7 způsobů, jak zastavit dětský záchvat vzteku za 5 vteřin

diteJe jedno, zda jste v supermarketu nebo chcete mít doma klid, dětské záchvaty vzteku jsou prostě nepřijatelné. Co ale možná nevíte, tyto záchvaty plné pláče a křiku mohou mít trvalé následky pro vás i dítě.
Kromě toho – další výzkum ukázal, že pláč a kňourání jsou dva nejhorší zvuky na této planetě, alespoň pro rodiče. Zvuky mají dramatické účinky na naše tělo, snižují produktivitu, brání učení a soustředění, zvyšují pocity úzkosti a deprese. Pokud se vaše dítě vzteká nebo usedavě pláče, vaším prvním krokem by vždy měla být snaha utišit ho a zklidnit.„Každý záchvat vzteku je výsledkem neuspokojené potřeby, nebo touha vyjádřit negativní pocity, se kterými si dítě neumí poradit. I když to můžete vnímat jinak, záchvaty vzteku nepředvádí dítě proto, aby vás potrestalo, že jste mu něco nedovolili, nebo aby se vám pomstilo,“ vysvětluje expertka na výchovu dítěte Jordan Schachterová.Takže místo toho, abyste to brali jako útok na sebe a reagovali podobně, tedy také křikem, snažte se dítě pochopit a v jeho řádění mu zabránit. Nejdřív ze všeho ho ale musíte uklidnit, protože ječící a vztekající se potomek nevnímá ani slovo z toho, co mu říkáte. Až se zklidní, teprve potom má cenu mu něco vysvětlovat. Máme pro vás několik skvělých způsobů, jak lze dítě utišit během několika sekund. Některý z nich určitě zabere i na vašeho vzteklouna.

 

1. Rozptylujte

dite1Tento trik je jednoduchý, najděte v rychlosti něco, cokoliv, co může rozptýlit jeho pozornost. Například jakoukoliv hračku, kterou máte na druhé straně místnosti. Stačí říct: „Podívej se, co je to tam? Pojďme se na to podívat, myslím, že je to tvá oblíbená hračka (doplňte).“ Asi to nezabere na dlouho, ale důležité je rozptýlit ho v jeho současném utrpení a tak změnit jeho emocionální stav.

 

 

2. Dejte mu kousnout

Ach, to jídlo! To dokáže přinutit každého, aby na chvilku zmlknul a užíval si chutí. I děti. Mějte po ruce chutné občerstvení jako tajnou zbraň, kterou můžete na dítě vytáhnout v okamžiku nouze. Platí, že čím oblíbenější pochoutka, tím účinější. Na druhou stranu není vhodné tento trik zneužívat, protože by si dítě mohlo vytvořit návyk, že každé trápení bude léčit jídlem. To je nejkratší cesta, která vede k budoucím poruchám potravy.

 

3. Zrcadlete

Tento trik je velice účinný, nemůžete ho však předvádět všude, nechte si jej až na doma. Trik totiž spočívá v tom, že předvedete stejný záchvat vzteku jako vaše dítě. Ne, neztrácejte kontrolu, ale vědomě zrcadlete jeho chování a předvádějte, co dělá. Chcete-li, aby to bylo ještě účinnější, násobte jeho výrazy exponenciálně.

Bijte pěstmi do země a vztekle křičte, dělejte přehnané obličeje a velká, rozmáchlá gesta. Dítě bude tak šokováno, že pláč skončí. Je to způsob, jak dítěti ukázat, že jeho reakce jsou nepřiměřené. Nesmíte to však opakovat příliš často, protože jinak to dítě pochopí jako vzorec chování a bude ve svých záchvatech vzteku zvesela pokračovat.

4. Vyhoďte ho do vzduchu

dite2Létání vzduchem má v sobě něco kouzelného, děti si nemohou pomoct a musí se smát a radovat se. Nejednejte násilně, prostě dítě s úsměvem vezměte a vyhoďte ho do vzduchu, nebo se s ním zatočte. Odvedete jeho pozornost od trápení a vykouzlíte na jeho tváři úsměv. Až bude v lepší náladě, budete si moct promluvit o jeho předchozím, nepřijatelném chování.

 

5. Obejměte jej

Objetí léčí. Záchvaty vzteku jsou často znamením, že dítě má pocit, že se mu nedostává pozornosti a náklonnosti. Mnozí rodiče dělají tu chybu, že dítě během jeho záchvatu ignorují, to ale ve finále zhoršuje jeho chování. Jednoduché objetí uklidní situaci a přinese vytoužený klid. Dejte dítěti přesně to, co požaduje – empatii a lásku.

