5 faktorů ovlivňující náš jídelníček – 2.

jidlo1Rozhodli jste se pro změnu jídelníčku, ale nezdá se vám to zase tak jednoduché? V tom případě se zamyslete nad tím, co vám samotnou změnu znemožňuje. V minulém díle jsem rozebral dva faktory, které mohou ovlivnit náš jídelníček – psychika a mikroorganismy. V druhém díle se zaměřím na zbývající tři faktory – chutě, návyky a okolí.

 

Chutě

Za naše chutě nemůže pouze psychika či mikroorganismy, ale také další toxické zatížení na našich orgánech. Je v pořádku jíst taková jídla, která vám chutnají, méně v pořádku však je, pokud vyloženě prahnete po dané chuti, nebo se určité chuti vyhýbáte. Zde vzniká jistá nerovnováha, kterou můžeme vysvětlit podle pentagramu, čili podle učení tradiční čínské medicíny. V pentagramu máme pět chutí, které jsou přiřazeny k danému základnímu orgánu. Podle vaší zvýšené chuti můžeme snadno usoudit, jaký základní orgán máte toxicky zatížený.

 

hořká chuť – srdce

sladká chuť – slezina

pikantní chuť (příp. vyhýbání se pikantní chuti) – plíce

slaná chuť – ledviny

kyselá chuť – játra

 

Podle tohoto schématu snadno určíte, v jaké oblasti máte problém. Takže např. chuť na kyselé okurky, nebo na kyselou čočku apod. ukazuje na toxické zatížení jater. Pokud rádi a často vaše jídla dosolujete, nebo používáte velké množství sójové omáčky a další slaná dochucovadla, ukazuje to na toxické zatížení ledvin.

Pouhou změnou stravy se vašich zatěžujících chutí nezbavíte, pomoci vám může opět pouze důkladná detoxikace organismu. Samozřejmě, že vám čerstvé zeleninové šťávy pomohou detoxikovat váš organismus, ale zároveň musíte znát hranice tohoto postupu, např. čerstvá šťáva z karotky a z červené řepy podpoří činnost a detoxikaci jater, nepomůže vám však s odstraněním chlamydií z plic. Ve svých postupech se proto snažím kombinovat zdravou stravu, detoxikační šťávy, hrubé očistné techniky a jemné očistné techniky v podobě bylin a bioinformačních přípravků, které prostupují i do hlubších vrstev organismu.

 

 

Návyky

pizzaK určitým způsobům chování jsme byli navedeni našimi vychovateli a určité způsoby chování jsme si vybudovali my sami. Nezdravých návyků se zbavujeme velice těžko. Pokud jste si zvykli uvařit si každé ráno kafe, je to váš návyk, kterého se jen tak snadno nezbavíte. Můžete si však vybrat složení kafe, např. místo pravé arabské kávy si připravíte jiný kávovinový nápoj třeba z pšenice, z čekanky či ze žaludů. Onen rituál si tak můžete zachovat i bez negativního vlivu dané potraviny na vaše tělo.

Pokud jste vaše děti naučili jíst mléčné výrobky a teď je tohoto návyku chcete zbavit, nahraďte kravské mléko “mlékem” mandlovým, oslazeným třeba banánem, agáve sirupem a malinami. Můžete jim připravit také kakaovou variantu za použitím nepraženého RAW kakaa. Vaše děti vás sice nějakou chvíli budou přemlouvat, abyste jim koupili jejich již oblíbený mléčný výrobek, ale pokud budete neústupní a zdravá varianta pro ně bude chutnější, brzy si je tento nový pokrm získá a budou vyžadovat zase jej.

Návyk jsme si vytvořili také v případě jedení masa. Maso se však dá opět elegantně nahradit sójovými výrobky, které vám v kombinaci s vybraným kořením zajistí stejný, ne-li větší požitek. Naše nezdravé návyky tedy budeme postupně měnit tak, že vybraná nezdravá jídla vyměníme za jídla zdravá a chuťově velmi podobná.

 

 

Okolí

lidé jídloMožná toužíte ve vašem životě udělat velkou změnu, ale vaše okolí vám to jaksi nechce umožnit. Může se stát, že se stanete po změně vašeho stravovacího režimu terčem útoků a posměšek. Lidé, se kterými přijdete do styku se vás také začnou vyptávat, proč jste danou změnu udělali, co vás k tomu vedlo a budou vám klást stále dokola jedny a ty samé otázky, na které se vám možná ani nebude chtít odpovídat. V každém případě se však nenechejte vaším okolím odradit. Vezměte do úvahy to, že vy již máte načteno spoustu informací, které jiní neznají. Neberte od těchto neználků nic vážně, a pokud mají opravdový zájem, odkažte je na vybrané zdroje, kde se mohou dozvědět víc. Podle mého názoru se každý dostane přesně k těm informacím, ke kterým se chce sám dostat a nemá cenu nikoho do ničeho tlačit.

Další úskalí pro váš zdravý život může představovat rodinný kruh. Např. vás manžel si k večeři přeje maso, ale vy už na maso nemáte ani pomyšlení. Nezbývá vám tedy nic jiného, než vašemu manželovi maso připravit a odolat pokušení vzít si byť jediný malý kousek. Optimální je, pokud je váš manžel otevřen změně jídelníčku, na který ho budete postupně připravovat.

Nejenom váš protějšek, ale také vaše děti mohou způsobovat rozpor ve vašem stravování. Odmalička jste totiž vaše děti učili jíst určité potraviny, na které si silně navykly. Děti většinou nejsou ochotné udělat změnu v jejich stravování, tak rychle, jak jste ji udělali vy, ale můžete je na změnu jejich jídelníčku pomalu připravovat. Pokud se vám nepodaří nahradit určitý druh potraviny kvůli její oblíbenosti, tak alespoň do jejich jídelníčku začleňte jídla nová, na která je budete postupně navykat. I zdravá strava je velice chutná, a pokud zachutná i vašim dětem, uvidíte, že ji samy od vás budou vyžadovat.

 

To je tedy všech 5 faktorů, které mohou ovlivňovat i váš jídelníček. První tři naleznete zde.

Zauvažujte prosím nyní nad tím, zda to tak u vás je nebo není a zda se chcete cítit lépe a něco pro to udělat. Co je tou největší překážkou pro vás, která vám brání ve změně jídelníčku? Budu moc rád, když mi níže napíšete Váš komentář.

 

Autor: Pavel Chodil

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

Zatím žádné komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.