4 zásadité recepty na odpolední svačiny

květakVyvážená strava je důležitou součástí každého našeho dobrého dne a k takové neodmyslitelně patří i svačiny, které nám udrží energii v rovnováze a vlčí hlad na uzdě. Jelikož se zaměřuji na zásadotvorné stravování, připravila jsem pro vás čtyři recepty na neotřelé odpolední svačiny, které splňují kritéria acido-bazické rovnováhy krve a zároveň posilují a uzdravují celé naše tělo.

 

Kapustové chipsy

  • kapusta15 listů kapusty
  • 1 šálek slunečnicových semen
  • 1/3 šálku konopných semínek
  • 1/2 lžičky pochoutkového droždí
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky agave sirupu nebo stévie
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • Filtrované vody

 

Umyté a osušené listy natrháme na kousky (odstraníme střední membránu) . Zbývající přísady rozmixujeme v mixéru dohladka. Nalijeme polovinu směsi na listy a dobře rukama promícháme. Směs dáme do sušičky nebo nastavíme troubu na nejnižší teplotu, necháme otevřená dvířka a sušíme do křupava cca 3-4 hodiny, kontrolujeme.

 

Květákové „Buffalo wings“
  • květak1 hlava květáku, natrhaného na jednotlivé menší hlavičky
  • 1 šálek cizrnové mouky
  • 1 šálek vody
  • 1 lžička česnekového prášku
  • ½  lžičky himalájské soli (mořské)
Omáčka:
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1 malá cibule, najemno
  • 2 stroužky česneku, drcené
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mletého nového koření
  • ½  lžičky kajenského pepře
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1/3 šálku (80 ml) rajčatové omáčky
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce Worcestershire omáčky

 

Rozehřejeme troubu na 220°C. V míse smícháme mouku, česnekový prášek, sůl a vodu a šleháme dokud to není jemné jako máslo. Potom do této směsi namočíme hlavičky květáku, dáme na plech a pečeme 15-20 minut. Zatímco se nám květák peče, připravíme si omáčku. Rozehřejeme si na pánvi kokosový olej na mírném ohni a přidáme cibuli, česnek, koriandr, kmín, nové koření a kajenský pepř. Restujeme 4-5 minut a pak přidáme citrónovou šťávu. Po další minutě přidáme rajčatovou omáčku, hořčici a Worcestershire omáčku a 250 ml vody. Zvýšíme teplotu na střední úroveň a dochutíme čerstvou himálajskou solí a černým pepřem a jakmile se směs začne vařit, snížíme znovu teplotu a mírně vaříme po dobu 10-15 minut.

Jakmile je omáčka hustá, necháme ji trochu vychladnout. Po 15 minutách vyndáme květák, na každou hlavičku dáme trochu omáčky a vrátíme ještě na 20 minut do trouby, aby byl krásně křupavý.

 

Humus z černých fazolí se zeleninovými tyčinkami posilující játra

  • humus z fazolí200g předem namočených a uvařených černých fazolí
  • 2 lžičky čerstvé citronové
  • 1 hrstka čerstvé bazalky
  • 1 stroužek drceného česneku
  • 1 lžička sezamových semínek
  • Trochu červeného chilli podle chuti

 

Vše rozmixujeme v mixéru na pastu. Kdyby to bylo moc husté, můžeme přidat ještě trochu vody. Zeleninové tyčinky uděláme z mrkve, okurky a řapíkatého celeru. Skvěle se hodí jako pohoštění na párty.

 

Lilkový dip se zeleninou

  • lilek dip3 lilky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 stroužky česneku, drceného
  • šťáva z jednoho citronu
  • 1/4 lžičky mořské soli
  • ½ lžičky drceného kmínu

 

Uřízneme konce lilků a rozkrojíme na půl podélně a položíme je „tváří“ dolů na pečící papír. Propíchneme na několika místech lilky špejlí, aby mohla volně unikat pára a pečeme při 180°C zhruba 20-25 minut, dokud nebudou uvnitř měkké. Vyndáme z trouby a necháme je vychladnout. Poté vydlabeme vnitřek, který dáme do mixéru a přidáme 2 lžíce olivového oleje, citron, mořskou sůl, kmín a dobře rozmixujeme na pastu. Dip je skvělý k zelenině, ale i na toasty, kde vypadá moc dobře, když ho po natření ještě zakápneme troškou olivového oleje a ozdobíme petrželkou nebo jinými čerstvými bylinkami.

 

 

Dobrou a zdravou chuť.

Michaela

Michaela Weissová
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

Zatím žádné komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.