Recept na domácí tahini

tahiniTahini je skvělá a zdravá pasta ze sezamových semínek, kterou je velmi jednoduché připravit si doma. Obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek jako například vysoké množství vitamínu E, vitamíny B1, B2, B3, B5 a B15. Je bohatá na minerály jako jsou například fosfor, draslík, zinek, lecitin, hořčík a železo. Je označována za jeden z nejlepších zdrojů vápníku a obsahuje údajně dokonce více bílkovin než většina ořechů.

Účinky tahini:

  • pomáhá při detoxikaci jater
  • zabraňuje anémii
  • je snadně stravitelná
  • obsahuje vysoké množství nenasycených tuků
  • Je doporučována také při onemocnění sliznice, nehtů, vlasů
  • pomáhá udržovat zdravou kůži
  • zvyšuje imunitu
  • zlepšuje látkovou výměnu
  • je vhodná při hubnutí

 

Použití:

Její použití je vcelku univerzální, i když se v české kuchyni moc nevyskytuje a to je velká škoda. Použít jí můžete například místo másla, přidává se do hummusu z cizrny i do halvy. Připravit z ní můžete skvělý dresing na salát, přidat k masu, na pečený lilek, na vařenou brokolici, na palačinky, na placky, do dezertů, na pečení, vyrobit z ní omáčku na rýži nebo ryby a mnoho dalších variant, fantazii se meze nekladou.

 

Ingredience na výrobu 300 ml tahini:

  • 200 g sezamových semínek nebo 4 hrnky
  • 60 ml sezamového nebo olivového oleje lisovaného za studena nebo 1 hrnek
  • špetku mořské soli (volitelné)

 

Postup s neopraženými semínky:

tahini výrobaPasta z neopražených semínek je světlejší a zachovává si více cenných látek.

Namočte sezamová semínka na 8 hodin do vody. Poté propláchněte a nechte dobře proschnout třeba na pečícím papíře na topení nebo v troubě nebo v sušičce. Proschlá semínka pak nejdříve rozmixujte v mixéru samotná a až vám vznikne hmota, smíchejte je s olejem a solí na hladkou pastu. Směs nalijte do uzavíratelné sklenice a skladujte v lednici.

Postup s opraženými semínky:

Tahini-2Pasta z opražených semínek je přirozeně tmavší a má výraznější chuť.

Rozehřejte troubu na 170°C. Na plech položte papír na pečení a rovnoměrně na něj nasypte semínka. Pečte 7 minut, pak vytáhněte důkladně prohrábněte, aby se semínka co nejvíce otočila a pečte dalších 7 minut.
Hotová semínka mají mít zlatou barvu, ne hnědou. Dávejte pozor, velmi lehce se spálí.
Hotová semínka vsypte do mixeru a jednu minutu mixujte na sucho a pak postupně přidávejte olivový olej, aby se vytvořila požadovaná konzistence hmoty. Přidejte mořskou sůl dle chuti. Uchovávejte v lednici až 1 měsíc.

Poznámka

Někdo volí tahini solené, jiný nesolené, někdo preferuje z opražených, někdo z neopražených semínek, někdo přidává do tahini bylinky, zkrátka každý podle své chuti. Já preferuji tahini nesolené a z neopražených semínek. Je tak nejuniverzálnější a nejzdravější.

Dobrou chuť.

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

15 Komentářů
  1. Dobrý den,
    mohla bych se prosím zeptat, jestli je to možné opražit na pánvi? Troubu bohužel nemám k dispozici.
    Děkuji za odpověď.

    1. Ano, může být, ale kvalitní olivové oleje nebo odrůdy z různých míst pěstování oliv, hořkou chuť mít nemusejí.

      M.

  2. preco sa maju najprv namocit na 8 hodin a potom ich treba dat susit? naco je ten postup nie je to zbytocne?

    1. Skuste pozriet prispevok od Jitky .. namocenim zbavite ciastocne semienka horkosti.

  3. Dobrý den Michaelo, děkuji za Váš recept na tahini – dostal se ke mně v pravou chvíli :-). Dělám často cizrnový hummus, do kterého sezamovou pastu přidávám. Máte též vyzkoušený recept na sezamovou chalvu? Tu přímo zbožňuji :-). Děkuji za Váš čas i nápady. Jana

    1. Dobrý den Jano,

      rádo se stalo 🙂

      Chalvu nedělám, neboť je na mě příliš sladká, takže zatím žádný osvědčený recept nemám.

      Michaela

    1. Já preferuji neloupaná, kvůli vyššímu zachování cenných výživných látek ve slupce, ale tahini se dá vyrobit i z loupaných.

      Michaela

  4. Děkuji za užitečný příspěvek. Již jsem zkoušela dělat tahini z nepražených (a nemytých)semínek a vždy mělo trochu nahořklou chuť. Lze se mytím zbavit té nahořklé chuti?
    Díky za odpověď
    jitka

    1. Dobrý den Jitko,

      omytí, respektive namočení semínek zbavuje semínka nahořklosti a lépe se tráví, ale záleží také na kvalitě semínek.

      Michaela

    2. Jitko Dobrý den,
      Najděte si na webu o namáčení semen a ořechů. Tam se vše dočtete o kyselině Fytové. Taky Namáčeními se lépe vstřebává VŠE zdravé ze semen a ořechů. Ještě lepší je potom vše na.klíčit

      Michaele Děkuji za recept na A Tahini. Budu do vyrábět Hummus.
      Hezký Den Pavel 775 356 030

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.