzemnici. Všechyn dovozy se na plísně a podobně kontrolují. Větší objemy dovozů arašídu znamenají větší frekvenci odběru vzorků. Lidičky, zase neblbněte a nežerte bioteroristům z ruky.
    Jinak článek je suprová bombičkaaa, jdu mixovat. Ono je to dobré na chleba, i když blbý řepkový olej má těch MUFA a PUFA víc a v skoro optimálním poměru.
    Tě pic a dobrou chuť !!!

    1. S tim prazenim jste bohuzel na hlubokem omylu. Prazenim predevim znicite enzymy. Bez enzymu neni telo schopno nic stravit. Prazenim z orechu vytvorite mrtvou hmotu, ktera pro telo ma prinos akorat v tucich, mineralech a sacharidech. V kazdem pripade je ale telo podstatne hure travi a energeticky je to pro nej podstatne narocnejsi, protoze enzymy na traveni si musi vyrobit samo.

  14. Dobrý den, moc se mi líbí recepty na ořechová másla, ale vrtá mi hlavou jedna věc. Četla jsem, že stykem s kovem se většina léčivých účinků ořechů zničí. Např. cedrový olej se lisuje jen dřevěným lisem, protože kovový lis by účinné látky zlikvidoval. Jak to vidíte u ořechových másel, vyráběných v mixeru? Pěkný den.

    1. Já osobně s tím nemám problém. Nemyslím si, že by se umixováním zničily léčivé účinky.

      M.

    2. Tento nazor byl opravneny v dobe, kdy se pouzivalo na vyrobu techto zarizeni zelezo, ktere zpracovavane suroviny silne oxydovalo. V soucasne dobe se ale pouziva nerez – chrom niklova ocel, ktera je pri pouziti inertni, nezpusobuje oxydaci.

  15. Stale jsem mixovala a mixovala v thermomixu. Mela jsem domaci liskove orisky…byla jsem jiz zoufala, ze mam stale jen super jemnou mouku, i po 10 minutách. Tak jsem mouku v thermomixu zahrivala, nejdrive na 40, pak i max na 70….Stejne nic. A pak jsem se poradila s internetem (konkretne se zdejsim clankem a pridala pal lzicek kokosoveho oleje a je to)
    Mam tedy maslo tak trochu prazene…bojim se, ze jsem znicila to dobre co v nem je, i kdyz chutove je samozrejme senzacni…
    Mastne nenasycene kyseliny se predpokladam pusobenim tepla take likviduji… :/

    1. Bohuzel se bojite opravnene. Nad 45°C se nici predvsim enzymy, takze pokud si je telo nevytvori samo tak je pro nej uz mrtva strava nestravitelna. Bohuzel tvorba enzymu v tele je dost energeticky narocna, takze znate ten efekt, jak se Vam po tezkem jidle chce hrozne spat. Telo vrhlo veskerou enerii na tvorbu enzymu na traveni.

  16. Ahojky, jen bych chtěl zmínit, že skvělá oříšková másla vyrábějí kluci na moravě přímo v Olomouci. Mají opravdu chutné mandlové máslo a arašídové máslo také. Nechám Vám tu odkaz jsou opravdu výborná a hlavně vyrobena u nás bez konzervantů a chemie.:)

    http://www.sufanek.cz

    Mějte se.

    1. Dobry den, nemate pravdu. Sufanek stale jede a kluci vyrabeji mnoho masel!!

  17. Jéééé, peckaaaa!!!! Tenhle článek mě naprosto nadchnul a jdu se na máslíčka vrhnout. Mohla bych poprosit o tip, jak semínka a ořechy dobře usušit? Moc děkuju.

    1. Hezký den Líbo,

      s tím zkušenosti zatím nemám. Jestli budete dělat olej a povede se vám, dejte vědět 😉

      Hodně štěstí,
      Michaela

  18. Dobrý den,
    můžu se zeptat, poté, co byly ořechy namočeny, jak dlouho je dobré je nechat proschnout, před výrobou samotného másla v mixéru? Jistě, záleží na podmínkách, ale dejme tomu na sluníčku?
    Děkuju za info a přeju hezký den
    Martin

    1. Hezký den Martine,

      na sluníčku tak den. Uvidíte sám.

      Michaela

  19. Dobrý deň, neviete náhodou niekto, ako sa vyrába orechové maslo, prípadne zmrzlina v odšťavovači (napr. Champion Juicer, Omega, Sana Juicer), s použitím homogenizačného púzdra?
    Ďakujem

  20. dobry den. vedeli by ste prosim poradit aj nejaky mixer, ktory dokaze bezproblemov umixovat maslo z orechov? idealne nejaky cenovo dostupny 🙂 dakujem

    1. O dobrém mixéru bych věděla, ale cenově dostupný, to je trochu problém.
      Vitamix je bezkonkurenční, ale také nejdražší.

      Jste-li zručný, můžete si na běžný mixér třeba od Ety namontovat na spodní díl novou vrtulku, která bude z pevnějšího materiálu a s více hroty – ostřejšími a dosáhnete podobného výsledku za málo peněz a více radosti 😉

      Mia

    2. Dakujem velmi pekne za tip. Mozno casom sa odhodlam aj k takemu niecomu, ale asi zacnem radsej aj pomaly setrit na vitamix 🙂

  21. Moc jsem nepochopila tu výrobu másla. Jakykoliv olej rozmixovat s oříšky a semínky a to je vše?
    Děkuji.

    1. Ne jakýkoli olej, ale za studena lisovaný a nejlépe stejného druhu jako jsou ořechy nebo semínka a ano, to je vše.

  22. Dakujem za super inspiracie. Urobila som si maslo z vlasskych orechov s mandlovym olejom, agave sirupom a kakaom pre moj mlsny jazycek a som v siedmom nebi. 🙂
    S pozdravom,
    Lori

    1. Jůůůůů 🙂
      Tak to mám velkou radost, že to taky někomu dělá radost jako mě!

      Díky za zprávu,
      Mia

  23. Dobrý den,
    můžu se zeptat, proč se ořechy a semínka namáčejí a pak suší? Proč se prostě rovnou nerozmixují?
    Děkuji.
    Lenka

    1. Dobrý den Lenko,

      je to z toho důvodu, že namočením ořechy a semínka vyplaví do vody tzv. inhibitory klíčení a tím se stanou pro lidské tělo lépe stravitelné a lépe se z nich vstřebají všechny cenné živiny do těla.

      Mia

  24. Perfektní článek, děkuji za něj. Mám jen jeden dotaz – jaké toxiny a karcinogeny jsou obsaženy v arašídech? Máte pro to nějaký relevantní zdroj? Zajímalo by mě to.
    S pozdravem, Ondřej

    1. Dobrý den Ondřeji,

      těch článků, co jsem si o arašídovém másle přečetla je více, zde uvedu jen pár zdrojů:

      http://naturalsociety.com/is-your-peanut-butter-full-of-carcinogens/
      http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=101
      http://www.ehso.com/ehshome/aflatoxin.php

      Arašídy mají samozřejmě kromě skvělé chuti 🙂 i spoustu pozitivních účinků, ale je třeba je konzumovat opatrně, hlídat si zdroj, dodržovat uskladnění a dobu trvanlivosti.

      Mějte se,
      Mia

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>