5 faktorů ovlivňující náš jídelníček – 1.

jidloTaké si občas říkáte, že změna vašeho jídelníčku ke zdravějším potravinám, správnému rozložení jídla a jeho porcí nebo jídelních zvyků by byla žádoucí, ale zdá se vám, že udělat jakýkoli krok vpřed je momentálně těžké a selháváte? V tom případě se zaměřte také na to, co vám v tom brání a eliminujte tyto “brzdy”. Změnit jídelníček od základu je složité pro každého z nás, ale jde to.

 

Vysledoval jsem, že změnu jídelníčku ovlivňuje minimálně těchto 5 faktorů:

  1. psychika
  2. mikroorganismy
  3. chutě
  4. návyky
  5. okolí

 

1. Psychika

čokoV naší kultuře jsme se naučili jakýkoliv nepříjemný pocit zahánět jídlem, alkoholem, cigaretami,… Ano, jídlo na náš stres či na jiné psychické vypětí působí velice dobře. Někdo nás rozčílí, my si dáme čokoládu a je nám hned lépe. Bodejď ne, čokoláda i jiné potraviny působí na náš mozek, kde se začnou uvolňovat hormony štěstí: endorfin (po požití určitých potravin se odstraňuje stres a navozuje dobrá nálada), dopamin (hormon, který se uvolňuje za odměnu po požití drog), serotonin (potlačuje depresi i poruchy spánku, avšak pouze krátkodobě). Díky tomu je nám na krátkou chvíli blaženě. To je sice fajn, jenže tento účinek časem opadá a kdykoliv se ve vašem životě potkáte se stresem, budete ho stále zahánět konzumací jídla. Tím se však vašeho stresu natrvalo nezbavíte a neodezní tak ani to, co vám stres způsobuje. Namísto toho, abyste se pokusili tento rušivý vliv určitým způsobem eliminovat, věnujete se jen jídlu, čímž onen stresový faktor zaháníte, tj. oddalujete ho na “lepší časy”. Jaké to je pro vás potom velké překvapení, když po roce zjistíte, že se perete pořád s tím samým problémem. A navíc jste si takto vytvořili velice škodlivý návyk, kterému neumíte čelit.

 

Stres > Jídlo = Odkládání problémů na “lepší časy” 

A platí to také naopak. Př.: Chci se držet určitých principů stravování, ale moje psychika mi to neumožňuje. Chcete si třeba dát ájurvédské jídlo, ale máte v sobě tak velký žal, že nepohrdnete uzenou makrelou, která je v lednici. V nejhorším případě sníte obojí, zdravé ájurvédské jídlo i uzenou makrelu (většinou s opodstatněním: moje tělo to ještě potřebuje apod.). A nemyslete si, i když se ze dne na den stanete vitariánem a budete jíst jen 100 % RAW jídla, zde také může docházet k úletům. Pokud se nezačnete detoxikovat a nezačnete pracovat na vaší psychice, budete váš vnitřní nesoulad opět dohánět jídlem. V tomto případě se u vitariánů setkáváme s nevyrovnaným jídelníčkem v podobě konzumace přemíry ořechů a semínek, kakaa a sladkých živých sladkostí, velkou potřebou doslazování pokrmů apod.

 

Stres > Jídlo > Odkládání problémů 

Dlouhodobý proces, který vede jednak k psychické nerovnováze a jednak k nezdravým návykům, nad kterými nemáte vlastní moc, protože vás ovládá psychika.

 

2. Mikroorganismy

mikroorganismySvět mikroorganismů je ještě zlověstnější než naše psychika. Zatímco nad naší psychikou máme vlastní moc (pokud víme, jak na ni), tak nad mikroogranismy nemáme bez účinného nástroje téměř žádnou moc. Mikroorganismy v nás žijí, množí se, a aby uspokojily svoje vlastní potřeby, tak nás také ovládají. To dělají na neurochemické bázi, tj. mikroorganismy do těla vylučují specifické látky, které působí na náš informační systém, které do mozku vysílají daný požadavek, většinou je to požadavek na jídlo.

Neuroendokrinoimunitní systém se skládá ze 3 informačních systémů:

  1. nervový – elektrochemický
  2. hormonální – chemický
  3. imunitní – imunochemický

U toxoplazmózy se může jednat i o ovlivňování vašeho chování, např. zpomalená reakce, sebedestruktivní chování apod. Více informací o vlivu toxoplazmózy na chování člověka najdete v knize Pozor, Toxo! od Prof. RNDr. Jaroslava Flegra, CSc.

Pro názorný příklad uvedu kvasinky Candida albicans. Kvasinky pro to, aby mohly žít a množit se potřebují teplo, vlhko a cukr. Teplé a vlhké prostředí jim zajišťuje váš organismus. Dostatek cukrů si pak kvasinky obstarají samy tím způsobem, že vás pomocí vaší vlastní informační sítě donutí jíst potraviny s nadbytkem cukru. Váš mozek vás pak vyšle pro sladké pokrmy a donutí vás, abyste v jedení pokračovali i nad vaši zdravou míru. To znamená, že jíte sladká jídla častěji, než by váš organismus potřeboval.

Přítomnost kvasinek Candida albicans je v těle lidí poměrně častá. Tyto mikroorganismy nám mohou způsobovat velké problémy ve změně našeho jídelníčku. Pokud jste se dali na určitý zdravý výživový směr, ale i ten vám po pár měsících působí problémy, tak za to většinou nemůže strava, kterou jíte, ale mikroorganismy, které se ve váš množí. To znamená, že i když nahradíte rafinovaný cukr cukrem třtinovým, či datlovým sirupem apod., kvasinky žijící ve vašem těle nezaznamenají téměř žádný rozdíl, jelikož máte stále velký příjem cukru, díky kterému se ve vás mohou množit a způsobovat vám vleklé problémy.

Setkal jsem se také s obviňováním ovoce za výskyt kvasinek v těle. To je však nesprávný postoj, protože ovoce hraje ve výživě člověka hlavní roli. Dlouholetí vitariáni se často stávají fruktariány (stravování se pouze sladkým ovocem), nebo se živí převážně ovocem a ovoce jim žádné problémy nezpůsobuje. Za kandidózu nemůže ovoce či jakýkoliv jiný zdroj cukru. Za kandidózu mohou pouze a jen kvasinky, které se ve vašem těle množí a vyvolávají zvýšenou chuť na sladké.

Příznaky při výskytu kvasinek Candida albicans

  • bílý povlak na jazyku či v ústech
  • bolesti břicha a nafouklé břicho
  • svědění pokožky, svědění řitního otvoru
  • bolesti hlavy, pálení žáhy, plynatost, nedokonalé trávení
  • záněty močového měchýře a dělohy
  • chronická únava a vyčerpání

Pokud máte tyto příznaky, je možné, že se ve vás vyskytují ve zvýšené míře kvasinky, které vás doslova ovládají, přizpůsobují si vaše chutě podle jejich představ, množí se ve vás a způsobují vám vleklé potíže. Kandidózy se pouhým dietním opatřením nezbavíte. Účinným nástrojem proti kandidóze však může být informační medicína a dokonalá detoxikace organismu.

 

Na další tři faktory čili chutě, návyky a okolí se zaměřím ve 2.dílu tohoto článku, který najdete zde.

 

Autor: Pavel Chodil

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

Zatím žádné komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.