9 druhů bolesti – jejich duchovní příčina a jak s nimi pracovat

Fakt, že jsou naše psychika a emoce propojeny s naším fyzickým tělem je již mnohým jasný a neodiskutovatelný. I když to víme, tak to bohužel neznamená, že jsme si vědomi toho, co nám jednotlivé bolesti říkají o tématech v naší mysli nebo našem nevědomí. A v neposlední řadě to ani neznamená, že víme, jak s vynořujícími se tématy pracovat. 

Všímejte si svého těla pozorně, dejte mu prostor a čas na to, aby k vám mohlo promluvit ještě dříve, než se projeví palčivou bolestí, která je voláním po pozornosti a zpracování vašeho aktuálního životního tématu. Vnímejte každý sebemenší signál – píchnutí, mravenčení, začínající bolest, nekomfort. Čím dříve se zastavíte a spočinete v tichu sebe, aby se se vám mohly vyjevit obrazy s bolestí spojené, tím více se ochráníte před rozvinutím závažnějších příznaků bolesti/nemoci a tím dříve se jich zbavíte a tím ulevíte svému pocitu bytí.

Abychom se odpíchli od začátku, tedy od vzniklé sužující bolesti, která jde odstranit pouhým uvědoměním a rozpuštěním strachu s ní spojeným bez doktorů, podíváme se na devět nejčastějších bolestí v těle a rozebereme jejich nejčastější mentální spouštěče.

 

Bolesti hlavy

Bolesti hlavy jsou obvykle způsobovány stresem, který zažíváte v průběhu dne. Zastavte se, zhluboka se několikrát nadechněte, běžte se projít, prohoďte pár nepracovních slov s kolegy nebo zavolejte někomu, koho máte rádi. Přesuňte svou mysl k příjemným věcem. Relaxujte, sportujte, odpočívejte, myslete na sebe s láskou.

 

Bolesti v krku

Pokud vás trápí bolesti v krku, zřejmě nedokážete druhým lidem nebo sami sobě něco odpustit. Odpuštění je komplexní proces a je třeba si ho osvojit, naučit. Stává se, že i když se zaměříte na odpuštění, téma je tak hluboké, že je třeba se do odpuštění s odstupem času vrátit a třeba i několikrát. Neděste se toho, vše je v bezpečném procesu a má svůj konec.

Pokud se nechcete ponořovat do hloubky odpuštění, tak se alespoň snažte ladit na pozitivní stránky člověka, kterému nemůžete odpustit.

Bolesti ramen

Bolest v ramenou naznačuje, že sebou nesete těžkou emocionální zátěž, neboli že jste si toho hodně naložili. Oblast trapézů a ramen je velkou plochou, ve které se usazují pocity povinnosti, zátěže, … Nesete to tzv. na ramenou.

 

Pokuste se osvojit si umění delegovat věci, umět se rozdělit o povinnosti, ať už ve vaší práci nebo rodině. Je to v pořádku a je to správně.

 

Bolesti v horní části zad

Bolesti v horní části zad naznačují, že nemáte dostatek emocionální podpory. Nedáváte jí sobě, pochybujete o sobě, neumíte nebo nemáte možnost uvolnit a projevit své emoce. Možná se cítíte nemilovaní nebo nechtění.

Pokuste se na toto téma naladit a zjistit, jestli se tam otevře. Uvědomte si kdo jste a poděkujte za to. Pocit vděčnosti pomáhá léčit všechna naše trápení na všech úrovních.

Vyražte ven mezi lidi, bavte se otevřeně, buďte kým jste a nebote se.

 

Bolesti ve spodní části zad

Bolesti ve spodní části zad mohou znamenat, že si děláte přílišné starosti o peníze. Často řešíte svou materiální stránku a máte obavy z nedostatku, z neplynutí.

Snažte si tento stav uvědomit a vědomě ho prodýchnout, rozpustit, uvolnit svá bedra a kříž. Jste v bezpečí.