 

6. Dejte mu na výběr

Když váš potomek dostane záchvat vzteku, protože ho celý den taháte z místa na místo a nedopřejete mu ani chvilku odpočinku, řekněte mu, že si může vybrat další místo, kam půjdete. Ať už to bude na hřiště, do cukrárny nebo do zverimexu na zvířátka, jde o to, že se mu okamžitě změní nálada. Představte si, jak by bylo vám, kdyby vás někdo tahal na místa, kde vás to ani trošku nebaví. Vaše dítě si přeci zaslouží třeba 30 minut v parku.

 

7. Šeptejte mu do ouška

Přitáhněte si své zuřivé dítě a šeptejte mu, že ho naprosto chápete. Že víte, proč pláče, a že jste tady, abyste mu pomohla. Požádejte ho, aby vám řekl, co se děje. Je vlastně jedno, co přesně budete říkat. Dítě potřebuje cítit vaši blízkost, když je rozrušené. Kvůli pláči vaše slova neuslyší, a tak je pravděpodobné, že se ztiší, aby slyšelo, co mu říkáte.

Až vašeho potomka opustí vztek, vemte ho stranou a vysvětlete mu, proč jeho chování bylo nevhodné a že takové chování má následky. Musí pochopit, že každý se někdy cítí frustrovaný, ale existují lepší způsoby, jak své pocity vyjádřit. Nemůže se svého vzteku zbavovat křikem a předváděním se.

Většinou se omluví a bude litovat svých činů. Dejte mu znát, že ho máte rádi, bez ohledu na to, že se zrovna zachoval ošklivě a ujistěte ho, že ho naučíte konstruktivně vyjádřit své pocity. Nikdy se nechovejte tak, aby dítě považovalo své chování za selhání a cítilo se kvůli tomu špatně. Musí vědět, že každá chyba je šance se něco nového naučit.

Hodně trpělivosti a lásky nám všem,

 

Michaela

maminka
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

2 Komentářů
  1. Jmenuji se Debora Holladay. Po 12 letech manželství jsme se s manželem hádali, až mě nakonec opustil a přestěhoval se do Kalifornie za jinou ženou. Cítila jsem, že můj život skončil a moje děti si myslely, že svého otce už nikdy neuvidí. Snažila jsem se být silná jen pro děti, ale nedokázala jsem ovládat bolesti, které trápí mé srdce, mé srdce bylo plné smutku a bolesti, protože jsem byla do svého manžela opravdu zamilovaná. Každý den a každou noc na něj myslím a vždy chci, aby se ke mně vrátil, byl jsem opravdu naštvaný a potřeboval jsem pomoc, a tak jsem hledal pomoc online a narazil na webovou stránku, která naznačovala, že DR SUNNY by mohl pomoci rychle najít můj např. Tak jsem měl pocit, že to musím zkusit. Kontaktoval jsem ho a on mi řekl, co mám dělat a já to udělal, pak pro mě udělal kouzlo Lásky. O 48 hodin později mi můj manžel opravdu zavolal a řekl, že mi tak moc chybí a děti, tak úžasné!! Takto se následujícího dne vrátil s velkou láskou a radostí a omluvil se za svou chybu a za bolest, kterou způsobil mně a dětem. Od toho dne bylo naše manželství pevnější než předtím, to vše díky DR SUNNY. je tak mocný a rozhodl jsem se podělit se o svůj příběh na internetu, že DR SUNNY skutečný a mocný kouzelník, že se budu vždy modlit, abych dlouho žil, abych pomohl svým dětem v dobách nouze, pokud jste tady a potřebujete najít svého bývalého nebo váš manžel se přestěhoval k jiné ženě, už neplačte, kontaktujte tohoto mocného sesilatele hned. Zde je jeho kontakt na volání / WhatsApp: +2348082943805 E-mail: drsunnydsolution1@gmail.com

  2. Za tento článek tisíckrát děkuji. Můj čtyřletý syn propadá hysterii a vzteku čím dál tím častěji a je i vcelku agresivní-zatím verbálně, ale už mě občas i zatah za vlasy nebo bouchnul a vždy v tom cítím velký vztek. Bohužel si s tím nevím moc rady a je to zničující pro nás oba. Syn se ve velké většině přijde po amoku omluvit-sám od sebe. Přečtení vašich návodů mě tak uklidnilo a zase nastartovalo k myšlence, že to pochopitelně nedělá proto, aby nám znepříjemňoval život. Metoda vyhození do vzduchu mě až rozesmála. Při jejím praktikování budu ale raději dbát na zavřená okna 😀 Zuzka

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.