Potraviny jako make-up aneb veganská domácí výroba očních stínů

woman and watermelonRáda se krášlíte? Máte citlivou nebo reaktivní pleť? Zajímáte se o to, co dáváte svému tělu? Jste ochránkyní zvířat a přírody vůbec? Nedělá vám dobře komerčně vyráběná dekorativní kosmetika? Preferujete vegan přístup k životu? Ráda experimentujete? Máte chuť zažít nový pocit?

 

Jestli jsou vaše odpovědi ANO, zde vám nabízím pár tipů k vyzkoušení nového úhlu pohledu na potraviny jako make-up. Jistě se mnohé z nás zajímají o složení svých kosmetických produktů, ať už dekorativních či pěstících a i když možná používáte značky s označením „přírodní“, tak v pravém slova smyslu přírodní jsou pouze celistvé potraviny jako ovoce, zelenina, obilí, řasy a podobně. Vím, zní to jako z předminulého století nebo jako z indiánského kmene, ale pojďme zjistit více.

Výhodami jsou naprostá přirozenost pro tělo, čistota bez chemických přísad (parabeny, ftaláty, chemické látky), které se pletí vstřebávají do těla, čerstvost – žádné podráždění, finanční nenáročnost, ekologičnost, ochrana zvířat – bez testování, jednoduchost, dostupnost, originalita a zábava.

V běžných očních stínech se může vyskytovat více než dvě desítky chemikálií, které zajišťují barvu, stálost, sypkost, lesk a podobně a mnohé z nich tak při dlouhodobém používání způsobí v jemném očním okolí podráždění, vyrážku či alergii.

Když jsem si koupila před lety oční stíny značky Sephora, do 2 hodin po nanesení mi otekla a zrudla víčka  i okolí kolem očí, které pálilo a bolelo. Na základě fotografií, které jsem tehdy pořídila, mi vrátili peníze a věnovali nějaký kosmetický dárek. No, pěkný.

 

makeup2Naše oči jsou velmi cenné a důležité a je třeba dbát na to, co na ně a kolem nich každý den mažeme. Takový krásný jedovatý prášek se dostává běžně do oka a může (ale také nemusí hned) tak vytvářet různé zdravotní problémy.

Je to jedno s druhým. Když dbáme na kvalitní stravu, dobrý spánek, pohyb v přírodě a duševní hygienu, proč nepodchytit i takové drobnosti, kterými jsou u žen zkrášlující prostředky a nevyzkoušet něco zdravějšího a celkově ke všemu šetrnějšího?

 

 

Testování na zvířatech – navzdory tvrzením mnohých kosmetických značek o netestování na zvířatech, opak bývá pravdou. Velmi často jsou oční stíny testovány na králících, kočkách a ostatních malých zvířatech, na kterých se zkoumají negativní vedlejší účinky tím, že jim aplikují nejrůznější chemikálie do očí, sliznic a otevřených ran. Má známá z jedné obří nadnárodní společnosti (J&J) to potvrzuje.

Nezapomínejme, že každou utracenou korunou dáváme svůj hlas danému výrobku a podporujeme tak jeho stálou výrobu a vše, co je za ní skryto.

 

A tak jsem se rozhodla inspirovat se přírodou a zde přináším pár tipů na vlastní výrobu očních stínů.

  • Začněte neutrální bází, která se dá dobře vytvořit například z kukuřičného škrobu. Jedná se o přírodní, nechemickou alternativu, která absolutně nedráždí kůži. Máte-li strach z toho, že prášek je málo jemný, můžete ho ještě rozemlít v mixéru.
  • Pak přidejte přírodní barvivo – mnoho takzvaně přírodních očních stínů používá umělé pigmenty, aby zesílili hloubku barvy, my ale můžeme použít k dosažení stejného účinku různých potravin a potravinářských prášků. Například surový kakaový prášek vám dodá hlubokou hnědou barvu, prášek ze šťávy červené řepy vám poskytne červenou až růžovou barvu podle množství, kurkuma vytvoří zlatavou a dokonce lze použít i spirulinu (ano, spirulinu), která nám udělá zelený stín. Nebojte se experimentovat, nalézat nové zdroje a míchat i různé barvy dohromady, dokud nenaleznete tu svou dokonalou.
  • Aplikujte na čistou pleť – vždy je potřeba nanášet stíny na čistou pleť, ovšem u takovýchto skutečně přírodních stínů je to obzvláště důležité. Na mastných víčcích by docházelo ke shlukování stínu do ohybu víčka a nerovnoměrnosti barvy a efekt by se minul účinkem. Proto se ujistěte, že jsou víčka umytá a suchá.

 

makeup1A ještě malá edukace z oblasti přísad používaných v některých make-upech:

  • včelí vosk (často nalezený v přípravcích na rty)
  • karmín (barvivo vyráběné z vysušených těl hmyzu červce nopálového, používá se do červených a růžových tvářenek nebo do přípravků na rty – rtěnky, lesky, barevné balzámy)
  • perlový prášek
  • allantoin (získává se z kyseliny močové krav/savců, někdy přidávaný do minerálních make-upů)
  • kolagen (ze zvířecí nebo lidské placenty)
  • prášek z hedvábí (hedvábí je tvořeno výměšky žláz motýla bource morušového)
  • elastin (pochází z krav a obvykle se nachází v řasenkách)

Ano, vše toto je z přírody, ale jsou to ingredience z mrtvých zvířat a i když třeba nejste vegansky orientovaní, stále se vám líbí představa mít na rtech extrakt z mrtvého hmyzu?

Výroba vlastní kosmetiky jako jsou oční stíny může napoprvé působit poněkud odstrašujícím dojmem, ale s trochou cviku, trpělivosti a fantazie hravě předčíte mnohé komerční produkty… a ten pocit, k nezaplacení! A nezapomeňte, že jen proto, že vaše oční stíny nepocházejí z nějakého fancy kosmetického salónu, neznamená to, že vám neudělají stejnou službu, naopak! Jste dál, už nejste krvavě chemicky krásná!

I když jsou tyto informace pro někoho možná drsné, ne všechny přírodní kosmetické produkty jsou špatné. Jen je dobré vědět, mít povědomí o tom, co se jak vyrábí, když to dáváme na své tělo a ovlivňujeme tím i ostatní aspekty celého systému. Rozhodnutí je pak na každém z nás.

 

loga_netestovane_kosmetikyDívejte se po označeních, které nesou výrobky netestované na zvířatech.

A zde ještě alespoň některé značky, které netestují na zvířatech: LaveraLush, Florame, Urtekram, Freeman, Manufaktura, Jason, Dr. Hauschka, AurovilleSanofloreKingfisher a další informace naleznete na stránce Netestováno na zvířatech.

 

Michaela

Autor: Michaela Mia Weissová, foto: Pinterest, www.slunecnyzivot.cz

Článek (či jeho části) je možné sdílet v nezměněné podobě, pokud bude připojeno jméno autora, zdroje, aktivní odkaz na www.slunecnyzivot.cz a celá tato poznámka.

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

1 Komentář
  1. Úžasné, děkuji za inspiraci! Všechny ostatní návody působí moc složitě a mnohdy obsahují látky, u nichž si nejsem tak úplně jistá, z čeho se vyrábí, ale tento recept působí úplně přirozeně a zdravě. Jsem šťastná, že někdo šíří zdravý životní styl ohleduplný k životnímu prostředí i sobě samé.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.