Změňte svou situaci také v hmotném světě. Požádejte o zvýšení platu, zamyslete se nad novými projekty, které můžete uskutečnit, spojte se s těmi správnými lidmi, kterým věříte a líbí se vám jejich styl práce a žití. Naskočte do flow.

 

Bolesti v lokti

Bolest v lokti vyjadřuje vaše odmítání změn v životě. Jsou ztuhlé, nepružné, jako vaše mysl, když si máte přestavit změny ve vašem životě, vystoupení z tzv. komfortní zóny. Nalaďte se na fakt, že tam, kde končí hranice komfortní zóny, začíná skutečný živý život. Tam se prohlubují pocity, zostřují smysly, vše jede. To je stav tvoření a plynutí bez zadrhávání se o stereotypy a staré myšlenkové mapy.

Povolte zkostnatělost vašeho života a udělejte něco, o čem dlouho sníte, změňte i třeba jen cestu do práce nebo na nákup a dívejte se kolem…

 

Bolesti v rukou

Bolesti v rukou znamenají, že nepřistupujete k druhým tak, jak byste měli, případně že nevyužíváte ruce tím správným způsobem (k práci, k pohlazení, k tvoření)

Opět se nalaďte a podívejte se na sebe zevnitř. Popovídejte si se svou rodinou a přáteli, poslechněte si jejich úhly pohledů, nechte se inspirovat lidmi v práci nebo na ulici. Otevřte se novému. Nebojte se dotýkat, meńechte své ruce tvořit, následujte jejich potřebu. Uvidíte, jak krásně se začnete cítit, jaký příval radosti vámi projede.

 

Bolesti v kyčelních kloubech

Bolesti v kyčlích symbolizují váš strach z pohybu. Nebojte se pohnout se svým žiotem, ve svém životě. Do další fáze, do nových reálií. Je to opět o vystoupení z komfotní zóny, která vám právě přestala sloužit jako ochrana, ale začala vás dusit. Vaše klouby určené k pohybu zatuhávají a bolí, je třeba se pohnout z místa.

Nebojte se učinit rozhodnutí a jít za ním. Další krok se vám zjeví „sám“.

 

Bolesti kolen

Bolesti v kolenou naznačují, že vaše ego je zlým pánem bičujícím všechny vaše skutečné pocity, které zatvrdly uvnitř vás a vy se už nemůžete ani sklonit a pokleknout před opravdouvou silou a krásou všeho, co je. Je to o nepokoře, netrpělivosti a o nesebereflexi.

Podívejte se kolem sebe. Kdo z vašich blízkých potřebuje už delší dobu s něčím pomoci? Pomužte mu! Dívejte se kolem sebe. Kdo právě teď ve vašem okolí potřebuje pomoc? S dveřmi, do schodů, s nákupem, s kočárkem, převést přes silnici, podat spadlou věc, …

Jsme tak silní, jak moc dokážeme dát.

 

Bolí vás zuby?

Uvolněte své oči, nechte je rozběhnout se do stran a pozorně se zadívejte na tento stereogram a nalaďte se na to, co vidíte a co to ve vás vyvolává. Jaké je to téma spojené s bolestí? Harmonizujte se takto každý den, dokud příznaky bolesti neodezní.

Další léčivé stereogramy naleznete v článku Léčivé stereogramy.

Další podpůrné články pro práci s vašimi emocemi:

Psychosomatická mapa těla a uložených strachů

Je možné posílit imunitní systém vůlí?

Dopad emocí na naše tělo

a další články ze sekce Psychika a tělo.

S láskou.

 

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

1 Komentář
  1. Super. A hodí se hlavně to: „Jak s nimi pracovat?“ Díky za článek, návody, hned jdu na psychosomatickou mapu a pak léčivé stereogramy… Práce na sobě je nekončící proces.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.