Zdravý probiotický kvas z červené řepy a ovsa – podporuje také hubnutí

repa-kvasKvašení je tradiční ruský postup, díky kterému vzniká plno zdraví prospěšných jídel a nápojů. Kvašené obsahuje složky, které dokáží aktivovat funkci jater, ledvin a střev. Podle některých lékařských výzkumníků dokáží kvasnice čistit játra a celý organismus, zabraňovat vzniku zhoubných nádorů, zmírňovat zácpu, harmonizovat a léčit střeva, snížit vysokou hladinu krevního tlaku, léčit cévní nemoci, v rámci očisty se mohou uvolnit také písek a drobné kamínky z ledvin a mají mnoho dalších pozitiv. 

Kvas můžete popíjet ráno místo kávy nebo ho užívat jako čistící kůru 3x denně před jídlem několik lžic. Vyzkoušejte kvas z červené řepy a ulevte vaším játrům a ledvinám zdravou očistou.

Recept na kvas z červené řepy

repa1Ingredience:

  • 700 g syrové oloupané červené řepy
  • 2 lžíce mouky nebo 2 kousky žitného chleba
  • 200 g medu
  • 100 g bio rozinek
  • 3 l sklenice

Postup:

Umyjete a oloupete řepu, nakrájejte na malé kostičky či tenké plátky a vložte do sklenice.

Přidejte rozinky, 2 lžíce mouky nebo chleba a med.

Sklenici dolijte převařenou zchladlou vodou a promíchejte.

Sklenici zakryjte dvojitou gázou a nechte na teplém místě kvasit 7 dní.

Dvakrát denně sklenici promíchejte a pokud se tvoří pěna, odstraňte ji.

Po 7 dnech přeceďte přes plátýnko nebo jemný cedník a tuhou část vyhoďte.

Šťávu nalijte do uzavíratelné lahve a uchovávejte v lednici.
 
Užívání:
 
Nápoj pijte 3x denně, 3-4 lžíce vždy před jídlem.

Až dopijete všechnu šťávu, další várku na očistu si naplánujte až za 3 měsíce. Po této druhé očistě můžete kůru zopakovat potřetí. Po jednom roce budou vaše játra kompletně vyčištěna a svěží. Samozřejmě pouze v tom případě, že budete zdravě jíst, nebudete pít alkohol a kouřit.

Během čištění se může stát, že budete mít řidší stolici. Nezalekněte se toho. Tělo se čistí a odstraňuje z těla plno škodlivin a proto je tato reakce normální.

 

Na hubnutí

repa-kvas2Pokud si chcete naordinovat řepný kvas jako podporu hubnutí, pijte 150 ml 30 minut před jídlem, ne však více než 5 šálků denně.

V případě, že by se tělo čistilo příliš rychle, snižte denní dávku nápoje.

Tyto dávky vám krásně sníží cholesterol, zlepší metabolismus, pomohou se srdcem a kardiovaskulárními chorobami, vyčistí střeva a cévy a zbaví obezity.

Kontraindikace:

Kvas se nedoporučuje pít těm, kteří mají problémy s ledvinami, trávicím traktem v akutní fázi a dnou. V tomto případě je nutné poradit se s lékařem. Musíte být opatrní také pokud máte nízký krevní tlak.
 

Ovesný kvas

ovesOves má spoustu pozitivních účinků na tělo a kvašený oves ještě více.

  • Působí příznivě na úpravu krevního tlaku a při srdečních onemocněních (vhodný zejména po infarktu).

  • Ovesný sliz má léčebné účinky na sliznici střev, žaludku a dvanácterníku, při hemeroidech, vředech a poruchách trávení.

  • Oves má protirakovinné a protiinfekční účinky. Zvětšením objemu stolice působí preventivně proti zácpě, a tím tedy proti vzniku rakoviny střev, střevních divertikulů a hemeroidů.

  • Oves působí také jako sedativum, uklidňuje při přepracování a stresech, léčí neurózy a nervové slabosti.

  • Oves tlumí zvýšenou funkci štítné žlázy.

  • Odvar z ovsa snižuje vysoké horečky.

  • Odvar z ovesné slámy, či přídavek ovesných otrub do koupele pomáhá hojit některé ekzémy.

  • Oves je vhodnou potravinou pro diabetiky, protože trávení a vstřebávání ovesného škrobu probíhá pomalu (obsahuje tzv. pomalu se uvolňující sacharidy).

  • Oves je zdrojem posilujících látek při únavě, vyčerpání, po nemocech a je to vhodný pokrm před očekávaným velkým fyzickým výdejem.

  • Vysokým obsahem minerálů, stopových prvků a vitamínů příznivě ovlivňuje metabolismus.

 

Základ kvašeného ovsa

kvas-vlockyIngredience:

  • 1 kg ovesných vloček
  • 3 litry vody
  • 4 l sklenice

Postup:
Do sklenice dejte vločky a vodu, zakryjte plátnem, gázou nebo potravinářskou folií a nechte 4 dny stát při pokojové teplotě.

Dvakrát denně sklenici promíchejte.

Po 4 dnech důkladně protřepejte a pak přeceďte přes plátýnko nebo jemný cedník.

Šťávu (základní ovesný kvas) nalijte do uzavíratelné lahve a uchovávejte v lednici.

Tuhou část (fermentovaný oves), můžete sníst jako kaši nebo přílohu za syrova nebo ho dále uvařit na hladkou hmotu.

Místo ovsa můžete použít také jáhly nebo pohanku lámanku.

S ovesným kvasem můžete dále pokračovat na zdravý probiotický nápoj.

 
Ingredience 2 litry:

  • 1 l ovesného kvasu
  • 1 l vody
  • 20 g  pomletých ovesných vloček nebo ovesné mouky (cizrnová, rýžová, prosná …)
  • 50 g medu

Postup:

Odlijte si stranou 1 dcl kvasu.
V hrnci na sucho orestujte vločky a jen co začnou zlátnout a vonět, zalijte zbylým kvasem z 1l a vodou a vařte dokud směs nezačne mírně houstnout.
Nechte trochu vychladnout a přidejte med.
Pak přimíchejte odložený kvas, který poslouží jako startovací kultura.
Nechte 2 dny stát a kvasit při pokojové teplotě zakryté gázou nebo plátýnkem.
Přelijte kvas do láhví a uchovávejte v lednici.
Pijte vychlazené nebo ohřáté na pokojovou teplotu. Přidat můžete špetku skořice.
 
Tip: Na výrobu finálního kvasu můžete také přidat bio rozinky. Bude krásně vonět i chutnat a dostanou se do něj cenné minerální látky z rozinek.

 

Rychlý ovesný kvas na hubnutí

ovesny-kvasIngredience:

  • 400 g ovsa (celých zrn)
  • 3 lžíce medu
  • 3 litrová sklenice
  • převařená voda

 
Postup:
Do sklenice dejte oves, med a zalijte vodou a promíchejte.
Nádobu přikryjte gázou nebo plátnem a nechte kvasit při pokojové teplotě 4 dny.
Pokud máte rádi ostřejší chuť, můžete popíjet už první nálev, jinak postup s ovsem opakujte a každý další nálev bude jemnější.

Budete překvapeni, ale tento kvas se může stát skvělou alternativou vaší ranní kávy, neboť krásně nastartuje tělo díky ovesnému škrobu, který dodává sílu a energii i bez kofeinu. Ovesný  kvas mohou pít také diabetici, neboť snižuje hladinu cukru v krvi. Část ovesné bílkoviny má blahodárné účinky na obnovu tkání a tkáně zlepšují metabolické procesy v těle, rychle eliminuje nedostatek vitamínů a posiluje zubní sklovinu.
 
Užívání:
 
Při hubnutí trvá pitná kůra 2 týdny. Pijete 250 ml před každým jídlem. Během těchto 2 týdnů můžete shodit i 3 kg, v závislosti na vaší nadváze a zlepší se vám trávení.

 
Více tipů na hubnutí naleznete v sekci Hubnutí a na zdravý detox v sekci Detoxikace
 
Tak čin, čin!

Michaela Weissová
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami, zásadotvornou stravu a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci. Díky.

2 komentáře
  1. Dobrý den, zkusila jsem ovesný kvas, je to příjemné osvěžující pití, potřebovala bych ale poradit.Kolikrát se přelití ovsa může opakovat a jestli se má oves propláchnou po zcezení.První kvas byl sice ostřejší, ale čiřejší s příjemnější vůní.
    Děkuji za odpověď:)
    Mark

  2. Dobrý den, díky za zajímavé tipy, nechci hubnout jen čistit játra, asi až přestanu kojit, bude lepší že? A můžu med nahradit něčím jiným (rýžový slad, datlový sirup?)Nebo budou stačit jen rozinky? Moc děkuji 🙂

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>